Home » Ventilatiekanalen » Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen laten reinigen

Het is belangrijk om uw ventilatiekanalen éénmaal in de 4 á 5 jaar volledig te laten reinigen. Een ventilatiesysteem functioneert namelijk alleen goed wanneer lucht vrij kan stromen door de kanalen.

Bij Alpha Ventilatie kun u uw ventilatiekanalen professioneel laten reinigen.

schoonmaak ventilatie

Tarieven vervangen

Prijzen zijn incl. btw & een nieuwe Itho CVE-S ventilatiebox

dv kanaalreiniging

€ 165

 • Voor dakventilatie

 • Reiniging van ventilatiekanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Reiniging van de uitblaaskanaal

 • Advies op maat

 • Inspectie dakventilator
afspraak maken

mv kanaalreiniging

€ 160 

 • Voor mechanische ventilatie

 • Reiniging van ventilatiekanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Reiniging van de uitblaaskanaal

 • Advies op maat

 • Inspectie ventilatiebox

afspraak maken

dv kanaalreiniging

€ 165

 • Reiniging van ventilatiekanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Reiniging van de uitblaaskanaal

 • Advies op maat

 • Inspectie dakventilator
afspraak maken

WTW kanaalreiniging

€ 165

 • Voor WTW units

 • Reiniging van afvoerkanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Advies op maat

 • Inspectie WTW unit

afspraak maken

Waarom ventilatiekanalen reinigen?

 Voorkom gezondheidsproblemen
 Voorkom ongedierte en schimmels
 Verminder stof in uw woning

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen

Zeer goed en betrouwbaar be… (10/10)

Prima service. Afspraken nag…(10/10)


Wat kost reiniging van mijn ventilatiekanalen?

Dit is geheel afhankelijk van uw ventilatiesysteem. Hieronder kunt u een overzicht bekijken van onze tarieven per ventilatiesysteem. Reiniging is al mogelijk voor € 160.

Oude mechanische ventilatiebox

Landelijke dekking

Het antwoord op al uw vragen

Wat zijn ventilatiekanalen?

Ventilatiekanalen in een pand of woning hebben twee functies: het aanvoeren van frisse buitenlucht en het afvoeren van 'vervuilde' binnenlucht, dit gebeurt 24/7 het hele jaar door. Om deze reden hebben ventilatiekanalen een belangrijke functie als het aankomt op een gezond binnenklimaat.

Via de ventilatiekanalen in een woning of pand worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, mijten, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Deze nestelen zich graag op vochtige en donkere locaties.

Ook nestelen stofdeeltjes zich in de loop der jaren in de ventilatiekanalen wat resulteert in een laag stof, vocht en vuil die na verloop van tijd steeds dikker wordt waardoor het voor uw mechanische ventilatie steeds moeilijker wordt om vervuilde lucht te transporteren.

De organismen die zich vervolgens ontwikkelen in de kanalen geven veelal allergenen af die voor veel mensen allergische reacties veroorzaken.

Hoe raken ventilatiekanalen vervuild?

Wij brengen met z´n allen veel tijd binnenshuis door. Een gemiddelde persoon brengt meer dan 20 uur van zijn of haar tijd binnen door, waarvan de helft van de tijd in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht wat ingeademd wordt, schone en gezonde lucht is.

Wanneer we het hebben over vervuiling dan moet u hierbij denken aan de productie van vocht, vervuiling met huidschilfers, haren en verschillende gassen. Het voorkomen van de productie van deze stoffen is onmogelijk waardoor de afvoer van deze stoffen belangrijk is. Het is dus belangrijk dat de mechanische ventilatie in goede staat is zodat de stoffen tijdig worden afgevoerd.

Naast onze eigen vervuiling zorgen huisdieren en planten ook voor een vervuiling van het binnenklimaat. Wanneer u huisdieren in huis heeft is het extra belangrijk om uw ventilatiekanalen tijdig te laten reinigen.

Daarentegen zijn er ook planten die juist lucht zuiveren. Lees hierover meer in het artikel luchtzuiverende planten. Tot slot zijn er ook diverse bronnen van buitenaf die voor vervuiling van ventilatiekanalen zorgen.

Hoe vaak moet ik mijn ventilatiekanalen laten reinigen?

Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en een afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen.

Wij adviseren u om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen. De mate waarin er vervuiling optreedt is per woning anders.

Wanneer er bijvoorbeeld veel gerookt wordt in een woning zal er uiteraard veel sneller vervuiling optreden. Daarnaast geldt voor WTW-units dat de filters op tijd vervangen moeten worden. Het niet vervangen van filters heeft ook gevolgen. Lees hier alles over op WTW filters

Wat zijn de gevolgen van vervuilde kanalen?

Afname van de capaciteit van ventilatiesystemen

Naarmate de jaren verstrijken stapelen de schimmels en stoffen zich op wat er uiteindelijk voor zorgt dat de lucht in een ventilatiekanaal moeilijk of niet meer verplaatst wordt.

Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 30% afneemt in een periode van 5 jaar en tot wel 80% of zelfs 100% afneemt binnen 10 jaar! Het resultaat is dat een ventilatiesysteem meer geluid maakt en meer energie verbruikt omdat het afzuigen een steeds zwaardere taak wordt.

Uiteindelijk komt er een moment dat het ventilatiesysteem door oververhitting stopt met werken. Daarnaast is de kans ook groot dat de ventilatiebladen van de ventilator stuk gaan. Voorkom afname van de capaciteit door uw ventilatiekanalen te laten reinigen.

Gezondheidsrisico’s ventilatiekanalen

Naast het feit dat verontreinigde ventilatiekanalen ervoor zorgen dat een ventilatiesysteem minder effectief werkt zijn er vele gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren zullen er vele verschillende soorten bacteriën en schimmels nestelen in de luchtkanalen die funest zijn voor onze gezondheid.

De ene persoon is wat gevoeliger dan een ander maar dit brengt zeker risico’s met zich mee. Ventilatie speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten ziekten waaronder COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en longkanker.

Hoe kan ik gezondheidsrisco's voorkomen?

De belangrijkste factoren om gezondheidsrisico’s te voorkomen:

 • Het voorkomen van het ontstaan van schimmels en bacteriën in de toevoerlucht. Hierdoor blijft het aantal ziekmakende stoffen die een woning binnenkomen nihil.
 • Het garanderen van de afvoer van vervuilde lucht. Wanneer u op tijd uw ventilatiekanalen laat reinigen, kunt u ervoor zorgen dat zowel afvoer- als toevoerkanalen volledig schoon zijn. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Daarnaast bespaart u bij tijdig onderhoud zelfs op uw jaarlijkse energiekosten. Een goede isolatie, wat bij woningen in Nederland vaak het geval is, in combinatie met een goed werkend ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat uw stookkosten lager zijn omdat warmte in uw woning behouden blijft.

Dit is voornamelijk van toepassing bij een Warmte Terugwin unit waarbij een warmtewisselaar (bypass) tevens zorgt voor voorverwarming van de lucht die uw woning wordt binnen geblazen.

Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?

De specialisten van Alpha Ventilatie reinigen uw ventilatiekanalen door middel van borstelreiniging via de roterende borsteltechniek. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten waardoor het afvoeren van losgekomen vuil makkelijk wordt.

Voor het afvoeren van dit vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten op de ventilatiebox dat direct het vuil wegzuigt zodat de luchtkanalen weer volledig schoon zijn. Hierdoor bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een schoon binnenklimaat.

Wilt u meer informatie? Neem dan direct contact op met één van onze specialisten.
Wij zijn te bereiken op het nummer: 030-3200120 of u kunt ons mailen via info@alphaventilatie.nl

Voordelen bij periodieke reiniging

 Verlaging van de energiekosten
 Minder geluidsoverlast
 Langere levensduur ventilatie

Alpha ventilatie in heel Nederland

Wij rekenen dus nooit voorrijkosten tenzij u spoed heeft of graag een afspraak in het weekend wilt. Bij spoed moet u denken aan plannen binnen 24 uur. Onze afdeling planning zorgt ervoor dat wij zo effectief mogelijk per regio kunnen plannen. Op deze manier hoeven we maar één keer te rijden waardoor we geen voorrijkosten hoeven te rekenen, dat is wel zo prettig!

U kunt bij ons direct online een afspraak inplannen. Bekijk hieronder de regio's waar wij regelmatig komen.

Noord-Holland & Zuid Holland

Alkmaar
Amsterdam
Amstelveen
Alphen a/d Rijn
Beverwijk
Bodegraven
Den Haag
Den Helder
Dordrecht
Gouda
Haarlem
Hoofddorp
Hoorn
Leiden
Purmerend
Rotterdam
Zaandam
Zoetermeer

Flevoland, Friesland & Groningen

Almere
Drachten
Emmeloord
Groningen
Heerenveen
Leeuwarden
Lelystad
Veendam

Drenthe, Overijssel & Gelderland

Almelo
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Doetinchem
Ede
Emmen
Enschede
Harderwijk
Hoogeveen
Nijmegen
Zutphen
Zwolle

Zeeland, Noord-Brabant & Limburg

Bergen op Zoom
Breda
Den Bosch
Eindhoven
Helmond
Maastricht
Middelburg
Oss
Roermond
Tilburg
Venlo
Vlissingen
Zierikzee

Onze service

Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op de korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden.

Niet voor niets worden wij aanbevolen door 98% van onze klanten. Wij bieden landelijke dekking en werken door heel Nederland.

Reminder service
Alpha Ventilatie heeft een speciale reminder service zodat u u geen omkijken meer heeft naar het onderhoud van uw ventilatie! Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Bel: 030-3200120

Maak direct een online afspraak (binnen 5 minuten geregeld)