Home » Duurzaam huis » Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede optie voor iedereen die zijn woning duurzaam wil verwarmen. De warmtepomp werkt in combinatie met de CV ketel, waardoor er minder aardgas nodig is. Onderaan de streep wordt er hierdoor 20% minder CO2 uitgestoten voor de verwarming van het huis en het sanitair water. Uiteraard heeft dit ook een positief effect op de energierekening. De kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp kunnen aardig oplopen maar gelukkig zijn er subsidies beschikbaar! Lees snel verder voor meer informatie.

Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Wat is een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een apparaat met een systeem dat gedeeltelijk zorgt voor warm water en verwarming in je woning. De warmte hiervoor wordt uit de buitenlucht en/of de afgezogen ventilatielucht uit huis gehaald. Het apparaat zelf werkt op elektriciteit en is daarnaast aangesloten op de CV ketel.

Hierdoor is de hybride warmtepomp energiezuinig en ideaal voor huishoudens die de eerste stap in de richting van zelfvoorziening willen zetten.

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een energiezuinig apparaat. Hierdoor zal je geld besparen op je energierekening. Gemiddeld genomen kun je tot 25% per jaar besparen! Houd er wel rekening mee dat de besparing erg kan verschillen per seizoen. In de koude wintermaanden zal je CV ketel veel vaker moeten bijspringen, dan in de warme zomermaanden. 

Een eengezinswoning met een HR ketel verbruikt jaarlijks zo’n 1.700 m3 aan gas voor het verwarmen van het huis en het sanitair water. De kosten die hieraan verbonden zitten zijn €1.350,-. De bijbehorende CO2-uitstoot is gemiddeld 3.250 kilo. Als je een hybride warmtepomp van 5 kW zou koppelen aan de HR ketel in dit huis, dan zou het kostenplaatje er heel anders uitzien:

Apparaat

Jaarlijks energieverbruik

Jaarlijkse kosten

Jaarlijkse besparing

Jaarlijkse CO2-uitstoot

HR ketel

1.700 m3 gas

€1.350,-

3.250 kilo

Hybride warmtepomp 5 kW met HR ketel

900 m3 gas + 1.900 kWh stroom

€1.100,-

€240,-

2.600 kilo

Let op: de eenheden in deze tabel hebben enkel betrekking tot het verbruik voor de verwarming van het huis en het sanitair water.

Hoe werkt het?

Hoe werkt een hybride warmtepomp

Hoe een hybride warmtepomp precies werkt ligt aan het soort dat je hebt. Echter is de essentie wel hetzelfde. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van een warmtewisselaar. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en/of de afgezogen ventilatielucht uit huis.

De temperatuur van deze warmte hierna verhoogd met behulp van een koudemiddel. Dat zit zo: het koudemiddel wordt eerst verbrand tot een gasvorm. Hierna wordt het naar een compressor geleid en daar onder hoge druk gezet. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur een stuk hoger wordt. De condensor zet dit hete gas vervolgens weer om in vloeistof, waardoor de warmte vrij komt. Deze hitte wordt uiteindelijk gebruikt om je leidingwater en je woning te verwarmen. Zo heb je dus warm stromend water en vaak ook een verwarmd huis.

Het komt voor dat de hybride warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht kan onttrekken. Dit is meestal het geval in de winter, wanneer de temperaturen onder nul belanden. Je CV ketel zal dan bijspringen om ervoor te zorgen dat je toch warm water en een warm huis hebt.

De Eneco WarmteWinner

De meest populaire hybride warmtepomp is momenteel de Eneco WarmteWinner. Deze pomp gebruikt specifiek de warmte uit de afgezogen ventilatielucht om de woning en het sanitair water te verwarmen. Het apparaat vervangt hierdoor de mechanische ventilatiebox volledig.

Koelen in plaats van verwarmen

Er zijn hybride warmtepompen die, naast het verwarmen van je huis, ook kunnen koelen. De werking van de warmtewisselaar wordt bij deze modellen omgedraaid, wanneer er gekoeld moet worden. Het systeem geeft dan juist warmte af naar buiten toe, waardoor water gekoeld kan worden. Dit water wordt vervolgens naar de vloerverwarming of een ventilator-convector geleid. Hiermee wordt er een koel huis gecreëerd.

Welke soorten zijn er?

Soorten hybride warmtepompen

Er zijn drie soorten hybride warmtepompen om uit te kiezen: het systeem met een buitenunit; het systeem met een binnenunit en het combinatiesysteem.

1. Alleen een buitenunit

De hybride warmtepomp met alleen een buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp kan enkel je huis verwarmen en heeft dus niet genoeg capaciteit om ook het sanitair water te verwarmen. Hiervoor zal de CV ketel gebruikt moeten worden.

De CV ketel wordt ook gebruikt om de woning te verwarmen, wanneer het buiten vriest en er dus geen warmte uit de buitenlucht kan worden onttrokken.

Daarnaast zal de CV ketel ook bij moeten springen op de dagen dat de temperatuur maar een paar graden boven nul is.

Hybride warmtepomp met alleen buitenunit

2. Alleen een binnenunit

De hybride warmtepomp met alleen een binnenunit wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. De warmtepomp werkt in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem.

Het is hierbij de bedoeling dat er minimaal een mechanisch afvoer van lucht plaatsvindt. De warmtepomp gebruikt namelijk de warmte uit ventilatielucht om stromend water en water voor je verwarming te verwarmen.

Daarnaast is het systeem ook aangesloten op een CV ketel. Deze springt bij, wanneer er niet genoeg warmte uit de ventilatielucht kan worden onttrokken.

Werking ventilatiewarmtepomp

3. Combinatiesysteem

De hybride warmtepomp met een combinatiesysteem heeft een binnenunit en een buitenunit. Dit betekent dat het zowel warmte kan onttrokken aan de ventilatielucht, als aan de buitenlucht. Hiermee kunnen je woning en het sanitair water worden verwarmd.

Daarnaast is de warmtepomp ook aangesloten aan de CV ketel. Deze springt bij, wanneer de onttrokken warmte niet voldoende is om in je behoefte te voorzien.

Hybride warmtepomp met binnenunit en buitenunit

Duurzaamheid

Duurzaamheid hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is duurzaam, omdat deze natuurlijke bronnen gebruikt voor het opwekken van warmte. Volledig CO2 neutraal is een warmtepomp echter niet, omdat er elektriciteit voor nodig is. Deze elektriciteit wordt wel heel efficiënt gebruikt. Met één kWh aan stroom wordt namelijk tot vijf kWh aan warmte gegenereerd. Veel mensen kiezen er bovendien voor om zonnepanelen aan te leggen om te compenseren voor de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt.

Aan de ene kant zal je stroomverbruik toenemen bij het gebruik van een hybride warmtepomp, maar aan de andere kant neemt je gasverbruik af. Liggend aan het type warmtepomp dat je hebt zal je minimaal 50% minder gas gebruiken. Als je al het al verbruik tegen elkaar wegstreept, dan is de totale CO2 uitstoot minimaal 20% lager bij het gebruik van een hybride warmtepomp.

Geschikt voor mijn woning?

Hybride warmtepomp geschikt voor woning

Niet elke woning is direct geschikt voor een hybride warmtepomp. Gelukkig kunnen er wel aanpassingen gemaakt worden om de woning geschikt te maken. Denk hierbij aan de CV ketel, de isolatie, de radiatoren, thermostaatkranen en voldoende ruimte. Bekijk hieronder alle vijf voorwaarden voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp:

1. De CV ketel

De CV Ketel

Er is een CV ketel nodig voor het gebruik van een hybride warmtepomp. Heb je deze niet? Dan zal je er een moeten laten installeren. Een andere optie is om te kiezen voor een volledige warmtepomp. Bestaande CV ketels hoeven vaak niet vervangen te worden om gebruikt te kunnen worden in combinatie met een hybride warmtepomp.

2. De isolatie

Isolatiegraad woning

Een hybride warmtepomp is eigenlijk alleen rendabel als je huis goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval bij jou? Dan zal je eerst wat aanpassingen moeten doen. Denk hierbij aan het laten plaatsen van dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie en vijf tot zeven centimeter vloerisolatie.

3. De radiatoren

Radiatoren woning

In principe kun je je huidige radiatoren gebruiken in combinatie met een hybride warmtepomp. Het is alleen wel zo dat de warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de CV ketel. Zo zorgt de warmtepomp ervoor dat het water in je radiatoren maximaal 45 tot 55 graden kan worden, terwijl je CV ketel het water kan verwarmen tot 80 graden.

Test de radiatoren

Om er zeker van te zijn dat jouw radiatoren goed werken in combinatie met een hybride warmtepomp, kun je een kleine test doen. Wacht tot de temperaturen buiten dalen tot een graad of vijf. Zet vervolgens je radiatoren een aantal dagen op 50 graden. Wordt je huis goed warm? Dan zal een hybride warmtepomp prima werken in combinatie met jouw radiatoren.

Radiator-ventilatoren

Valt de verwarming tegen na de radiatoren test, dan kun je proberen je radiatoren te ‘helpen’ door radiator-ventilatoren onder je radiatoren te plaatsen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat warmte sneller door de ruimte verspreidt. Deze zijn al verkrijgbaar voor een paar tientjes.

Lage temperatuurverwarming

Wordt je huis nog steeds niet goed warm met behulp van radiator-ventilatoren? Dan zal je je radiatoren moeten vervangen voor een lage temperatuurverwarming (ltv). Dit zijn vloer- spiegel- of wandverwarming of speciale radiatoren die goed werken op lage temperaturen. Het aanleggen van ltv kost gemiddeld €2.500,- bovenop de kosten voor de warmtepomp.

4. Thermostaatkranen

Thermostaatkranen

Het is sinds 10 maart 2020 verplicht om in elke ruimte in huis afzonderlijk de temperatuur te kunnen regelen, als je een hybride warmtepomp hebt. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met een thermostaatkraan op elke radiator. Deze kosten ongeveer €20,- per stuk.

5. Voldoende ruimte

Voldoende ruimte

Het is belangrijk dat je voldoende plek hebt voor een hybride warmtepomp. Kies je voor een model met een binnenunit? Zorg dan dat er in de buurt van je CV ketel plek is voor een apparaat van 30x30x60 centimeter. Ga je voor een model met een buitenunit? Dan heb je buiten je woning plek nodig voor een apparaat dat ongeveer zo groot is als de buitenunit van een airco.

Video

Bekijk ook onderstaande video van de Consumentenbond over het aankoopadvies van een hybride warmtepomp.


Is het een stil systeem?

Is een hybride warmtepomp stil

De buitenunit van de hybride warmtepomp is voorzien van een ventilator. Deze maakt geluid, wanneer de warmtepomp aanstaat. De warmtepomp met een buitenunit is dus geen stil systeem. Zorg er daarom voor dat de buitenunit op een slimme plek wordt geïnstalleerd, zodat jijzelf en je buren hier geen geluidshinder door ervaren.

Wat is een goede plek voor de buitenunit van mijn warmtepomp?

Er zijn een aantal handige plekken om de buitenunit van je warmtepomp te plaatsen. Deze zijn:

 • Aan de zijkant van je woning.
 • Achter een schuur of kast. Zo staat deze ook niet in het zicht.
 • Op het dak van een aan- of uitbouw. Deze moet dan niet gevoelig zijn voor trillingen.

Plaats de buitenunit van je warmtepomp in ieder geval NIET:

 • Dichtbij ramen die vaak openstaan.
 • Dichtbij je buren.
 • Op het dak boven de slaap- of woonkamer.

De kosten

Kosten hybride warmtepomp

Het laten plaatsen van een hybride warmtepomp is een redelijk grote investering maar gelukkig is hier een subsidie voor beschikbaar gesteld. Daarnaast is het ook zo dat je geld zult besparen op je energierekening met een hybride warmtepomp.

Prijzen

De prijs van hybride warmtepompen kan erg uiteenlopen. Dit ligt namelijk onder andere aan het merk, het type en het vermogen dat je kiest. Echter kun je uitgaan van een prijs tussen de €2.500 en €5.000,-.

Subsidies

Een hybride warmtepomp kan best een grote investering zijn, maar gelukkig biedt de overheid een subsidie aan voor de hybride warmtepomp. Je kunt namelijk tussen de €500,- en €2.500,- terugkrijgen. Het bedrag wat je krijgt is geheel afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Benieuwd naar de voorwaarden? Bekijk de website van RVO.

Vermogen warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een totaal vermogen van 5 kW ontvang je €1.500,- tot €1.800,- subsidie.

De installatie

De installatie van een hybride warmtepomp is een technische taak die je overlaat aan specialisten. Zo ben je er zeker van dat alles naar behoren werkt. De specialisten kunnen het werk relatief snel en makkelijk doen. Ze zullen hier ongeveer een halve dag aan kwijt zijn.

Het onderhoud

Onderhoud hybride warmtepomp

Het is belangrijk dat een hybride warmtepomp jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Zo blijft deze langer goed werken. Het is handig om een contract af te sluiten met het installatiebedrijf dat je warmtepomp geplaatst heeft voor dit onderhoud. Het is het beste als dit bedrijf een erkenningsregeling voor warmtepompinstallateurs (SEI) heeft. De onderhoudskosten bedragen ongeveer €70,- per jaar.

De voor- en nadelen

voordelen en nadelen

Twijfel je nog om een hybride warmtepomp te nemen? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo wordt het misschien makkelijker om een keuze te maken!

De nadelen

Dit zijn de nadelen van een hybride warmtepomp:

 • Het kan zijn dat je woning aanpassingen nodig heeft
 • Voor sommige mensen is de aanschafprijs te hoog
 • Het is minder duurzaam dan een volledige warmtepomp
 • De buitenunits maken geluid

De voordelen

Dit zijn de voordelen van een hybride warmtepomp

 • Er zijn subsidies voor beschikbaar
 • Het is beter voor het milieu, omdat je CO2-uitstoot omlaag gaat
 • Je gasverbruik gaat omlaag
 • Je bespaart op de energierekening
 • Er is een korte terugverdientijd van maximaal 15 jaar
 • Afhankelijk van het systeem dat je kiest, kan het zowel je woning als je sanitair water verwarmen
 • Er zijn modellen die je woning ook kunnen koelen
 • Het is makkelijk en snel te laten installeren door een specialist