Home » Duurzaam huis » Energieleverancier kiezen: hoe doe je dat?

Energieleverancier kiezen

Heb jij een nieuwe energieleverancier nodig, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel benoemen we 14 punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier.

Energieleverancier kiezen hoe doe je dat

1. Je jaarlijkse energieverbruik

Je jaarlijkse energieverbruik

Om te weten voor welke energieleverancier je moet kiezen is het handig als je je jaarlijkse energieverbruik weet. Hier kun je achter komen door je meest recente jaarafrekening te controleren. Je kunt ook kijken naar de informatie van je verbruiksmanager, als je die hebt. Het is goed om je energieverbruik te weten, omdat je hiermee kunt uitrekenen hoeveel je jaarlijks kwijt zult zijn bij een eventuele nieuwe energieleverancier.

2. De kosten

De kosten

Een energierekening is opgebouwd uit verschillende aspecten. Ongeveer 65% van de kosten op deze rekening is hetzelfde bij elke energieleverancier. Dit gaat onder andere over de btw, energiebelasting en het netbeheer. Daar zijn nationale afspraken over gemaakt en hier mag niet van worden afgeweken. De overige 35% van de energierekening heeft betrekking op de leveringskosten. Dit is het aspect waar je op zou kunnen besparen.

3. De leveringskosten

De leveringskosten

De leveringskosten verschillen per energieleverancier. Je zou dus denken dat het slim is om te kiezen voor een energieleverancier met gewoonweg de laagste leveringskosten. Echter ligt dit iets gecompliceerder. De leveringskosten bestaan namelijk uit twee onderdelen: het vastrecht en het verbruikstarief. Het vastrecht is een vast bedrag dat je betaalt voor de energieaansluiting. Het verbruikstarief is de prijs per verbruikte hoeveelheid energie. Leveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog elk onderdeel wordt. Bij de één is het vastrecht hoger dan het verbruikstarief en bij de ander is dit andersom. Het verschilt per huishouden wat de meest voordelige samenstelling is van de leveringskosten. Dit kun je uitrekenen zodra je jouw jaarlijkse energieverbruik weet. Ook bestaan er verschillende online vergelijkingstools. Als je jouw adresgegevens en jaarlijkse energieverbruik invult, dan krijg je de goedkoopste opties voor jou te zien.

4. De prijsgarantie

De prijsgarantie

Je kunt bij een energieleverancier altijd kiezen of je vaste, variabele of dynamische tarieven wil. Dit wordt opgenomen in je contract. Met vaste tarieven staat de prijs vooraf vast. Het voordeel hiervan is dat je prijsgarantie hebt en vaak een hoge welkomstkorting krijgt. Met variabele tarieven kan de energieleverancier ervoor kiezen om de prijs te veranderen. Deze kan dan dus ook hoger worden, zonder dat jij zomaar kunt opzeggen. Met dynamische tarieven verandert de prijs aan de hand van de beurs. Deze kan dus zowel hoger als lager worden. De meeste mensen willen een prijsgarantie en kiezen daarom voor vaste tarieven. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan.

5. Het contract type

Het contract type

Er zijn twee contract types waar je uit kunt kiezen bij een energieleverancier. Zo is er een contract voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd.

Onbepaalde tijd

Bij een contract voor onbepaalde tijd zit je niet vast aan de energieleverancier. Je kunt overstappen wanneer je wilt. Echter is het wel zo dat er dan vaak geen welkomst kortingen worden aangeboden.

Bepaalde tijd

Bij een contract voor een bepaalde tijd zit je wel vast aan de energieleverancier. Dit is voor minimaal één jaar. Echter kun je er vaak ook voor kiezen om een contract voor een langere tijd af te sluiten. Dit kan in jouw voordeel werken als je gekozen hebt voor vaste tarieven en de energieprijzen uiteindelijk stijgen. Een ander voordeel is dat je je een voor een langere tijd geen zorgen meer hoeft te maken over eventueel overstappen. Het nadeel is echter dat het ook kan zijn dat de energieprijzen uiteindelijk dalen en je dus relatief meer betaalt. Daarnaast kun je ook geen gebruik maken van jaarlijkse welkomst kortingen. Mocht het toch zo zijn dat je wil overstappen op een andere energieleverancier terwijl je contract nog loopt, dan zit daar een boete aan vast.

Er zijn een aantal energieleveranciers die de opzegboete (gedeeltelijk) op zich nemen als je naar hen overstapt. Hier staan vaak wel twee voorwaarden tegenover. Zo is de kans groot dat je een meerjarig contract moet afsluiten bij de nieuwe energieleverancier. Daarnaast kom je meestal niet meer in aanmerking voor een welkomstkorting.

6. Het enkele of dubbele tarief

Het enkele of dubbele tarief

Vaak kun je bij de energieleverancier aangeven of je het enkele of dubbele tarief wilt. Het enkele tarief houdt in dat je de hele dag door hetzelfde tarief betaalt. Bij het dubbele tarief is dit niet het geval. Er wordt dan namelijk gewerkt met piek- en daluren. Tijdens de piekuren betaal je meer dan het enkele tarief en tijdens de daluren juist minder. De daluren zijn ’s nachts en in het weekend. Welke optie het voordeligst is voor jou ligt dus aan wanneer je energie verbruikt. Houd er rekening mee dat je een aangepaste meter nodig hebt als je kiest voor het dubbele tarief. Deze heeft dan minimaal twee telwerken nodig.

7. De duurzaamheid van de energie

De duurzaamheid van de energie

Vind jij het milieu belangrijk en wil je graag klimaatverandering tegengaan? Kies dan voor een groene energieleverancier. Groene stroom wordt namelijk opgewekt uit duurzame bronnen. Je kunt erachter komen of jouw stroom groen is door het stroometiket te checken. Groene stroom is duurder dan grijze (niet-duurzame) stroom. Echter subsidieert de overheid dit, waardoor jij maar een paar euro extra kwijt zult zijn als je hiervoor kiest.

8. Zelf opgewekte stroom

Zelf opgewekte stroom

Je kunt ervoor kiezen om zelf stroom op te wekken. De meest bekende manier om dit te doen is door middel van zonnepanelen. Dit is duurzaam en kan geld besparen. Het is wel aan te raden om maar tot 75% van je energiebehoefte zelf op te wekken. Dit omdat alle stroom die je te veel opwekt, terug wordt geleverd aan het net. Hier krijg je een vergoeding voor, maar dit is lager dan wat je zou betalen aan stroomkosten. Het nemen van zonnepanelen kan een grote investering zijn voor sommige mensen. Echter kun je hier subsidies voor krijgen. Naast zonnepanelen kun je ook kiezen voor een zonneboiler om water te verwarmen of een warmtepomp om je huis te verwarmen. Dit zijn duurzame opties en ook hier zijn subsidies voor beschikbaar.

9. Leverancier voor stroom en gas?

Leverancier voor stroom en gas

Je hoeft niet dezelfde leverancier voor stroom en gas te hebben. De keuze ligt bij jou. Vaak is het zo dat een leverancier een aanbieding maakt voor het totaalpakket van stroom en gas samen. Echter zijn er ook leveranciers die zich specialiseren in enkel stroom of enkel gas.

10. De voorwaarden van de huidige energieleverancier

De voorwaarden van de huidige energieleverancier

Lees de contractuele voorwaarden van je huidige energieleverancier goed door. Heb je momenteel een contract voor onbepaalde tijd? Dan heb je vaak enkel een opzegtermijn van 30 dagen. Hierna kun je overstappen op een andere energieleverancier. Heb je een contract voor een bepaalde tijd? Kijk dan eerst wanneer deze afloopt. Het is vaak slimmer om het contract eerst af te laten lopen voordat je overstapt op een nieuwe energieleverancier, omdat je anders een boete kunt verwachten. Mocht je toch gaan overstappen, houd dan ook hier weer rekening met een opzegtermijn van minimaal 30 dagen. Opzegtermijnen kunnen ook langer zijn.

11. De voorwaarden van de nieuwe energieleverancier

De voorwaarden van de nieuwe energieleverancier

Lees de contractuele voorwaarden van je potentieel nieuwe energieleverancier goed door. Het is handig als je vooraf weet wat hun opzegtermijn en eventuele opzegboete is. Ook is het fijn om te weten wat er gebeurt als je de rekening niet op tijd betaalt en of je contract automatisch wordt verlengd. Dit verschilt namelijk per energieleverancier. Kijk daarnaast ook of je recht hebt op een welkomstkorting of -cadeau.

12. De dienstverlening

De dienstverlening

Dienstverlening is een belangrijk aspect van een energieleverancier. Je krijgt hier elke keer mee te maken als er contact is tussen jou en de leverancier. Bijvoorbeeld als je een probleem hebt, maar ook als je de meterstanden moet doorgeven. Check dus vooraf hoe goed de energieleverancier bereikbaar is en of je zelf online je zaken kunt regelen. Het is handig als je reviews leest van anderen die een contract zijn aangegaan met de energieleverancier.

Betrouwbaarheid

Het is natuurlijk ook belangrijk dat een energieleverancier betrouwbaar is. Alle energieleveranciers in Nederland hebben een vergunning van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit betekent dat zij automatisch al aan bepaalde betrouwbaarheid regels moeten voldoen. Ook zijn er leveranciers die daarnaast nog aangesloten zitten bij Gedragscode Consument en Leverancier. De hierbij aangesloten energieleveranciers houden zich aan extra regels over informatie transparantie en de werving van nieuwe klanten.

13. De betaling

De betaling

De betaalwijze is bij de meeste energieleverancier hetzelfde geregeld. Er wordt een jaarlijkse inschatting gemaakt van hoeveel energie je verbruikt. Deze inschatting wordt gedaan aan de hand van het verbruik van het jaar ervoor. Controleer dit dus goed. Je betaalt vervolgens een voorschotbedrag per termijn. Aan het eind van het jaar wordt er gekeken naar wat je echt verbruikt hebt en dit wordt dan verrekend op de jaarafrekening. Het kan dan dus zijn dat je extra moet betalen of juist geld terugkrijgt.

Iets dat wel verschilt per energieleverancier is het termijn. Bij sommigen is het zo dat je maandelijks een voorschot betaalt en bij anderen is dit elk kwartaal.

14. Hoe stap ik over van energieleverancier?

Hoe stap ik over van energieleverancier

Het meeste werk zit in het kiezen van een energieleverancier. De overstap zelf is erg simpel. De nieuwe energieleverancier zegt namelijk je contract met de vorige energieleverancier op. Hier betaal je niet voor. De overstap naar de nieuwe energieleverancier kan drie tot zes weken duren. Echter is het zo dat de energieleveranciers onderling regelen dat jij niet zonder energie komt te zitten. Het kan voorkomen dat je in deze tijd een dubbele termijnrekening krijgt. Dus zowel van je oude, als van je nieuwe energieleverancier. Je oude zal dit verrekenen op de jaarafrekening.

Je hebt altijd een bedenktermijn van 14 dagen. Je kunt de overstap dan dus nog annuleren of kiezen voor een andere energieleverancier.

Let hierop bij het kiezen van een energieleverancier

Let hierop bij het kiezen van een energieleverancier

Dit zijn de punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een energieleverancier op een rijtje:

  • Je jaarlijkse energieverbruik
  • De kosten
  • Hoe de leveringskosten zijn opgebouwd
  • Of je vaste, variabele of dynamische energieprijzen wil
  • Of je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd wil
  • Of je een enkel of dubbel tarief wil
  • De duurzaamheid van de energie
  • Of je zelf stroom wil opwekken
  • Of je dezelfde leverancier wil voor je stroom en gas
  • De voorwaarden van je huidige energieleverancier
  • De voorwaarden van je nieuwe energieleverancier
  • De dienstverlening
  • De betaling