Home » Nieuwbouw » Nieuwbouw: Top 5 vragen over hypotheek

Nieuwbouw: Top 5 vragen over hypotheek

Ben jij van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Dan heb je zeer waarschijnlijk een hypotheek nodig. Voordat je er een kunt aanvragen dien je eerst een koop- aannemingsovereenkomst te tekenen. Nadat dit is geregeld, kun je je gaan focussen op de hypotheek. Het is dan belangrijk dat je op de hoogte bent van wat hier allemaal bij komt kijken. Wij helpen je hierbij aan de hand van de 5 meest gestelde vragen!

Nieuwbouw Top 5 vragen over hypotheek

1. Uit welke hypotheek types kan ik kiezen en tegen welke lasten?

Uit welke hypotheek types kan ik kiezen en tegen welke lasten

Is dit de eerste keer dat je een huis koopt en wil je gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek? Dan zijn er twee type hypotheken waaruit je kunt kiezen, namelijk een annuïteitenhypotheek, of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit de aflossing en de rente. Bij een lineaire hypotheek betaal je ook maandelijks een bedrag dat is opgebouwd uit de aflossing en de rente. Het grote verschil is echter dat dit geen vast bedrag is. Elke maand betaal je namelijk steeds een beetje minder.

Welke hypotheekvorm het voordeligste is om te kiezen ligt aan verschillende aspecten. Zo speelt het mee hoeveel je leent en hoe hoog de rente is. Deze aspecten hebben bovendien ook een grote invloed op wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Dit moet je voor jezelf uitrekenen. Ben je hier niet zo goed in? Vraag dan hulp aan een hypotheekadviseur.

Ik heb al een hypotheek

Ik heb al een hypotheek

Heb je al een hypotheek, bijvoorbeeld omdat je eerder al een koophuis had? Dan kun je deze hypotheek meestal meenemen voor het nieuwbouwhuis. Een andere optie is om de hypotheekvorm voort te zetten bij een andere hypotheekverstrekker. Je zult waarschijnlijk een aanvullende hypotheek nodig hebben, als je nieuwe huis duurder is dan je oude huis. Is je oude huis juist duurder dan je nieuwe huis, maar is deze nog niet verkocht? Dan is er een grote kans dat je gebruik kunt maken van een overbruggingskrediet.

2. Wat houdt een hypotheekofferte in?

Wat houdt een hypotheekofferte in

Je kunt een hypotheekofferte aanvragen, wanneer je een hypotheekvorm hebt gekozen. Dit is een bindend aanbod van de hypotheekverstrekker. Hierin staan persoonsgebonden informatie, de voorwaarden en financiële aspecten opgenomen. Bij dit laatste moet je denken aan het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de rente. Na het ondertekenen van de hypotheekofferte dien je ook nog een hypotheekakte te ondertekenen bij de notaris. Het kan echter 6 tot 9 maanden duren, voordat de notaris je uitnodig en je je handtekening kunt zetten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat er eerst gewacht moet worden totdat er een bepaald aantal nieuwbouwwoningen van het project zijn verkocht. Dit is de reden dat je altijd goed op de geldigheidsduur van de hypotheekofferte moet letten. Deze kun je vaak wel verlengen, maar daar zitten kosten aan vast.

3. Vanaf welk moment moet ik de hypotheek betalen?

Vanaf welk moment moet ik de hypotheek betalen

Je begint met het betalen van je maandelijkse hypotheeklasten op het moment dat je de hypotheekakte hebt ondertekend bij de notaris. De hypotheek wordt allereerst gebruikt om de kosten te dekken die direct betaald moeten worden. De rest van de hypotheek wordt in het bouwdepot gestopt. Dit kun je zien als een soort rekening waaruit de bouw van het huis wordt gefinancierd.

4. Zijn de maandlasten tijdens de bouw hetzelfde?

Zijn de maandlasten tijdens de bouw hetzelfde

Tijdens de bouw van je huis begin je al met aflossen van de hypotheek en betaal je rente. Echter is het zo dat je ook rente krijgt vanuit je bouwdepot. Dit heet bouwdepotrente. In de eerste maanden zal de hypotheekrente en de bouwdepotrente ongeveer even hoog zijn. Je kunt in principe dus de ene rente met de andere betalen. Echter is het zo dat je op een gegeven moment te maken gaat krijgen met een renteverlies. Er blijft namelijk steeds minder geld in het bouwdepot over. Hierdoor krijg je minder rente. De hypotheekrente wordt ondertussen niet lager. Hierdoor ontstaat het renteverlies. Onderaan de streep heb je dus steeds meer maandlasten, naarmate de bouw zich vordert.

5. Krijg ik te maken met dubbele lasten?

Krijg ik te maken met dubbele lasten

Of je te maken krijgt met dubbele maandlasten tijden de bouw van je woning ligt aan je eigen situatie. Huur je bijvoorbeeld een huis of heb je nog een koopwoning tijdens de bouw, dan heb je inderdaad dubbele lasten. Je kunt samen met een hypotheekadviseur van tevoren uitrekenen hoe hoog deze lasten zijn en of je je dit kunt veroorloven. Een voordeel voor mensen die al een koophuis hebben is dat zij vaak gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek voor hun oude hypotheek, nieuwe hypotheek en een eventueel overbruggingskrediet.