Ventilatiekanalen reinigen

Bij Alpha Ventilatie: reiniging van luchtkanalen & advies.

Home » Ventilatiekanalen » Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen laten reinigen

Het is belangrijk om uw ventilatiekanalen éénmaal in de 4 á 5 jaar volledig te laten reinigen. Een ventilatiesysteem functioneert namelijk alleen goed wanneer lucht vrij kan stromen door de kanalen.

Bij Alpha Ventilatie kun u uw ventilatiekanalen professioneel laten reinigen.

Maak direct een online afspraak.

Afspraak maken bekijk mogelijkheden

Alles over ventilatiekanalen schoonmaken

verder lezen Veelgestelde vragen

Ventilatiekanalen laten reinigen

Het is belangrijk om uw ventilatiekanalen éénmaal in de 4 á 5 jaar volledig te laten reinigen. Een ventilatiesysteem functioneert namelijk alleen goed wanneer lucht vrij kan stromen door de kanalen.

Bij Alpha Ventilatie kun u uw ventilatiekanalen professioneel laten reinigen.

Maak direct een online afspraak.

afspraak maken Bekijk mogelijkheden

Ventilatiekanalen voor / na reiniging

Tarieven kanalen reinigen

Vragen over onze tarieven?
Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder of  ↓ druk hier.

185,-

Was de laatste onderhoudsbeurt meer dan 4 jaar geleden? Kies dan voor groot onderhoud.

bekijk werkzaamheden
 • Reinigen/onderhoud ventilatiebox

 • Inspectie ventilatiebox

 • Reinigen ventielen

 • Reiniging van ventilatiekanalen

 • Afstellen systeem

 • Voor & na foto’s 

 • Uitleg & ventilatieadvies
Afspraak maken

160,-

Wij adviseren u om de ventilatiekanalen van de mechanische ventilatie minimaal één keer in de vier jaar te laten reinigen.

bekijk werkzaamheden
 • Reiniging van ventilatiekanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Reiniging van de uitblaaskanaal

 • Advies op maat

 • Inspectie ventilatiebox
Afspraak maken

165,-

Voor een WTW unit geldt hetzelfde. Schone luchtkanalen zorgen voor een fris en gezond binnenklimaat.

bekijk werkzaamheden
 • Reiniging van afvoerkanalen

 • Reiniging van de ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Advies op maat

 • Inspectie WTW unit
Afspraak maken

Uw voordelen bij goed onderhoud

Langere levensduur ventilatie
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
Schone luchtkanalen zeer belangrijk zijn voor een goede doorstroom van lucht? Vervuilde ventilatiekanalen kunnen ervoor zorgen dat er zowel op de korte – als lange termijn, gezondheidsproblemen ontstaan.

Denk hierbij aan: hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen en klachten aan de luchtwegen.

Veelgestelde vragen

Wat voor ventilatiesysteem heb ik?

Een ventilatiebox / unit bevindt zich vaak in dezelfde ruimte als een cv-ketel. Wanneer de box blokvormig is en niet veel groter is dan een gemiddelde magnetron, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem (MV). 

Wanneer de box ongeveer net zo groot is als een gemiddelde wasmachine / wasdroger, dan heeft u een WTW unit.

Wanneer u alleen ventielen (witte roosters) heeft in de keuken, badkamer en wc, dan heeft u bijna altijd een mechanisch ventilatiesysteem (MV).

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat zijn ventilatiekanalen?

Ventilatiekanalen in een pand of woning hebben twee functies: het aanvoeren van frisse buitenlucht en het afvoeren van ‘vervuilde’ binnenlucht, dit gebeurt 24/7 het hele jaar door. Om deze reden hebben ventilatiekanalen een belangrijke functie als het aankomt op een gezond binnenklimaat.

Via de ventilatiekanalen in een woning of pand worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, mijten, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Deze nestelen zich graag op vochtige en donkere locaties.

Ook nestelen stofdeeltjes zich in de loop der jaren in de ventilatiekanalen wat resulteert in een laag stof, vocht en vuil die na verloop van tijd steeds dikker wordt waardoor het voor uw mechanische ventilatie steeds moeilijker wordt om vervuilde lucht te transporteren.

De organismen die zich vervolgens ontwikkelen in de kanalen geven veelal allergenen af die voor veel mensen allergische reacties veroorzaken.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe raken ventilatiekanalen vervuild?

Wij brengen met z´n allen veel tijd binnenshuis door. Een gemiddelde persoon brengt meer dan 20 uur van zijn of haar tijd binnen door, waarvan de helft van de tijd in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht wat ingeademd wordt, schone en gezonde lucht is.

Wanneer we het hebben over vervuiling dan moet u hierbij denken aan de productie van vocht, vervuiling met huidschilfers, haren en verschillende gassen. Het voorkomen van de productie van deze stoffen is onmogelijk waardoor de afvoer van deze stoffen belangrijk is. Het is dus belangrijk dat de mechanische ventilatie in goede staat is zodat de stoffen tijdig worden afgevoerd.

Naast onze eigen vervuiling zorgen huisdieren en planten ook voor een vervuiling van het binnenklimaat. Wanneer u huisdieren in huis heeft is het extra belangrijk om uw ventilatiekanalen tijdig te laten reinigen.

Daarentegen zijn er ook planten die juist lucht zuiveren. Lees hierover meer in het artikel luchtzuiverende planten. Tot slot zijn er ook diverse bronnen van buitenaf die voor vervuiling van ventilatiekanalen zorgen.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe vaak moet ik ventilatiekanalen laten reinigen?

Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en een afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen.

Wij adviseren u om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen. De mate waarin er vervuiling optreedt is per woning anders.

Wanneer er bijvoorbeeld veel gerookt wordt in een woning zal er uiteraard veel sneller vervuiling optreden. Daarnaast geldt voor WTW-units dat de filters op tijd vervangen moeten worden. Het niet vervangen van filters heeft ook gevolgen. Lees hier alles over op WTW filters

Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?

De specialisten van Alpha Ventilatie reinigen uw ventilatiekanalen door middel van borstelreiniging via de roterende borsteltechniek. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten waardoor het afvoeren van losgekomen vuil makkelijk wordt.

Voor het afvoeren van dit vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten op de ventilatiebox dat direct het vuil wegzuigt zodat de luchtkanalen weer volledig schoon zijn. Hierdoor bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een schoon binnenklimaat.

Wilt u meer informatie? Neem dan direct contact op met één van onze specialisten.
Wij zijn te bereiken op het nummer: 030-3200120 of u kunt ons mailen via info@alphaventilatie.nl

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat zijn de gevolgen van vervuilde luchtkanalen?

Afname van de capaciteit van ventilatiesystemen

Naarmate de jaren verstrijken stapelen de schimmels en stoffen zich op wat er uiteindelijk voor zorgt dat de lucht in een ventilatiekanaal moeilijk of niet meer verplaatst wordt.

Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 30% afneemt in een periode van 5 jaar en tot wel 80% of zelfs 100% afneemt binnen 10 jaar! Het resultaat is dat een ventilatiesysteem meer geluid maakt en meer energie verbruikt omdat het afzuigen een steeds zwaardere taak wordt.

Uiteindelijk komt er een moment dat het ventilatiesysteem door oververhitting stopt met werken. Daarnaast is de kans ook groot dat de ventilatiebladen van de ventilator stuk gaan. Voorkom afname van de capaciteit door uw ventilatiekanalen te laten reinigen.

Gezondheidsrisico’s ventilatiekanalen

Naast het feit dat verontreinigde ventilatiekanalen ervoor zorgen dat een ventilatiesysteem minder effectief werkt zijn er vele gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren zullen er vele verschillende soorten bacteriën en schimmels nestelen in de luchtkanalen die funest zijn voor onze gezondheid.

De ene persoon is wat gevoeliger dan een ander maar dit brengt zeker risico’s met zich mee. Ventilatie speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten ziekten waaronder COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en longkanker.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe kan ik gezondheidsrisisco's voorkomen?

De belangrijkste factoren om gezondheidsrisico’s te voorkomen:

 • Het voorkomen van het ontstaan van schimmels en bacteriën in de toevoerlucht. Hierdoor blijft het aantal ziekmakende stoffen die een woning binnenkomen nihil.
 • Het garanderen van de afvoer van vervuilde lucht. Wanneer u op tijd uw ventilatiekanalen laat reinigen, kunt u ervoor zorgen dat zowel afvoer- als toevoerkanalen volledig schoon zijn. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval éénmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Daarnaast bespaart u bij tijdig onderhoud zelfs op uw jaarlijkse energiekosten. Een goede isolatie, wat bij woningen in Nederland vaak het geval is, in combinatie met een goed werkend ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat uw stookkosten lager zijn omdat warmte in uw woning behouden blijft.

Dit is voornamelijk van toepassing bij een Warmte Terugwin unit waarbij een warmtewisselaar (bypass) tevens zorgt voor voorverwarming van de lucht die uw woning wordt binnen geblazen.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Andere vragen? Wij bellen u graag terug.

Zijn de tarieven inclusief btw?

Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld de ventilatiekanalen te laten desinfecteren. In dat geval komt er nog € 35,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

 

↑ Terug naar mogelijkheden

Andere vragen? Wij bellen u graag terug.

Alpha Ventilatie in cijfers

1650+ 

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

40.000+

Tevreden klanten

Voordelen bij periodieke reiniging

 Verlaging van de energiekosten
 Minder geluidsoverlast
 Langere levensduur ventilatie

Bel ons: 088 -1238700

Alpha ventilatie in heel Nederland

Wij rekenen nooit voorrijkosten tenzij u spoed heeft of graag een afspraak in het weekend wilt. Bij spoed moet u denken aan plannen binnen 24 uur. Onze afdeling planning zorgt ervoor dat wij zo effectief mogelijk per regio kunnen plannen. Op deze manier hoeven we maar één keer te rijden waardoor we geen voorrijkosten hoeven te rekenen, dat is wel zo prettig!

U kunt bij ons direct online een afspraak inplannen. Bekijk hieronder de regio’s waar wij regelmatig komen.

Noord-Holland & Zuid Holland

Alkmaar
Amsterdam
Amstelveen
Alphen a/d Rijn
Beverwijk
Bodegraven
Den Haag
Den Helder
Dordrecht
Gouda
Haarlem
Hoofddorp
Hoorn
Leiden
Purmerend
Rotterdam
Zaandam
Zoetermeer

Flevoland, Friesland & Groningen

Almere
Drachten
Emmeloord
Groningen
Heerenveen
Leeuwarden
Lelystad
Veendam

Drenthe, Overijssel & Gelderland

Almelo
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Doetinchem
Ede
Emmen
Enschede
Harderwijk
Hoogeveen
Nijmegen
Zutphen
Zwolle

Zeeland, Noord-Brabant & Limburg

Bergen op Zoom
Breda
Den Bosch
Eindhoven
Helmond
Maastricht
Middelburg
Oss
Roermond
Tilburg
Venlo
Vlissingen
Zierikzee

monteur alpha ventilatie

Even voorstellen!

Onze service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing.

Niet voor niets worden wij aanbevolen door 98% van onze klanten. Wij bieden landelijke dekking en werken door heel Nederland.

Een schoon een fris binnenklimaat!
Het is ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een schoon en fris binnenklimaat. Dit doen wij op een duurzame, milieuvriendelijke, veilige en efficiënte manier voor u en de maatschappij in zijn geheel.

Veiligheid staat centraal bij alles wat wij doen. Immers: we werken veilig of we werken niet. We staan ook voor de veiligheid van onze klanten. Om dit te kunnen waarborgen zijn de medewerkers van Alpha Ventilatie VCA gecertificeerd.
Daarnaast hanteren wij strenge procedures en instructies, zodat u na afloop van onze werkzaamheden weer kan genieten van een gezond binnenklimaat. Prettig wonen en werken, daar zorgt Alpha Ventilatie voor!