Home » Duurzaam huis » Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming is de afgelopen jaren erg populair geworden. Steeds meer mensen kiezen hiervoor in plaats van de traditionele warmtebronnen. Dat komt omdat vloerverwarming veel voordelen met zich meebrengt. Wil je weten welke dit zijn? Lees dan vooral verder. We gaan bovendien ook nog dieper in op de nadelen, hoe vloerverwarming precies werkt, welke soorten er zijn, de prijzen en nog veel meer!

Vloerverwarming

Wat is vloerverwarming?

Wat is vloerverwarming

Vloerverwarming is een verwarming die onder de vloer zit. Je kunt de verwarming dus niet zien. De verwarming verwarmd de vloer en de rest van de ruimte. Hierdoor heb je in de koudere maanden warme voeten en een aangename temperatuur in huis. Ook kan het mogelijk zijn om vloerverwarming te gebruiken om je woning juist te koelen. Er zijn verschillende soorten verwarmingen om uit te kiezen. Zo is er altijd wel een optie die past bij jouw woning en behoeftes.

Hoe werkt vloerverwarming?

Hoe werkt vloerverwarming

Een vloerverwarming werkt aan de hand van warmtestralingen. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig vanuit de vloer naar de rest van de ruimte trekt. Hierdoor is het overal bijna even warm. Je kunt de temperatuur gemakkelijk aanpassen met een thermostaat. Met een elektrische thermostaat kun je bovendien een standaard temperatuur instellen. Hoeveel warmte een vloerverwarming precies kan afgeven verschilt. Dit ligt namelijk onder andere aan het soort vloer dat je hebt en de dikte hiervan. Echter ligt dit vaak rond de 30 graden. De warmte van de vloerverwarming kan op twee manieren worden gegenereerd, namelijk door middel van warm water of elektriciteit.

Vloerverwarming om te koelen?

Het is vaak ook mogelijk om de vloerverwarming te gebruiken voor het koelen van je woning. Dit doe je door koud water door de verwarmingsbuizen te laten lopen, in plaats van warm water. Zo heb je in de warme maanden ook een aangename temperatuur in huis. Het is hierbij wel van belang dat je een vloerverwarming hebt die werkt op water en niet op elektriciteit.

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan op twee manieren gebruikt worden, namelijk als hoofdverwarming of als bijverwarming. Het is belangrijk dat je van tevoren weet voor welke je kiest, omdat de verwarmingsbuizen onder de vloer daar op een andere manier voor gelegd moeten worden.

Hoofdverwarming

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er vaak geen radiatoren of andere warmtebronnen in huis meer nodig. De warmte die uit de vloer komt is dan meestal genoeg om de hele woning te verwarmen. In dit geval liggen de verwarmingsbuizen onder de vloer maximaal tien centimeter van elkaar af.

Bijverwarming

Bij vloerverwarming als bijverwarming heb je standaard nog een andere warmtebron nodig. Zo weet je zeker dat er voldoende warmte gecreëerd kan worden voor jouw huishouden. De leidingen onder de vloer liggen in het geval van een bijverwarming zo’n 15 centimeter uit elkaar. Kies je voor vloerverwarming als extra verwarming in huis? Dan liggen de leidingen 20 centimeter uit elkaar.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Welke soorten vloerverwarming zijn er

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingen. Deze zijn onder te verdelen in vier hoofdsoorten, namelijk vloerverwarming met een natbouwsysteem; vloerverwarming met een droogbouwsysteem; elektrische vloerverwarming en ingefrezen vloerverwarming.

Vloerverwarming met natbouwsysteem

Vloerverwarming met natbouwsysteem

Vloerverwarming met een natbouwsysteem wordt ook wel vloerverwarming in de chape genoemd en is erg populair. De verwarmingsbuizen worden bij dit systeem direct in de cementdekvloer of anhydriet dekvloer geplaatst. De buizen zorgen ervoor dat de chape elke keer opwarmt, uitzet en krimpt. Daarom is het belangrijk dat de chape voorzien is van een wapeningsnet of staalvezelwapening. Zo kunnen scheuren in de vloer worden voorkomen. Vaak wordt er tussen kamers in ook nog een uitzettingsvoeg geplaatst.

Een goede isolatielaag onder de dekvloer is essentieel bij vloerverwarming met een natbouwsysteem. Dit zorgt er wel voor dat de opbouwhoogte tot 20 centimeter kan worden. Hierdoor is vloerverwarming met een natbouwsysteem eigenlijk alleen maar toe te passen in nieuwbouwhuizen of bij grote renovatieprojecten.

Vloerverwarming met droogbouwsysteem

Vloerverwarming met droogbouwsysteem

Vloerverwarming met een droogbouwsysteem maakt gebruik van isolatieplaten van piepschuim of polysteen. De verwarmingsbuizen worden in deze voorgevormde isolatieplaten geplaatst zodat warmte sneller en gelijkmatiger verspreid kan worden.

De inbouwhoogte van een vloerverwarming met een droogbouwsysteem is maximaal tien centimeter. Hierdoor is dit systeem een goede optie voor woningen die gerenoveerd worden, maar en niet veel vloeropbouw hebben. Dit systeem kan overigens ook worden toegepast bij houtskeletbouw huizen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming werkt meestal op warm water. Dit wordt dan geleverd via buizen. Echter is dit niet altijd het geval. Het is namelijk ook een optie om elektrische vloerverwarming te nemen. Dit wordt vooral gebruikt als bijverwarming in ruimtes die niet de hele dag verwarmd hoeven te worden. Zo zal je elektrische vloerverwarming onder andere terugvinden in garages en badkamers.

Al met al kun je kiezen uit drie soorten elektrische vloerverwarming. Deze zijn: vloerverwarming met matten, met elektrische kabels of met elektrische foliesystemen. Het verschil tussen deze soorten zit hem in de dikte, opbouw, capaciteit en toepassingen.

Het fijne aan elektrische vloerverwarming is dat het makkelijker te installeren en een stuk goedkoper is. Het is echter niet aan te raden om te kiezen voor dit systeem als hoofdverwarming. Dit kost veel stroom en dat is zowel slecht voor het milieu als voor je portemonnee. Je zou dit wel kunnen compenseren door zonnepanelen te installeren.

Ingefrezen vloerverwarming

Ingefrezen vloerverwarming

Wil je vloerverwarming inwerken in je bestaande vloer? Dan kun je kiezen voor het frezen van vloerverwarming. Dit betekent dat je sleuven kunt laten frezen waarin de verwarmingsbuizen worden geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de buizen dicht op de vloerafwerking liggen, waardoor de vloer snel warm wordt en er weinig warmteverlies is. Het infrezen van vloerverwarming wordt vooral gedaan bij woningen die casco worden opgeleverd. Ook wordt het vaak toegepast bij huizen die gerenoveerd worden, waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer in goede staat verkeert.

Waar kan ik vloerverwarming aanleggen?

Waar kan ik vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming kan in elke ruimte in huis worden aangelegd, van de keuken tot de badkamer en van de slaapkamer tot de garage. Ook is het goed om te weten dat je bijna elke vloerafwerking kunt kiezen in combinatie met vloerverwarming. Denk hierbij aan in een betonnen vloer, maar ook onder tegels, tapijt, hout en linoleum.

Kan ik zelf vloerverwarming aanleggen?

Kan ik zelf vloerverwarming aanleggen

Het is het beste om niet zelf vloerverwarming aan te leggen, maar dit over te laten aan vakmensen. Het is een technische taak, waar veel bij komt kijken. De kans is dus groot dat een onervaren persoon fouten maakt en dat kan duur uitvallen. Vaak moet de hele vloer namelijk worden opengebroken om fouten te herstellen.

Het onderhoud van vloerverwarming

Het onderhoud van vloerverwarming

De vloerverwarming zelf heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. Dat zou ook wel lastig zijn, omdat de verwarming onder de vloer ligt. De CV ketel, thermostaat, aansluitingen en eventuele warmtepomphebben wel onderhoud nodig. Het verschilt per apparaat en type hoe vaak dit is. Controleer dat dus goed na.

Is vloerverwarming ongezond?

Is vloerverwarming ongezond

Verschillende doktoren hebben laten weten dat zij zich zorgen maakten over of vloerverwarming schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ze waren bang dat hoge temperaturen van de verwarming een slecht effect zouden kunnen hebben op aderen. Dit is de reden dat er een maximumtemperatuur is vastgesteld. In de leefruimtes is dit 29 graden en in de badkamer 33 graden.

Er zijn ook veel doctoren die bevestigen dat vloerverwarming juist goed is voor de gezondheid. Het trekt minder stof aan dan radiatoren en dat is gezonder voor mensen met een stofallergie.

De prijs van vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming ligt aan het soort dat je neemt en het installatiebedrijf dat je kiest. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het aantal vierkante meters, de afwerking van de vloer en hoe lastig het is om de ondervloer te bereiken. Hier volgen twee tabellen die gemiddelde prijzen weergeven voor ingefrezen en elektrische vloerverwarming.

Ingefrezen vloerverwarming en matten

Deze prijzen zijn inclusief installatiekosten.

Bijverwarming Uitgebreide bijverwarming Hoofdverwarming Prijs ingefrezen Prijs matten
<20 m2 <15 m2 <10 m2 €750,- €775,-
20 m2 – 40 m2 15 m2 – 30 m2 10 m2 – 20 m2 €850,- €950,-
<60 m2 <45 m2 <30 m2 €990,- €1.200,-

Elektrische vloerverwarming

De prijzen zijn exclusief installatiekosten.

Vermogen in Watt Prijs 12 cm afstand tussen de draden 18 cm afstand tussen de draden
320 €95,- 2 m2 3 m2
520 €115,- 4 m2 6 m2
730 €130,- 5 m2 7,5 m2
930 €140,- 6 m2 9 m2
1080 €160,- 8 m2 12 m2
1760 €190,- 13 m2 19 m2
2070 €245,- 16 m2 24 m2
2350 €295,- 20 m2 30 m2

Terugverdientijd

Terugverdientijd

Vloerverwarming heeft een gemiddelde terugverdientijd van tussen de tien en 15 jaar. De ruimte waarin de vloerverwarming zich bevindt heeft hier wel invloed op. Hoe beter deze is geïsoleerd, hoe duurzamer je met de vloerverwarming om kunt gaan. Jaarlijks kun je hiermee tot €60,- besparen op de energierekening.

Besparen op de prijs van vloerverwarming

Besparen op de prijs van vloerverwarming

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om geld te besparen wanneer je vloerverwarming neemt. Deze punten zijn:

 • Huur een lokaal bedrijf in voor de installatie van je vloerverwarming. Zo bespaar je op de voorrijkosten. Ook ben je op deze manier sneller te bereiken wanneer je het bedrijf wilt laten komen voor eventuele reparaties.
 • Probeer een kwantumkorting te regelen. Dit kun je doen door samen met je buren vloerverwarming te nemen. Als jullie dit tegelijkertijd door hetzelfde bedrijf laten doen, dan besparen jullie op de voorrijkosten. Daarnaast geven bedrijven vaak een korting in dit soort gevallen.
 • Vergelijk verschillende installatiebedrijven door meerdere offertes aan te vragen. Zo kom je erachter welke de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft.

Waarom vloerverwarming nemen?

Waarom vloerverwarming nemen

Er zijn verschillende verwarmingssystemen waar je uit kunt kiezen. Waarom zou je dan specifiek kiezen voor vloerverwarming? Vloerverwarming heeft heel veel voordelen. Echter zitten er ook een paar grote nadelen aan verbonden.

De voordelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming

Dit zijn de voordelen van vloerverwarming:

 • De warmte is overal constant, waardoor je een fijnere temperatuur kunt creëren dan met radiatoren.
 • Je voeten worden verwarmd, omdat de warmte uit de vloer komt.
 • Het verbruikt minder energie dan alternatieven, omdat ruimtes regelmatiger verwarmd worden. Deze ruimtes hebben hierdoor grotere warmte opslagplaatsen.
 • Er is maar weinig onderhoud nodig.
 • Het is beter voor je gezondheid dan alternatieven. Dat komt omdat er weinig luchtverplaatsing in een ruimte ontstaat.
 • Het bespaart plaats, als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, omdat alle andere verwarmingstoestellen vaak weg kunnen.
 • Het is geheel geluidloos.
 • Het verhoogt de waarde van je huis, omdat je een beter energielabel krijgt.
 • Het is relatief veiliger. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld nog wel eens branden aan radiatoren en dit is niet mogelijk bij vloerverwarming.

De nadelen van vloerverwarming

De nadelen van vloerverwarming

Dit zijn de nadelen van vloerverwarming:

 • De kostprijs ligt hoger dan radiatoren. Je betaalt vaak zo’n 30% meer voor vloerverwarming. Dat komt voornamelijk omdat er meer benodigdheden en werkuren aan te pas komen.
 • Het is lastig te installeren in afgewerkte woningen.
 • De vloer moet meestal verhoogd worden, waardoor een goede afwerking van de ondergrond en muren essentieel is.
 • De vloer moet geheel uitgebroken worden om eventuele beschadigingen aan de kabels te herstellen. Dit geldt overigens niet voor specifieke elektrische vloerverwarmingssystemen.
 • Het opwarmen en afkoelen kan lang duren, liggend aan het systeem dat je hebt.
 • Een ontkoppelingsmat kost €20,- per m2. Zo’n mat is nodig als je grote tegels of parket hebt, om zo scheuren te voorkomen.

Aanvullende mogelijkheden voor vloerverwarming

Aanvullende mogelijkheden voor vloerverwarming

Er zijn een aantal aanvullende mogelijkheden voor vloerverwarming waar je uit kunt kiezen. Laat deze extra opties meteen doen wanneer je je vloerverwarming laat leggen om zo te besparen op voorrijkosten.

Een pompschakelaar

Je kunt ervoor kiezen om een pompschakelaar nemen. Dit is handig omdat het water van de vloerverwarming normaalgesproken altijd door de leidingen stroomt, ook wanneer de verwarming niet wordt gebruikt. Een pompschakelaar zorgt ervoor dat er alleen water gepompt wordt wanneer dit echt nodig is. Zo bespaar je dus stroom. Een pompschakelaar kost gemiddeld tussen de €65,- en €100,- extra.

Isolatiefolie

Het is een optie om isolatiefolie te laten plaatsen onder de vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Isolatiefolie kost ongeveer €1,- per m2 extra.

Radiatoren laten verwijderen

Het is mogelijk om je radiatoren te laten verwijderen. Doe dit wel alleen als de vloerverwarming echt voldoende voorziet in jouw behoeften. Dit kost tussen de €20,- en €30,- extra.

Een bypass ventiel

Om te voorkomen dat de druk in je leidingen te hoog oploopt kunt je een bypass ventiel laten monteren. Dit is een extra veiligheidsmaatregel. Een bypass ventiel laten monteren kost tussen de €45,- en €70,- extra.