Ventilatiesysteem onderhoud

Weet u nog wanneer het de laatste keer is geweest dat u uw ventilatiesysteem heeft laten onderhouden? Het antwoord is waarschijnlijk nee.

Veel mensen vergeten dat ook een ventilatiesysteem onderhoud nodig heeft. Dit komt door het feit dat een ventilatiesysteem vaak verborgen is in een woning waardoor het niet opvalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de luchtkanalen die vaak verborgen zitten in het beton. Het enige wat nog te zien is, is een afzuigpunt. Een goed onderhouden ventilatiesysteem is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en leefomgeving.

Een ventilatiesysteem kan vergeleken worden met de longen van een mens. Wanneer deze vervuild zijn zal een mens ook niet meer goed kunnen functioneren. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat er het hele jaar door, 24/7 geventileerd wordt. Dit is dus alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem dat op tijd wordt onderhouden.

Maak direct een online afspraak voor het laten reinigen van uw ventilatiesysteem en volledige kanalen.

Oude ventilatiesystemen
In Nederland hangen in veel woningen nog oude ventilatiesystemen die nog op wisselstroom werken en daarnaast nog nooit eerder zijn onderhouden. Naast het hoge energieverbruik en flinke geluidsniveau, werken deze ventilatiesystemen haast niet meer omdat de luchtkanalen en de afzuigunit zodanig vervuild zijn dat de capaciteit nihil is.

Onderhoud aan ventilatiesystemen

De vervuiling van een ventilatiesysteem is vaak onzichtbaar waardoor niet snel kan worden vastgesteld of er echt sprake is van vervuiling. In de meeste gevallen zult u het pas merken als u gezondheidsklachten krijgt of als u te maken krijgt met schimmelvorming in uw badkamer of toilet. Wanneer u zeker weet dat uw ventilatiesysteem nog nooit eerder of langer dan 5 jaar geleden is onderhouden, dan is er een grote onderhoudsbeurt nodig. Na 2 jaar zijn luchtkanalen al zodanig vervuild dat een ventilatiesysteem tot wel 20% minder goed functioneert. Daarom is het zeer belangrijk om uw ventilatiesysteem tijdig te laten onderhouden door een professional.

Bij tijdig onderhoud aan uw ventilatiesysteem kunt u profiteren van vele voordelen, waaronder:

 • Minder geluidsoverlast: dit is vaak het geval bij oude systemen of ventilatiesystemen waar geen onderhoud is uitgevoerd. Een ventilatiesysteem raakt na verloop van tijd uit balans waardoor het geluidsniveau flink kan toenemen.
 • Minder energiekosten: wanneer een ventilatiesysteem minder moeite hoeft te doen om lucht toe te voeren of af te zuigen, dalen ook de energiekosten.
 • Minder stof in huis: een ventilatiesysteem functioneert steeds minder goed bij achterstallig onderhoud waardoor er veel meer stof blijft hangen in uw huis. Door het tijdig te onderhouden, hoeft u veel minder schoon te maken.

Voorkom gezondheidsproblemen: bij slecht onderhouden ventilatiesystemen krijgt u al snel te maken met gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge keel, prikkende ogen en klachten aan uw luchtwegen. Dit kunt u voorkomen door tijdig onderhoud van uw ventilatiesysteem.

meer info

Ventilatiesysteem onderhouden bij Alpha Ventilatie
Bij Alpha Ventilatie heeft u de mogelijkheid om een service abonnement af te sluiten. Wanneer u een abonnement bij ons afsluit bent u gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat zonder dat u hier omkijken naar heeft. Wij benaderen u op het juiste moment voor een afspraak, zodat uw systeem in optimale staat blijft. Daarnaast levert ons abonnement u standaard een besparing op van 20% op het onderhoud aan uw ventilatiesysteem!

2-jaarlijks

 • Reiniging van de ventielen op de afzuigpunten
 • Reiniging van uw ventilatiebox of WTW-unit
 • Controle van uw ventilatiebox of WTW-unit
 • Een nieuwe set filters voor WTW units

4- jaarlijks

 • Reiniging van de luchtkanalen
 • Reiniging van de ventielen op de afzuigpunten
 • Vink-groen Reiniging van uw ventilatiebox of WTW-unit
 • Controle van uw ventilatiebox of WTW-unit

U kunt direct online een Alpha abonnement afsluiten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar Alpha abonnement.