Home » Duurzaam huis » Van het gas af

Van het gas af

Nederland moet in 2050 geheel van het gas af zijn. Er komen dus grote veranderingen aan. Waarom dat is en hoe we dat voor elkaar moeten krijgen lees je in dit artikel!

Van het gas af

Waar wordt gas voor gebruikt

Waar wordt gas voor gebruikt

De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van gas voor alledaagse dingen. Zo wordt gas gebruikt voor het volgende:

  • Om te koken op het gasfornuis
  • Om het huis te verwarmen door middel van een gaskachel of CV ketel
  • Om stromend water te verwarmen met een combiketel of geiser

Wat houdt van het gas afgaan in?

Wat houdt van het gas afgaan in

Van het gas afgaan houdt in dat je stopt met het gebruik van aardgas om te voorzien in je dagelijkse behoeftes. Het is de bedoeling dat je hier duurzame alternatieven voor gaat gebruiken. De overheid wil dat vrijwel het hele land binnen een bepaalde tijd van het gas af is, omdat hier veel voordelen aan verbonden zijn. De keuze om van het gas af te gaan ligt dus eigenlijk niet bij jou.

Waarom is het belangrijk?

Waarom is het belangrijk

Het is belangrijk om van het gas af te gaan, omdat er veel problemen zijn verbonden aan het gebruik en winning van aardgas. Dit zijn de drie voornaamste problemen:

Klimaatverandering

Bij het gebruik van aardgas komt veel CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat slecht is voor je gezondheid en catastrofaal voor het milieu. De CO2 die dagelijks op grote schaal wordt uitgestoten is namelijk de grootste oorzaak van klimaatverandering. Door klimaatverandering stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde en dat heeft ernstige gevolgen. Zo krijgen we steeds meer te maken met extreem weer en stijgt de zeespiegel. Om dit allemaal zoveel mogelijk in te perken moeten we proberen zo min mogelijk aardgas gebruiken.

Uitputting

De aarde heeft maar en beperkte hoeveelheid aardgas. We hebben met zijn allen al zoveel aardgas gewonnen en verbruikt dat het aan het opraken is. De schatting is dat de Nederlandse gasreserve in 2034 op is, als we doorgaan met het huidige verbruik.

Schade

Aardgaswinning kan veel schade veroorzaken. Dit is ook het geval in Groningen, de voornaamste gaswinningplaats in Nederland. Er zijn bodembewegingen ontstaan waardoor gebouwen, waaronder veel huizen, schade hebben opgelopen.

In 2050 iedereen van het gas af

In 2050 iedereen van het gas af

Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 vrijwel helemaal duurzaam en CO2 neutraal is. Iedereen moet tegen die tijd dus van het gas af zijn. Momenteel maken 89% van de huishoudens nog gebruik van aardgas. Het gaat een grote klus worden om dit te veranderen.

De overheid wil dat elk jaar tussen de 30.000 en 50.000 woningen van het gas af gaan. Dit wordt geregeld op lokaal overheidsniveau. Dit houdt in dat elke gemeente een plan opstelt met wanneer welke wijken moeten stoppen met het gebruik van aardgas. De huizen in deze wijken moeten dan voor de deadline over zijn gestapt op duurzame alternatieven. De gemeenten moeten in 2021 de plannen rond hebben.

Volg de plannen van de gemeente

Volg de plannen van de gemeente

Alle gemeenten in Nederland stellen uiterlijk in 2021 plannen op om van het gas af te gaan. Er wordt per wijk gekeken wat de beste alternatieven zijn op het aardgas. Het is waarschijnlijk financieel voordeliger en makkelijker om met de plannen van de gemeente mee te gaan, in plaats van je eigen plan uit te voeren. Er is een grote kans je gemeente steeds één van de volgende drie opties zal doorvoeren:

Stadsverwarming

Optie één van de gemeente is om je wijk aan te sluiten op het warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Dit houdt in dat de gehele wijk is aangesloten op ondergrondse leidingen die warm water toevoeren. Er is dan dus geen gas meer nodig voor warm, stromend water of het verwarmen van het huis. Voor alle andere huishoudelijke aspecten waar eerst gas voor nodig was wordt dan groene stroom gebruikt. Er wordt dus bijvoorbeeld ook niet meer gekookt op gas, maar op een elektrische kookplaat.

Warmtepomp

Optie twee is het installeren van een warmtepomp in elk huis, of een collectieve warmtepomp voor de hele wijk. De warmtepomp gebruikt groene stroom om water en het huis te verwarmen. Hier is dus geen gas meer voor nodig, waardoor een CV ketel overbodig is. Het is dan wel van belang dat radiatoren in huis worden vervangen voor modellen die koudere temperaturen kunnen verwerken. Een warmtepomp verwarmt het water namelijk tot zo’n 40 graden.

Warmtepomp

Groen gas

Optie drie is om de huizen in de wijk aan te sluiten op groen gas. Groen gas is duurzaam en wordt op verschillende manieren gewonnen. Zo kan het worden gemaakt van natuurlijk afval, of met waterstof. Dit gas zal geleverd worden via het bestaande gasnet. Voor deze optie is het waarschijnlijk wel nodig om de huizen te voorzien van een hybride warmtepomp. Zo kan er terug worden gevallen op groene stroom om water te verwarmen, wanneer er niet genoeg groen gas is. Dat is handig, want er is momenteel nog een groot tekort aan groen gas. Het is de bedoeling dat dit wel beter beschikbaar wordt in de toekomst.

Zelf stappen zetten

Zelf stappen zetten

Het is het makkelijkste en vaak het goedkoopst om met het plan van de gemeente mee te gaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je ook zelf stappen kunt zetten om geleidelijk van het gas af te gaan. Dit kun je doen:

Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis kan makkelijker verwarmd worden. Je hoeft dan dus minder te stoken en dat scheelt gas. Check daarom of de isolatie in jouw huis op orde is. Heb je hier zelf geen verstand van, huur dan een specialist in. Deze kan je precies vertellen welke elementen van het huis beter geïsoleerd moeten worden. Denk hierbij onder andere aan het glas van de ramen, het dak, de muren en de vloer. Een goede isolatie zal ook lonen wanneer je al geheel van het gas af bent. Je zult dan minder warm water en elektriciteit nodig hebben om je huis te verwarmen.

Zorg voor een goede ventilatie

Een goed ventilatiesysteem in huis is belangrijk, vooral wanneer de isolatie op orde is. Door de ventilatie zal er een constante toestroom van frisse lucht zijn. Frisse lucht is makkelijker te verwarmen dan vervuilde lucht. Dat is natuurlijk mooi, maar dat neemt niet weg dat de lucht toch verwarmd moet worden. Kies daarom voor een ventilatiesysteem dat op een duurzame manier frisse lucht voorverwarmd. De opties zijn ventilatiesysteem D en ventilatiesysteem E.

Zorg voor een goede ventilatie

Kook op een elektrisch fornuis

Vervang je gasfornuis voor een elektrische variant. Zo bespaar je gas en is je keuken er ook helemaal klaar voor om van het gas af te gaan. Je verbruikt tot 3% minder gas als je een elektrische kookplaat gebruikt. Dat klinkt als niet zoveel, maar alle beetje helpen!

Wat gebeurd er met mijn gasaansluiting?

Wat gebeurd er met mijn gasaansluiting

Gasaansluitingen mogen niet ongebruikt worden gelaten. Dat is namelijk onveilig. Je moet de aansluiting laten verwijderen door de netbeheerder, als je zeker weet dat je geen aardgas of groen gas meer gaat gebruiken. Tegenwoordig worden alle kosten hiervan vergoedt!

Weet je nog niet helemaal zeker of je je gasaansluiting niet meer nodig zult hebben? Laat deze dan tijdelijk afsluiten door je netbeheerder. Vraag ook aan je energieleverancier of het mogelijk is om een “contract zonder verbruik” te krijgen. Dan betaal je alleen voor onderhoud, beheer en administratie. Houd er wel rekening mee dat deze optie tijdelijk is en je binnen één jaar je definitieve keuze moet hebben gemaakt.

Van het gas af in een huurhuis

Van het gas af in een huurhuis

Mensen met een huurhuis moeten net zoals mensen met een koophuis van het gas af. Bij een huurhuis is het proces echter iets anders. Het grootste deel van de verantwoordelijkheid ligt namelijk bij de verhuurder of de woningcorporatie. Daar zul je dus contact mee op moeten nemen om erachter te komen wat de toekomstplannen zijn. Het is ook mogelijk om zelf een voorstel bij hen in te dienen. Misschien wordt hier dan op ingespeeld.

De financiën in kaart gebracht

De financiën in kaart gebracht

Er moet flink wat veranderen om volledig van het gas af te gaan. Dat brengt natuurlijk ook kosten met zich mee.

Gas wordt steeds duurder

Het zal steeds duurder worden om gebruik te maken van aardgas. De komende jaren zal de belasting op dit gas met 75% stijgen. Hierdoor gaat de gemiddelde gasrekening van €1.200,- naar €1.600,- per jaar. De belasting op elektriciteit zal wel dalen, om dit gedeeltelijk te compenseren.

De kosten om van het gas af te gaan

Het is lastig te zeggen hoeveel het precies kost om van het gas af te gaan. Dit verschilt enorm per huis. Gemiddeld genomen ligt het tussen de €4.000,- en €20.000,-. Dat is best veel geld voor sommige mensen. Echter is het wel zo dat je dit op de lange termijn terug zult verdienen, omdat je geen gasrekening meer krijgt. De terugverdientijd ligt tussen de 7 en 14 jaar.

Financiële hulp

Niet iedereen kan het zich veroorloven om in één keer van het gas af te gaan. Gelukkig zijn er subsidies en leningen die je hierbij kunnen helpen! Dit kan echter per gemeente verschillen. Neem dus snel contact op met de gemeente waar jij woont en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Van het gas af samengevat

Van het gas af samengevat

We hebben nog tot 2050 om van het gas af te gaan. Dit doen we omdat het gas opraakt en het gebruik hiervan een catastrofaal impact heeft op het klimaat. Gemeenten moeten in 2021 hun plannen klaar hebben waarin staat wanneer en welke wijk van het gas afgaan. Zij gaan dan over op groen gras, worden aangesloten op stadsverwarming of krijgen een warmtepomp. Ondertussen kun je ook zelf stappen zetten om minder gas te verbruiken. Isoleer je huis beter, zorg voor een goede ventilatie en wissel je gasfornuis in voor een elektrisch alternatief. Gemiddeld genomen kost het tussen de €4.000,- en €20.000,- om een huis gasloos te maken. Dit wordt wel binnen 14 jaar terugverdient en er zijn leningen en subsidies beschikbaar gesteld om je financieel te helpen.