Home » Ventilatiekanalen » Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen voeren continu lucht, vocht en deeltjes af en raken na verloop van tijd vervuild. Regelmatige reiniging is daarom essentieel om gezondheidsrisico’s te vermijden en de efficiëntie van het systeem te behouden.

Wij raden aan om uw ventilatiekanalen elke 4 tot 5 jaar professioneel te laten reinigen. Maak nu een afspraak online of bel ons voor een professionele reiniging van uw ventilatiekanalen.

Bekijk mogelijkheden Veelgestelde vragen

Ventilatiekanalen voor / na reiniging

Ventilatiekanalen reinigen

Veelgestelde vragen over ventilatiekanalen reinigen

Wat zijn ventilatiekanalen?

Wat zijn ventilatiekanalen?

Ventilatiekanalen maken deel uit van een ventilatiesysteem. Dit zijn kanalen die vervuilde lucht vanuit een woning afvoeren en schone lucht toevoeren. Niet elk ventilatiesysteem maakt gebruikt van ventilatiekanalen. Maak je gebruik van een (gedeeltelijk) mechanisch ventilatiesysteem? Dan heb je deze ventilatiekanalen wel

Waarom ventilatiekanalen reinigen?

Waarom ventilatiekanalen reinigen?

Ventilatiekanalen voeren 24 uur per dag vervuilde lucht af en schone lucht toe. De kanalen raken hier door de jaren heen flink door verstopt. Het is belangrijk dat deze gereinigd worden om ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem optimaal werkt. Wordt dit niet gedaan, dan zal het systeem uiteindelijk geen lucht meer kunnen af- en toevoeren.

Hoe vaak moet ik ventilatiekanalen laten reinigen?

Hoe vaak moeten ventilatiekanalen gereinigd worden?

Ventilatiekanalen moeten minimaal één keer per 5 jaar gereinigd worden. Echter zal deze tijdspanne wel verschillen per woning. In sommige woningen treedt vervuiling van de ventilatiekanalen namelijk sneller op. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er binnen veel gerookt wordt.

Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?

Hoe worden ventilatiekanalen gereinigd?

Ventilatiekanalen kunnen op twee manieren worden gereinigd. Dit kan aan de hand van borstels, of poeder.

Ventilatiekanalen reinigen met borstels

Ventilatiekanalen worden meestal gereinigd aan de hand van een roterende borstel. De borstel wordt in de opening van een ventilatiekanaal geplaatst. Deze begint vervolgens te draaien en steeds iets dieper het kanaal ingeduwd. Hierbij komt al het stof en vuil vrij. Dit wordt vervolgens opgezogen door een krachtige zuiger die aangesloten zit op de ventilatiebox. 

Na het reinigen van de ventilatiekanalen

Na het reinigen van de ventilatiekanalen wordt er vaak een controle gedaan met een camera. Deze camera wordt bij de ventilatiekanalen naar binnengebracht om te controleren of de kanalen daadwerkelijk helemaal schoon zijn. Hierna wordt het hele ventilatiesysteem ontsmet, om de overgebleven bacteriën te doden. Vervolgens worden de ventielen opnieuw ingeregeld aan de hand van de wettelijke debieten. Als laatste wordt het systeem opgestart en werkt de ventilatiesysteem weer op en top!

Hoe raken ventilatiekanalen vervuild?

Hoe raken ventilatiekanalen vervuild?

Wij brengen met z’n allen veel tijd binnenshuis door. Een gemiddelde persoon brengt meer dan 20 uur van zijn of haar tijd binnen door, waarvan de helft van de tijd in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht wat ingeademd wordt, schone en gezonde lucht is.

De mens is zelf een belangrijke bron van vervuiling

Denk hierbij aan de productie van vocht, vervuiling met huidschilfers, haren en verschillende gassen. Het voorkomen van de productie van deze stoffen is natuurlijk onmogelijk, waardoor de afvoer van deze stoffen belangrijk is. Het is dus belangrijk dat de mechanische ventilatie in goede staat is zodat de stoffen tijdig worden afgevoerd.

Huisdieren en planten

Naast onze eigen vervuiling zorgen huisdieren en planten ook voor een vervuiling van het binnenklimaat. Wanneer u huisdieren in huis heeft is het extra belangrijk om uw ventilatiekanalen tijdig te laten reinigen.

Daarentegen zijn er ook planten die juist lucht zuiveren. Lees hierover meer in het artikel luchtzuiverende planten. Tot slot zijn er ook diverse bronnen van buitenaf die voor vervuiling van ventilatiekanalen zorgen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat zijn de gevolgen van vervuilde luchtkanalen?

Gevolgen van vervuilde luchtkanalen

Wanneer ventilatiekanalen vervuild zijn kan dit grote gevongen hebben op het systeem zelf maar ook op uw gezondheid. Hieronder leest u wat de gevolgen kunnen zijn.

Afname van de capaciteit van ventilatiesystemen

Naarmate de jaren verstrijken stapelen de schimmels en stoffen zich op wat er uiteindelijk voor zorgt dat de lucht in een ventilatiekanaal moeilijk of niet meer verplaatst wordt.

Dit zorgt ervoor dat de capaciteit van een ventilatiesysteem tot wel 30% afneemt in een periode van 5 jaar en tot wel 80% of zelfs 100% afneemt binnen 10 jaar! Het resultaat is dat een ventilatiesysteem meer geluid maakt en meer energie verbruikt omdat het afzuigen een steeds zwaardere taak wordt.

Uiteindelijk komt er een moment dat het ventilatiesysteem door oververhitting stopt met werken. Daarnaast is de kans ook groot dat de ventilatiebladen van de ventilator stuk gaan. Voorkom afname van de capaciteit door uw ventilatiekanalen te laten reinigen.

Gezondheidsrisico’s ventilatiekanalen

gezondheidsrisico´s vervuilde kanalen

Naast het feit dat verontreinigde ventilatiekanalen ervoor zorgen dat een ventilatiesysteem minder effectief werkt zijn er vele gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren zullen er vele verschillende soorten bacteriën en schimmels nestelen in de luchtkanalen die funest zijn voor onze gezondheid.

De ene persoon is wat gevoeliger dan een ander maar dit brengt zeker risico’s met zich mee. Ventilatie speelt een belangrijke rol bij verschillende soorten ziekten waaronder COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) en longkanker.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat kost reinigen van ventilatiekanalen?

Wat kost reiniging van ventilatiekanalen?

Het laten reinigen van je ventilatiekanalen kost tussen de € 160 en € 250. Dit is afhankelijk van het type ventilatiesysteem

Kan ik mijn ventilatiekanalen zelf reinigen?

Kan ik mijn ventilatiekanalen zelf reinigen?

Het is het beste om de reiniging van je ventilatiekanalen over te laten aan een specialist. Hier is namelijk specialistische kennis en techniek voor nodig. Er is hierdoor een grote kans dat het misgaat, wanneer je de reiniging zelf doet. Daarnaast zijn de benodigdheden voor het reinigen relatief duur en niet zomaar overal verkrijgbaar.

Niet alleen de ventilatiekanalen, maar ook de rest van een ventilatiesysteem moet regelmatig gereinigd worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ventilatiesysteem naar behoren werkt. De reiniging van een ventilatiesysteem kun je beter overlaten aan een vakman.

Zijn de tarieven inclusief btw?

Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld de ventilatiekanalen te laten desinfecteren. In dat geval komt er nog €35,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

↑ Terug naar mogelijkheden

Andere vragen? Wij bellen u graag terug.

Tarieven kanalen reinigen

Tarieven zijn all-in: incl. btw. en voorrijkosten

185,-

Wij adviseren u om de ventilatiekanalen van de mechanische ventilatie minimaal één keer in de vier jaar te laten reinigen.

bekijk werkzaamheden
  • Reiniging van ventilatiekanalen

  • Reiniging van de ventielen

  • Reiniging van de uitblaaskanaal

  • Advies op maat

  • Inspectie ventilatiebox
Afspraak maken

195,-

Voor een WTW unit geldt hetzelfde. Schone luchtkanalen zorgen voor een fris en gezond binnenklimaat.

bekijk werkzaamheden
  • Reiniging van afvoerkanalen

  • Reiniging van de ventielen

  • Inspectie van toevoerkanalen

  • Advies op maat

  • Inspectie WTW unit
Afspraak maken

Uw voordelen bij reiniging

Langere levensduur ventilatie
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
Schone luchtkanalen zeer belangrijk zijn voor een goede doorstroom van lucht? Vervuilde ventilatiekanalen kunnen ervoor zorgen dat er zowel op de korte als lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan.

Denk hierbij aan: hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen en klachten aan de luchtwegen.

Alpha Ventilatie in cijfers

5000

Klantbeoordelingen

9,1/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

80.000+

Tevreden klanten

ventilatiekanalen reinigen

Voordelen bij luchtkanalen reinigen

 Verlaging van de energiekosten
 Minder geluidsoverlast
 Langere levensduur ventilatie

Bel ons: 088 -1238700

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?