Home » Nieuwbouw » Opties kiezen bij nieuwbouw

Opties kiezen bij nieuwbouw

Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht en gaat het bouwproces binnenkort van start? Dan zul je op een gegeven moment te maken krijgen met het kiezen van opties. In dit artikel vertellen we je hoe dat precies zit en waarmee je rekening moet houden. Lees dus snel verder!

Opties kiezen bij nieuwbouw

Wat houdt opties kiezen bij nieuwbouw eigenlijk in?

Wat houdt opties kiezen bij nieuwbouw eigenlijk in

De aannemer die jouw huis bouwt volgt een standaard plan voor de bouw. Echter geeft de aannemer jou de kans om aanpassingen aan dit plan te maken. Je krijgt, voordat de bouw begint, een lijst met daarop alle opties en de prijzen hiervan. Alle opties die je kiest vallen onder meerwerk. Je kunt hierbij onder andere denken aan een andere badkamer, een andere indeling van de slaapkamers, een uitbouw of andere deuren.

Zit er een deadline aan het kiezen van opties bij nieuwbouw?

Zit er een deadline aan het kiezen van opties bij nieuwbouw

In de meeste gevallen moet de aannemer voor de start van de bouw weten welk meerwerk je wilt laten uitvoeren. De reden hiervan is dat er vaak ander ruw materiaal moet worden besteld. Het is wel zo fijn als dit er op tijd is natuurlijk. Soms worden nieuwbouwwoningen pas gekocht terwijl de bouw al een tijdje gaande is. Er is een grote kans dat hier dan geen meerwerk meer gedaan kan worden.

Minderwerk is ook mogelijk

Minderwerk is ook mogelijk

Kies je ervoor om werk dat onder het standaard plan valt niet te laten doen? Dan heb je te maken met minderwerk. Zo is er dus bijvoorbeeld sprake van minderwerk als je je keuken wilt laten plaatsen door een ander bedrijf. Je aannemer plaatst dan geen keuken in je woning. Er is echter ook sprake van minderwerk als je er bijvoorbeeld voor kiest om één muurtje weg te laten. Vaak wordt er bij minderwerk een bedrag in mindering gebracht op je koopprijs. Dit staat meestal gelijk aan de inkoopprijs van hetgeen dat je weglaat. Let bij minderwerk altijd op het eventueel vervallen van de garantie. Zo vervalt de temperatuur garantie van de badkamer bijvoorbeeld als je deze niet laat plaatsen door de aannemer.

Aanpassingen laten doen na de oplevering

Aanpassingen laten doen na de oplevering

Het is mogelijk om na de oplevering zelf veranderingen aan je nieuwbouwhuis toe te passen. Ook kun je hier een ander bouwbedrijf voor inhuren. Misschien vraag je je af waarom je niet gewoon al het meerwerk in een keer door de aannemer zou te laten doen. De reden hiervan is dat dit vaak relatief een stuk duurder is. Je kunt dus veel geld besparen door klussen te laten liggen tot na de oplevering. Houd er dan wel rekening mee dat er een kans is dat het langer duurt voordat je kunt verhuizen. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn als het gaat om kleine klusjes of aanpassingen.

Niet alles kan tot na de oplevering wachten

Niet alles kan tot na de oplevering wachten

In sommige gevallen is het beter om meerwerk uit te laten voeren voor de oplevering door de aannemer. Dit gaat over opties die lastig uit te voeren zijn wanneer de bouw al compleet is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leggen een loze leiding vanuit de meterkast. Het kost veel meer werk en geld om dit te doen nadat de bouw voltooid is.

De verdeling van opties in categorieën

De verdeling van opties in categorieën

De lijst met meerwerkopties is altijd verdeeld in verschillende categorieën. Hoe de indeling er precies uitziet verschilt per aannemer. Elke categorie heeft zijn eigen deadlines. Je moet de keuze voor een optie dus gemaakt hebben voordat de deadline verstrijkt. Hier volgen de meest voorkomende categorieën.

De uitvoering van het huis

De uitvoering van het huis

Alle opties die vallen onder de uitvoering van het huis moeten gekozen worden voordat de bouw begint. Dit zijn namelijk vaak grote klussen of klussen die kruisen met ander werk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de indeling van de keuken en badkamer of het nemen van een uitbouw. Veel van de meerwerkopties die vallen onder de uitvoering van het huis kun je maar beter niet laten doen na de oplevering. In de meeste gevallen ben je dan meer geld en tijd kwijt.

Ruwbouw opties

Ruwbouw opties

Tijdens de ruwbouwfase wordt de basis van het huis gelegd. Denk hierbij aan het indelen van het huis, het plaatsen van de trap en het installeren van dakramen. Veel ruwbouw opties kunnen gemakkelijk na de oplevering gedaan worden. Dit kan ook goedkoper zijn. Bedenk dus goed wat je wilt en vraag offertes aan bij andere bouwbedrijven om erachter te komen wat het meest efficiënt en het goedkoopste voor jou is.

Elektra en af- en toevoer

Elektra en af- en toevoer

De elektra en af- en toevoerpunten hebben een grote invloed op de indeling van het huis. De aannemer neemt vaak geen grote aanpassingen meer aan na het plaatsen hiervan. Onder deze categorie vallen onder andere lichtpunten, lichtschakelaars en lucht toevoer- en afvoerpunten. Om te bepalen waar je deze aspecten in het huis wilt hebben is het verstandig om een beeld te creëren van hoe je huis er uiteindelijk uit komt te zien. Dit kun je doen door het uit te laten tekenen op papier of een digitaal 3D beeld te laten creëren. Zo kun je goed inschatten waar je bijvoorbeeld meer licht zou willen hebben en op welke punten je de lichtschakelaars wilt laten installeren.

Afbouw opties

Afbouw opties

De afbouw is de laatste fase van de bouw van een huis. Het huis wordt dan letterlijk afgebouwd. De opties die vallen onder afbouw zijn onder andere deuren, muur afwerking, en vensterbanken. Veel van deze opties kun veel goedkoper laten plaatsen door een ander bouwbedrijf na de oplevering. Als jij een beetje handig bent, dan kun je dit overigens ook zelf doen.

Wees duidelijk over de meerwerkopties

Wees duidelijk over de meerwerkopties

Het is belangrijk dat zowel jij als de aannemer duidelijk zijn over de meerwerkopties. Zo moet de aannemer ervoor zorgen dat meerwerklijst specifieke omschrijvingen heeft en voorzien is van prijzen. Kies je voor een uitbreiding van het huis of een andere indeling? Dan moet hier een tekening van worden gemaakt. Daarnaast moet jij natuurlijk ook duidelijk zijn naar de aannemer toe over je verwachtingen.

Neem meer- en minderwerk opties op in het koopcontract

Neem meer- en minderwerk opties op in het koopcontract

Het is aan te raden om al het meer- en minderwerk dat je wilt laten doen op te nemen in de koop- en aannemingsovereenkomst. Teken je deze al voordat je een keuze hebt gemaakt in de opties? Zorg er dan voor de er een meer- en minderwerklijst met prijzen terug te vinden is het de overeenkomst.

Tips om geld te besparen op meerwerk

Tips om geld te besparen op meerwerk

Je kunt na de oplevering van je huis zelf aanpassingen doen of een bouwbedrijf inhuren om dit voor jou te doen. Dit kan geld besparen. Echter kun je ook proberen te onderhandelen met de aannemer over de prijs. Dit werkt niet altijd, maar niet geschoten is altijd mis. Ook kun je een bewonersvereniging opzetten met de andere kopers van het nieuwbouwproject. Je kunt dan met zijn allen proberen betere prijzen te regelen.

Controleer al het meer- en minderwerk

Controleer al het meer- en minderwerk

Controleer al het meer- en minderwerk goed tijdens de oplevering van je nieuwbouwhuis. Schakel ook een bouwkundige in die alle punten samen met jou kan checken. Dit is vooral aan te raden als je zelf geen verstand hebt van bouw. Zo verzeker je jezelf ervan dat alle afspraken over het meer- en minderwerk goed zijn nagekomen.