Home » Nieuwbouw » Welke kosten bij aankoop van nieuwbouw?

Welke kosten bij aankoop van nieuwbouw?

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen er naast de koopsom ook nog andere kosten kijken. Hierdoor ben je eigenlijk altijd tot 3% van de koopsom meer kwijt. In dit artikel lees je waar deze extra kosten uit zijn opgebouwd en welke kosten wel bij de koopprijs zijn inbegrepen. Lees dus snel verder!

Welke kosten komen er allemaal kijken bij het kopen van nieuwbouw

Welke kosten zitten wel bij de prijs van nieuwbouw inbegrepen?

Welke kosten zitten wel bij de prijs van nieuwbouw inbegrepen

Een nieuwbouwhuis wordt bijna altijd vrij op naam gekocht. Dit houdt in dat de koper geen overdrachtskosten betaalt. Deze kosten zitten al bij de aankoopprijs inbegrepen en zijn als volgt opgebouwd:

  • De kosten om de woning in te schrijven bij het Kadaster
  • De overdrachtsbelasting
  • De notariskosten voor de overdrachtsakte

De kosten voor de hypotheekadviseur

De kosten voor de hypotheekadviseur

Vrijwel iedereen die een huis koopt vraagt een hypotheek aan. Hier heb je een hypotheekadviseur voor nodig. Deze geeft je advies en begeleid je in het traject. Het is slim om een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten als je hypotheek onder de grens van €325.000,- valt. Je betaalt dan 0,7% van de hypotheeksom en krijgt daar goede voordelen voor terug. Zo heb je garantie, rentekorting en een eventuele kwijtschelding van restschuld. De hypotheekgrens voor een huis met energiebesparende maatregelen is hoger en bedraagt €344.500,-.

De verzekeringen

De verzekeringen

Vaak verplicht de hypotheekverstrekker je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarnaast moet je ook een opstal- en woonhuisverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekert tegen onder andere brand en inbraak. Ook is het verstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten.

De bankgarantie

De bankgarantie

Je stort een bankgarantie van 10% van de koopprijs naar de notaris. Dit is een voorschot waarmee je laat zien dat je je verplichtingen na zult komen. Als je dit bedrag niet zelf kunt financieren, dan kun je de bank vragen om dit te doen. De kosten hiervan zijn meestal 1% van je totale hypotheek.

De hypotheekofferte verlengen

De hypotheekofferte verlengen

Het kan nodig zijn dat je je hypotheekofferte moet verlengen. De hypotheekofferte is vaak maar voor een aantal maanden geldig. Je kunt dus in de knoop komen wanneer de bouw van je nieuwbouwhuis pas na een lange tijd begint. Gelukkig is het mogelijk om de offerte te verlengen. Hier zitten wel extra kosten aan vast. Dit heet berijdstellingsprovisie. Hoe hoog de berijdstellingsprovisie is ligt aan de hypotheekverstrekker. Je kunt echter uitgaan van tussen de 0,20% en 0,25% van de totale hypotheek per maand. Een handige tip is om bij het afsluiten van de hypotheek te kiezen voor de langste geldigheidsduur van de offerte.

De kosten voor de notaris

De notariskosten

Een notaris is degene die de hypotheekakte opstelt. Dit gebeurt nadat je het met de adviseur eens bent geworden over de hypotheek. De bouw kan beginnen wanneer jij je handtekening hebt gezet onder de akte. Notarisprijzen verschillen, maar vaak ligt dit rond de €500,-.

De bouwkosten

De bouwkosten

De bouwkosten zijn alle kosten die gemaakt worden tijdens de bouw. Vrijwel alles zit hierbij inbegrepen. Denk aan de salarissen van de bouwers en architect, de aansluiting op het riool en bodemonderzoek. De bouwkosten zijn in principe altijd verwerkt in de koopprijs.

Het renteverlies met hypotheekrente en bouwdepotrente

Het renteverlies

Je zult te maken gaan krijgen met een renteverlies tijdens de bouw van het nieuwbouwhuis. Dat zit als volgt. Het totaalbedrag dat je leent door middel van de hypotheek wordt gestort naar een bouwdepot. Dat is een soort rekening waarvan alle bouwkosten worden gefinancierd. Je krijgt rente over het bouwdepot zo lang er geld op staat. Dit heet bouwdepotrente. Tegelijkertijd betaal je ook rente over de hypotheek. Dit wordt hypotheekrente genoemd. Met de depotrente kun je dus in principe de hypotheekrente betalen. Echter is het wel zo dat er steeds minder geld in het bouwdepot overblijft. Hierdoor krijg je minder rente. De hypotheekrente wordt ondertussen niet lager. Hierdoor ontstaat het renteverlies.

De kosten voor extra bouw

De kosten voor extra bouw

Vaak willen mensen hun eigen draai geven aan een nieuwbouwhuis. Hierdoor wijken ze iets af van het bouwplan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een andere keuken, extra ramen of een aangepaste plattegrond. Het laten uitvoeren van deze veranderingen heet meerwerk. Meerwerk is meestal geen probleem, maar daar komen wel extra kosten bij kijken. Hoe hoog deze kosten zijn ligt geheel aan de veranderingen die jij wilt laten doorvoeren. Als meerwerk de waarde van je huis verhoogt, dan kan dit deels worden gefinancierd vanuit de hypotheek. Minderwerk is soms ook mogelijk. Dit houdt in dat als je aspecten uit het standaard bouwplan wilt weglaten, de koopsom lager wordt.

Meerwerk aan de tuin

Meerwerk aan de tuin

De tuin onder handen laten nemen door het bouwbedrijf valt vaak standaard onder meerwerk. Denk hierbij aan de aanleg, erfafscheiding of bestrating.

De bouwrente

De bouwrente

De bouwrente heeft betrekking op de kosten die de aannemer van je nieuwbouwhuis maakt voordat jij je hypotheek afsluit. De bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

De financieringsvergoeding

De financieringsvergoeding

De financieringsvergoeding gaat over de kosten die de aannemer gemaakt heeft nog voordat jij überhaupt in contact bent geweest. Dit zijn namelijk de kosten die gemaakt zijn tijdens de koop van de grond van de gemeente en de start van het bouwen. De financieringsvergoeding is verwerkt in de koopprijs van het huis.

De uitstelrente

De uitstelrente

De aannemer maakt kosten in de tijd dat je nog geen hypotheek beschikbaar hebt, maar wel al de aannemingsovereenkomst hebt getekend. Dat komt omdat de aannemer gewoon doorgaat met bouwen. De kosten die de aannemer hiervoor in rekening brengt wordt uitstelrente genoemd. Dit is niet opgenomen in de koopprijs. Je kunt de uitstelrente meefinancieren met de hypotheek. Kies je ervoor om de uitstelrente te betalen met je eigen vermogen? Dan is dit fiscaal aftrekbaar!

De vertragingsrente

De vertragingsrente

Vertragingsrente worden alleen in rekening gebracht wanneer je je rekeningen niet op tijd betaalt bij de aannemer. De aannemer bepaald hoe hoog deze rente is. Dit is natuurlijk een onnodige kostenpost, dus probeer altijd op tijd te betalen!

De opleveringskeuring

De opleveringskeuring

De opleveringskeuring is een keuring die je kunt laten doen door een bouwkundige wanneer het huis af is. Deze gaat het hele huis af en kijkt of er gebreken zijn, waar de aannemer voor verantwoordelijk is. De opleveringskeuring is niet verplicht, maar het is zeker slim om te doen. Er worden gemiddeld genomen zo’n 20 gebreken gevonden in nieuwbouwhuizen. Dit kan de aannemer dan nog oppakken, anders komt dit later voor je eigen rekening! Prijzen voor een opleveringskeuring verschillen. Gemiddeld kan dit vanaf €233,-.

De erfpachtkosten

De erfpachtkosten

Niet iedereen heeft erfpachtkosten. Dit is alleen het geval wanneer je huis gebouwd is op erfpachtgrond. Je huurt dan als het ware de grond waarop je huis staat van de eigenaar. De eigenaar is bijna altijd de gemeente. Hoe hoog de erfpachtkosten zijn en hoe dit geregeld is verschilt. Vraag dit dus goed na.

De onroerendezaakbelasting

De onroerendezaakbelasting

Elke huiseigenaar betaalt elk jaar Onroerendezaakbelasting aan de gemeente. De hoogte hiervan verschilt per huis en per gemeente.

De servicekosten

De servicekosten

Je krijgt eigenlijk alleen maar te maken met servicekosten als je een appartement koopt. Je betaalt dan een maandelijks bedrag voor de schoonmaak en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes.

Dubbele woonlasten

Dubbele woonlasten

Waarschijnlijk woon je al ergens terwijl je wacht totdat de bouw van je nieuwbouwhuis klaar is. Ga er daarom vanuit dat je een tijdje dubbele woonlasten hebt. Je betaalt voor zowel je nieuwbouwhuis, als het huis waar je in woont totdat dit klaar is.

De verhuizing

De verhuizing

Tijdens de verhuizing zelf maak je natuurlijk kosten. Het is lastig te zeggen hoeveel je hieraan kwijt zult zijn. Dat ligt aan je persoonlijk situatie. Als je veel en grote spullen hebt, dan kan het handig zijn om een verhuisbedrijf in te huren. Echter kun je natuurlijk ook vrienden vragen om je te helpen. Dat scheelt weer in de kosten.

De inrichting

De inrichting

De inrichting kun je zo duur maken als je zelf wilt. Misschien heb je wel helemaal geen nieuwe meubels nodig en neem je alles mee vanuit je oude woning. Het is wel handig als je hier even bij stilstaat en rekening houdt met de eventuele kosten.

Veranderingen bij de belastingaangifte

Veranderingen bij de belastingaangifte

De belastingaangifte van een huiseigenaar ziet er anders uit. Zo moet je elk jaar het eigenwoningforfait bij je inkomen optellen. Echter is het daarnaast ook zo dat je in aanmerking komt voor verschillende voordelen. Je hebt namelijk verschillende aftrekposten. Laat je hier goed over adviseren!