Home » Ventilatie » Tips

10 tips voor ventilatie in je woning

Wil je de ventilatie in jouw woning verbeteren? Dat is een goed plan, want goede ventilatie in je woning is belangrijk voor je gezondheid. Ook zorgt ventilatie ervoor dat jouw woning in een goede staat blijft. In dit artikel geven we je 10 handige tips hoe je de ventilatie in jouw woning kunt verbeteren.

Tips voor ventilatie

In onderstaande afbeelding zie je een overzicht van onze tips voor een betere ventilatie in huis. Wanneer je al deze tips volgt zal de luchtkwaliteit in je woning een heel stuk beter zijn. En dat is goed voor je gezondheid, woning en de leefomgeving. Vervolgens zullen we elk van deze ventilatietips verder toelichten.


1. Ventileer altijd

De eerste en belangrijkste ventilatietip: ventileer altijd, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit geldt dus ook in de winter. Vochtige lucht warmt namelijk veel minder snel op en daarom is er geen energieverspilling! Ventileer ook als er helemaal niemand aanwezig is in huis. Dit klinkt allemaal misschien gek, maar een gezond binnenklimaat kan alleen gegarandeerd worden wanneer er altijd een vorm van ventilatie aanwezig is en goed werkt.

2. Zorg voor aanvoer van lucht

De aanvoer van frisse lucht van buiten is ontzettend belangrijk om een woning te ventileren. Alleen ramen openzetten is niet voldoende om de woning goed te ventileren. Wanneer er raamroosters aanwezig zijn, dan dienen deze altijd open te staan. Dit geldt dus ook voor klepramen. Woon je in een buurt met veel luchtvervuiling of aan een drukke weg? Dan is het beter om de ramen te openen die niet op de weg uitkijken.

aanvoer van lucht

3. Gebruik je afzuigkap tijdens het koken

Bij het koken zorgt een afzuigkap ervoor dat geuren, gassen, vocht en fijnstof worden verdreven. Plaats tijdens het koken de deksels op de pannen. Laat de afzuigkap na het bereiden van de maaltijd nog minstens een kwartier tot een half uur aan staan. En zorg er natuurlijk voor dat het filter en de afzuigkap regelmatig worden gereinigd. Zet altijd een raampje open wanneer de afzuigkap aanstaat, zodat er ook weer voldoende toevoer is van verse lucht. Een gemiddelde afzuigkap zuigt namelijk veel meer lucht af dan er via ventilatieroosters binnen kan komen.

4. Gebruik je ventilatiesysteem op de juiste manier

Heb je een ventilatiesysteem? Wanneer je dit systeem op de juiste wijze gebruikt, zal het binnenklimaat een stuk frisser zijn. Vervuilde lucht wordt namelijk zo snel mogelijk afgevoerd. Mechanische ventilatie heeft meestal een standenschakelaar of bediening waarmee je de ventilatiestand hoger kunt zetten. Zet de ventilatie een stand hoger wanneer je kookt, een douche neemt, een was draait, bezoek over de vloer hebt of thuis aan het klussen bent. Daarnaast is het belangrijk om je mechanische ventilatie nooit uit te zetten.

gebruik van ventilatie

5. Zorg voor ruimte onder je deuren

Het is verstandig om te zorgen voor ruimte onder je deuren. Lucht moet namelijk vrij in je huis kunnen stromen. Het is belangrijk dat er minimaal 1,5 tot 2 cm ruimte wordt gelaten tussen de binnendeur en drempel. Dit geldt dus voor alle deuren in huis. Op deze manier kan frisse lucht van buiten makkelijk naar binnen zonder blokkades. Wanneer er niet genoeg ruimte is, kun je je deuren laten inkorten of ventilatieroosters laten plaatsen aan de onderkant van je deur.

6. Gebruik een CO2 meter

Wil je erachter komen of de ventilatie bij jou in de woning optimaal is? Dan is het verstandig om een CO2 meter aan te schaffen. Dankzij deze meter krijg je precies te zien hoe de lucht in huis is samengesteld. Dit is één van de handigste tips om de ventilatie van je woning te verbeteren.

Een CO2 meter meet de hoeveelheid CO2 in de lucht en geeft daarmee de luchtkwaliteit aan. Dit wordt weergegeven in ppm (parts per million). Een gemiddelde woning heeft 500 tot 600 ppm. Wanneer de waardes hier overheen gaan, rinkelen alle alarmbellen. Zo weet je dus precies wanneer de kwaliteit van lucht in je woning niet goed is. Een must voor iedereen die zijn woning optimaal wil ventileren dus.

Wanneer je een ventilatiebox in huis hebt, is het in sommige gevallen mogelijk om de box uit te breiden met een ingebouwde CO2 sensor.

CO2 meter

7. Zorg voor een vochtvrije woning

Vocht is één van de grootste boosdoeners als we het hebben over de luchtkwaliteit in huis. Behalve dat vocht slecht is voor je gezondheid kan het ook schade aanbrengen aan je woning en meubilair. Vocht in huis wordt veroorzaakt door de mens. Een gemiddeld gezin zorgt voor meer dan 10 liter vocht per dag. Vocht komt voornamelijk vrij bij wassen, drogen, douchen, koken, schoonmaken, huisdieren, planten en zelfs transpireren!

Het is dus bijna niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid vocht die er vrijkomt zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Om het huis vochtvrij te krijgen, moet er dus flink geventileerd worden.

Tegenwoordig kun je met een simpele hygrometer de luchtvochtigheid in huis meten. Dit apparaatje meet met behulp van sensoren de relatieve luchtvochtigheid in huis. Een gemiddelde woning heeft een relatief luchtvochtigheidspercentage van 40% tot 60%. Wanneer de luchtvochtigheid veel hoger is dan 60%, dan is er sprake van een vochtige woning. Zo weet je precies wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, waardoor je snel maatregelen kunt nemen.

hygrometer

8. Zorg voor tijdig onderhoud

Wanneer je een ventilatiesysteem in huis hebt, ongeacht het type, is het belangrijk dat deze tijdig wordt onderhouden:

  • Maak ventilatieroosters en ventielen (witte roosters in je plafond of muur) minimaal 1 keer per jaar schoon.
  • Schakel elke 2 jaar een professional in om je (ventilatie)motor te reinigen.
  • Laat je ventilatiekanalen 1 keer per 6 jaar schoonmaken.
  • Ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Laat je mechanische ventilatie vervangen.

Je kunt natuurlijk ook een onderhoudscontract afsluiten. Zo ben je altijd verzekerd van een schoon en fris binnenklimaat.

Controleer ook of je ventilatiesysteem niet inmiddels verouderd is. Een ventilatiesysteem gaat gemiddeld 15 jaar mee. Is het systeem ouder? Dan is de kans groot dat deze niet meer goed werkt. Stap in dat geval over naar een nieuw systeem. Behalve dat een nieuw systeem beter werkt is deze ook een stuk energiezuiniger!

Tijdig onderhoud geldt ook voor je CV-ketel (verwarmingsketel) en geiser.

9. Zorg voor goede ventilatie bij het klussen

Wanneer je aan het klussen bent, is het noodzakelijk dat er binnenshuis goed wordt geventileerd. Let hier vooral op bij het schuren en verven. Zet ramen en deuren open om het stof en de verfdampen zoveel mogelijk uit de woning te verdrijven. Of nog beter, zet je ventilatie op de hoogste stand. Een extra tip bij klussen in huis: het is nooit handig om net voor de geboorte een babykamer op te knappen. Doe dit bij voorkeur maanden eerder.

ventilatie bij klussen

10. Zorg voor goede ventilatie bij roken, kaarsen en open haard

Roken is niet alleen ongezond, maar het is ook nog eens desastreus voor de luchtkwaliteit in huis. Wanneer er binnen wordt gerookt, zal er altijd vervuiling in de lucht te vinden zijn. Dit geldt ook voor het aansteken van kaarsen in huis. Kaarsen zijn uitermate romantisch, maar de dampen die daar vanaf komen zijn zeer slecht. Tijdens het aansteken van kaarsen komt er namelijk fijnstof vrij. Zet sowieso het raam open, zodat de dampen kunnen ontsnappen.

Bij het aansteken van de open haard komen ook schadelijke stoffen vrij. Indien je gebruikmaakt van het juiste hout, kun je dit zoveel mogelijk voorkomen. Gebruik bij voorkeur droog berkenhout, essenhout of eikenhout. Pallethout, vurenhout en hardhout kun je beter vermijden.

Video met tips voor ventilatie

Benieuwd naar nog meer tips voor een betere ventilatie van je woning? Bekijk dan onderstaande video.