Home » Ventilatie » Fijnstof in huis

Fijnstof in huis

Fijnstof in erg slecht voor je gezondheid. Je kunt hier ziek van worden en het kan zelfs fataal zijn. Je wilt dit dan ook zo min mogelijk in huis hebben hangen. Maar weet jij wat fijnstof eigenlijk is en hoe het ontstaat? Wij leggen het je uit in dit artikel. Daarnaast vertellen wij je wat de gevolgen zijn van fijnstof; hoe je fijnstof kunt meten en uiteraard hoe je fijnstof tegengaat. Lees dus snel verder!

Fijnstof in huis

Video

Bekijk onderstaande video van Clipphanger over fijnstof.


Wat is fijnstof?

Wat is fijnstof

Fijnstof is alle kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. Deze stofdeeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en bestaat voornamelijk uit bodemstof, zout, zware metalen en roet. Fijnstof kun je gemakkelijk inademen en dat is heel erg slecht voor je gezondheid. Dit komt namelijk in je luchtwegen en longen terecht. De kleinste stofdeeltjes kunnen zelfs nog dieper in je lichaam belanden.

Hoe ontstaat fijnstof in huis?

hoe ontstaat fijnstof

Fijnstof ontstaat tijdens verbrandingsprocessen van brandstoffen. Veel mensen kennen fijnstof van uitstoot in het verkeer en in industriële zones. Samen zorgen deze voor 50% van het fijnstof in Nederland. Echter weet niet iedereen dat fijnstof ook kan ontstaan in huis. Dit gebeurt onder andere bij gebruik van een openhaard; tijdens het koken; tijdens het branden van kaarsen en wanneer je rookt.

Hoeveel fijnstof is ongezond?

hoeveel fijnstof is ongezond

Fijnstof in elke hoeveelheid kan het beste vermeden worden. Echter is dit niet mogelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt daarom aan om het fijnstofgehalte te beperken tot 10 microgram per m3. De Europese norm ligt echter veel hoger, op 25 microgram per m3. Men is er dus niet over uit welke hoeveelheid aanvaardbaar is. Probeer fijnstof in ieder geval zo veel mogelijk te beperken.

Hoe meet ik het fijnstofgehalte in huis?

hoe meet je het fijnstofgehalte

Vraag jij je af hoeveel fijnstof er in jouw huis hangt? Dat kun je meten met een fijnstofmeter! Hier bestaan verschillende soorten en merken van. Er bestaat ook zoiets als een luchtkwaliteitsmeter. Deze meten naast het fijnstofgehalte ook andere aspecten van de luchtkwaliteit. Je kunt hierbij denken aan het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid. Aan veel van dit soort meters zit een app verbonden die je kunt downloaden op je smartphone of tablet. Je krijgt dan een melding wanneer het fijnstofgehalte of je algemene luchtkwaliteit niet goed is. De meest accurate meting van het fijnstofgehalte in huis wordt echter gedaan door gespecialiseerde bedrijven. Zij hebben hier goede apparatuur voor en voeren metingen uit over een langere periode.

De gevolgen van te veel fijnstof

gevolgen van teveel fijnstof in huis

Fijnstof kan heel erg slecht zijn voor je gezondheid. Op de korte termijn kun je hier ziek van worden en op de lange termijn kan het zelfs fataal zijn. Met name ouderen, kinderen en mensen die al ziek zijn, zijn extra gevoelig voor fijnstof. Het is soms lastig vast te stellen dat iemand te veel blootstelling heeft aan fijnstof. Dat komt omdat de symptomen vrij algemeen zijn. Hierdoor kunnen deze gemakkelijk aan andere oorzaken verbonden worden.

Video

Bekijk onderstaande video van Nu.nl om een beeld te krijgen over het effect van fijnstof op je gezondheid.

De gevolgen van fijnstof op de korte termijn

De gevolgen van fijnstof voor je gezondheid op de korte termijn zijn:

 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Geïrriteerde ogen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Geïrriteerde huid
 • Allergische reacties
 • Verminderde concentratie
 • Verergering van bestaande aandoeningen zoals astma en COPD

fijnstof is ongezond

De gevolgen van fijnstof op de lange termijn

De gevolgen van fijnstof voor je gezondheid op de lange termijn zijn:

 • Kanker
 • Hart- en vaatziektes
 • Dementie
 • Longklachten
 • Vroegtijdige sterfte

Hoe ga ik fijnstof tegen?

hoe ga je fijnstof tegen

Het is lastig om fijnstof compleet tegen te gaan. Dat komt omdat fijnstof voornamelijk ontstaat bij dagelijkse activiteiten zoals koken en stoken. Er zijn gelukkig wel manieren om het fijnstofgehalte in je huis te minimaliseren:

 • Rook niet in huis, maar doe dit buiten. Zo voorkom je onnodig extra fijnstof in huis.
 • Gebruik je openhaard zo min mogelijk. Door het verbrandingsproces komt er veel fijnstof vrij. Hoe minder je de openhaard daarom gebruikt, hoe beter het is.
 • Kook altijd met een afzuigkap aan. Zet deze niet alleen aan na het koken, maar ook tot 20 minuten daarna. Zo worden de meeste fijnstofdeeltjes opgezogen.
 • Vermijd het gebruik van kaarsen.
 • Stofzuig je huis regelmatig. Door te stofzuigen, zuig je een deel van de fijnstofdeeltjes je huis uit.
 • Klop tapijten uit. Fijnstofdeeltjes kunnen op tapijten liggen. Door deze regelmatig uit te kloppen voorkom je een ophoping van fijnstof in je huis.
 • Ventileer je huis. Ventilatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht met fijnstof wordt afgevoerd en schone lucht je huis in kan stromen.
 • Plaats luchtzuiverende planten in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect niet groot is, maar alle beetjes helpen.

Helpen luchtreinigers tegen fijnstof?

Luchtreinigers zouden ervoor moeten zorgen dat de luchtkwaliteit in huis verbetert en het fijnstofgehalte afneemt. Echter is er geen garantie dat er daadwerkelijk minder fijnstof in huis zal hangen. Dat komt omdat niet elk model even effectief is. Zo werken draagbare luchtreinigers veel minder goed dat de niet-draagbare variant.

Samengevat

fijnstof in huis conclusie

Fijnstof is alle kleine stofdeeltjes die in de lucht hangen. De deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer en kunnen daardoor gemakkelijk ingeademd worden. Fijnstof wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstoffen. In huis ontstaat fijnstof daarom onder andere door koken, roken, brandende kaarsen en openhaarden. Fijnstof is erg ongezond en je kan hier dan ook ziek van worden.

Zo kun je op de korte termijn onder andere last krijgen van hoesten, keelpijn, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een hoge bloeddruk, allergische reacties, verminderde concentratie en een verergering van bestaande aandoeningen. Op de lange termijn zijn de gevolgen nog veel ernstiger. Zo kun je kanker, hart- en vaatziektes, dementie en longklachten krijgen. In het ergste geval kun je zelfs vroegtijdig overlijden.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om fijnstof in huis te minimaliseren: rook niet in huis, gebruik de openhaard en kaarsen zo min mogelijk en kook altijd met en afzuigkap aan. Stofzuig daarnaast je huis regelmatig en klop tapijten uit. Ventileren is ook erg belangrijk om fijnstof zo veel mogelijk tegen te gaan. Als laatste kun je luchtzuiverende planten en luchtreinigers in huis plaatsen. Echter werken deze niet altijd even goed.