Home » Ventilatie »
Ventilatiesysteem huis
Heb jij wel eens nagedacht over de staat van het klimaat in jouw huis? Dat is belangrijk om te doen, want een goed binnenklimaat bevordert je gezondheid en creëert een comfortabel huis. Je kunt dit bereiken door te zorgen voor een goede ventilatie. Hoe dat precies zit leggen we je uit in dit artikel!
Waarom moet er geventileerd worden?
De luchtkwaliteit in je woning verslechtert erg gedurende de dag. Dit komt simpelweg door alledaagse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het vocht dat vrijkomt tijdens het douchen en afwassen. Een ander voorbeeld is het koolstofdioxide (CO2) dat vrijkomt tijdens het koken en het koolmonoxide (CO) tijdens het gebruik van de kachel. Daarnaast verliezen mensen en huisdieren ook nog eens de hele dag door haren, huidcellen en andere cellen. Dit gaat allemaal in de lucht hangen, met als resultaat dat de luchtkwaliteit erg achteruitgaat. Het is dus belangrijk dat deze vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat frisse lucht de woning in kan stromen. Dit kan gedaan worden door middel van goed werkend ventilatiesysteem.
De negatieve gevolgen
Is de ventilatie in je woning niet op orde? Dan kan dat veel negatieve gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het je gezondheid aantasten. Een slecht binnenklimaat kan er namelijk voor zorgen dat je last krijg van onder andere hoofdpijn, allergieën, concentratieproblemen en een slechte nachtrust. Daarnaast tast een slecht binnenklimaat ook je woning en meubelen aan. Dit komt voornamelijk door een te hoog vochtgehalte. Bovendien komen bacteriën, ongedierte en schimmels hier ook op af. Deze zien er niet alleen onfris uit, maar kunnen ook schadelijk voor je gezondheid zijn.
Waar kan ik uit kiezen?
Een woning kan op verschillende manieren geventileerd worden. Dit kan door middel van natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Het verschil hiertussen zit hem in hoe vervuilde lucht naar buiten wordt geleid en frisse lucht naar binnen stroomt.
Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie wordt ook wel ventilatiesysteem A genoemd. Hierbij vinden zowel de afvoer, als de toevoer van lucht plaats door middel van roosters, ramen, deuren, naden en kieren. Er komt dus geen systeem met een motor aan te pas. Natuurlijke ventilatie is voornamelijk terug te vinden in oudere woningen, waarin het lastig is om een mechanisch ventilatiesysteem aan te leggen.
Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie wordt er gebruik gemaakt van een ventilatiebox met een motor om de lucht af te voeren en/of toe te voeren. Er zijn vier ventilatiesystemen die onder mechanische ventilatie vallen. Dit zijn ventilatiesystemen B, C, D en E.
Bij ventilatiesysteem B wordt de frisse lucht mechanisch toegevoerd en kan de vervuilde lucht naar buiten worden geleid op de natuurlijke manier via roosters en ramen. Bij ventilatiesysteem C wordt de vervuilde lucht juist mechanisch afgevoerd, terwijl de frisse lucht op de natuurlijke manier naar binnen kan stromen. In Nederland is ventilatiesysteem C momenteel het meest gebruikte mechanische ventilatiesysteem.
Ventilatiesystemen D en E zijn geheel mechanisch. Dat betekent dat zowel de afvoer, als de toevoer van lucht mechanisch gebeurt. Deze systemen zijn erg energiezuinig. Ventilatiesysteem D maakt namelijk gebruik van een Warmte Terugwinsysteem, waarmee het de toegevoerde lucht kan voorverwarmen. Ventilatiesysteem E kan daarnaast zelfs je boiler water verwarmen.
Het onderhoud
Het onderhoud van je mechanische ventilatiesysteem is erg belangrijk. Dit is namelijk nodig om ervoor te zorgen dat de ventilatie daadwerkelijk goed is. Daarnaast is een goed onderhouden ventilatiesysteem ook een stuk energiezuiniger. Helaas wordt het onderhoud in veel huishoudens vergeten, omdat de ventilatiebox en luchtkanalen vaak onopvallend zijn weggewerkt. Het gevolg hiervan is dat in veel huizen de luchtkwaliteit niet is zoals het moet zijn. Zorg ervoor dat dit niet het geval is bij jou door de volgende richtlijnen te volgen:
- Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
- Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden je ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.