Home » Nieuwbouw » Ruwbouw en afbouw nieuwbouw

Ruwbouw en afbouw nieuwbouw

Het bouwproces van nieuwbouw bestaat uit verschillende fases. Deze zijn de planning, de ruwbouw, de afbouw en de oplevering. In dit artikel zoomen we in op de ruwbouw en de afbouw. Deze twee fases kun je zien als de piek van het hele bouwproject, omdat hierin het meeste wordt gebouwd. Ben jij benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de ruwbouw en de afbouw? Lees dan snel verder!

Ruwbouw en afbouw nieuwbouw

De ruwbouw van een nieuwbouwwoning

De ruwbouw van een nieuwbouwwoning

De ruwbouw van nieuwbouw heeft uiteraard betrekking op de ruwe bouw van het huis. Tijdens de ruwbouwfase worden de fundering, de riolering en andere leidingen aangelegd. Daarnaast worden de draagmuren en het dak geplaatst. Het einddoel van de ruwbouwfase is dat het de basis van het huis helemaal af is. Een belangrijk element hiervan is dat het huis ook wind- en waterdicht wordt gemaakt. Deze definitie van ruwbouw wordt veelal geaccepteerd. Houd er echter rekening mee dat er mensen zijn die hier anders over denken.

Verschillende meningen over ruwbouw

Verschillende meningen over ruwbouw

Niet iedereen is het eens over wat ruwbouw precies inhoudt. Zo zijn er mensen die vinden dat ruwbouw niet wind- en waterdicht hoeft te zijn. Anderen vinden weer dat ruwbouw een breder begrip is en dat hier bijvoorbeeld ook kabelaanleg bij hoort. Door dit grijze gebied is het verstandig om vooraf goed met je aannemer te bespreken wat deze verstaat onder ruwbouw. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent een huis casco op te laten leveren.

Kiezen voor een casco oplevering

Kiezen voor een casco oplevering

Er zijn mensen die ervoor kiezen om hun nieuwbouwhuis in de ruwbouw staat op te laten leveren. Dit wordt een casco oplevering genoemd. Een casco oplevering wil zeggen dat de kopers de aannemer laten bouwen totdat de ruwbouw voltooid is. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag of huren ze een andere partij in om de bouw af te laten maken. Liggend aan wat de aannemer verstaat onder ruwbouw zal er dan onder andere nog sanitair en een keuken geplaatst moeten worden. Ook moet er vaak nog gedacht worden aan het stucwerk en de afwerking van de wanden.

De afbouw van een nieuwbouwwoning

De afbouw van een nieuwbouwwoning

De afbouw van een nieuwbouwwoning volgt na de ruwbouwfase. De woning wordt dan in principe woon klaar gemaakt. Dit zijn de meest voorkomende klussen die gedaan worden tijdens de afbouwfase:

  • Niet-dragende muren worden geplaatst
  • Muren worden afgewerkt
  • Plafonds worden gestuct
  • Kozijnen en binnendeuren worden geplaatst
  • Sanitaire ruimtes worden betegeld
  • Elektrische installaties worden aangebracht
  • De keuken en badkamer worden geplaatst

De afbouw verschilt per nieuwbouwwoning

De afbouw verschilt per nieuwbouwwoning

Houd er rekening mee dat de afbouw kan verschillen per nieuwbouwwoning. Hier moet je van tevoren goede afspraken over maken. Het komt namelijk voor dat kopers liever zelf nog een aantal kleine verbouwingen uitvoeren na de oplevering. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een keuken of badkamer.