Home » Nieuwbouw » Loting bij nieuwbouw: hoe werkt het?

Loting bij nieuwbouw: hoe werkt het?

Nieuwbouwwoningen zijn erg gewild. Dit is dan ook de reden dat veel mensen zich aanmelden voor de koop van nieuwbouw. Maar wat gebeurt er als er meer potentiële kopers dan huizen zijn? Dat lees je hier!

Loting bij nieuwbouw hoe werkt het

Waarom vinden er lotingen plaats bij nieuwbouw?

Waarom vinden er lotingen plaats bij nieuwbouw

Lotingen bij nieuwbouwprojecten vinden plaats, omdat er vaak veel meer mensen zijn die belangstelling hebben, dan dat er huizen beschikbaar zijn. Bij bestaande bouw zouden alle belangstellende dan tegen elkaar opbieden. Bij nieuwbouw werkt dit anders en worden er lotingen gehouden om al deze mensen een gelijke kans te geven op een woning.

Is er altijd een loting?

Is er altijd een loting

Er wordt niet altijd gebruikgemaakt van een loting als er te veel belangstellenden zijn voor een nieuwbouwproject. Zo komt het ook voor dat de huizen worden vergeven aan degenen die zich hier als eerste voor aanmelden. Ook kan het zo zijn dat de verkoopmakelaar simpelweg kiest of iemand geschikt is voor een van de huizen.

Voorafgaand aan de loting bij nieuwbouw

Voorafgaand aan de loting bij nieuwbouw

Voorafgaand aan een loting bij nieuwbouw wordt er een bijeenkomst georganiseerd, wat ook wel “start verkoop” wordt genoemd. Alle geïnteresseerden in het nieuwbouwproject zijn hier welkom om informatie te verzamelen en eventueel vragen te stellen aan financiële adviseurs en makelaars.

Inschrijven voor nieuwbouw

De geïnteresseerden kunnen zich tijdens de bijeenkomst meteen inschrijven om in aanmerking te komen voor de koop van één of meerdere nieuwbouwwoningen. Hoe zo’n inschrijving werkt verschilt per nieuwbouwproject. Soms is het zo dat je je kunt inschrijven voor een specifiek huis. Andere keren is het zo dat je je inschrijft voor het hele project. De woningen worden uiteindelijk verloot als na de inschrijvingsprocedure blijkt dat er meer mensen zijn ingeschreven, dan dat er huizen beschikbaar zijn.

Wie mogen er meedoen aan de loting voor nieuwbouw?

Wie mogen er meedoen aan de loting voor nieuwbouw

Er zijn vaak verschillende eisen waaraan je moet voldoen om mee te kunnen doen met een loting voor nieuwbouw. Deze eisen verschillen per nieuwbouwproject. Een voorbeeld eis is dat ze je vragen om te laten zien dat je de financiële middelen hebt om het huis daadwerkelijk te kunnen kopen.

Hoe gaat een loting bij nieuwbouw precies?

Hoe gaat een loting bij nieuwbouw precies

Het verschilt per nieuwbouwproject hoe een loting er precies aan toe gaat. Vaak gaat het echter als volgt. Er wordt een notaris ingehuurd die het lotingsproces overziet en uitvoert. Deze krijgt de namen van alle potentiële kopers en via een lotingssysteem wordt er dan elke keer een naam getrokken. Als jij de eerste bent die wordt getrokken, dan ben jij de eerste die in aanmerking komt voor de nieuwbouwwoning waarvoor je je hebt ingeschreven. Heb je je moeten inschrijven voor het hele project? Dan ben jij de eerste die mag kiezen uit alle beschikbare woningen. Dit lotingsproces gaat door, totdat alle woningen vergeven zijn.

Is de koop bij inloten verplicht?

Is de koop bij inloten verplicht

Je hoeft de woning niet verplicht te kopen als je bent ingeloot. Mocht het dus zo zijn dat je de woning toch niet wilt, of de hypotheek niet rond krijgt, dan is dit geen probleem. Heb je de koop- en aannemingsovereenkomst al getekend? Dan heb je drie dagen de tijd om je alsnog terug te trekken. Daarnaast kun je in dit contract ook nog terugvallen op de ontbindende voorwaarde die betrekking heeft tot de financiering. Je contract wordt namelijk ontbonden wanneer je je hypotheek niet rond krijgt.

Wat zijn mijn opties bij uitloting?

Wat zijn mijn opties bij uitloting

Het is natuurlijk erg vervelend als je wordt uitgeloot. Gelukkig hoeft dit niet meteen het einde van dit nieuwbouwproject voor jou te betekenen. Je wordt namelijk op de reservelijst gezet en krijgt vaak de kans om een tweede of derde optie te nemen op een huis. Wanneer iemand die is ingeloot toch besluit het huis niet te kopen, dan krijg jij de mogelijkheid om dit te doen.

Maak ik echt kans als ik op de reservelijst sta?

Ja, je maakt echt kans om een woning te bemachtigen als je op de reservelijst staat. Het gebeurt vaak dat een grote groep van de ingelote mensen toch afziet van de koop.

Ik ben ingeloot, wat nu?

Ik ben ingeloot, wat nu

Ben je ingeloot voor de woning die je wilde hebben? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om je hypotheek in orde te maken. Het is het beste om dit te doen met behulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur die alle mogelijkheden voor jouw situatie bekijkt.

Hoe snel na de loting gaat de bouw van het project van start?

Hoe snel na de loting gaat de bouw van het project van start

Het bouwproces van nieuwbouwprojecten gaat meestal pas van start wanneer 70% van de woningen is verkocht. Gemiddeld duurt dat ongeveer een half jaar. Op veel plekken gaat het echter veel sneller dan dat.