Nieuwbouwwoning: de bouwperiode
Er is altijd veel gaande tijdens de bouwperiode van een nieuwbouwwoning. Zo komen er financiële aspecten bij kijken en ondertussen zijn de bouwvakkers druk bezig om jouw huis op tijd af te krijgen. Achteraf moet je de oplevering goed afhandelen en rekening houden met eventuele gebreken. In dit artikel lees je hier alles over!
Wanneer begint de bouwperiode van nieuwbouw?
Het verschilt wanneer de bouwperiode van nieuwbouw begint. Na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst duurt het vaak nog drie tot zes maanden voordat de eerste steen gelegd wordt. Het is natuurlijk ook handig om te weten hoelang het duurt voordat je nieuwbouwwoning gereed is. Gemiddeld genomen moet je denken aan ongeveer 12 maanden. Realiseer je echter wel dat vertragingen voor kunnen komen.
Opties kiezen
Normaal gesproken bouwt de aannemer jouw huis volgens een standaard plan. Je krijgt echter wel de mogelijkheid om dit plan gedeeltelijk te veranderen. Je kunt namelijk opties kiezen om het huis meer aan jouw wensen te laten voldoen. Dit heet meerwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen voor een uitbouw of een andere keuken. Je kunt ook aspecten van het huis weglaten om dit vervolgens zelf te regelen na de oplevering. Zo kun je de keuken laten plaatsen door een ander bouwbedrijf om eventueel kosten te besparen. Dit heet minderwerk. Vaak wil een aannemer voor de start van de bouw weten welk meer- en minderwerk je wilt laten doen.
De ruwbouw en afbouw
Tijdens de bouwperiode wordt je huis natuurlijk helemaal gebouwd. Dit wordt in twee fases gedaan, namelijk de ruwbouw en de afbouw. Tijdens de ruwbouw fase wordt de basis van het huis gelegd. Denk hierbij aan de fundering, riolering, leidingen, draagmuren en het dak. Tijdens de afbouwfase wordt het huis woon klaar gemaakt. Zo worden niet-dragende muren geplaatst, kozijnen en binnendeuren geplaatst, elektrische installaties aangebracht en de keuken en badkamer worden geplaatst.
Kosten tijdens de bouwperiode van nieuwbouw
Tijdens de bouwperiode van nieuwbouw begin je al met het betalen voor je nieuwe woning. Er komen namelijk al veel kosten kijken tijdens de bouw. Bovendien krijg je waarschijnlijk ook te maken krijgen met dubbele lasten. Je zult natuurlijk ergens moeten wonen gedurende de tijd dat je wacht op je nieuwe huis. In de meeste gevallen betekent dit dat je dus al huur betaalt of een hypotheek aflost, terwijl je ook de bouw van je nieuwe woning financiert.
De oplevering
De oplevering zou in principe het eindstation van de bouwperiode moeten zijn. Het huis is dan af en het is tijd dat je samen met de aannemer het huis controleert. Jullie kijken samen of er geen gebreken zijn en of het eindresultaat is zoals was afgesproken. Het is slim om een bouwkundige in te huren voor de oplevering, als je zelf geen verstand hebt van bouw. Deze helpt je om gebreken sneller vast te stellen.
Gebreken bij nieuwbouw
Na de oplevering zou de bouwperiode in principe klaar moeten zijn, maar in de praktijk loopt dit vaak anders. Er worden namelijk meestal nog veel gebreken gevonden. Gebreken kunnen alle aspecten van het huis zijn die niet goed worden aangeleverd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krassen in de vloeren, een gat in het dak of de ventilatie die het niet doet. De aannemer moet alle gebreken die tijdens de oplevering worden gevonden herstellen, voordat jij in het nieuwe huis gaat wonen.
Bouwperiode een nadeel van nieuwbouw?
De bouwperiode wordt vaak gezien als een nadeel van nieuwbouwwoningen. Dat komt omdat dit een stressvolle periode kan zijn en het bovendien lang duurt voordat je kunt verhuizen. Dit nadeel heb je niet bij het kopen van bestaande bouw. Echter hebben zowel nieuwbouw als bestaande bouw verschillende andere voor- en nadelen. Laat je dus niet meteen afschrikken door de bouwperiode en denk rustig na over welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie.