Home » Nieuwbouw » Draairichting van deuren: maakt het wat uit?

Draairichting van deuren: maakt het wat uit?

Ga jij binnenkort een deur plaatsen? Dan heb je misschien al nagedacht over welke draairichting de deur moet hebben. Een deur kan zo geplaatst worden dat deze naar links of naar rechts draait. Daarnaast kan een deur naar binnen of naar buiten draaien. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Draairichting van deuren maakt het wat uit

Wat houdt de draairichting van een deur in?

Wat houdt de draairichting van een deur in

De draairichting van een deur houdt in hoe de deur opengaat. Er zijn vier combinaties waar je uit kunt kiezen. Hierbij moet je jezelf twee vragen stellen:

  1. Wil je dat de deur naar links of naar rechts draait?
  2. Wil je dat de deur naar binnen of naar buiten draait?

Maakt de draairichting van een deur uit?

Maakt de draairichting van een deur uit

Misschien vraag je je af of het überhaupt uitmaakt welke draairichting jouw deur heeft. Dat is een goede vraag en het antwoord verschilt per situatie. Bij stompe deuren maakt de draairichting niet uit, maar bij opdekdeuren maakt de draairichting wel wat uit. Als je een nieuwe opdekdeur laat plaatsen wil je natuurlijk niet dat deze wordt geblokkeerd bij het openen. Een andere draairichting kan hierbij het verschil maken. Hier moet je vooral rekening mee houden als een kleinere woning hebt. Kijk dus met welke draairichting de deur de rest van de ruimte zo min mogelijk hindert.

Een ander moment wanneer de draairichting van een deur uitmaakt is wanneer je onderdelen van de deur wilt vervangen. Denk hierbij aan deurklinken, scharnieren en sloten. Deze onderdelen moeten namelijk aangepast worden op de draairichting van jouw deur.

Deuren op een vluchtroute draaien naar buiten

Deuren op een vluchtroute draaien naar buiten

In openbare gebouwen moeten bepaalde deuren verplicht naar buiten draaien. Dit zijn de deuren die op een vluchtroute liggen. In noodsituaties is het namelijk veiliger om deuren open te kunnen duwen, in plaats van open te moeten trekken.

Voordeuren draaien vaak naar binnen

Voordeuren draaien vaak naar binnen

Er zijn geen regels over of deuren naar binnen of naar buiten moeten draaien in woningen. Toch is het vaak zo dat voordeuren naar binnen draaien. Andere buitendeuren, zoals tuin- en balkondeuren, draaien juist vaak naar buiten.

De DIN norm voor deuren

De DIN norm voor deuren

De draairichting van een deur wordt in technische termen aangegeven met een DIN norm.

DIN Rechts staat voor rechtsdraaiend. DIN Links staat voor linksdraaiend. Daarnaast zijn er ook technische afkortingen voor de sluiting kant van een deur. RS staat voor rechtssluitend en LS staat voor linkssluitend.

Hoe herken ik de draairichting van een deur?

Hoe herken ik de draairichting van een deur

De draairichting van een deur kun je bepalen door voor de deur te gaan staan en te kijken naar de scharnieren. Er zijn vier draai combinaties mogelijk. Deze zijn: rechts buitendraaiend; rechts binnendraaiend; links buitendraaiend en links binnendraaiend.

Een rechtsdraaiende deur

open deur scharnieren

Bij een rechtsdraaiende deur (DIN Rechts) bevinden de scharnieren zich aan de rechterkant van de deur. De sluiting bevindt zich dan aan de linkerkant van de deur. Daarom wordt een rechtsdraaiende deur ook wel linkssluitend (LS) genoemd.

Een linksdraaiende deur

De scharnieren van een linksdraaiende deur (DIN Links) bevinden zich aan de linkerkant van de deur. De sluiting bevindt zich dan aan de rechterkant, waardoor deze ook wel rechtssluitend (RS) wordt genoemd.

deur scharnier

Naar binnen of naar buiten draaiend

Een deur kan naar binnen of naar buiten draaien. Zijn de scharnieren zichtbaar terwijl je voor de deur staat? Dan draait de deur naar binnen (naar je toe). Zijn de scharnieren niet zichtbaar? Dan draait de deur naar buiten (van je af).