Wat zijn ventilatiekanalen?
Ventilatiekanalen in een pand of woning hebben twee functies: het aanvoeren van frisse buitenlucht en het afvoeren van ‘vervuilde’ binnenlucht. Dit gebeurt 24/7, het hele jaar door. Om deze reden hebben ventilatiekanalen een belangrijke functie als het aankomt op een gezond binnenklimaat.Verplaatsing van lucht
Via de ventilatiekanalen (luchtkanalen) in een woning of pand worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, mijten, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Deze nestelen zich graag op vochtige en donkere locaties.
Stof en vervuiling
Ook nestelen stofdeeltjes zich in de loop der jaren in de ventilatiekanalen wat resulteert in een laag stof, vocht en vuil die na verloop van tijd steeds dikker wordt waardoor het voor uw mechanische ventilatie steeds moeilijker wordt om vervuilde lucht te transporteren.
De organismen die zich vervolgens ontwikkelen in de kanalen geven veelal allergenen af die voor veel mensen allergische reacties veroorzaken.
Hoe raken ventilatiekanalen vervuild?
Wij brengen met z’n allen veel tijd binnenshuis door. Een gemiddelde persoon brengt meer dan 20 uur van zijn of haar tijd binnen door, waarvan de helft van de tijd in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht wat ingeademd wordt, schone en gezonde lucht is.
De mens is zelf een belangrijke bron van vervuiling
Denk hierbij aan de productie van vocht, vervuiling met huidschilfers, haren en verschillende gassen. Het voorkomen van de productie van deze stoffen is natuurlijk onmogelijk, waardoor de afvoer van deze stoffen belangrijk is. Het is dus belangrijk dat de mechanische ventilatie in goede staat is zodat de stoffen tijdig worden afgevoerd.
Huisdieren en planten
Naast onze eigen vervuiling zorgen huisdieren en planten ook voor een vervuiling van het binnenklimaat. Wanneer u huisdieren in huis heeft is het extra belangrijk om uw ventilatiekanalen tijdig te laten reinigen.
Daarentegen zijn er ook planten die juist lucht zuiveren. Lees hierover meer in het artikel luchtzuiverende planten. Tot slot zijn er ook diverse bronnen van buitenaf die voor vervuiling van ventilatiekanalen zorgen.
Hoe vaak moeten ventilatiekanalen gereinigd worden?
Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en een afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen.
Minimaal één keer per 5 jaar
Wij adviseren u om uw kanalen in ieder geval eenmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen. De mate waarin er vervuiling optreedt is per woning anders.
Wanneer er bijvoorbeeld veel gerookt wordt in een woning zal er uiteraard veel sneller vervuiling optreden. Daarnaast geldt voor WTW-units dat de filters op tijd vervangen moeten worden. Het niet vervangen van filters heeft ook gevolgen. Lees hier alles over op WTW filters
Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?
Ventilatiekanalen worden gereinigd door middel van borstelreiniging met behulp van de roterende borsteltechniek. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten waardoor het afvoeren van losgekomen vuil makkelijk wordt.
Afvoeren van vuil en stof
Voor het afvoeren van dit vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten op de ventilatiebox dat direct het vuil wegzuigt zodat de luchtkanalen weer volledig schoon zijn. Hierdoor bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een schoon binnenklimaat.
Wilt u meer informatie? Neem dan direct contact op met één van onze specialisten. Wij zijn te bereiken op het nummer: 030-3200120 of u kunt ons mailen via info@alphaventilatie.nl
Gevolgen van vervuilde luchtkanalen
Wanneer ventilatiekanalen vervuild zijn kan dit grote gevongen hebben op het systeem zelf maar ook op uw gezondheid. Hieronder leest u wat de gevolgen kunnen zijn.
Afname van de capaciteit van ventilatiesystemen
Naarmate de jaren verstrijken stapelen de schimmels en stoffen zich op wat er uiteindelijk voor zorgt dat de lucht in een ventilatiekanaal moeilijk of niet meer verplaatst wordt.
Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 30% afneemt in een periode van 5 jaar en tot wel 80% of zelfs 100% afneemt binnen 10 jaar! Het resultaat is dat een ventilatiesysteem meer geluid maakt en meer energie verbruikt omdat het afzuigen een steeds zwaardere taak wordt.
Uiteindelijk komt er een moment dat het ventilatiesysteem door oververhitting stopt met werken. Daarnaast is de kans ook groot dat de ventilatiebladen van de ventilator stuk gaan. Voorkom afname van de capaciteit door uw ventilatiekanalen te laten reinigen.
Gezondheidsrisico’s ventilatiekanalen
Naast het feit dat verontreinigde ventilatiekanalen ervoor zorgen dat een ventilatiesysteem minder effectief werkt zijn er vele gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren zullen er vele verschillende soorten bacteriën en schimmels nestelen in de luchtkanalen die funest zijn voor onze gezondheid.
De ene persoon is wat gevoeliger dan een ander maar dit brengt zeker risico’s met zich mee. Ventilatie speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten ziekten waaronder COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en longkanker.
Gezondheidsrisico’s bij vervuilde ventilatiekanalen
De belangrijkste factoren om gezondheidsrisico’s te voorkomen:
- Het voorkomen van het ontstaan van schimmels en bacteriën in de toevoerlucht. Hierdoor blijft het aantal ziekmakende stoffen dat een woning binnenkomt nihil.
- Het garanderen van de afvoer van vervuilde lucht. Wanneer u op tijd uw ventilatiekanalen laat reinigen, kunt u ervoor zorgen dat zowel afvoer- als toevoerkanalen volledig schoon zijn. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval eenmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen.
Besparing op energiekosten
Daarnaast bespaart u bij tijdig onderhoud zelfs op uw jaarlijkse energiekosten. Een goede isolatie, wat bij woningen in Nederland vaak het geval is, in combinatie met een goed werkend ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat uw stookkosten lager zijn omdat warmte in uw woning behouden blijft.
Dit is voornamelijk van toepassing bij een Warmte Terugwin unit waarbij een warmtewisselaar (bypass) tevens zorgt voor voorverwarming van de lucht die uw woning wordt binnen geblazen.
Wat voor ventilatiesysteem heb ik?
Een ventilatiebox / unit bevindt zich vaak in dezelfde ruimte als een cv-ketel. Wanneer de box blokvormig is en niet veel groter is dan een gemiddelde magnetron, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem (MV).
Wanneer de box ongeveer net zo groot is als een gemiddelde wasmachine / wasdroger, dan heeft u een WTW unit.
Wanneer u alleen ventielen (witte roosters) heeft in de keuken, badkamer en wc, dan heeft u bijna altijd een mechanisch ventilatiesysteem (MV).
Andere vragen? Wij bellen u graag terug.