Home » Nieuwbouw » Stompe deuren versus opdekdeuren

Stompe deuren versus opdekdeuren

Ga je een nieuwe binnendeur uitkiezen? Dan moet je stilstaan bij een aantal elementen. Denk aan de het model, de grootte en de uitvoering. Wat betreft de uitvoering kun je kiezen twee opties, namelijk een stompe deur of een opdekdeur. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is!

Stompe deuren versus opdekdeuren

Stompe deuren

Stompe deuren

Een stompe deur is een deur die compleet in het kozijn valt. Je kunt deze herkennen aan de naad tussen de deur en het kozijn. De deur wordt opgehangen met scharnieren.

Een stompe deur plaatsen

Een stompe deur plaatsen

De montage van een stompe deur kan je in principe zelf doen, als je handig bent. Is dit niet het geval? Laat de montage dan doen door een vakman. Het plaatsen van de scharnieren is hierbij het belangrijkste. De scharnieren moeten in zijkant van de deur en het kozijn worden gefreesd. Voor deuren die hoger zijn dan 2,11 meter, zijn drie kogellager scharnieren nodig. Waar je de scharnieren plaatst bepaalt naar welke kant de deur draait. Wil je dat de deur naar rechts draait? Plaats de scharnieren dan aan de rechterkant van het kozijn wanneer je de deur naar je toetrekt. Wil je dat de deur juist naar links draait? Plaats de scharnieren dan aan de linkerkant van het kozijn wanneer je de deur naar je toetrekt. Zorg ervoor dat er altijd een paar millimeter tussen de deur en het kozijn zit. Tussen de deur en de drempel is een naad van tussen de vijf en 15 millimeter het beste.

De naad bij een stompe deur

De naad bij een stompe deur

Bij stompe deuren zal er altijd een naad te zien zijn tussen de deur en het kozijn. Dat is nodig om de deur te kunnen openen en sluiten. Bij houten deuren zal de naad groter zijn, omdat hout uitzet. Een nadeel van de naden is dat het tocht kan doorlaten. Er zijn mensen die zich storen aan deze naden en daarom niet kiezen voor een stompe deur.

Altijd een stompe buitendeur

Altijd een stompe buitendeur

Je kunt zelf kiezen of je een stompe of opdekdeur wilt als het gaat om binnendeuren. Echter is dit niet het geval voor buitendeuren. Buitendeuren moeten namelijk altijd stompe deuren zijn, omdat dit inbraak veilig is.

Een stompe deur als schuifdeur

Een stompe deur als schuifdeur

Een stompe deur is goed te gebruiken als schuifdeur. Deze optie wordt vaak gebruik tussen de woonkamer en keuken. Uiteraard is de montage van een schuifdeur wel anders dan die van een normale deur.

De afmetingen van een stompe deur

De afmetingen van een stompe deur

Je moet natuurlijk weten welke afmetingen een stompe deur moet hebben wanneer je naar de winkel gaat. Om erachter te komen welke maat je nodig hebt kun je simpelweg je oude deur meten. Een andere optie is om de binnenkant van het kozijn te meten. Trek hier dan wel vijf millimeter vanaf.

De prijs van een stompe deur

De prijs van een stompe deur

De prijs van een stompe deur verschilt enorm. Dit ligt aan het materiaal en de grootte. Het is dus lastig om daar een gemiddeld prijskaartje aan te hangen. Wel kunnen we je vertellen dat het laten ophangen van een stompe deur gemiddeld tussen de €65,- en €100,- kost.

Opdekdeuren

Opdekdeuren

Een opdekdeur is een deur die alleen binnen wordt gebruikt. Als buitendeur is deze niet veilig. De opdekdeur valt namelijk op het kozijn en is daarom makkelijker te forceren. Je zult dus zien dat de randen iets uitsteken. De deur wordt opgehangen aan paumelle scharnieren.

Een opdekdeur plaatsen

Een opdekdeur plaatsen

Een opdekdeur moet worden voorzien van paumelle scharnieren. Deze worden vooraf al in de deur geboord. Hierdoor is het belangrijk dat jij al van te voren weet welke kant de deur op moet draaien. Wil je dat de deur naar links draait terwijl je de deur naar je toe trekt? Laat de paumelle scharnieren dan aan de linkerkant van de deur boren. Wil je juist dat de deur naar rechts draait wanneer je deze naar je toe trekt? Laat de paumelle scharnieren dan aan de rechterkant boren. Je kunt de opdekdeur gemakkelijk zelf ophangen wanneer de scharnieren zijn geplaatst.

Geen naad bij een opdekdeur

Geen naad bij een opdekdeur

Een opdekdeur valt op het kozijn en niet in het kozijn. Hierdoor is er geen naad zichtbaar. Het voordeel hiervan is dat je ook geen tocht zult ervaren. Bovendien heeft een naadloze deur vaak een luxere uitstraling.

De afmetingen van een opdekdeur

De afmetingen van een opdekdeur

Voordat je naar de winkelen gaat om een nieuwe opdekdeur te kopen is het handig als je weet welke afmetingen deze moet hebben. Om hierachter te komen meet je de breedte zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand.

De prijs van opdekdeur

De prijs van opdekdeur

Een opdekdeur is vaak goedkoper dan een stompe deur, maar het is lastig om een gemiddelde prijs te geven. Dit ligt onder andere aan de maat en het materiaal. Wel kunnen we je vertellen dat het laten ophangen van een opdekdeur gemiddeld tussen de €55,- en €75,- kost.