Home » Duurzaam huis » 22 Handige tips om energie te besparen

Energie besparen met 22 tips

Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk energie besparen. Dit is goed voor het milieu en het scheelt in de portemonnee. Als jij ook wil besparen op energie, maar niet weet waar je moet beginnen, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben in dit artikel namelijk 22 handige tips op een rijtje gezet die je zullen helpen energie te besparen!

22 Handige tips om energie te besparen

1. Laat apparaten niet op stand-by staan

Laat apparaten niet op stand-by staan

Veel mensen laten hun elektronische apparaten op stand-by staan wanneer ze deze niet gebruiken. Stand-by houdt in dat een apparaat niet helemaal uitgeschakeld is. Bij een televisie kun je dit zien door het lampje dat blijft branden. Apparaten die op stand-by staan verbruiken namelijk ook stroom. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Sluipverbruik is natuurlijk zonde, omdat je de apparaten dan niet eens gebruikt. Zorg er dus voor dat je elektronische apparaten echt uitgeschakeld zijn wanneer je ze niet gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om de stekkers uit het stopcontact te halen. Sommige apparaten, zoals telefoon opladers, gebruiken namelijk ook stroom zonder dat je hier weet van hebt. Als je geen zin hebt om elke dag langs alle stekkers in huis te gaan, dan is een stekkerdoos ook een optie. Zo kun je alle aangesloten apparaten uitschakelen door maar één stekker los te halen of één schakelaar uit te zetten. Ook is een stand-by-killer een optie. Deze wordt in hetzelfde stopcontact gestoken als je elektronische apparaat en zorgt ervoor dat het apparaat volledig wordt uitgezet. Door apparaten niet op stand-by te laten staan bespaar je overigens niet alleen stroom, maar verklein je ook de kans dat er brand uitbreekt in huis.

2. Gebruik LED- of spaarlampen

Gebruik LED- of spaarlampen

In de meeste huizen staat het grootste gedeelte van de dag het licht aan. Sommige mensen slapen zelfs met een lichtje aan. Dit kan enorm oplopen in het energieverbruik. Gelukkig kan je dit grotendeels tegengaan door al je gloei- en halogeenlampen te vervangen door LED- of spaarlampen. Deze zijn wel iets duurder, maar ze gaan langer mee én ze verbruiken minder energie. Hierdoor bespaar je onderaan de streep op de kosten.

3. Gebruik een timer

Gebruik een timer

Een timer is super handig als je iemand bent die vaak vergeet het licht uit te doen. De timer kun je op zo’n manier instellen dat de lampen in je huis op vaste momenten aan of uit gaan. Dit is dus ook handig als je graag een lamp laat branden om inbraak te voorkomen. Als je voor een langere periode van huis bent, kan de timer ervoor zorgen dat er ’s avonds licht brandt en overdag niet. Hierdoor zal je een stuk minder energie gebruiken.

4. Kies apparaten met een A label

Kies apparaten met een A label

Koop energiezuinige apparaten. Deze kun je herkennen aan het energielabel. A is het meest energiezuinig en G is het minst energiezuinig. Bijna alle grote huishoudelijke apparaten zijn voorzien van een label; van koelkasten tot drogers. Apparaten die energiezuinig zijn, zijn doorgaans duurder dan versies die veel stroom verbruiken. Dit zal je echter snel terugverdienen doordat je energierekening lager zal uitvallen.

5. Isoleer je huis

Isoleer je huis

In een goed geïsoleerd huis heb je minder stroom nodig om te koelen of verwarmen. Doordat de gekoelde of verwarmde lucht niet snel meer kan ontsnappen, blijft de binnentemperatuur langer op het gewenste niveau. Hierdoor hoeft de airconditioning of verwarming minder hard te werken. Het kan veel werk zijn om vooral een relatief ouder huis goed te isoleren. Het gaat hierbij niet alleen om het dichten van kieren, maar ook om het isoleren van onder andere gevels, glas en het dak. Hierdoor zijn mensen al snel veel geld kwijt. Dit zal je echter op de lange termijn terugverdienen door besparing op de energierekening.

6. Ga efficiënter om met warm water

Ga efficiënter om met warm water

Het verwarmen van water kost veel energie. Door minder warm water te verbruiken, zal je dus ook minder energie verbruiken. Je kunt ervoor kiezen om korter te douchen of een energiezuinige douchekop te gebruiken. Ook kun je kiezen voor het gebruik van een teiltje tijdens het afwassen, in plaats van de warme kraan de gehele afwasbeurt te laten stromen. Een andere tip is om ervoor te zorgen dat je wasmachine en vaatwasser helemaal vol te laden, voordat je deze gebruikt. Zo maak je gebruik van minder wasbeurten en bespaar je water. Als laatste kun je er ook simpelweg voor kiezen om minder heet water te gebruiken voor dagelijkse activiteiten.

7. Zet je boiler uit

Zet je boiler uit

Zet je boiler uit als je voor een langere tijd van huis gaat. Boilers zijn vaak zo ingesteld dat ze een bepaalde hoeveelheid water blijven verwarmen zodat het direct gebruikt kan worden. Dit is natuurlijk niet nodig als je niet thuis bent voor een langere periode. Zet daarom je boiler uit en bespaar energie.

8. Kook alleen water dat je gebruikt

Kook alleen water dat je gebruikt

Er is een grote kans dat je jouw waterkoker meerdere keren per dag gebruikt. Als dit zo is, probeer dan de waterkoker alleen te vullen met de hoeveelheid water die je nodig hebt. Hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer stroom het apparaat nodig heeft om dit te verwarmen. Het is dus zonde van de energie en het geld om water te koken dat je toch niet gebruikt.

9. Was op maximaal 40 graden

Was op maximaal 40 graden

Doe je was op een zo laag mogelijke temperatuur, het liefst onder de 40 graden. Hoe hoger de temperatuur van het water in de wasmachine moet zijn, hoe meer energie er nodig is. Bovendien wordt wasmiddel tegenwoordig zo samengesteld, dat je was goed schoon wordt op 30 graden. Ook hebben de nieuwste wasmachines vaak een eco-stand. Deze zorgt ervoor dat je was standaard op een lagere temperatuur wordt gewassen.

10. Gebruik geen droger

Gebruik geen droger

Gebruik je droger zo min mogelijk. Laat in plaats daarvan je was drogen op een droogrek. Een droger gebruikt veel energie en door deze minder of niet te gebruiken bespaar je dus op de energierekening. Het zou je bovendien ook nog eens kosten kunnen besparen door helemaal geen droger te kopen. Maar wil je toch liever een droger gebruiken? Zorg er dan voor dat deze vol zit, zodat je de droger minder vaak hoeft aan te zetten.

11. Houd je vriezer ijsvrij

Houd je vriezer ijsvrij

Ontdooi je vriezer geregeld en zorg voor een zo dun mogelijk laagje ijs. Bij twee millimeter ijs verbruikt de vriezer al tien procent meer stroom. Let daarnaast ook op te temperatuur van je vriezer: Min achttien graden is perfect voor een vriezer. Als je de temperatuur toch lager zet, zal je onnodig veel stroom gebruiken.

12. Zet de temperatuur van je koelkast op vier graden

Zet de temperatuur van je koelkast op vier graden

Hoe lager je de temperatuur van je koelkast zet, hoe meer stroom deze zal gebruiken. Een goede temperatuur voor je koelkast is vier graden. Dat is koud genoeg om je eten hygiënisch te bewaren en warm genoeg zodat je koelkast niet teveel energie zuigt.

13. Onderhoud je koelkast en vriezer

Onderhoud je koelkast en vriezer

Naast de temperatuur van een koelkast en vriezer zijn er nog een aantal andere aspecten waar je op moet letten om het energieverbruik laag te houden. Let ten eerste op of de staat van de rubbers op orde is en de koelkast en vriezer dus goed dicht kunnen. Vervang de rubbers als dit niet het geval is. Wanneer een koelkast of vriezer niet goed dicht kan, zal deze meer energie moeten verbruiken om op temperatuur te blijven. Let ten tweede op of de achterkant van je koelkast en vriezer schoon zijn. Dit is waar de condensors zich bevinden. Als hier te veel stof en viezigheid op ligt, dan kunnen deze hun werk niet meer goed doen. Hierdoor zullen je koelkast en vriezer meer energie verbruiken.

14. Houd de oven dicht

Houd de oven dicht

Open je oven zo min mogelijk wanneer deze aanstaat. Elke keer dat je de oven opent, zakt de temperatuur in de oven. Hierdoor zal het apparaat meer stroom moeten gebruiken om de temperatuur weer op peil te krijgen. Hoe meer je de oven dicht laat, hoe minder stroom deze zal gebruiken. Het lijkt misschien een klein verschil, maar dit kan op de lange termijn veel energie besparen.

15. Gebruik een warmtepomp

Gebruik een warmtepomp

Steeds meer mensen kiezen voor warmtepompen in plaats van gasketels voor het verwarmen van hun huis. Warmtepompen werken met de warmte die zich al bevindt in de woning en kunnen hiermee nog meer warmte creëren. Hierdoor is er minder elektriciteit nodig.

16. Blokkeer je radiatoren niet

Blokkeer je radiatoren niet

Houd je radiatoren vrij. Als je je radiatoren blokkeert met bijvoorbeeld een bank of bed, dan duurt het langer voordat een ruimte verwarmd kan worden. Hoe langer het duurt om een ruimte te verwarmen, hoe meer energie dit zal kosten.

17. Isoleer warmwaterleidingen

Isoleer warmwaterleidingen

Zorg ervoor dat je je warmwaterleidingen isoleert. Als je dit doet, zal er minder warmte verloren gaan en zal je minder energie nodig hebben. Warmwaterleidingen die niet geïsoleerd zijn leveren water dat tot drie graden kouder is, dan wanneer de leidingen wel geïsoleerd zijn.

18. Verlaag de thermostaat

Verlaag de thermostaat

Kleine veranderingen in de thermostaat kunnen op de lange termijn een groot effect hebben op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Zo kun je proberen af en toe de thermostaat een of twee graden lager te zetten dan de normale temperatuur. Omdat het verschil zo klein is, zal je het bijna niet merken in huis. Je zult het echter wel op lange termijn merken op de energierekening. Het is sowieso slim om de thermostaat ’s nachts lager te zetten, omdat je dan comfortabeler kunt slapen. Een goede temperatuur tijdens het slapen is ongeveer 15 graden.

19. Kies voor een slimme thermostaat

Kies voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je van tevoren bepalen wanneer en hoe hoog je de verwarming aan wil zetten. Op deze manier vergeet je minder snel de verwarming lager of uit te zetten. Het fijne aan een slimme thermostaat is bovendien dat het makkelijker is om een overzicht te creëren van de verbruikte energie. Met deze kennis kun je nog beter met je energieverbruik omgaan.

20. Laat zonnepanelen installeren

Laat zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen kun je zelf je stroom opwekken. Hierdoor heb je minder of geen externe stroom nodig. Zonnepanelen worden vaak geïnstalleerd op het dak. Het is best prijzig om deze aan te schaffen, maar gelukkig krijg je subsidie hiervoor van de overheid. Zonne-energie kan gebruikt worden voor het genereren van elektriciteit en voor het verwarmen van water.

21. Neem een energieverbruiksmanager

Neem een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager is een tool die inzicht kan geven in jouw energieverbruik. Hierdoor kun je zien hoeveel energie je in een bepaalde periode gebruikt. Je kunt zelf bepalen of je een dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks overzicht wilt zien. Daarnaast geeft de energieverbruiksmanager ook weer waaraan je precies energie besteedt. Op deze manier kom je er dus achter waar je nog op kunt besparen.

22. Kies de juiste energieleverancier

Kies de juiste energieleverancier

De keuze van een energieleverancier bepaald niet hoeveel energie je verbruikt. Het kan echter wel een verschil maken op de energierekening. Kies dus niet zomaar voor de eerste de beste energieleverancier, maar zet alle plus- en minpunten en tarieven op een rijtje. Sommige energieleveranciers werken bovendien met piek- en daluren. Dit houdt in dat het gedurende een aantal uren per dag goedkoper of juist duurder is om energie te gebruiken. Als dit is opgenomen in je energiecontract, dan is het natuurlijk het slimste om je energieverbruik zo veel mogelijk te beperken tot de daluren. Als laatste kan je ook letten op waar de leverancier zijn stroom vandaan haalt. Sommige leveranciers bieden namelijk groene stroom aan, terwijl andere leveranciers weer energie aanbieden vanuit een kern- of kolencentrale. Als je een goede keuze wil maken voor het milieu, kies dan voor een groene energieleverancier.

Zoals je hebt gelezen zijn er dus veel tips die je kunt toepassen om energie te besparen. Vergeet ook zeker niet de ‘kleinere’ tips te gebruiken, want alle beetjes tellen op! Op deze manieren kun je er zeker van zijn dat je op de korte en lange termijn veel energie kunt besparen. En dit ga je uiteraard terugzien op de energierekening!