Home » Nieuwbouw » Opleveringskeuring

Opleveringskeuring

Je hebt een nieuwe woning laten bouwen en het is tijd voor de oplevering. Dat is erg leuk, want dat betekent dat je de sleutel bijna krijgt! Tegelijkertijd kan de oplevering ook spannend zijn, omdat er vaak nog gebreken worden gevonden. Soms is het alleen lastig om zelf gebreken vast te stellen, helemaal als je niet zo bouwkundig ben ingesteld. In dat geval is het handig om een opleveringskeuring door een bouwkundig expert uit te laten voeren. Wat dit precies inhoudt een wat hierbij komt kijken vertellen we je in dit artikel!

Opleveringskeuring

Wat houdt een opleveringskeuring in?

Wat houdt een opleveringskeuring in

Een opleveringskeuring houdt in dat je een onafhankelijke bouwkundige je nieuwbouwwoning laat beoordelen tijdens de oplevering. De bouwkundige doet dit op een grondige manier om erachter te komen of er gebreken zijn. Zo kunnen deze tijdig worden hersteld door de aannemer.

Waarom een bouwkundige?

Waarom een bouwkundige

Misschien vraag je je af waarom je überhaupt een bouwkundige zou inschakelen om je woning te keuren. Je kunt per slot van rekening ook zelf controleren of er gebreken zijn bij de oplevering van de woning. Het voordeel van een opleveringskeuring door een bouwkundige is echter dat deze persoon alle bouwnormen- en regels kent. Hierdoor is het makkelijker om gebreken op te sporen en je belangen te behartigen bij de aannemer. Ook kan de bouwkundige adviezen geven om gebreken te herstellen.

Het is belangrijk dat alle gebreken die visueel geconstateerd kunnen worden ook daadwerkelijk tijdens de oplevering gevonden en genoteerd worden. Zo dwing je de aannemer namelijk om zijn verantwoordelijkheid na te komen. Gebreken die tijdens de oplevering visueel geconstateerd hadden kunnen worden, maar toch niet zijn gevonden, vallen buiten de verantwoordelijkheid van de aannemer.

Wat kan ik verwachten?

Wat kan ik verwachten

Wat je precies kunt verwachten van een opleveringskeuring hangt af van welke bouwkundige of bedrijf je hiervoor inhuurt. Echter is essentie wel altijd ongeveer hetzelfde. Zo zal je samen met de bouwkundige de woning afgaan. Er wordt dan gekeken naar de volgende punten:

  • De eventuele uitvoering van het meerwerk en het minderwerk;
  • Of vastgelegde aspecten verholpen zijn tijdens de voorschouw;
  • Technische mankementen;
  • De schoonmaak;
  • De afwerking
  • De eventuele beschadigingen

De bouwkundige legt per ruimte vast wat de eventuele gebreken zijn. Deze worden vervolgens besproken met de aannemer. Vaak heb je ook de mogelijkheid om bouwkundige vragen te stellen tijdens de opleveringskeuring. Achteraf krijg je altijd een keuringsrapport.

Wat als er gebreken worden gevonden?

Wat als er gebreken worden gevonden

Als er gebreken worden gevonden tijdens de opleveringskeuring, dan worden deze opgenomen in het proces-verbaal van oplevering. Het proces-verbaal moet door zowel de koper, als de aannemer worden getekend. De aannemer zal de gebreken dan binnen een bepaald tijdsbestek moeten herstellen.

Het is goed om te weten dat gebreken ook wel eens pas na de oplevering worden gevonden. Als het hier gaat om “verborgen gebreken”, dan is de aannemer hier nog steeds verantwoordelijk voor. Verborgen gebreken houdt in dat deze van tevoren niet visueel geconstateerd konden worden. In dit geval moet de eigenaar de gebreken herstellen of kun je een schadevergoeding eisen.

Hoe maak ik een afspraak?

Hoe maak ik een afspraak

Er zijn veel bedrijven en individuele bouwkundigen die hun diensten aanbieden voor opleveringskeuringen. Het is aan jou bij wie jij hiervoor een afspraak maakt. Het is handig om vooraf reviews te lezen van andere klanten. Ook is het verstandig om op tijd een afspraak te maken. Zo verzeker je jezelf ervan dat er een bouwkundige beschikbaar is tijdens de oplevering van jouw woning.

Wat kost het?

Wat kost het

De prijzen voor een opleveringskeuring verschillen. Dit ligt aan het bedrijf dat je inschakelt en ook aan eventuele extra’s waarvoor je kiest. Gemiddeld genomen liggen prijzen tussen de €180,- en €400,-.