Home » Nieuwbouw » Trapafwerking

Trapafwerking

De trap is vaak een opvallend onderdeel van een huis. Het is daarom natuurlijk fijn als deze mooi is afgewerkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden voor. In dit artikel lees welke mogelijkheden er allemaal zijn voor de afwerking van jouw trap!

Trapafwerking

Denk hieraan bij de trapafwerking

Denk hieraan bij de trapafwerking

Heb je besloten dat je trap toe is aan een nieuwe afwerking? Maak dan niet zomaar een keuze over de afwerking. Sta eerst even stil bij de volgende twee punten.

De kleur van de trapafwerking

De kleur van de trapafwerking

De kleur van de trapafwerking is belangrijk, omdat dit ervoor kan zorgen dat de trap bij de rest van het interieur in huis past. Bedenk dus goed welke kleuren je terug wilt zien in de trap. Ook is het handig om vanuit een praktisch oogpunt te denken. Als je jonge kinderen of veel huisdieren hebt, dan zijn witte tinten misschien niet handig. Wit is natuurlijk een stuk lastiger om schoon te houden, dan donkere kleuren.

Het materiaal van de trapafwerking

Het materiaal van de trapafwerking

Het is essentieel om goed na te denken over het materiaal van de trapafwerking. In de meeste gevallen wordt de trap dagelijks vaak gebruikt. Hierdoor kan deze snel versleten raken. Om dit tegen te gaan is een keuze voor kwalitatief goed materiaal voor de trapafwerking belangrijk. Daarnaast kan het materiaal er ook voor zorgen dat de trap past bij de rest van je woning.

Het basismateriaal als trapafwerking

Het basismateriaal als trapafwerking

Je kunt ervoor kiezen om de trapafwerking simpel te houden. Dit doe je door te werken met het basismateriaal van de trap. Vaak is het basismateriaal hout, maar soms ook metaal, inox of staal.

Hout

Hout

Een houten trap is gemakkelijk mooi te maken. Het is wel belangrijk om altijd een laagje olie of vernis aan te brengen op het hout. Herhaal dit wanneer je merkt dat het begint te slijten. Zo zorg je ervoor dat de trap lang mooi blijft. Door te kiezen voor deze optie hoef je je hoofd niet te breken over verschillende soorten trapbekleding. Dit scheelt uiteindelijk natuurlijk ook geld.

Metaal of inox

Metaal of inox

Een trap die gemaakt is van metaal of inox wordt eigenlijk altijd afgeraden. De reden hiervoor is dat deze altijd erg gehorig is. Je zult dus elke stap die gezet wordt duidelijk horen. Daarnaast heeft een trap van metaal of inox ook veel onderhoud nodig.

Staal

Staal

Een stalen trap geeft een hele moderne uitstraling. Deze staat vaak erg mooi bij een vloer van natuursteen. Het fijne aan een stalen trap is dat er niet snel krassen of slijtage plekken in zullen komen.

Verf als trapafwerking

Verf als trapafwerking

Misschien zou je er niet zo snel aan denken, maar het is een optie om je trap te verven. Het fijne hieraan is dat je kunt kiezen voor elke denkbare kleur. De trap kan hierdoor dus passend worden gemaakt bij elk interieur. Het is wel belangrijk dat je een slijtvaste lak gebruikt. Hiermee zorg je ervoor dat er zo min mogelijk krassen en slijtageplekken in de treden komen te zitten.

Tapijt als trapafwerking

Tapijt als trapafwerking

Een trapafwerking met tapijt is erg populair. Dat komt omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Zo is tapijt geluiddempend, waardoor je dus minder last hebt van mensen die de trap gebruiken. Daarnaast is tapijt lekker warm voor je voeten. Dat is wel zo fijn tijdens de koude wintermaanden. Je kunt er ook voor kiezen om niet de volledige traptreden te bekleden met tapijt. Zo kun je kiezen voor een loper, of halve cirkels die je op de treden plakt. Het handige hiervan is dat je deze gemakkelijk kunt vervangen wanneer ze versleten zijn. Kies je ervoor om je trap te bekleden met tapijt? Ga dan altijd voor een tapijt dat gemaakt wordt voor projectstoffering, of voor intensief gebruik. De arbeidskosten voor het laten bekleden van je trap met tapijt kost ongeveer €18,- per trede.

Laminaat als trapafwerking

Laminaat als trapafwerking

Laminaat is een mooie trapafwerking. Mensen kiezen vaak voor deze optie als de rest van hun woning ook al voorzien is van laminaat. Het is wel van belang dat het laminaat van goede kwaliteit is. Daarnaast is een dikke toplaag ook essentieel. Als laatste is het verstandig als je zorgt voor een profiel met antislip. Laminaat kan namelijk glad zijn en je wilt natuurlijk niet uitgeleiden.

Marmoleum of linoleum als trapafwerking

Marmoleum of linoleum als trapafwerking

Marmoleum en linoleum worden vaak verward met vinyl. Deze stoffen zijn echter anders, omdat ze gemaakt worden van wol. Het grote voordeel hiervan is dat het geluiddempend is. Je zult dus niet zo veel hinder ervaren wanneer iemand de trap op- of afkomt. Daarnaast zijn deze stoffen makkelijk te reinigen en vallen vlekjes niet snel op.

Natuursteen als trapafwerking

Natuursteen als trapafwerking

Natuursteen wordt niet vaak gekozen als trapafwerking, maar dit kan heel mooi zijn. Natuursteen geeft namelijk een klassiek effect. Er zijn ook nog eens veel verschillende soorten en kleuren. Houd er wel rekening mee dat natuursteen heel zwaar is. Daarnaast zijn trappen met een natuursteenafwerking erg glad. Zorg dus sowieso voor een antislip, als voor deze optie gaat.

Microcement als trapafwerking

Microcement als trapafwerking

Met microcement als trapafwerking kun je veel verschillende soorten uitstralingen creëren. Denk bijvoorbeeld aan een beton-, marmer-, of hout uitstraling. Microcement kan geplaatst worden op trappen met bijna elke ondergrond. De voordelen van een trap met een microcement afwerking is dat deze makkelijk te reinigen en waterdicht is.

PVC als trapafwerking

PVC als trapafwerking

PVC trapafwerkingen zijn alternatieven voor hout, tegel en beton. Dit is ideaal voor wanneer je de uitstraling wilt hebben van deze materialen, maar minder geld te besteden hebt. Je zult het verschil bijna niet zien. Andere voordelen van PVC is dat het onderhoudsarm, isolerend en geluiddempend is. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten PVC afwerkingen. Dit zijn de meest populaire:

  • Eiken PVC
  • Naaldhout PVC
  • Visgraat PVC
  • Tegel PVC

Wat valt er nog meer onder trapafwerking?

Wat valt er nog meer onder trapafwerking

Bij trapafwerking denken mensen al snel alleen aan de bekleding van de traptreden. Echter zijn er nog veel meer aspecten die vallen onder trapafwerking. Denk bijvoorbeeld aan de trapleuning, de muren rondom de trap en trapverlichting. Neem dit dus zeker mee wanneer je nadenkt over de afwerking van jouw trap!