Nieuwbouw of bestaande bouw kopen?
Wil jij een huis kopen, maar twijfel je tussen nieuwbouw en bestaande bouw? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vertellen we je namelijk alle voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw. Dit zal je helpen een goed onderbouwde beslissing te maken. Lees dus snel verder!
Wat houden nieuwbouw en bestaande bouw in?
Nieuwbouwhuizen zijn alle huizen die recentelijk zijn gebouwd, nog gebouwd moeten worden, of al ergens in het bouwproces zitten. Bestaande bouw zijn alle woningen die al bewoond zijn geweest.
Waarom kiezen voor nieuwbouw?
Waarom zou je moeten kiezen voor nieuwbouw en niet voor bestaande bouw? Dat is een goede vraag. Nieuwbouw heeft zowel voor- als nadelen.
De voordelen van nieuwbouw
Nieuwbouw heeft vijf grote voordelen. Deze zijn:
Je hebt veel in eigen hand
Bij nieuwbouw heb je veel in eigen hand. Dat wil zeggen dat je onder andere zelf kunt bepalen wat voor indeling, sanitair en keuken er in huis komen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook aangeven hoeveel stopcontacten en lichtschakelaars er moeten komen. De aannemer werkt meestal aan de hand van een meerwerklijst. Alles wat niet onder het standaard opleverplan valt, valt onder meerwerk en hier zul je uiteraard ook extra voor moeten betalen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om na de oplevering zelf nog dingen aan te passen of een ander bouwbedrijf in te huren. Dit is vaak goedkoper.
Nieuwbouw is duurzamer
Nieuwbouw is vaak veel duurzamer dan bestaande bouw, waardoor deze zijn voorzien van een goed energielabel. Dat komt omdat nieuwbouwhuizen moeten voldoen aan veel duurzaamheidseisen die zijn opgelegd door de overheid. Hierdoor hebben deze huizen onder andere een goede isolatie en een optimaal ventilatiesysteem. Ook worden hier de nieuwste elektronica en leidingen geïnstalleerd. Een duurzaam huis betekent overigens ook een lagere energierekening.
Je hebt weinig onderhoud
Een nieuw huis heeft natuurlijk geen achterstallig onderhoud. Daarnaast zal het vaak wel even duren voordat onderhoud überhaupt nodig is. Dit scheelt geld, tijd en stress.
De koopprijs staat vast
De koopprijs van een nieuwbouwwoning wordt van tevoren bijna altijd vastgesteld. Dit betekent dat je weet waar je aan toe bent tijdens de koop en dat je niet bang hoeft te zijn dat je wordt overboden. Je kunt van tevoren dus ook goed inschatten of een bepaald nieuwbouwhuis wel in jouw budget valt.
Nieuwbouw is vrij op naam
Nieuwbouw wordt vrij op naam gekocht. Dit houdt in dat er een aantal kostenposten zijn die je niet hoeft te betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting en de taxatiekosten. Vergeet echter niet dat er wel nog genoeg andere kosten zijn waar je wel verantwoordelijk voor bent.
De nadelen van nieuwbouw
Nieuwbouw heeft 11 nadelen. Niet elk nadeel is even erg, maar het is toch goed als je hiervan op de hoogte bent. Dit zijn de nadelen:
Steeds duurder
De prijzen van bestaande bouw zijn de afgelopen tijd al flink gestegen, maar de prijsstijging van nieuwbouw schiet daar ver bovenuit.
Er is niet veel beschikbaarheid
Er zijn relatief niet veel nieuwbouwwoningen beschikbaar. Er wordt momenteel wel veel gebouwd, maar in vergelijking met bestaand bouw heb je natuurlijk veel minder keuze.
Je kunt worden uitgeloot
Nieuwbouw is erg gewild. Hierdoor wordt er bij veel projecten gebruikgemaakt van een lotingssysteem. Dat wil zeggen dat er dus een kans is dat je wordt uitgeloot terwijl je wel de financiële middelen hebt om het huis te kopen. In de gevallen dat er geen sprake is van loting en er wel meer kopers dan huizen zijn, zal de projectontwikkelaar de kopers selecteren.
Het duurt even voordat je kunt intrekken
Een nieuwbouwwoning moet natuurlijk nog gebouwd worden. Dit duurt gemiddeld een jaar, maar dat kan ook zeker uitlopen. Daarnaast kost het je ook tijd om te beslissen wat voor meerwerk je wilt laten doen in het huis. Het zal dus wel even duren voordat je kunt intrekken in een nieuwbouwwoning.
Dubbele lasten
Het duurt even voordat een nieuwbouwwoning af is. In de tussentijd zul je natuurlijk ergens moeten wonen en daar betaal je waarschijnlijk huur of een hypotheekaflossing voor. Tegelijkertijd betaal je ook al rente en een hypotheekaflossing voor je nieuwbouwwoning. Hierdoor zul je dus een tijd met dubbele lasten komen te zitten. Soms kun je in aanmerking komen voor een overbruggingskrediet om de kosten te dekken. Ook kun je gebruikmaken van je eigen vermogen. Dit neemt echter niet weg dat je extra geld kwijt zult zijn.
Prijsonderhandeling kan niet
Het is niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs van een nieuwbouwhuis. Je kunt de prijs dus niet proberen te verlagen. Dit kan wel bij bestaande bouw.
Een kale wijk
Nieuwbouwhuizen worden vaak gebouwd als onderdeel van een project. Er wordt dan een hele nieuwe wijk gebouwd. Niet alle huizen zullen tegelijkertijd af zijn. Er is dus een grote kans dat terwijl jouw huis al af is, de rest van de wijk er nog kaal en ongezellig uitziet.
Je kunt niet bezichtigen
Op het moment dat je een nieuwbouwwoning koopt moet deze nog gebouwd worden. Dit betekent dat je de woning van tevoren natuurlijk niet kunt bezichtigen. Je zult aan de hand van tekeningen en eventuele 3D filmpjes moet beslissen of je de woning wilt kopen.
Het kan stressvol zijn
Je hebt bij een nieuwbouwwoning veel zelf in de hand. Het kan fijn zijn om te kunnen bepalen hoe een groot deel van het huis eruit komt te zien. Echter kan dit ook stressvol zijn. Je moet nadenken over grote dingen zoals de badkamer, maar ook over kleine dingen zoals de plinten.
Extra kosten
Je moet rekening houden met het feit dat er waarschijnlijk meerwerk nodig is. Niet elk nieuwbouwhuis wordt bijvoorbeeld opgeleverd met een badkamer en een keuken. Is dit wel het geval? Dan moet je deze nog maar net mooi vinden en niet willen vervangen. Je betaalt extra voor meerwerk, dus dat komt ook nog eens bovenop de koopsom. Dan zijn er ook nog andere bijkomende kosten die komen kijken bij nieuwbouw. Denk hierbij aan de opleveringskeuring en de bouwrente. Dit laatste is de rente die je betaalt voor de grond van het huis en de kosten van de bouw.
Zelf de tuin aanleggen
Aannemers besteden bijna nooit aandacht aan de tuin van nieuwbouw. Vaak staat er niet eens een schutting. Je moet deze dus zelf onder handen nemen of een bedrijf inhuren om dit voor je te doen. Dit kost natuurlijk extra tijd en geld.
Waarom kiezen voor bestaande bouw?
Bestaande bouw heeft meer voor- dan nadelen. Jij beslist natuurlijk zelf welke aspecten je het belangrijkste vindt.
De voordelen van bestaande bouw
Bestaande bouw heeft negen voordelen. Deze zijn:
Meer aanbod
Het aanbod van bestaande woningen is veel groter dan nieuwbouw. Je hebt dus veel meer huizen om uit te kiezen. Daarnaast heb je ook meer keuzevrijheid in waar je precies wilt wonen. Je bent namelijk niet gebonden aan bouwlocaties van nieuwbouwwijken.
Een ontwikkelde buurt
Bestaande bouw staat meestal in wijken die al langer bestaan. Hierdoor is de omgeving ontwikkeld en weet je wat je kunt verwachten van je nieuwe buurt. Zo is het bijvoorbeeld al duidelijk wie je buren zijn en van welke voorzieningen je gebruik kunt maken, voordat je in het nieuwe huis trekt.
Je kunt de woning bezichtigen
Een bestaande woning kan bezichtigen voordat je deze koopt. Je weet dan dus precies hoe elke centimeter van het huis eruitziet. Daarnaast is het makkelijker om op deze manier al na te denken over de inrichting. Deze luxe heb je niet als je nieuwbouw koopt.
De tuin
Koop je een bestaande woning met een tuin? Dan is er een grote kans dat de verkopers er al voor gezorgd hebben dat deze al helemaal af is. Bij een nieuwbouwwoning is de tuin vaak helemaal leeg en staat er nog niet eens een schutting.
Karakteristieke elementen
Oudere woningen hebben vaak meer karakter en een andere sfeer dan nieuwbouwwoningen. Het kan zelfs voorkomen dat een woning nog voorzien is van glas in lood ramen of een oude serre.
Snel intrekken
Je kunt een stuk sneller verhuizen naar een bestaand huis, dan naar een huis dat nog gebouwd moet worden. Als je een huis koopt dat je nog wilt verbouwen dan kan dit natuurlijk wat langer duren. Toch zul je waarschijnlijk sneller kunnen intrekken dan wanneer je moet wachten tot een woning gebouwd moet worden vanaf de eerste steen.
Inboedel overnemen
Soms is het mogelijk om de inboedel van de verkopers gedeeltelijk of helemaal over te nemen. Dit is veel goedkoper dan wanneer je alle spullen nieuw moet gaan kopen.
Onderhandelen over de prijs
Bij een bestaande woning kun je onderhandelen over de prijs. Zo kun je proberen minder dan de vraagprijs te betalen.
Geen dubbele lasten
Je betaalt pas voor het nieuwe huis zodra je de sleutels krijgt. Vanaf dat moment kun je in principe ook meteen verhuizen. Dit betekent dat je geen dubbele lasten hoeft te hebben. Als je een koophuis hebt kun je deze tijdig proberen te verkopen en bij een huurhuis kun je je contract opzeggen.
De nadelen van bestaande bouw
Bestaande bouw heeft eigenlijk maar vier grote nadelen. Deze zijn:
Verbouwen
Het komt vaak voor dat er een aantal dingen verbouwd moeten worden in een bestaand huis. Dit kan te maken hebben met het feit dat bepaalde aspecten zijn verouderd, of puur omdat je specifieke elementen niet mooi vindt.
Onderhoudskosten
Hoe ouder een huis is, hoe meer onderhoud het nodig heeft. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een huis veel achterstallig onderhoud heeft. Dit zorgt ervoor dat de onderhoudskosten van bestaande bouw veel hoger liggen dan nieuwbouw.
Niet duurzaam
Bestaande huizen zijn vaak veel minder duurzaam dan nieuwbouwhuizen. Dat komt omdat deze gebouwd zijn in een tijd er nog weinig duurzaamheidseisen waren. Hierdoor is de isolatie meestal een stuk minder goed. Het hebben van enkel glas, in plaats van dubbel glas komt regelmatig voor. Daarnaast kan het ook zo zijn dat ventilatie– en verwarmingssystemen erg verouderd zijn. Uiteraard kun je bestaande huizen verduurzamen door energiebesparende maatregelingen uit te voeren. Hier zijn subsidies voor beschikbaar en soms kun je deze ook meefinancieren in je hypotheek.
Kosten koper
Een bestaand huis koop je meestal kosten koper. Dit houdt in dat er specifieke kosten zijn die voor jouw rekening komen. Denk hierbij aan de makelaarskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten en de kosten van de transportakte. Deze kun je niet meefinancieren in je hypotheek.
Een hypotheek afsluiten voor nieuwbouw versus bestaande bouw
Wil je een hypotheek afsluiten voor je nieuw huis? Dit kan voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. In beide gevallen kun je een hypotheek tot 100% van de marktwaarde krijgen. De marktwaarde van bestaande huizen staat meestal al helemaal vast. De marktwaarde van nieuwbouw kan echter hoger worden. Dit is het geval wanneer er elementen worden toegevoegd die het huis meer waard laten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanbouw. Deze extra elementen kun je dus mee laten financieren in je hypotheek.
Ben je meer kwijt aan nieuwbouw of bestaande bouw?
Waarschijnlijk ben je benieuwd of het nu duurder is om nieuwbouw of bestaande bouw te kopen. Helaas is het antwoord hierop gecompliceerd. Aan de ene kant in de aankoopprijs van nieuwbouw vaak lager dan bestaande bouw. Aan de andere kant ben je vaak veel meer geld kwijt aan de inrichting en meerwerk. Bestaande huizen hebben vaak een hogere aankoopprijs, onder andere omdat hier overheen kan worden geboden. Echter is een grote verbouwing dan vaak niet meer nodig.
Houd er rekening mee dat de prijzen van nieuwbouw de afgelopen jaren relatief veel meer zijn gestegen dan die van bestaande bouw. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dan je meer zult betalen. Je kunt dit echter ook positief bekijken. Als de prijsstijging door blijft gaan, dan zul je winst maken wanneer je je nieuwbouwhuis op een gegeven moment gaat verkopen. Dit zijn dus allemaal dingen om goed over na te denken voordat je een beslissing maakt tussen bestaande bouw en nieuwbouw!