Home » Ventilatie » Luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten zien er niet alleen leuk uit, maar helpen ook om je binnenklimaat  te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten luchtzuiverende planten. In dit artikel hebben wij de 15 meest bekende op een rijtje gezet. Daarnaast leggen wij ook uit hoe luchtzuiverende planten te werk gaan en waar je ze kunt plaatsen. Lees dus snel verder!

Luchtzuiverende planten

Wat zijn luchtzuiverende planten?

Wat zijn luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten zijn plantensoorten die oorspronkelijk in tropische regenwouden groeien. Er zijn veel verschillende soorten van dit soort planten. Ze zijn erg populair omdat ze kunnen bijdragen aan een fijn binnenklimaat. De planten zijn namelijk in staat om vervuilde lucht te reinigen. Daarnaast staan luchtzuiverende planten bekend om de verbetering van luchtvochtigheid en het creëren van extra zuurstof.

Hoe gaan luchtzuiverende planten te werk?

Hoe gaan luchtzuiverende planten te werk

Planten zitten zo in elkaar dat ze stoffen opnemen waarvan ze kunnen groeien. Je kunt hierbij denken aan water en stoffen die via de wortels uit de aarde worden opgenomen. Echter hebben luchtzuiverende planten ook stoffen nodig als CO2, stikstof en fijnstof. Deze halen de planten uit de lucht in de omgeving waar ze staan, via huidmondjes op de bladeren. Dat komt goed uit, want dit zijn nou net de stoffen die gevaarlijk zijn voor mensen. De planten nemen deze gevaarlijke stoffen niet alleen op, maar zetten deze ook nog eens om in zuurstof. Je kunt je dus voorstellen dat het gezond is voor mensen om dit soort planten in hun omgeving te plaatsen. Ten slotte produceren luchtzuiverende planten ook waterdamp. Dit komt vrij tijdens het omzetten van schadelijke stoffen naar zuurstof. De waterdamp gaat vervolgens in de lucht hangen. Dit is positief als de plant in een ruimte staat met een te laag luchtvochtigheidsgehalte.

Werken luchtzuiverende planten echt?

Werken luchtzuiverende planten

Ja, luchtzuiverende planten werken echt. Hier is onderzoek naar gedaan. Echter is het effect niet groot. Het is daarom belangrijk om een goed werkend ventilatiesysteem in huis te hebben. Hierdoor ben je verzekerd van een gezond binnenklimaat. De luchtzuiverende planten zullen hier een goede aanvulling op zijn.

Waar plaats je luchtzuiverende planten?

Waar plaats je de planten

Je kunt luchtzuiverende planten plaatsen waar je maar wilt. Houd er wel rekening mee dat de luchtzuiverende planten de lucht niet alleen reinigen, maar ook vochtiger maken. Als jij weet dat in een bepaalde ruimte de luchtvochtigheid eigenlijk al te hoog is, dan is het niet verstandig om de planten hier te plaatsen. Kies vooral voor ruimtes waar de lucht juist aan de droge kant is. Je kunt er op verschillende manieren achter komen hoe het staat met de luchtvochtigheid in een kamer. De simpelste manier is echter om een hygrometer te gebruiken.

Luchtzuiverende planten op kantoor

Luchtzuiverende planten zijn erg populair in kantoorpanden. Dat komt omdat het bekend is dat de lucht daar snel vervuild raakt. Er zijn vaak veel mensen aanwezig in een kantoorpand en daardoor gaat de luchtkwaliteit snel achteruit. Daarnaast kunnen ook grote apparaten zoals printers en materialen, zoals verf ervoor zorgen dat het binnenklimaat verslechterd. Het kan dus best een goed idee zijn om minimaal een luchtzuiverend plantje te plaatsen op je bureau.

Luchtzuiverende planten op kantoor

Wat zijn de 15 beste luchtzuiverende planten?

Top 15 luchtzuiverende planten

Er zijn heel veel verschillende soorten luchtzuiverende planten. Elke soort moet op een andere manier verzorgd worden en staat bekend om diverse aspecten. Hieronder vind je de 15 beste opties in willekeurige volgorde.

1. Lepelplant

De lepelplant, ook wel bekend als de spathiphyllum, is een uitstekende luchtzuiveraar. De plant heeft grote donkergroene bladeren en in de bloei witte bloemen. De lepelplant komt tot leven in een vochtige omgeving en heeft elke week veel water nodig. Je kunt de plant zowel in de schaduw, als in het licht zetten. Het fijne aan deze plant is dat je meteen ziet wanneer het iets te kort komt. Als de bladeren faal zijn, dan heeft het extra voeding nodig. Gaan de bladeren hangen, dan heeft de plant meer water nodig. Zorg ervoor dat je de bloemen snoeit wanneer deze uitgebloeid zijn.

2. Krulvaren

Krulvaren, of de nephrolepix exalata, zijn lichtgroen van kleur en hebben een losse vorm. De plant heeft elke week veel water nodig. Als je merkt dat de blaadjes verkleuren, dan is dat een teken dat de plant te weinig water krijgt. Verwijder deze blaadjes dan en geef meer water. Krulvaren kun je zowel in de schaduw, als in het licht plaatsen.

3. Goudpalm

De goudpalm wordt ook wel areca palm genoemd. Het is een van de grotere luchtzuiverende kamerplanten. Deze plant heeft veel licht nodig, wekelijks water en extra voeding in de lente en de zomer. Je kunt aan de bladeren zien of de plant krijgt wat deze nodig heeft. Zijn de bladeren niet meer groen, geef dan meer water, voeding en zonlicht. De bruine puntjes van de bladeren kun je snoeien.

Lepelplant, krulvaren en goudpalm


4. Blauwvaren

Blauwvaren zijn ook wel bekend als de phlebodium. Deze kun je herkennen aan de bladeren met een blauwe of grijze ondertoon. Deze plant heeft wekelijks veel water nodig. Ook heeft de plant veel licht nodig. Zet deze alleen niet in de felle zon, want dan heb je een kans dat de plant uitdroogt of verbrand. Blauwvaren groeien snel en daarom moeten ze eens in de zoveel tijd overgepot worden.

5. Monstera

De monstera is een onderhoudsvriendelijke plant. Deze plant is namelijk sterk en heeft niet veel water nodig. Zo’n één keer in de week is voldoende. Je kunt plant in de schaduw, of in het licht zetten. Hoe meer licht de plant heeft, hoe sneller deze zal groeien. Zet de monstera echter niet direct in de zon om uitdroging te voorkomen.

6. Rubberplant

De rubberplant wordt soms ook ficus robusta genoemd. Je kunt de plant herkennen aan de ronde, donkergroene bladeren. Zet de plant in de schaduw en geef deze één keer per week een beetje water. De rubberplant is erg onderhoudsvriendelijk.

Blauwvaren, Monstera, Rubberplant


7. Drakenbloedboom

De drakenbloedboom, of dracaena marginata, is een grote en sterke luchtzuiverende plant. Het heeft lange bladeren, die uitsteken en sterke stammen. Deze plant heeft zon, of veel licht nodig. Je hoeft de drakenbloedboom niet zo vaak water te geven. Eén keer in de twee weken is voldoende. Ook hoef je de plant niet per se te snoeien, alleen als jij vindt dat deze te lang wordt. De drakenbloedboom is te verkrijgen met verschillende kleuren bladeren.

8. Klimop

De klimop wordt soms ook de hedera helix genoemd. Het is een plant die vaak buiten wordt gebruikt. Daar groeit deze snel en bedekt het muren vol. Echter kun je klimop ook in huis gebruiken als luchtzuiverende plant. Je kunt deze vanaf een hoge plaats naar beneden laten hangen, of de plant laten groeien in een gewilde richting aan de hand van een ijzeren draad. De klimop groeit zowel in het licht, als de schaduw en heeft wekelijks water nodig. Als je vindt dat de plant te groot wordt, dan kun je deze snoeien.

9. Calathea

De calathea heeft grote donkergroene, ovale bladeren met lichtgroene strepen. De plant heeft wekelijks water nodig en je kunt deze plaatsen in het licht of halfschaduw. In de avonduren sluiten de bladeren van deze plant zich, wat een ruisend geluid creëert. Gedurende de ochtend openen de bladeren zich weer.

Drakenbloedboom, Klimop, Calathea


10. Sansevieria

De sansevieria is een erg sterke plant die bijna geen verzorging nodig heeft. De plant heeft lange, stekelvormige bladeren die naar boven steken. In de winter kan de sensevieria tot twee maanden zonder water. In de warmere maanden is het voldoende om de plant één keer in de twee weken water te geven. Het maakt niet uit of je deze plant in het licht of de schaduw plaatst.

11. Nestvaren

Nestvaren, ook wel bekend als asplenium nidus, heeft lichtgroene bladeren. De plant heeft wekelijks water nodig en leeft het meest op in de schaduw. Nestvaren staan erom bekend dat je deze eigenlijk in elke ruimte van het huis kunt plaatsen. Zelfs in de badkamer.

12. Vioolbladplant

De vioolbladplant, of de ficus lyrata, is erg populair. De plant heeft grote, donkergroene bladeren. Plaats de vioolplant uit de tocht, in het licht, of halfschaduw en geef deze wekelijks water. De plant kan heel groot worden, mits de verzorging op orde is. Als je vindt dat de vioolbladplant te groot wordt, dan kun je deze snoeien. Let wel op, het sap van de plant is giftig!

Sansevieria, Nestvaren, Vioolbladplant


13. Gerbera

De gerbera is een kleurrijke plant door zijn mooie bloemetjes. Deze plant staat voornamelijk bekend om het opnemen van stoffen als uitlaatgassen en sigarettenrook. De gerbera heeft veel licht nodig, maar zet deze niet in de volle zon om uitdroging te voorkomen. Geef de plant twee keer per week water en extra voeding tijdens de bloei.

14. Aglaonema

De aglaonema is een fijne, onderhoudsvriendelijke plant. Je kunt de plant herkennen aan de lichtgroene bladeren met een donkergroene omlijning. Geef de plant niet te veel water. Zorg er in ieder geval voor dat deze in de zomer een licht vochtige grond heeft. In de winter mag de grond droger zijn. De aglaonema kan zowel in de schaduw, als in het licht worden gezet. Hoe meer licht de plant krijgt, hoe sneller deze zal groeien.

15. Graslelie

Graslelie wordt ook wel zebragras, of chlorophytum genoemd. Je kunt de plant herkennen en de groene, lange, puntige bladeren, met witte strepen. In de bloeiperiode kan de graslelie witte bloemetjes krijgen op de stelen. Soms kan hier zelfs een geheel nieuwe plant aan groeien. De plant heeft wekelijks water nodig, maar je hoeft niet precies te zijn met hoeveel je geeft. Dat komt omdat de graslelie water regulerende knollen heeft. Je kunt de plant plaatsen in het licht, of halfschaduw.

Gerbera, Aglaonema, Graslelie


Luchtzuiverende planten samengevat

Luchtzuiverende planten samengevat

Luchtzuiverende planten kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat. De planten nemen ongezonde gassen op zoals fijnstof en CO2. Dit wordt vervolgens omgezet in zuurstof. Bij dit proces komt waterdamp vrij, wat in de lucht komt te hangen. Luchtzuiverende planten zijn daarom ook nog eens een natuurlijke luchtbevochtiger. Je kunt de planten in principe plaatsen waar je maar wilt. Houd er wel rekening mee dat deze de lucht dus vochtiger maken. Daarom is het niet aan te raden de planten te plaatsen in een ruimte met een hoog luchtvochtigheidsgehalte. Luchtzuiverende planten zijn erg populair in kantoorpanden, omdat hier de lucht vaak snel vervuild raakt. Er zijn heel veel verschillende soorten luchtzuiverende planten. De 15 beste en meest populaire zijn: de lepelplant, krulvaren, de goudpalm, blauwvaren, de monstera, de rubberplant, de drakenbloedboom, klimop, de calathea, de sansevieria, nestvaren, de vioolbladplant, de gerbera, de aglaonema en de graslelie. Genoeg keuze dus!