Home » Duurzaam huis »
Huis duurzaam verwarmen
Duurzame verwarming in huis is verwarming waarbij nauwelijks CO2 vrijkomt. Dat komt omdat de warmte wordt gewonnen uit biogas of duurzame bronnen, zoals de zon en de bodem. Hier zitten diverse voordelen aan verbonden. Zo is het beter voor het milieu en bespaar je op de energierekening. Er zijn verschillende systemen die je kunt gebruiken om je woning duurzaam te verwarmen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje!
Het gebruik van gas
De meeste centrale verwarmingssystemen in Nederlandse huishoudens werken op aardgas. Aardgas is niet duurzaam, omdat er veel CO2 vrijkomt bij het gebruik hiervan. Dit is de reden dat er weinig tot geen aardgas wordt gebruikt in woningen met een duurzaam verwarmingssysteem. Alternatieven op aardgas zijn biogas en synthetisch gas.
Biogas
Biogas wordt ook wel groen gas genoemd. Het is een duurzame gas soort, omdat het wordt geproduceerd door vergisting van afvalproducten zoals vis, vlees en mest. De werking van biogas in huis is precies hetzelfde als aardgas. Het kan dus gebruikt worden voor zowel verwarmen, als koken. Tot op heden is biogas gelimiteerd verkrijgbaar in Nederland.
Synthetisch gas
Synthetisch gas is een duurzame gas soort dat wordt geproduceerd met kooldioxide en waterstof dat overblijft bij een overschot aan duurzame elektriciteit. Synthetisch gas werkt hetzelfde in huis als biogas, maar is nog niet overal beschikbaar. Er zijn veel aanpassingen nodig in het gasnetwerk om dit gas soort wijd gespreid te kunnen gebruiken.
De pelletkachel en ketel
In een pelletkachel en pelletketel worden kleine stukje gerecycled hout gebruikt. Dit is meestal in de vorm van samenperste houtsnippers of zaagsel, wat beter bekend staat als pellets. Een pelletkachel zorgt voor warme lucht en een pelletketel verwarmt water.
Een pelletketel een goede vervanger voor een CV ketel en de plaatsing is relatief eenvoudig. Dat komt omdat een pelletketel vaak aangesloten kan worden op het bestaande verwarmingssysteem. Er komt een hoge temperatuur warmte vrij bij de verbranding van de pellets, waardoor het niet nodig is om een lage temperatuur verwarming aan te leggen. Het water dat de ketel verwarmt kan daarnaast ook gebruikt worden voor sanitair water.
Houd er wel rekening mee dat je zelf de pellets bij moet vullen. Gelukkig zijn de pelletkachels en ketels zo ontworpen dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn!
Zonnepanelen
Zonnepanelen worden steeds populairder. De panelen zijn niet direct verantwoordelijk voor de verwarming van je woning, maar wekken wel duurzame stroom op. Duurzame stroom is een belangrijk element, aangezien verwarmingssystemen op gas steeds vaker wordt vervangen door systemen die op elektriciteit werken.
De zonneboiler
Zonneboilers worden ook wel thermische zonnesystemen genoemd. Dit is een systeem waarvan de collector op het dak wordt geïnstalleerd. Deze collector bevat vloeistof en antivries, wat wordt verwarmd door de zon. De verwarmde vloeistof wordt naar de boiler in het huis geleid. De boiler bevat water, wat wordt verwarmd door de vloeistof uit de collector. Dit water kan voor sanitaire doeleinden worden gebruikt en voor het verwarmen van de woning. Het is dan wel van belang dat de woning is voorzien van lage temperatuur verwarming. Het water wordt namelijk maximaal zo’n 50 graden.
De zonneboiler werkt ook in de winter, zolang de zon schijnt.
De warmtepomp
Een warmtepomp is een erg duurzame optie om zowel je woning, als het sanitair water te verwarmen. Liggend aan het model dat je kiest, haalt de pomp warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van een warmtewisselaar. Er zijn ook modellen die de woning duurzaam kunnen koelen. Benieuwd hoe? Lees hier meer over via: verwarmen met airco.
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming werkt aan de hand van straling. Deze straling verwarmd niet de lucht in een ruimte, maar materie. Hiermee worden lichamen en objecten bedoelt. Dit is dus compleet anders dan een regulier centraal verwarmingssysteem, wat de lucht in een ruimte wel verwarmd. De straling zorgt ervoor dat materie doelgericht wordt verwarmd, waardoor het duurzamer is dan centrale verwarming. Wil je echt duurzaam verwarmen? Kies dan voor een groene stroomleverancier of wek je eigen stroom op met zonnepanelen!
Warmtenet
Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Woningen die aangesloten zijn op een warmtenet gebruiken restwarmte die vrijkomt in de industriële sector. Normaalgesproken verdwijnt deze warmte ongebruikt de atmosfeer in. Het is dus een stuk slimmer en duurzamer om dit te gebruiken voor het verwarmen van woningen en sanitair water. Dit betekent ook dat er in principe geen gas meer nodig is in deze woningen.
Aardwarmte
Een andere bron die wordt gebruikt voor warmtenetten is aardwarmte, ook wel geothermie genoemd. Hierbij wordt er water met temperaturen tot wel 120 graden uit de bodem gepompt. De warmte die hierbij vrijkomt kan met behulp van een warmtewisselaar het water van een warmtenet verwarmen.
Duurzame afgiftesystemen
Veel woningen zijn tegenwoordig nog voorzien van oude radiatoren die met hoge temperaturen werken. Dit is in de meeste gevallen geen duurzaam afgiftesysteem. Een lage temperatuur verwarming (ltv) is een beter alternatief. Soms is het ook zo dat duurzame verwarmingssystemen alleen werken in combinatie met een ltv. Twee ltv opties zijn convectoren en vloerverwarming.
Convectoren
Convectoren lijken op de traditionele radiator. Het grote verschil is echter dat deze een aanvoertemperatuur van 35 tot 55 graden hebben, in plaats van 80 graden. Hierdoor wordt een ruimte langzamer en gelijkmatiger opgewarmd. Bovendien kunnen convectoren een ruimte ook koelen met een aanvoertemperatuur van 18 graden.
Vloerverwarming
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat is weggewerkt onder de vloer van je woning. Het werkt verder op dezelfde manier als convectoren. Zo is er een aanvoertemperatuur van 35 tot 55 graden en kan er ook gekoeld worden met een aanvoertemperatuur van 18 graden.
Tips duurzaam verwarmen
Hier volgen een aantal tips die je zullen helpen om je woning duurzaam te verwarmen.
Waterontharder
Apparaten die water verwarmen trekken vaak kalk aan op het verwarmingselement. Het is daarom verstandig om waterontharder te gebruiken. Dit haalt kalk uit het water. Doe je dit niet, dan zal de kalk zich ophopen, waardoor het apparaat meer energie nodig heeft om het water te verwarmen.
Zorg voor een goede isolatie
Een goede isolatie van je woning is belangrijk wanneer je duurzaam wilt verwarmen. Een geïsoleerde woning heeft namelijk relatief minder warmte nodig voor een aangename gevoelstemperatuur. Er zijn verschillende aspecten van een woning die geïsoleerd kunnen worden. Denk hierbij aan het glas van de ramen, het dak, de gevels, en de vloer.
Financieringsmogelijkheden
Duurzame verwarmingssystemen kunnen voor sommige mensen best een grote investering zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar die je helpen om deze aan te schaffen. Zo zijn er onder andere de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de overheid en de Energiebespaarlening.