Home » Nieuwbouw » Vloer leggen

Vloer leggen

Wil jij een nieuwe vloer, maar weet je niet hoe je deze moet leggen? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een laminaat- of PVC vloer legt. Daarnaast vertellen we je ook in welke gevallen het beter is om het leggen van een vloer over te laten aan een vakman. Veel leesplezier!

Vloer leggen

Zelf een vloer leggen

Zelf een vloer leggen

Het is mogelijk om zelf een vloer te leggen, als je een beetje handig bent. Houd er wel rekening mee dat niet elke vloer zelf gelegd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gietvloer. Laminaat en PVC vallen onder vloeren die wel zelf gelegd kunnen worden.

Laminaat- en PVC vloeren

Laminaat- en PVC vloeren

Laminaat- en PVC vloeren kunnen erg op elkaar lijken, maar er zit wel degelijk een verschil tussen. PVC wordt gemaakt van polyvinylchloride. Dat is een dun en soepel materiaal. Laminaat is vaak een stuk dikker bestaat uit samengeperste lagen hout en kunststof. Er zit echter niet alleen een verschil tussen het materiaal van deze twee vloeren, maar ook hoe de vloer gelegd moet worden.

Zelf een laminaat vloer leggen

Zelf een laminaat vloer leggen

Het hoeft niet moeilijk te zijn om zelf een laminaat vloer te leggen. Het is dan wel belangrijk dat je het werk goed voorbereid en je van tevoren weet welke stappen je moet volgen.

Stap 1. Het laminaat laten wennen aan de temperatuur

Het is belangrijk dat je het laminaat laat wennen aan de temperatuur in je woning. Zo voorkom je dat het krom gaat liggen. Stapel de planken op en laat deze simpelweg twee dagen in huis staan.

Stap 2. De vloer schoonmaken

Maak de oppervlakte waar het laminaat komt te liggen schoon. Dit kun je doen door met behulp van een bezem of stofzuiger.

stofzuigen

Stap 3. De ondervloer plaatsen

Het laminaat moet gelegd worden op een goede ondervloer. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar. Elke soort heeft zijn eigen voordelen. Kijk dus goed welke ondervloer jou het meeste aanspreekt. Het leggen van een ondervloer is erg makkelijk. Het belangrijkste aspect hiervan is dat je ervoor moet zorgen dat de ondervloer de hele oppervlakte goed bedekt.

Stap 4. De afstandhouders plaatsen

Bij stap 4 is het tijd om de afstandhouders te plaatsen tussen de muur en het laminaat dat je gaat leggen. Het is het beste om in de hoek te beginnen en vanaf daar verder te werken.

vloer leggen

Stap 5. De planken zagen

Op een gegeven moment zul je planken moeten gaan zagen. Doe dit sowieso voor de eerste plank die je op de tweede rij legt. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Stap 6. Gebruik een profielaantaster

Het zal bijna nooit voorkomen dat een kamer een perfect vierkant is. Daarom zullen sommige gedeeltes van de vloer lastiger zijn om te leggen. Gebruik voor deze stukken een profielaantaster. Zo zorg je ervoor dat je ook daar het laminaat goed kunt leggen.

vloer planken aanpassen

Stap 7. De plinten plaatsen

Het is tijd om de plinten te plaatsen, wanneer je de hele vloer gelegd hebt.

Zelf een PVC vloer leggen

Zelf een PVC vloer leggen

Niet elke PVC vloer is even makkelijk te leggen. Dat komt omdat er veel verschillende soorten zijn. Het is dus handig dat je daar rekening mee houdt. Daarnaast moet je ook weten dat PVC vloeren op twee manieren gelegd kunnen worden. Zo zijn er klik-vloeren en verlijmde vloeren. Het leggen van een klik-vloer is een stuk makkelijker. Dit is bijna hetzelfde als het leggen van een laminaat vloer. Een verlijmde PVC vloer is iets lastiger. Hier volgen de stappen.

Stap 1. De vloer laten rusten in huis

De PVC vloer moet wennen aan de temperatuur in huis. Laat deze daarom minimaal 2 dagen rusten in je woning.

pvc planken

Stap 2. De vloer schoonmaken

Maak de oppervlakte waar De PVC vloer komt te liggen schoon met een bezem of stofzuiger.

Stap 3. De ondervloer plaatsen

Zorg er voor het oppervlak waar de vloer komt te liggen vlak is. Is het niet vlak? Dan is het verstandig om deze te laten egaliseren, anders zal de PVC vloer niet mooi worden. Na het egaliseren moet de vloer minimaal een dag drogen en vervolgens geschuurd worden. Is het oppervlak wel vlak? Dan volstaat het leggen van een ondervloer. Kies er wel een die gebruikt kan worden in combinatie met een PVC vloer.

ondervloer

Stap 4. De PVC vloer plaatsen

Nu is het tijd om de vloer te gaan leggen. Begin in de hoek van de kamer en breng een laag lijm aan. Leg vervolgens de planken neer in de lengterichting. Het is belangrijk dat de vloer ongeveer drie millimeter van de muur begint. De planken kunnen gemakkelijk korter worden gemaakt met een stanleymes, mocht dit nodig zijn. Om ervoor te zorgen dat de planken stevig van komen te zitten, is het belangrijk om deze te walsen.

Stap 5. De plinten plaatsen

In de laatste stap kunnen de plinten geplaatst worden. Het is ook mogelijk om het geheel af te kitten.

Extra tips voor het leggen van een vloer

Extra tips voor het leggen van een vloer

Hier volgen nog een aantal extra tips die je zullen helpen je vloer perfect te leggen:

Koop extra planken

Je zult altijd zaagverlies hebben. Een gedeelte van de planken zul je moeten zagen of snijden om de hele ruimte te kunnen voorzien van de nieuwe vloer. Grote stukken die hiervan overblijven kun op andere plekken op de vloer gebruiken. Met te kleine stukken kun je echter niks meer. Zorg er daarom voor dat je altijd meer planken koopt dan dat je nodig denkt te hebben. Als je een standaard legpatroon volgt, dan zul je minimaal 7% zaagverlies hebben. Volg je een ander legpatroon, zoals visgraat, ga dan uit van minimaal 12% zaagverlies.

extra planken

Lees de instructies van te voren goed door

Vloerplanken worden vaak geleverd met een instructieboekje. Lees deze van tevoren altijd goed door. Niet elke vloer is hetzelfde. Hierdoor kan de manier van leggen ook anders zijn.

instructies lezen

Houd planken achter de hand

Ben je klaar met het leggen van de vloer en heb je planken over? Gooi deze niet weg! Het kan zo zijn dat je een gedeelte van de vloer na een tijd opnieuw wilt leggen. Het is dan wel zo handig als je de planken al in huis hebt. Uiteraard zal dit niet genoeg zijn om de hele vloer mee te vervangen.

Een vloer laten leggen door een vakman

Een vloer laten leggen door een vakman

Ben je niet zo handig? Dan is het verstandig om je vloer niet zelf te leggen, maar dit te laten doen door een vakman. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Een vakman weet natuurlijk precies hoe een vloer gelegd moet worden. Hierdoor krijg je waarschijnlijk een beter resultaat, dan wanneer je een vloer zelf zou leggen. Ook is een vakman waarschijnlijk veel sneller klaar dan jij. Een ander voordeel is dat je niet zelf voor al het nodige gereedschap hoeft te zorgen.

Een tegelvloer laten leggen

Een tegelvloer laten leggen

Het is het verstandigste om een tegelvloer sowieso te laten leggen door een vakman. Dit kan een vloerenlegger of een tegelzetter zijn. Hier komt namelijk wat meer bij kijken dan het leggen van een laminaat- of PVC vloer. Dit is vooral het geval als je de tegels wilt laten leggen in cement. Het is ook mogelijk om dit in lijm te doen. Een vakman houdt altijd rekening met deze punten:

  • Hoe de tegels vastgezet moeten worden.
  • Of er een vloerverwarming aanwezig is.
  • Of de tegels over een bestaande vloer worden gelegd.
  • Welk verband je wilt hebben.

Prijs voor het laten leggen van een vloer

Prijs voor het laten leggen van een vloer

Sommige winkels bieden aan om specifieke vloeren gratis te leggen. Dit echter zeker niet altijd het geval. Prijzen kunnen bovendien erg verschillen per soort vloer en bedrijf. Het laten leggen van kliklaminaat is een van de goedkoopste opties. Prijzen liggen hiervoor vaak rond de €6,- per m2. Een houten vloer kost minimaal €9,- per m2. Het laten leggen van tegels kost zo’n €12,- per m2. Voor het laten leggen van een parketvloer moet je denken aan €14,- per m2. Je vloer laten storten met beton of zandcement is het duurste. Daarvoor ben je minimaal €35,- per m2 kwijt.

Houd er wel rekening mee dat deze prijzen een indicatie zijn. Het is het verstandigst om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Zo kun je een prijs/kwaliteit vergelijking maken en kiezen voor de beste optie.