Home » Ventilatie »
Geluid ventilatie verminderen
Het is zeer belangrijk om goede ventilatie in huis te hebben. Ventilatie heeft veel voordelen, maar helaas ook een nadeel. Een ventilatiesysteem maakt namelijk geluid. Soms is dit zo hard dat het voor overlast zorgt. Is dit bij jou het geval? In dit artikel lees je wat je kunt doen om het geluid van je ventilatie te verminderen.
Video
Wil je snel het geluid van je ventilatie verminderen? Bekijk dan onderstaande (uitgebreide) video.
Waarom maakt ventilatie geluid?
Het is handig als we eerst kort uitleggen wat geluid precies is, voordat we dieper ingaan op hoe je het geluid van je ventilatie kunt verminderen. Geluiden worden gecreëerd door trillingen in de lucht. De trommelvliezen van onze oren vangen deze trillingen vervolgens op. In onze hersenen worden deze trillingen vervolgens verwerkt tot het geluid wat we horen.
Tijdens het ventileren is er altijd sprake van trillingen die vrijkomen. Dat komt onder andere omdat ventilatie ervoor zorgt dat lucht wordt verplaatst. Ook komen er trillingen vrij tijdens het draaien van de ventilator en het werken van de motor. Dit zorgt er dus voor dat ventilatie geluid maakt.
Kan ik mijn ventilatie volledig geluidloos maken?
Een mechanische ventilatie kan nooit helemaal geluidloos zijn. Dat komt omdat de ventilatie werkt aan de hand van een motor en dit nou eenmaal geluid maakt. Bovendien zorgt ventilatie voor luchtverplaatsing. Ook dit maakt geluid. Er is echter wel een verschil tussen een beetje geluid en stelselmatige geluidsoverlast. Hoewel je je ventilatie niet geluidloos kunt maken, kun je er wel voor zorgen dat de geluidsoverlast minimaal is. Dat kan met onderstaande tips.
Hoe kan ik het geluid van mijn ventilatie verminderen?
Elke mechanische ventilatie maakt geluid. Maar is het je wel eens opgevallen dat het geluid in het ene huis veel harder is dan in het andere huis? De reden dat een ventilatie teveel geluid maakt heeft in essentie te maken met de installatie. De kans is groot dat je ventilatie meer geluid maakt als de installatie niet goed is uitgevoerd. Deze dingen gebeuren vaak wanneer de installatie is gedaan door iemand die geen vakman is. Maakt jouw ventilatie geluid? Beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen.
Heeft je ventilatie de juiste onderdelen?
De juiste onderdelen met de correcte specificaties zijn enorm belangrijk voor het verminderen van geluidshinder. Dit is vooral het geval wanneer je ventilatie vervangt. Het is namelijk de bedoeling dat de nieuwe onderdelen precies passen op het oude systeem. Let dus op de afmetingen, aansluitdiameters en elektrische aansluiting van de nieuwe ventilatie.
Heeft je ventilatie het juiste ventilatiedebiet?
Jouw ventilatiesysteem hoort het juiste debiet te hebben. Het ventilatiedebiet laat zien hoe intensief de af- en toevoer van lucht moet zijn in jouw huis om een optimaal leefklimaat te creëren. Het debiet wordt ingesteld tijdens de installatie van je ventilatiesysteem en wordt gecheckt tijdens onderhoudsbeurten. Als de instellingen niet goed zijn, zal je merken dat je ventilatiesysteem meer geluid maakt dan nodig.
Staat je ventilatiesysteem op de juiste plek?
Vaak bepaalt de plek van je ventilatiesysteem hoeveel geluidsoverlast je zult ervaren. In de meeste gevallen is het echter zo dat je alleen zelf kunt bepalen waar je je ventilatiesysteem plaatst als je een huis laat bouwen, of als je een grote renovatie uitvoert. In bestaande huizen met een mechanische ventilatie is namelijk al een ruimte toegewezen voor het systeem. Mocht je wel de mogelijkheid hebben om zelf de plaats te kiezen, kies dan voor een aparte ruimte, waar het niet galmt en waar je niet vaak komt.
Het is ook slim om na te denken over de plek van je ventilatieroosters die in directe verbinding staan met de buitenlucht. Als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, dan wil je hier zo min mogelijk van horen wanneer je binnen bent. Het is daarom handig om zo min mogelijk ventilatieroosters te plaatsen aan de zijde van je huis die grenst aan de weg. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. Kijk daarom zelf of samen met een vakman naar de meest strategische plekken om je ventilatieroosters te installeren.
Heeft je ventilatiesysteem een goede ondergrond?
Het is belangrijk dat de ventilator is aangesloten op een stevige ondergrond. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat trillingen van de ventilator worden opgevangen en er dus minder geluid ontstaat. Je kunt ook altijd rubber plaatsen tussen de ventilator en de ondergrond. Zo worden de trillingen nog beter opgevangen en neemt het geluid dus nog meer af. Rubber is gemakkelijk te vinden bij de bouwmarkt.
Voor een Warmte Terugwin Unit (WTW) wordt het aangeraden om deze te plaatsen tegen een muur met een minimale draagcapaciteit van 200kg/cm. Als dit voor jou niet mogelijk is, dan is er een manier om de draagcapaciteit van de muur te vergroten. Je kunt proberen om een geperste houten plaat aan de muur vast te maken en hier vervolgens de ventilator op te plaatsen.
Is je ventilatiesysteem verouderd?
Een ventilatiebox moet ongeveer elke 15 jaar worden vervangen. Dat komt omdat de motor na 15 jaar vaak versleten is. Het systeem is op dat moment ook verouderd. Er komen steeds sneller vernieuwde ventilatiesystemen uit die niet alleen efficiënter en energiezuiniger werken, maar ook nog eens veel stiller zijn.
Is er periodiek onderhoud aan de ventilatie gepleegd?
Onderhoud je ventilatiesysteem goed om ervoor te zorgen dat het langer meegaat en minder geluid maakt. Laat het onderhoud doen door een specialist. Hij kan zowel de instellingen van de ventilatiebox checken en updaten, als het gehele systeem reinigen. Wanneer dit niet wordt gedaan, zal het systeem verslechteren en meer geluid maken. Dat komt onder andere omdat opgehoopt stof in de luchtkanalen en ventilatieroosters een goede doorstroom van lucht hindert. Hierdoor komen er meer trillingen vrij en dus meer geluid. Een andere oorzaak is dat je ventilatiebox oververhit kan raken zonder goed onderhoud en daardoor ook meer geluid kan produceren. Houd daarom minimaal de volgende richtlijnen aan:
- Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
- Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Daarnaast wordt het gehele systeem goed afgesteld.
Maak je gebruik van geluidsdempers?
Je kunt er altijd voor kiezen om geluidsdempers te gebruiken om je ventilatie zo stil mogelijk te maken. Geluidsdempers komen in verschillende soorten en kunnen geplaatst worden op diverse plekken. Zo kun je ze monteren op de ventilatiebox, maar ook op de kleppen van de af- en toevoerkanalen. Deze staan namelijk in directe verbinding met de ventilator en de buitenlucht, waardoor onnodige geluidshinder kan worden ervaren. Ook kun je kiezen voor slangdempers. Deze zijn specifiek goed voor het dempen van de afvoerventielen. De slangdempers moeten geplaatst worden in de luchtkanalen en dan zo dicht mogelijk bij de ventilator. Slangdempers kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt. Ook bestaan er dempers die je achter je ventilatieventielen kunt plaatsen. Deze worden inno-dempers (of over-spraak dempers) genoemd en zijn vooral populair in de woonkamer en slaapkamer.
Is het buizenstelsel goed?
Een goed buizenstelsel zal leiden tot minder geluidsoverlast. Kies daarom altijd voor rechte buizen met een diameter van minimaal 125 millimeter en een gladde binnenzijde. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk bochten in je buizenstelsel. Bovendien is het belangrijk om de buizen geregeld te reinigen. Door al deze punten toe te passen zal de luchtstroom in de buizen weinig weerstand hebben en daardoor minder geluid genereren.
Maak je slim gebruik van de ventilatieschakelaar?
Vaak hebben ventilatiesystemen een standenschakelaar. Hiermee kun je de stand van de ventilatie veranderen. Hoe hoger je de stand zet, hoe meer geluid het systeem maakt. Als je dat weet, kun je slimmer kiezen wanneer je de ventilatie hoger zet. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een dutje de ventilatie lager zetten. Zet de ventilatie dan wel wat harder voor en na het dutje.
Gaat het geluid niet weg? Schakel hulp in van een vakman
Als je goede (en vooral stille) ventilatie in huis wilt, kun je het beste een vakman inschakelen, in plaats van het zelf te doen. Hier zijn meerdere redenen voor:
- Je krijgt een goede inspectie die laat zien wat de oorzaken zijn van het overmatige ventilatiegeluid.
- Na de inspectie stelt de specialist een plan op. Daarin staat wat er nodig is om de oorzaken van het overmatige geluid op te lossen.
- Nadat het plan is opgesteld, gaat de specialist aan het werk. Hij weet precies wat hij moet doen en voert daardoor alle handelingen correct uit.
- Een specialist gebruikt professioneel gereedschap en goede materialen.
Geluid verminderen in een appartement
Als je in een appartement woont, dan kun je zelf vaak niet veel doen aan de ventilatie. Dat komt omdat dit in appartementencomplexen vaak centraal is geregeld. Als je veel geluidsoverlast ervaart, is het dus het beste om je verhuurder te contacteren. Zij kunnen dan vanaf de centrale ventilatiepunten kijken waar het probleem ligt.
Conclusie
Ventilatie maakt geluid, dat is nou eenmaal een feit. Het hoort echter niet zoveel geluid te maken dat het overlast veroorzaakt. Als dit toch gebeurt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het op te lossen. Je kunt onder andere je verouderde ventilatie vervangen, regelmatig onderhoud doen, geluidsdempers plaatsen en zorgen voor een goede installatie. Het is het beste als je een specialist inschakelt om het geluid van je ventilatie te verminderen. Hij zorgt er dan voor dat er goede materialen worden gebruikt en de oorzaken gevonden en opgelost worden.