Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesystemen

Direct naar

Benieuwd naar de soorten?
Soorten ventilatiesystemen

Wat kost een ventilatiesysteem?
Bekijk prijzen

Alles over ventilatiesysteem reinigen & onderhoud
Bekijk onderhoud

Energielabels ventilatiesystemen
Meer informatie

Alles over ventilatiesystemen

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in woningen onmisbaar geworden. Vroeger waren huizen niet goed geïsoleerd waardoor er via verschillende gaten en kieren lucht het huis binnenkwam. Dit zorgde als het ware voor “natuurlijke ventilatie” maar er ging wel heel veel warmte verloren waardoor de stookkosten relatief hoog waren. Behalve dat de energierekening hoog was, was dit natuurlijk ook slecht voor het milieu.

Goede isolering zonder ventilatie kan op den duur verschillende problemen opleveren waaronder: hoge luchtvochtigheid, schimmelvorming in de badkamer en gezondheidsklachten.

Direct naar

Benieuwd naar de soorten?
Soorten ventilatiesystemen

Wat kost een ventilatiesysteem?
Bekijk prijzen

Alles over ventilatiesysteem reinigen & onderhoud
Bekijk onderhoud

Energielabels ventilatiesystemen
Meer informatie

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Verschillende ventilatiesystemen

De ene ventilatiesysteem voert lucht af, de ene voert lucht toe en bij de ander gaat ventilatie op een natuurlijke wijze. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden voor ventilatie in huis.

Wist u dat?

Ventilatiesystemen zijn verplicht vanaf het Bouwbesluit die meerdere malen is aangepast waarin is bepaald dat een ventilatiesysteem verplicht is bij elke nieuwbouwwoning en daarnaast natuurlijk ook bij renovaties van bestaande woningen. Vanaf 2006 zijn alle nieuwbouwwoningen en – appartementen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. In deze woningen wordt vaak ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D toegepast.

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

bekijk mogelijkheden

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A
Dit is de basisvorm en principe van alle ventilatiesystemen. Zowel de toevoer als afvoer van lucht gaat op een natuurlijke wijze.

Ventilatiesysteem B
In deze methode van de verschillende ventilatiesystemen wordt frisse lucht van buiten op een mechanische wijze toegevoerd.

Ventilatiesysteem C
In deze methode van de verschillende ventilatiesystemen wordt vervuilde lucht van binnen op een mechanische wijze afgevoerd.

Ventilatiesysteem D
Dit is de beste methode van ventilatie in een woning. Alle nadelen van de voorgaande ventilatiesystemen worden met ventilatiesysteem D aangepakt.

Al uw vragen over ventilatiesystemen

Algemene vragen

Wat is het nu van ventileren in huis?

Mensen brengen elke dag gemiddeld meer dan twintig uur van hun tijd binnen door, waarvan ruim de helft in hun eigen woning. De bouwwijze en -materialen, inrichting, ventilatiemogelijkheden en het aantal bewoners en hun activiteiten spelen een rol bij de luchtkwaliteit in huis.

Daarom is het belangrijk dat de lucht die u binnen inademt gezond is. In tegenstelling tot wat we denken is de lucht in een oude woning vaak gezonder dan bij een nieuwbouw. Vanwege de goede isolatie komt er vrijwel geen verse lucht binnen. Op zowel korte – als lange termijn kan dit vele problemen opleveren.

[expand title=”Meer lezen “]

Gezondheidsproblemen

Met een gezond binnenklimaat in huis kunt u gezondheidsproblemen voorkomen. Denk hierbij aan allergieën, hoofdpijn, slecht slapen en daarnaast natuurlijk een te vochtig binnenklimaat.

Vochtig huis door een slecht werkend ventilatiesysteem

Een te vochtig binnenklimaat kan verschillende problemen opleveren. Het kan schade aan meubilair opleveren, het veroorzaakt een beter leefklimaat voor huisstofmijt en daarnaast verhoogt het de kans op schimmelvorming.

[/expand]
Wat zijn de gevolgen van ongezonde lucht in huis?

Ongezonde lucht binnen kan bestaan uit een mengsel van stoffen, zoals: CO2, vocht en schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide. Om de lucht gezond te houden moet je voorkómen dat er vervuilende stoffen vrijkomen.

Wat voor soorten ventilatiesystemen zijn er?

De ene ventilatiesysteem voert lucht af, de ene voert lucht toe en bij de ander gaat ventilatie op een natuurlijke wijze. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden voor ventilatie in huis.

Wist u dat?
Ventilatiesystemen zijn verplicht vanaf het Bouwbesluit die meerdere malen is aangepast waarin is bepaald dat een ventilatiesysteem verplicht is bij elke nieuwbouwwoning en daarnaast natuurlijk ook bij renovaties van bestaande woningen. Vanaf 2006 zijn alle nieuwbouwwoningen en – appartementen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. In deze woningen wordt vaak ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D toegepast.

Wat kost een ventilatiesysteem?

Dit is geheel afhankelijk van het type ventilatiesysteem wat u nodig heeft. In principe is Ventilatiesysteem A het goedkoopst en type D het duurst. Daarnaast is het in sommige woningen niet mogelijk om bepaalde systemen te plaatsen, dit is namelijk geheel afhankelijk van de bouw. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een gehele woning te verbouwen.

Bekijk hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen.

 Type ventilatie  Werking ventilatie  Gemiddelde prijs
 Systeem A Natuurlijke toevoer & afvoer  € 1500 – € 2500
 Systeem B Mechanische toevoer & natuurlijke afvoer  € 2500 – € 3000
 Systeem C Natuurlijke toevoer & Mechanische afvoer  € 3250 – € 4500
 Systeem D Mechanische toevoer & afvoer  € 6000 +

Voor bestaande systemen gelden andere prijzen. Benieuwd naar de prijzen? Neem dan contact met ons op.

Wat voor energielabels zijn er?

Energielabel voor ventilatiesystemen

Ecodesign is een Europese richtlijn die minimumeisen stelt aan energieprestaties van producten. Alle energie gerelateerde producten waar significante hoeveelheden van verkocht worden vallen onder deze regeling, waaronder dus ook ventilatiesystemen.

De Ecodesign eisen en de labelingsmethodiek zijn per januari 2018 verder aangescherpt.

[expand title=”Meer lezen “]

Het is vanaf januari 2016 verplicht geworden voor leveranciers van ventilatiesystemen om een energielabel toe te voegen aan een systeem om op deze manier aan te geven in hoeverre het systeem zuinig en efficiënt is. Dit label is van toepassing op alle type mechanische-, WTW- of balansventilatiesystemen. Deze verplichting geldt niet voor kleine afzonderlijke systemen, denk hierbij aan: kleine ventilatoren, plafondventilatoren en losse tafelventilatoren.

Op het label wordt een rangschikking gemaakt van A tot en met G waarbij A+ het meest energiezuinig is en G staat voor het minst energiezuinig en efficiënt. De score wordt bepaald aan de hand van het jaarlijkse verbruik in combinatie met de eventuele warmteterugwinning dat het systeem oplevert. Daarnaast wordt er gekeken hoe het verbruik is ten opzichte van soortgelijke producten. Dit label is dus ook van invloed op het energielabel van een koopwoning!

Informatie op de labels:

1. Naam fabrikant
2. Type product
3. Energieklasse
4. Maximaal debiet
5. Geluidsniveau

Over het algemeen krijgen de meeste systemen van Zehnder, Stork en Itho een A of B label en zijn dan ook energiezuinig.

[/expand]
Ventilatiesysteem in de badkamer

Het is belangrijk om voldoende ventilatie in de badkamer te hebben.

Het belang van goede afzuiging in de badkamer wordt vaak vergeten. Een slecht onderhouden of het volledig ontbreken van een ventilatiesysteem in een badkamer zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën zich zeer gemakkelijk en snel kunnen ontwikkelen.

Meer weten? Bekijk dan afzuiging in de badkamer.

Wat zijn ventielen?

Alle ventielen (roosters) in een woning zorgen ervoor dat er voldoende frisse lucht af – juist toegevoerd wordt naar een woninig. De ventielen in een ventilatiesysteem zijn vaak te vinden in het plafond of in de muren.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem zijn de afvoerventielen te vinden in de keuken, toilet en badkamer. Bij een WTW installatie zijn er behalve afvoerventielen ook toevoerventielen te vinden.

De toevoerventielen zijn te vinden in de woonkamer(s) en slaapkamer(s).

Informatie over onderhoud

Hoe zit het met onderhoud?

Ventilatiesysteem reinigen & onderhoud

Onderhoud wordt vaak vergeten, omdat een ventilatiesysteem vaak ergens in een huis verstopt is.

Daarnaast wordt de lucht in een woning vaak vervoerd via luchtkanalen. Ook de luchtkanalen zijn vaak niet te herkennen, aangezien deze verwerkt zitten in het beton van een woning. Uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de bevolking in Nederland niet bekend is met onderhoud van ventilatiesystemen, waardoor de meeste ventilatiesystemen  in huizen nog nooit eerder zijn onderhouden.

[expand title=”Meer lezen “]

Klein onderhoud
Alle type ventilatiesystemen die mechanisch aangestuurd worden hebben enige vorm van onderhoud en reiniging nodig. Bij ventilatiesysteem B, C en D moeten de units minimaal één keer in de 2 jaar onderhouden worden zodat de unit optimaal blijft functioneren.

Groot onderhoud
Daarnaast is het is belangrijk om uw complete systeem minimaal één keer in de 4 tot 5 jaar te laten reinigen door een professional. Wanneer u dit bij Alpha Ventilatie laat uitvoeren, weet u zeker dat dit op een professionele wijze gebeurt. Wij hebben namelijk al meer dan 15 jaar ervaring in het onderhouden van verschillende soorten ventilatiesystemen.

Een bijkomend voordeel: besparing op energiekosten door goed onderhoud
Wanneer het ventilatiesysteem in uw huis goed wordt onderhoud zal dit ook uw energierekening kunnen verlagen. Een ventilatiesysteem is op deze manier beter in balans en hoeft minder moeite te doen om goed te kunnen afzuigen. Bekijk onze pagina ventilatiesysteem reinigen voor meer informatie over onderhoud.

Hoe langer het onderhoud wordt uitgesteld, hoe groter de kans dat de box het begeeft. Daarnaast kan een slecht werkend ventilatiesysteem ook gezondheidsklachten opleveren omdat er schimmels, vocht en bacteriën in uw huis blijven hangen.

[/expand]
Hoe weet ik of mijn ventilatiesysteem nog goed werkt?

Dit is één van de meest gestelde vragen als het gaat om mechanische ventilatiesystemen. Al sinds de jaren ’70 zijn mechanische ventilatiesystemen gangbaar in Nederland.

Anno 2018 is ongeveer de helft van alle woningen voorzien van een vorm van mechanische ventilatie. Met ‘mechanische ventilatie’ wordt niet gedoeld op een ouderwetse ventilator in het plafond of de afzuigkap in een keuken, maar wordt een centraal systeem bedoeld wat er 24/7 voor zorgt dat lucht wordt afgevoerd.

Dit gebeurt meestal via zogenaamde ventielen in de keuken, badkamer en in het toilet. Deze ventielen zijn te vinden in de muur of het plafond.

Er is vaak verwarring tussen ‘luchten’ en ‘ventileren’ terwijl beide heel verschillend zijn. Luchten is geen vervanging voor mechanische ventilatie aangezien luchten eens in de zoveel tijd gebeurt. Mechanische ventilatie gaat daarentegen continu door. Luchten is alleen nodig wanneer er bijvoorbeeld gerookt is, geverfd wordt of andere omstandigheden die normaal niet voorkomen.

Daarnaast heeft het geen nut om meer dan 15 minuten te luchten. Als vervuilde lucht weg is, heeft het geen zin meer om een ruimte nog langer aan de buitenlucht bloot te stellen. Daarnaast zorgt luchten ook nog eens voor onnodig warmteverlies.

Mechanische ventilatiesystemen worden over het algemeen in dezelfde ruimte als de CV-ketel geplaatst. Door het afzuigen van vervuilde lucht wordt er op een natuurlijke wijze lucht naar binnen gelaten via ventilatieroosters of andere ingangen in een woning.

Ventilatiesystemen werken 24/7 het hele jaar door. Een logisch gevolg is dan ook dat deze op een gegeven moment in effectiviteit afnemen. Net zoals een auto heeft mechanische ventilatie ook onderhoud nodig. Door de jaren heen ontstaat er namelijk slijtage in een ventilatiebox en raken de ventilatiekanalen flink vervuild.

Een slecht werkend ventilatiesysteem is als volgt te herkennen:

  • Er ontstaat geluidsoverlast vanuit de ventilatiebox
  • Vocht in de keuken en badkamer blijft lang hangen
  • Na het koken blijft de lucht lang hangen in huis
  • U heeft last van schimmel in de badkamer of wc
  • U heeft last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of klachten aan de luchtwegen
  • De 3-standen schakelaar werkt niet meer goed

U bent verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem wanneer u deze op het juiste moment laat onderhouden.

Wat zijn de voordelen na onderhoud?

Goede ventilatie is essentieel voor een gezonde huis. In vrijwel elke woning is er wel vocht en vuil aanwezig, dit is haast onvermijdelijk. Alleen door goed te ventileren kunnen deze stoffen/vocht uw woning verlaten.

Bekijk de 6 voordelen na onderhoud voor meer informatie.

De mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Ventilatiesysteem C 
Oderhoud & reinigen
Vervangen

Advies bij Ventilatiesysteem C
Ventilatiesysteem C kopen

Ventilatiesysteem D
Onderhoud & reinigen
Vervangen

Overstappen van systeem D naar C
Systeem wisselen

Op dit moment bieden wij geen mogelijkheden voor het aanleggen of vervangen van Ventilatiesysteem A en B.

Bel ons: 030-3200120

De voordelen van ventileren