Home » Nieuwbouw » Hoeveel maanden nieuwbouwwoning gereed?

Hoeveel maanden nieuwbouwwoning gereed?

Ben jij van plan een huis te laten bouwen? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoelang het zal duren voordat deze af is. Dit ligt aan verschillende aspecten, zoals hoe groot het huis wordt en hoe complex de bouw is. Echter ligt de gemiddelde bouwtijd van een huis op ongeveer 12 maanden. In dit artikel lees je hoe deze tijd is verdeeld en waar je allemaal rekening mee moet houden. Lees dus snel verder!

Hoeveel maanden nieuwbouwwoning gereed

Wanneer begint de bouw van een nieuwbouwwoning?

Wanneer begint de bouw van een nieuwbouwwoning

Je hebt de koop- en aannemingsovereenkomst getekend en kan niet wachten tot je nieuwbouwhuis af is. Toch kan het dan vaak nog een aantal maanden duren voordat de bouw überhaupt begint. Hoelang deze periode duurt verschilt per situatie. In de meeste overeenkomsten staat dat de bouw drie tot zes maanden na de ondertekening begint. Echter kan dit ook langer duren dan het aantal maanden dat in jouw overeenkomst staat. Dat komt door de opschortende voorwaarden. Deze voorwaarden beschrijven situaties waarin de bouw kan worden uitgesteld. Vaak is dat het geval wanneer de aannemer een minimaal aantal huizen tegelijkertijd wil bouwen. Deze wacht dan totdat er genoeg kopers zijn. De bouw mag in de meeste gevallen tot negen maanden worden uitgesteld.

Werkbare dagen in de bouw

Werkbare dagen in de bouw

In de koop- en aannemingsovereenkomst staat binnen hoeveel dagen de aannemer het huis af moet krijgen. Houd er wel rekening mee dat bouwers alleen werken op zogeheten werkbare dagen. Jaarlijks zijn er gemiddeld genomen zo’n 180 werkbare dagen, maar dit kan verschillen. Dit zijn alle werkdagen met uitsluiting van nationale feestdagen en de bouwvakantie. Ook werkdagen waarop het onmogelijk is om minimaal vijf uur te werken zijn uitgesloten van werkbare dagen. Denk hierbij aan dagen waarop werk niet mogelijk is door extreem slecht weer.

Vertraging bij nieuwbouw

Vertraging bij nieuwbouw

Het komt wel eens voor dat de aannemer je nieuwbouwhuis niet afkrijgt binnen de termijn die is opgenomen in jullie koop- en aannemingsovereenkomst. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Deze wordt berekend per dag dat de bouw is vertraagd. Hoe hoog de vergoeding precies is verschilt en kun je terugvinden in je koop- en aannemingsovereenkomst.

Het bouwplan kan veranderen

Het bouwplan kan veranderen

Het is mogelijk dat het bouwplan van jouw nieuwbouwhuis verandert. Dit gebeurt alleen als het originele bouwplan toch technische onmogelijk blijkt te zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een extra draagmuur moet worden gemaakt voor veiligheidsredenen. Ook gebeurt het wel eens dat de overheid verplichte wijzigingen voorschrijft. Hierdoor kan het voorkomen dat de bouw extra tijd in beslag neemt. In veel gevallen kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding als er wordt afgeweken van het originele bouwplan.

Stappenplan en tijdsbestek nieuwbouwwoning

Stappenplan en tijdsbestek nieuwbouwwoning

De bouw van een woning kan opgedeeld worden in zes stappen. Deze zijn: het voorbereidingswerk, de ruwbouw, het dak, de ramen en buitendeuren, de afwerking in het huis en de technische systemen.

Stap 1. Het voorbereidingswerk

Stap 1. Het voorbereidingswerk

Stap één van de bouw van je woning is de voorbereiding. Het bouwbedrijf moet een toegang creëren voor vrachtwagens, er moeten hoogtepeilen worden aangeduid en hoeken worden uitgezet. Daarna worden eventuele uitgravingen gedaan en verhardingen en funderingen aangelegd. Dit proces duurt ongeveer drie weken voor huizen zonder kelder. Voor huizen met een kelder zal het iets langer duren, omdat er dan meer werk aan te pas komt.

Stap 2. De ruwbouw

Stap 2. De ruwbouw

In stap twee van het bouwproces is het tijd voor de ruwbouw. De vloer wordt dan gelegd en het metselwerk voor de funderingen wordt gedaan. Daarna worden de binnen- en buitenmuren gemaakt. Vervolgens worden de muren geïsoleerd en gevelstenen geplaatst en bepleisterd. De ruwbouw is het langste proces van de hele bouw en duurt ongeveer 12 weken. Dit kan echter wel langer duren als het huis groot en complex is.

Stap 3. Het dak

Stap 3. Het dak

Stap drie van het bouwproces is toegewijd aan het dak. De dakconstructie en dakbedekking zijn erg belangrijk en moet op de correcte wijze worden uitgevoerd. Dit is dan ook de reden dat het dak alleen al drie weken in beslag neemt!

Stap 4. De ramen en buitendeuren

Stap 4. De ramen en buitendeuren

De ramen en buitendeuren van het huis worden geïnstalleerd in stap vier van de bouw. Eerst worden de dorpels geplaatst en daarna kunnen de profielen op maat worden gemaakt. Het op maat laten maken van de profielen kan tot zes weken duren. Echter kan de bouw van de rest van het huis in de tussentijd gewoon doorgaan. De installatie van de profielen is vrij snel gedaan en neemt maar twee dagen in beslag. Het is belangrijk dat deze goed worden geplaatst om tocht te vermijden.

Stap 5. De afwerking in het huis

Stap 5. De afwerking in het huis

In stap vijf van de bouw wordt het huis van binnen afgewerkt. Denk hierbij aan het bepleisteren van muren en plafonds en het isoleren van vloeren. Daarnaast worden ook de chape en de vloer– en wandbekleding gedaan. Als je ervoor hebt gekozen om het huis geheel bewoonbaar te kopen, dan wordt ook het binnenschrijnwerk gedaan. Hieronder vallen onder andere de binnendeuren en trappen. Dit hele proces duurt ongeveer zeven weken.

Stap 6. De technische systemen

Stap 6. De technische systemen

Stap zes van het bouwproces is toegewijd aan de installatie van technische systemen. Dit gaat over het ventilatiesysteem, de elektriciteit en de verwarming. In deze stap worden ook de waterleidingen en het sanitair geïnstalleerd. In de praktijk wordt stap zes tegelijkertijd uitgevoerd met stap vijf en neemt ongeveer zes weken in beslag.

Hoeveel maanden duurt nieuwbouw in totaal?

Hoeveel maanden duurt nieuwbouw in totaal

Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 12 maanden voordat een nieuwbouwhuis af is. Er wordt dan geteld vanaf de ruwbouw en niet vanaf het voorbereidingswerk. In dit tijdsbestek van 12 maanden wordt er rekening gehouden met slecht weer, de bouwvakantie en de droogtijd die nodig is na specifiek bouwwerk. Besef je wel dat er vaak nog wat dingen moeten gebeuren nadat je de sleutel hebt gekregen. Vooral als je ervoor hebt gekozen om het binnenschrijnwerk zelf te doen. Ook de tuin valt niet standaard onder de verantwoordelijkheid van de aannemer!