Home » Ventilatie » Zelf ventilatie plaatsen

Zelf ventilatie plaatsen: hoe doe je dat?

Zit je eraan te denken om zelf een ventilatiesysteem te plaatsen? Dat is mogelijk! Je hebt natuurlijk de keus om een professional in te schakelen om je ventilatie te laten installeren. Ben je technisch onderlegd en wil je het toch liever zelf doen, dan hebben wij alle stappen voor je op een rijtje gezet. In dit artikel lees je hoe je zelf je ventilatie plaatst.

ventilatie zelf plaatsen

Video

Bekijk in onderstaande video van Easykit hoe je zelf een ventilatiesysteem kunt plaatsen.


Ventilatiesysteem kiezen

ventilatiesysteem kiezen

Voordat je een ventilatiesysteem installeert is het natuurlijk goed om te weten voor welk systeem je moet gaan. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Je kunt kiezen uit ventilatiesysteem A, B, C, D en E. Elk van deze systemen creëren een gezond binnenklimaat, maar elk systeem doet dit op een andere manier:

  • Systeem A betreft natuurlijke ventilatie, waarbij zowel de instroom als afvoer van lucht op een natuurlijke manier gebeurt.  
  • Systeem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie en werkt via een mechanische toevoer. 
  • Systeem C is ook een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie en hanteert een mechanisch afvoersysteem.
  • Systeem D is geheel mechanisch, wat betekent dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht en de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een motorisch systeem.  
  • Systeem E is ook volledig mechanisch. Naast het gebruik van een motor zorgt dit ventilatiesysteem ook voor warmtebehoud (warmteterugwinning) in huis. 

Je leest hier meer over de verschillen en overeenkomsten van deze systemen.

Een ventilatieplan opstellen

ventilatieplan opstellen

Na het bepalen welk type ventilatiesysteem je gaat plaatsen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het installatieproces. Met een duidelijke planning en een overzichtelijke materiaallijst kun je snel én efficiënt te werk gaan. Op je plan vermeld je onder andere waar de buizen gelegd moeten worden, waar je ventilatiesysteem komt te staan, op welke plekken gaten geboord moeten worden voor de ventilatiekanalen en welke debieten er gebruikt moeten worden. Om dit plan op te stellen is het goed om alles eerst op te meten en de ventilatie te berekenen. De ventilatie moet per ruimte namelijk een aangepast debiet hebben. Pas als je deze berekeningen hebt gemaakt, kun je bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Zodoende kun je een materialenlijst opstellen. 

Hoe plaats ik mijn ventilatie?

hoe plaats ik mijn ventilatie

Na het kiezen van een ventilatiesysteem en het opstellen van een plan, inclusief materialenlijst, is het tijd voor de laatste fase: het plaatsen van het ventilatiesysteem. Hierbij is het belangrijk om je nauwkeurig te houden aan het vooropgestelde plan. De plaatsing van je ventilatie verschilt per systeem. Hieronder volgen de algemene stappen voor het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem

Boor de doorvoeren voor ventilatiekanalen

Het is mogelijk om de ventilatiekanalen in te bouwen in de vloer of weg te werken in een vals plafond of valse wand. Dit hangt volledig af van je woning. Het boren van gaten en het plaatsen van de ventilatiebuizen doe je voordat je begint met het afwerken van de woning. Op basis van je vooraf opgestelde plan weet je precies waar de gaten geboord moeten worden. Om fouten te voorkomen kun je ervoor kiezen om het boren uit te laten voeren door een vakman.

boor de doorvoeren

Monteer het ventilatiesysteem

Als alle gaten zijn geboord, is het tijd om je ventilatiesysteem op te hangen en te installeren. Ook bij het plaatsen van het systeem raadpleeg je eerst het vooraf opgestelde plan. Zo weet je precies waar de unit geplaatst moet worden. De leverancier van de ventilatie-unit levert altijd instructies voor de plaatsing. Zorg er altijd voor dat de unit goed is bevestigd aan de muur of het plafond

Plaats de ventilatiekanalen

De volgende stap het is plaatsen en monteren van de ventilatiebuizen of kanalen

plaats de ventilatiekanalen

Buitenleidingen

Je begint allereerst met de buitenleidingen voor de luchtaanvoer en afvoer. Vervolgens werk je richting het ventilatiesysteem. Je maakt de verbinding met geïsoleerde leidingen of buizen. De buizen kun je met speciale beugels aan het plafond bevestigen. Vervolgens is het tijd om de leidingen met het ventilatiesysteem te verbinden

Binnenleidingen

Vervolgens start je met de binnenleidingen. Deze zorgen voor de verbinding van het ventilatiesysteem met de kamers in de woning. De keuze van de ventilatiekanalen hangt volledig af van de grootte van je woning en hoeveel plek je hebt om de kanalen weg te werken. 

Heb je genoeg ruimte om de kanalen weg te werken in een vals plafond of een valse wand? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van ronde gegalvaniseerde spiraalbuizen. Deze hebben een grote diameter en zijn dus alleen te gebruiken indien daar de ruimte voor is. Omdat deze buizen het geluid niet isoleren, is het goed om bij het aansluiten van de buizen op het systeem een isolerende buis of slang te gebruiken. 

Heb je minder ruimte om de kanalen weg te werken? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van instortkanalen. Deze kanalen nemen een stuk minder ruimte in beslag. Om deze reden kunnen ze ook weggewerkt worden in de vloer of wanden. Je kunt kiezen tussen flexibele ventilatie buizen in kunststof  en starre ventilatiebuizen in gegalvaniseerd metaal.

Aftakken ventilatiekanalen

Vervolgens maak je een verbinding met de kamers in de woning door het aftakken van de ventilatiekanalen. Met gegalvaniseerde spiraalbuizen maak je daarbij gebruik van T-stukken. Bij instortkanalen kun je gebruik maken van een verdeelkast of collector. Je doet dit voor de aan- en afvoerleidingen. Om te voorkomen dat er nu al stof in komt, plaats je deksels op de ventilatiekanalen. 

debieten meten ventilatieroosters

Plaats de ventilatieroosters

Als je al deze stappen hebt ondernomen is het tijd om de ventilatieroosters of ventielen te monteren. En klaar is Kees! 

Samengevat

ventilatie zelf plaatsen samengevat

Over het algemeen wordt er aangeraden om een ventilatiesysteem te laten installeren door een professioneel bedrijf met de nodige kennis en ervaring. Het is echter ook mogelijk om het zelf te doen. Ga daarbij wel voorzichtig te werk. Zorg dat je vooraf het juiste systeem hebt uitgezocht en een plan en materialenlijst hebt opgesteld. Vergeet niet om dit plan tijdens de installatie regelmatig te raadplegen. Succes!