Home » Duurzaam huis » Verwarmen met airco

Verwarmen met airco

Een airco is een warmtepomp die op het principe lucht-lucht werkt en kan vaak zowel koelen als verwarmen. Het is dus mogelijk om je huis te verwarmen met airco. Er is wel één groot verschil ten opzichte van traditionele (centrale) manieren om je huis te verwarmen. Met een airco verwarm je namelijk één ruimte en niet je hele huis. Met de trend van de alsmaar stijgende energieprijzen is het een prima alternatief om je woning te verwarmen. Maar waar moet je op letten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp. Ben je op zoek naar een specialist? Vraag dan direct advies bij ons aan.

Verwarmen met airco

Hoe werkt verwarmen met airco?

hoe werkt verwarmen met airco

Een airco bestaat uit twee verschillende onderdelen, namelijk: een binnen- en buitenunit. Om een ruimte te koelen gebruikt een airco de binnenunit om warmte te onttrekken aan de binnenlucht en voert deze vervolgens af via de buitenunit. Bij het verwarmen van een ruimte wordt hetzelfde principe gebruikt, maar dan andersom. In dit geval trekt de buitenunit warmte (energie) aan van de buitenlucht en voert deze toe aan de binnenunit, die vervolgens de warmte verspreidt in één ruimte. Dit is een efficiënte manier van verwarmen omdat het principe niet gebaseerd is op het opwekken van warmte, zoals bij een cv-ketel, maar op het verplaatsen van warmte.

Zelfs tijdens de koude wintermaanden, wanneer het buiten vriest, is het mogelijk om te verwarmen met een airco, omdat er nog steeds warmte-energie in de lucht aanwezig is. Wel is het natuurlijk zo dat de airco bij vriestemperaturen harder moet werken om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken.

Installateur nodig?
Heb je een installateur nodig voor de installatie van een airco in je woning of wil je advies hierover?

Kosten verwarmen met airco

kosten verwarmen met airco

Zolang de elektraprijs lager ligt dan de gasprijs is het verwarmen van je huis met een airco altijd goedkoper dan het verwarmen met gas. Door je woning gedeeltelijk of juist geheel te verwarmen bespaar je natuurlijk op je gasrekening. Hoeveel je uiteindelijk kunt besparen op je energierekening is afhankelijk van je type airco, de COP waarde en je prijs voor elektra en gas.

Type airco

Er zijn verschillende soorten airco verkrijgbaar, denk hierbij aan: een mobiele airco, een splitunit airco of een monoblock airco. Elk type airco heeft een ander COP waarde. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kiezen, deze zijn vaak wel een stuk duurder. Omdat het verbruik een stuk lager ligt, zal de investering alweer snel terugverdient zijn. Als je wilt verwarmen met airco kun je hebt best voor een split-unit airco (warmtepomp) gaan.

COP waarde

COP staat voor Coëfficiënt Of Performance. De waarde geeft het rendement van een airco weer: hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement, hoe lager het uiteindelijke verbruik. Met de COP waarde kun je een gemakkelijke berekening maken. Een airco (warmtepomp) met een COP van 4 verbruikt 25% elektra om 100% warmte te produceren. Dus simpel gezegd: als je 1 KWh aan stroom in de warmtepomp stopt krijg je er 4 KWh warmte voor terug.

Prijs verwarmen met airco

De prijs voor het verwarmen met een airco is dus afhankelijk van meerdere factoren. Bekijk hieronder een simpele rekensom om de kosten te bepalen:

Eén kuub gas kost momenteel rond de € 1,50. De kosten voor 1KW ligt rond de € 0,40. Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.

Een gemiddeld gezin verbruikt volgens de gegevens van Milieucentraal ongeveer 1169 kuub gas per jaar. Dit komt dus neer op zo’n €1753,50 per jaar. Als ditzelfde gezin airco zou gebruiken om de woning te verwarmen, zou dit neerkomen op ongeveer € 614,25 per jaar. Dit is aanzienlijk minder dan de helft van de kosten om een woning te verwarmen met gas.

Comfort en gemak verwarmen met een airco

comfort van airco

Een airco unit blaast lucht door een ruimte. Er zit namelijk een ventilator in een airco unit. De meeste airco’s hebben bewegende luchtkleppen die ervoor zorgen dat de lucht verspreidt wordt in een ruimte. De stroom van lucht kan als vervelend worden ervaren wanneer deze in je richting blaast. Dit kun je natuurlijk makkelijk oplossen door de stand van de luchtkleppen te veranderen. Warmte lucht stijgt naar boven daarom is het dus eigenlijk beter om een airco unit naar beneden te richten. Daarnaast is de warmte lucht met een airco vaak een stuk droger dan het verwarmen met traditionele radiatoren. Dit kun je wel oplossen door de luchtvochtigheid in je woning te reguleren.

Airco op zonnepanelen

airco op zonnepanelen

Een airco werkt op elektriciteit. Combineer een airco met zonnepanelen om de extra elektrakosten te compenseren. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je in veel gevallen de volledige stroom die een airco unit extra verbruikt zelf opwekken.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het aantal airco units die jij gebruikt en het vermogen (WP) die jouw zonnepanelen hebben. Gebruik je 3 airco units om je woning te verwarmen, dan heb je ongeveer 9 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken.

Installatiekosten en aanschaf airco

installatiekosten airco

 De kosten voor de aanschaf en het installeren van airco varieert behoorlijk. Dit is geheel afhankelijk van het type en merk. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Mobiele airco: € 350 – € 700
Monoblock airco: € 1200 – € 2000
Split-unit airco: € 1200 tot € 2500

Installateur nodig?
Heb je een installateur nodig voor de installatie van een airco in je woning of wil je advies hierover? Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in de installatie van airconditioning.

Hoe kies je de juiste Airco?

keuze airco bij verwarmen

Als je een airco wilt gebruiken voor verwarming, moet je ervoor zorgen dat je de juiste kiest. Het vermogen van de airco is bijvoorbeeld belangrijk. Je wilt een airco die groot genoeg is om de ruimte te verwarmen, maar niet te groot zodat het inefficiënt wordt. Het is ook belangrijk om te kijken naar het energieverbruik en de energie-efficiëntie van de unit. Kies een airco met een hoog SEER-getal (Seasonal Energy Efficiency Ratio) om geld te besparen op je energierekening.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Als je een grote ruimte hebt, heb je mogelijk een krachtigere airco nodig om de ruimte efficiënt te verwarmen. Als je echter een kleinere ruimte hebt, kun je wellicht een kleinere en minder krachtige airco gebruiken.

Een andere factor om rekening mee te houden is het geluidsniveau van de airco. Sommige airco’s kunnen erg luid zijn, wat hinderlijk kan zijn als je in dezelfde ruimte werkt of slaapt. Kies daarom voor een airco met een laag geluidsniveau, zodat je er geen last van hebt tijdens dagelijkse activiteiten.

De voordelen en nadelen op een rij

voordelen en nadelen verwarmen airco

Een woning verwarmen met airco heeft zowel voor- als nadelen. Wij zetten ze hieronder op een rij:

Voordelen

Het gebruik van airco’s als verwarming heeft verschillende voordelen. Allereerst zijn airco’s efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen zoals gas- en olieketels. Dit komt omdat airco’s geen brandstof verbranden om warmte te genereren, maar in plaats daarvan gebruik maken van elektriciteit. Bovendien zijn airco’s veelzijdig. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt voor verwarming, maar ook voor koeling tijdens de zomermaanden. Dit betekent dat je niet twee aparte systemen nodig hebt om je huis het hele jaar door op de juiste temperatuur te houden. Bekijk hieronder alle voordelen:

  • Een airco unit is relatief snel waardoor je ruimte al snel op temperatuur kan zijn;
  • Combineer een airco met zonnepanelen om de stijging in elektraverbruik te compenseren;
  • Een airco kan in de zomer ook koelen;
  • Verwarmen met een airco is altijd goedkoper dan met gas;
  • Installatie van airco is relatief simpel en vrijwel in elke woning mogelijk.

Nadelen

Hoewel het gebruik van airco’s als verwarming veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Allereerst kunnen airco’s duur zijn om te kopen en te installeren, vooral als je een hoogwaardige unit wilt. Bovendien kunnen airco’s alleen kleine ruimtes verwarmen, dus als je een groot huis hebt, kan het zijn dat je meerdere airco’s nodig hebt. Ten slotte kunnen sommige mensen last hebben van droge lucht en irritatie aan de ogen en de huid door het gebruik van airco’s. Bekijk hieronder alle nadelen:

  • Een airco verwarmt maar één ruimte. Je hebt dus meerdere airco’s nodig om je gehele woning te verwarmen;
  • De aanschafkosten kunnen snel toenemen als je meerder airco’s nodig hebt;
  • Hoe meer airco’s, hoe hoger je energierekening;
  • Airco maakt meer geluid dan een gemiddelde radiator;
  • Warmte lucht met een airco is droger.

Veelgestelde vragen over verwarmen met airco

Veelgestelde vragen over verwarmen met airco

Kan ik mijn airconditioningssysteem het hele jaar door gebruiken?

Ja, moderne airconditioningssystemen zijn ontworpen om het hele jaar door te worden gebruikt. Ze kunnen zowel koelen als verwarmen, waardoor je het hele jaar door een comfortabele temperatuur in huis hebt.

Is verwarmen met airco echt energiezuiniger?

Ja, verwarmen met airco is aanzienlijk energiezuiniger dan veel traditionele verwarmingssystemen. Omdat het systeem gebruikmaakt van de warmte in de buitenlucht, verbruikt het minder energie om je huis te verwarmen.

Zal verwarmen met airco mijn energierekening verhogen?

Integendeel, verwarmen met airco kan je energierekening juist verlagen, vooral in vergelijking met het gebruik van elektrische kachels of oliegestookte radiatoren.
 

Kan ik verwarmen met airco als het buiten vriest?

Ja, moderne airconditioningssystemen zijn ontworpen om te werken bij lage buitentemperaturen, zelfs onder het vriespunt. Ze kunnen nog steeds warmte uit de buitenlucht halen en je huis efficiënt verwarmen.
 

Moet ik extra onderhoud uitvoeren als ik mijn airco voor verwarming gebruik?

Het is raadzaam om je airconditioningsssysteem regelmatig te laten onderhouden door een professionele technicus. Hoewel airco’s over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken en dat eventuele problemen tijdig worden opgemerkt.

Conclusie

Een airco is dus een goede optie als je je huis op een duurzame manier wilt verwarmen. Het is een relatief simpele aanpassing aan je woning die voor een grote impact kan zorgen. Aan de ene kant neemt je gasverbruik af, maar je elektriciteitsverbruik neemt juist toe. Aangezien de elektriciteitsprijs nog altijd vele malen lager is, is het nog altijd een betere optie. Daarnaast kun je het hogere elektraverbruik makkelijk compenseren door ook zonnepanelen te plaatsen.

Naast dat natuurlijk ook een milieuvriendelijke manier is om je woning te verwarmen, bespaar je ook nog eens flink op je energiekosten!

Installateur nodig?

Heb je een installateur nodig voor de installatie van een airco in je woning of wil je advies hierover?

Bij Alpha Ventilatie zijn we gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van van airconditioningsysteem.

Vraag gratis en vrijblijvend advies bij ons aan.

Alpha ventilatie landelijk actief