Home » Duurzaam huis » Inzicht in je energieverbruik met verbruiksmanagers

Inzicht in energieverbruik

Wil jij graag inzicht krijgen in hoeveel energie je precies verbruikt? Dan kun je eens nadenken over de aanschaf van een energieverbruiksmanager. Dit brengt veel voordelen met zich mee. In dit artikel lees je wat deze voordelen zijn, wat een energieverbruiksmanager precies inhoudt en wat de alternatieven zijn.

Inzicht in je energieverbruik

Wat is een energieverbruiksmanager?

Wat is een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager is een tool die inzicht kan geven in jouw energieverbruik. Hierdoor kun je zien hoeveel energie je in een bepaalde periode gebruikt. Je kunt zelf bepalen of je een dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks overzicht wilt zien. Daarnaast geeft de energieverbruiksmanager ook weer waaraan je precies energie besteedt. Op deze manier kom je er dus achter waar je nog op kunt besparen. Er zijn energieverbruiksmanagers die werken via het internet en andere die werken via de P1-poort van je meterkast.

Soorten energieverbruiksmanagers

Soorten energieverbruiksmanagers

Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Zo zijn er verbruiksmanagers die je aan de muur in huis kunt hangen. Dit is een schermpje waar je al je data op ziet. Ook zijn er verbruiksmanagers die online werken. Deze werken aan de hand van een website, of app die je kunt downloaden op je tablet of smartphone.

De slimme meter

De slimme meter wordt steeds populairder in Nederland. Deze zijn net iets efficiënter dan de gewone energieverbruiksmanagers. De slimme meter kan namelijk niet alleen je energieverbruik weergeven, maar deze informatie ook online verzenden. En dat is handig als je jouw data wil doorgeven aan bijvoorbeeld je netbeheerder.

Hoe kom ik aan een energieverbruiksmanager?

Hoe kom ik aan een energieverbruiksmanager

Je kunt op verschillende manieren aan een energieverbruiksmanager komen. Verschillende bedrijven bieden dit aan. Het handigste is vaak om contact op te nemen met jouw energieleverancier. De kans is groot dat deze jou een verbruiksmanager kan aanbieden voor een lagere prijs omdat je gebruikmaakt van hun product. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf opzoek te gaan naar een energieverbruiksmanager. Het is sowieso aan te raden om meerdere verbruiksmanagers met elkaar te vergelijken, voordat je er een kiest.

De prijs

De prijs

De prijs van een energieverbruiksmanager verschilt. Het ligt aan de specificaties die jij wilt hebben, het merk en waar je deze aanvraagt. Doorgaans is het gebruik van de app en de website gratis, maar betaal je wel voor de aansluitkosten of het abonnement. De prijzen lopen zo erg uiteen dat een gemiddelde niet te geven is. De aansluitkosten liggen tussen de €20,- en €450,- en abonnementskosten liggen tussen de €0,- en €42,50 per jaar.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de voordelen van een energieverbruiksmanager

Behalve dat een energieverbruiksmanager prijzig kan zijn (liggend aan het type), heeft het eigenlijk geen nadelen. Wel brengt het veel voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn:

 • Je hebt meer controle over je energieverbruik
 • Het wordt makkelijker om duurzamer te leven
 • Je kunt je gegevens altijd en vaak waar je maar wilt inzien
 • Je weet precies hoe hoog je energierekening zal uitvallen

Waar moet ik aan denken voordat ik een energieverbruiksmanager koop?

Waar moet ik aan denken voordat ik een energieverbruiksmanager koop

Het is verstandig als jij van tevoren weet wat je verwacht van een energieverbruiksmanager. Zo kun je de beste keuze maken op het moment dat je er een koopt. Liggend aan het soort en merk energieverbruiksmanager, zijn er verschillende specificaties waar je uit kunt kiezen. Loop dit lijstje af en maak aan de hand hiervan je keuze:

 • Wil je je gegevens zien op een app of op een scherm aan de muur?
 • Maak je gebruik van zonnepanelen?
 • Wil je een realtime gebruiksfunctie?
 • Wil je het energieverbruik van losse apparaten weten?
 • Wil je jouw energieverbruik kunnen vergelijken met andere huishoudens?
 • Wil je persoonlijke tips ontvangen?
 • Wil je streefdoelen kunnen instellen?
 • Wil je dat de energieverbruiksmeter ook je gasverbruik bijhoudt?

Wat wordt er gedaan met mijn gegevens?

Wat wordt er gedaan met mijn gegevens

Een energieverbruiksmanager verzamelt jouw gegevens om een goed overzicht te creëren. Het is in deze tijd echter wel belangrijk dat je weet wat er verder nog meer met jouw persoonlijke gegevens gebeurt. Zo kun je je privacy waarborgen. Het is niet duidelijk of de bedrijven achter de energieverbruiksmanagers persoonlijke gegevens verstrekken aan derden. Officieel mag dit ook helemaal niet, als hier geen toestemming voor is gegeven. Lees in elke geval je contract altijd goed door. Ook de kleine lettertjes. Zo doe je wat je kan om je eigen privacy te bewaken.

Alternatief op een energieverbruiksmanager?

Alternatief op een energieverbruiksmanager

Een energiemeter is een alternatief op de energieverbruiksmanager. De energiemeter is een stuk ouder en daarom ook een stuk minder efficiënt. De meter kan namelijk niet in één keer het energieverbruik in het hele huis meten. Een energiemeter kan enkel het verbruik van één, of een paar elektronische apparaten tegelijk meten. Dat komt omdat de meter werkt aan de hand van een stopcontact. Je stopt eerst de meter in het stopcontact en vervolgens kun je het apparaat hierop aansluiten. Om het verbruik van meerdere apparaten tegelijk te meten kun je gebruikmaken van een stekkerdoos. Op deze manier kun je er bijvoorbeeld achter komen hoeveel stroom de koelkast elke dag verbruikt, of hoeveel energie je kwijt bent aan een wasbeurt van de wasmachine.

Er zijn nog steeds veel verschillende energiemeters te verkrijgen. De één werkt beter dan de ander en ook specificaties kunnen verschillen. Prijzen variëren hierdoor erg, namelijk tussen de €10,- en €100,-.

Samenvattend

Samenvattend

Een energieverbruiksmanager helpt je om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Hierdoor kun je erachter komen hoe je beter om kunt gaan met energie. Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Zo zijn er apps voor je smartphone en tablet en losse schermpjes voor in huis. De kans is groot dat jouw energieleverancier een verbruiksmanager aanbiedt tegen een goede prijs. Echter zijn er ook andere bedrijven die deze aanbieden en het is geheel aan jou van welke je gebruik wil maken. Prijzen verschillen enorm, liggend aan wat voor soort verbruiksmeter je precies wilt. Aansluitkosten liggen tussen de €20,- en €450,- en abonnementskosten liggen tussen de €0,- en €42,50 per jaar. Bedenk voordat je een energieverbruiksmanager koopt eerst welke specificaties jij belangrijk vindt. Er bestaat ook een alternatief op de verbruiksmanager, namelijk de energiemeter. Deze is wel minder efficiënt, omdat je niet in één keer inzicht krijgt in het energiegebruik van je hele huis. Echter kun je hiermee wel gemakkelijk meten wat individuele apparaten verbruiken. De prijs van een energiemeter ligt tussen de €10,- en €100,-. Het is in ieder geval handig om inzicht te krijgen in je energieverbruik, op wat voor manier je dat ook realiseert. Zo kun je namelijk makkelijker energie besparen en weet je precies hoe hoog je energierekening zal uitvallen.