Home » Duurzaam huis » Subsidies en BTW teruggave op zonnepanelen

Subsidies en BTW teruggave op zonnepanelen

Wil jij graag zonnepanelen laten installeren op je huis, maar heb je hier de financiële middelen niet voor? Maak je geen zorgen! Er zijn namelijk subsidieregelingen en een BTW teruggave die jou kunnen helpen. In dit artikel leggen wij je uit hoe je hiervoor in aanmerking komt. Daarnaast vind je nog enkele andere tips die je zullen helpen om zonnepanelen aan te kunnen schaffen. Lees dus snel verder!

Subsidies en BTW teruggave op zonnepanelen

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Wat is de prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een relatief dure investering voor de gemiddelde Nederlander. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan begint en welke kosten er bij zonnepanelen komen kijken. Bereken hoeveel energie er jaarlijks nodig is voor jouw huishouden, hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en wat hier de prijs van is. Hieronder zie je een overzicht met gemiddelde prijzen voor zonnepanelen, gebaseerd op het verbruik en het aantal panelen dat nodig is. De prijzen zijn inclusief BTW en installatiekosten. Let er wel op dat de prijzen kunnen afwijken, liggend aan de monteur en het type zonnepanelen.

Jaarlijks energieverbruik in kWh Benodigd aantal zonnepanelen Prijs in euro’s
2.300 11 4.800 – 5.500
3.400 16 7.300 – 7.800
4.100 20 8.800 – 9.300
4.600 22 10.000 – 10.500
5.300 25 11.500 – 12.000
5.400 26 11.800 – 12.300

De overige kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan lang mee en hebben daarom ook vaak een garantie van 25 jaar op het vermogen. Na 25 jaar zul je er dus wel rekening mee moeten houden dat de panelen eventueel vervangen moeten worden. Daarnaast hebben zonnepanelen een omvormer. Hier zit gemiddeld tussen de vijf en tien jaar garantie op. Houd er dus ook rekening mee dat de omvormer na de garantieperiode eventueel vervangen moet worden. Je kunt echter wel vaak kiezen voor een langere garantietermijn tegen een hogere betaling.

BTW teruggave van zonnepanelen

BTW teruggave van zonnepanelen

Via de belastingdienst kun je de BTW terugvragen die je betaald hebt voor je zonnepanelen en de installatie hiervan. Dat betekent dat je 21% van het totaalbedrag terug kunt krijgen. Dit is besloten door het Hof van justitie van de Europese Unie. De reden hiervan is dat je in principe een energieleverancier bent geworden, omdat je zelf stroom opwekt. Hierdoor ziet de belastingdienst je als ondernemer en heb je dus recht om de BTW terug te vragen. Om de BTW daadwerkelijk terug te krijgen zul je het formulier “Opgaaf Startende Ondernemer” moeten invullen op de site van de belastingdienst. De aangifte voor de BTW teruggave doe je dan over het jaar dat je de zonnepanelen hebt gekocht. Het is wel belangrijk dat je je administratie hiervoor op orde hebt en je zult er even voor moeten zitten. Echter zul je uiteindelijk een stuk goedkoper uit zijn met je zonnepanelen en hierdoor begint de terugverdientijd eerder.

Soms is het zo dat installateurs van zonnepanelen een extra service hebben waarbij zij de BTW teruggave voor je regelen. Hier zitten dan wel extra kosten aan verbonden. Check daarom altijd goed op de offerte of de service is opgenomen in de eindprijs.

Subsidies voor zonnepanelen

Subsidies voor zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten subsidies voor zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat meer mensen het zich kunnen veroorloven om zonnepanelen te nemen. Er zijn gemeentelijke subsidies en provinciale subsidies. Hoe hoog de subsidie is en of je hiervoor in aanmerking komt ligt aan de regio. Naast de BTW teruggave, is er sinds kort geen landelijke subsidie meer beschikbaar.

Gemeentelijk en provinciale subsidies voor zonnepanelen

Veel gemeenten en provincies stellen subsidies beschikbaar die inwoners kunnen helpen om zonnepanelen te financieren. De subsidies verschillen alleen per regio en soms is het zo dat er leningen beschikbaar zijn in plaats van een subsidie. Het komt echter ook voor dat gemeenten en provincies helemaal niks aanbieden. Mocht het zo zijn dat jouw gemeente of provincie wel een subsidieregeling heeft, dan kan het zo zijn dat je alsnog geen geld krijgt. Dat is het geval als er al te veel subsidies zijn vrijgegeven en het geld op is. Check dit dus na bij jouw gemeente!

Een lening afsluiten voor zonnepanelen

Een lening afsluiten voor zonnepanelen

Er worden verschillende leningen aangeboden die je kunnen helpen met het financieren van zonnepanelen. Dit zijn vaak leningen met zachte voorwaarden. Zo is de rente laag en de terugbetaaltermijn meestal langer. Dit soorten leningen worden energieleningen of groene leningen genoemd en zijn te verkrijgen bij verschillende instanties. Houd er wel rekening mee dat je met een lening uiteindelijk meer kwijt zult zijn aan de zonnepanelen en dat de terugverdientijd langer is.

De automatische salderingsregeling

De automatische salderingsregeling

Wist je dat er een regeling is waar iedereen met zonnepanelen automatisch al aan meedoet? Dat is de salderingsregeling die via de energieleverancier loopt. Wanneer je stroomt opwekt via zonnepanelen gaat dit naar het algemene stroomnet. Vervolgens gebruik jij de hoeveelheid stroom die je nodig hebt vanuit dit net. Als jij minder stroom opwekt dan dat je nodig hebt, dan zul je stroom bij moeten kopen van de energieleverancier. Hoeveel dit kost staat in het contract dat je met hen afsluit. Als jij meer stroom opwekt dan dat je nodig hebt, dan gaat de salderingsregeling van kracht. De energieleverancier zal jou dan betalen voor de extra stroom die je geleverd hebt. Hoeveel dit is verschilt per leverancier, maar is sowieso minimaal €0,06 per kWh.

Voordelige tips voor zonnepanelen

Voordelige tips voor zonnepanelen

Er zijn veel opties waar je uit kunt kiezen om je zonnepanelen gedeeltelijk te financieren. Hiermee bespaar je veel geld. Echter zijn er nog een paar handige tips die kunnen helpen om net wat meer geld over te houden:

  • Ga voor een regionale zonnepanelenleverancier. Hiermee zou je kunnen besparen op de voorrijkosten.
  • Laat de installatie van de zonnepanelen tegelijkertijd met de buren doen. Als je weet dat jouw buren ook geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, overweeg dan om de installatie gezamenlijk uit te besteden. Hiermee zou je goed kunnen onderhandelen voor een betere prijs bij de leverancier.
  • Start met een klein aantal zonnepanelen. Je hoeft niet meteen alle zonnepanelen te kopen om zo je gehele energiebehoefte te voorzien. Als je de financiële middelen niet hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een gedeelte van de benodigde zonnepanelen te laten plaatsen. Dit kan in de lange termijn ook al in jouw voordeel uitpakken.

Toekomstige financiële hulp voor zonnepanelen

Toekomstige financiële hulp voor zonnepanelen

De genoemde subsidies en leningen in dit artikel gelden sowieso voor het jaar 2021. Houd er echter rekening mee dat dit kan veranderen. In voorgaande jaren zijn er subsidies voor zonnepanelen weggevallen en bijgekomen. Hetzelfde geldt voor de leningen. De verwachting is echter wel dat de overheid Nederlanders zal blijven aansporen om over te stappen op duurzame keuzes, zoals zonnepanelen. Dat komt omdat er nationale en internationale doelstelling zijn gecreëerd om de wereld milieuvriendelijker te maken.

Geldbesparing door zonnepanelen

Geldbesparing door zonnepanelen

Het laten installeren van zonnepanelen is best een flinke investering, maar op de lange termijn kun je ook veel geld besparen. Je hebt namelijk gratis stroom door de zonnepanelen. Na een aantal jaar zul je het bedrag van de investering eruit hebben en vanaf dat moment maak je dus eigenlijk winst. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat energieprijzen erg zullen stijgen de aankomende jaren. Het is dus op de lange termijn rendabeler om zonnepanalen te hebben.

Subsidies en BTW teruggave op zonnepanelen samengevat

Subsidies en BTW teruggave op zonnepanelen samengevat

Zonnepanelen kopen en laten installeren kan relatief duur zijn voor de gemiddelde Nederlanders. Daarom zijn er verschillende regelingen om men aan te sporen om toch zonnepanelen te nemen. Deze regelingen zijn er in de vorm van een BTW teruggave, subsidies en leningen. Met de BTW teruggave kun je 21% van de inkoop- en installatiekosten terugkrijgen van de belastingdienst. De subsidies zijn geregeld op gemeentelijk en provinciaal niveau. Echter is het wel zo dat niet elke regio subsidies voor zonnepanelen verstrekt. Vraag dit dus altijd na! Je kunt er ook voor kiezen om een lening af te sluiten. Dit kan tegen zachte voorwaarden met groene leningen of energieleningen. Dan is er ook nog de salderingsregeling. Dit is een automatische regeling waaraan iedereen met zonnepanelen automatisch meedoet. Deze regeling houdt in dat je een vergoeding krijgt voor al de stroom die je hebt opgewekt, maar niet gebruikt. Als laatste hebben we nog een aantal tips waarmee je eventueel extra geld kunt besparen op je zonnepanelen. Kies, ten eerste, een regionale zonnepanelenleverancier om voorrijkosten te besparen. Besteed, ten tweede, de installatie van de zonnepanelen samen uit met je buren, om beter te kunnen onderhandelen over de prijs. Start, ten derde, met een klein aantal zonnepanelen, als je het je niet kunt veroorloven om alle benodigde panelen in één keer te kopen. En onthoud: zonnepanelen kunnen best een grote investering zijn, maar op de lange termijn heb je hier altijd profijt van!