Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen in een pand of woning hebben twee functies: het aanvoeren van frisse buitenlucht en het afvoeren van ‘vervuilde’ binnenlucht, dit gebeurt 24/7 het hele jaar door. Om deze reden hebben ventilatiekanalen een belangrijke functie als het aankomt op een gezond binnenklimaat.

Waarom Alphaventilatie.nl

 99% klantaanbeveling
 Zeer ervaren monteurs
 Landelijk actieve dekking
 Reinigen al vanaf € 150,-
 Onze klanten geven ons een 9,3/10

Waarom reinigen?

 Voorkom gezondheidsproblemen
 Voorkom ongedierte en schimmels
 Voorkom onderhoudswerk

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Prima service, goede tips…(10/10)

Super geholpen door er…(10/10)

Meer reviews lezen

Wat kost reiniging van mijn ventilatiekanalen?

 Reiniging vanaf € 150,-
 Burenkorting mogelijk

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,5/10

Wat zijn ventilatiekanalen?

Via de ventilatiekanalen in een woning of pand worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, mijten, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Deze nestelen zich graag op vochtige en donkere locaties. Ook nestelen stofdeeltjes zich in de loop der jaren in de ventilatiekanalen wat resulteert in een laag stof, vocht en vuil die na verloop van tijd steeds dikker wordt waardoor het voor uw mechanische ventilatie steeds moeilijker wordt om vervuilde lucht te transporteren. De organismen die zich vervolgens ontwikkelen in de kanalen geven veelal allergenen af die voor veel mensen allergische reacties veroorzaken.

De mens is zelf een belangrijke bron van vervuiling

Denk hierbij aan de productie van vocht, vervuiling met huidschilfers, haren en verschillende gassen. Het voorkomen van de productie van deze stoffen is onmogelijk waardoor de afvoer van deze stoffen belangrijk is. Het is dus belangrijk dat de mechanische ventilatie in goede staat is zodat de stoffen tijdig worden afgevoerd.

Naast onze eigen vervuiling zorgen huisdieren en planten ook voor een vervuiling van het binnenklimaat. Daarentegen zijn er ook planten die juist lucht zuiveren. Lees hierover meer in het artikel luchtzuiverende planten. Tot slot zijn er ook diverse bronnen van buitenaf die voor vervuiling van ventilatiekanalen zorgen.

Periodieke reiniging van de ventilatiekanalen

Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en een afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen. Wij adviseren u om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen. Daarnaast geldt voor WTW-units dat de filters op tijd vervangen moeten worden. Het niet vervangen van filters heeft ook gevolgen. Lees hier alles over op WTW filters

Voordelen bij periodieke reiniging

 Verlaging van de energiekosten
 Minder geluidsoverlast
 Langere levensduur ventilatie

gevolgen bij vuile ventilatiekanalen

Afname van de capaciteit van ventilatiesystemen

Naarmate de jaren verstrijken stapelen de schimmels en stoffen zich op wat er uiteindelijk voor zorgt dat de lucht in een ventilatiekanaal moeilijk of niet meer verplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 30% afneemt in een periode van 5 jaar en tot wel 80% of zelfs 100% afneemt binnen 10 jaar! Het resultaat is dat een ventilatiesysteem meer geluid maakt en meer energie verbruikt omdat het afzuigen een steeds zwaardere taak wordt. Uiteindelijk komt er een moment dat het ventilatiesysteem door oververhitting stopt met werken. Daarnaast is de kans ook groot dat de ventilatiebladen van de ventilator stuk gaan. Voorkom afname van de capaciteit door uw ventilatiekanalen te laten reinigen.

Gezondheidsrisico’s ventilatiekanalen

Naast het feit dat verontreinigde ventilatiekanalen ervoor zorgen dat een ventilatiesysteem minder effectief werkt zijn er vele gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren zullen er vele verschillende soorten bacteriën en schimmels nestelen in de luchtkanalen die funest zijn voor onze gezondheid.

De ene persoon is wat gevoeliger dan een ander maar dit brengt zeker risico’s met zich mee. Ventilatie speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten ziekten waaronder COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en longkanker.

Hoe kan ik dit voorkomen?

De belangrijkste factoren om gezondheidsrisico’s te voorkomen:

  • Het voorkomen van het ontstaan van schimmels en bacteriën in de toevoerlucht. Hierdoor blijft het aantal ziekmakende stoffen die een woning binnenkomen nihil.
  • Het garanderen van de afvoer van vervuilde lucht. Wanneer u op tijd uw ventilatiekanalen laat reinigen, kunt u ervoor zorgen dat zowel afvoer- als toevoerkanalen volledig schoon zijn. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Daarnaast bespaart u bij tijdig onderhoud zelfs op uw jaarlijkse energiekosten. Een goede isolatie, wat bij woningen in Nederland vaak het geval is, in combinatie met een goed werkend ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat uw stookkosten lager zijn omdat warmte in uw woning behouden blijft. Dit is voornamelijk van toepassing bij een Warmte Terugwin unit waarbij een warmtewisselaar (bypass) tevens zorgt voor voorverwarming van de lucht die uw woning wordt binnen geblazen.

Ventilatiekanalen reinigen: hoe werkt dit?

De specialisten van Alpha Ventilatie reinigen uw ventilatiekanalen door middel van borstelreiniging via de roterende borsteltechniek. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten waardoor het afvoeren van losgekomen vuil makkelijk wordt. Voor het afvoeren van dit vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten op de ventilatiebox dat direct het vuil wegzuigt zodat de luchtkanalen weer volledig schoon zijn. Hierdoor bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een schoon binnenklimaat.

Wilt u meer informatie? Neem dan direct contact op met één van onze specialisten.
Wij zijn te bereiken op het nummer: 030-3200120 of u kunt ons mailen via info@alphaventilatie.nl