Home » Ventilatiekanalen » Ventilatiekanalen reinigen » Zelf luchtkanalen reinigen

Zelf luchtkanalen reinigen

Wilt u zelf uw luchtkanalen reinigen? Op deze pagina vindt u meer informatie over het schoonmaken van ventilatiekanalen. Het reinigen van ventilatiekanalen is een specialistische klus en kan niet door elke persoon worden uitgevoerd.

Wanneer u zelf uw luchtkanalen wilt reinigen, is het daarom belangrijk om technische kennis te hebben. Er bestaan meerdere methodes om luchtkanalen te reinigen. Deze methodes worden hieronder uitgebreid toegelicht.

Ventilatiekanalen reinigen

Methoden om kanalen te reinigen

ventilatiekanalen reinigen

Reinigen van ventilatiekanalen met behulp van borstels

Wanneer u kiest voor handmatige reiniging kunt u gebruik maken van roterende borstels. Deze zijn uitstekend geschikt voor het reinigen van ventilatiekanalen in uw woning.

Door de flexibele werking van de as kan een borstel zich door alle (ronde) kanalen en aftakkingen wurmen. Dit is een uitermate geschikte manier om de kanalen zo goed mogelijk te reinigen.

Het reinigen van kanalen is een specialistische klus en is alleen mogelijk met de juiste apparatuur en het gereedschap. U heeft in ieder geval een blok (stof) afzuiger met een capaciteit van minimaal 1.500m³ (met HEPA filters) en een flexibele as met de juiste borstels nodig. Deze apparatuur is prijzig en tevens niet te verkrijgen in gewone bouwmarkten.

Reinigen van ventilatiekanalen met poeders

Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw luchtkanalen zelf te reinigen met behulp van poederreiniging. Bij deze reinigingsvorm wordt er onder verhoogde druk een poeder in de ventilatiekanalen verneveld.

Het poeder komt in de allerkleinste hoekjes van de kanalen terecht. Dankzij deze krachtige wijze van reiniging worden zelfs de meest vervuilde kanalen schoon. Na de reiniging blijft er een antistatische laag achter, waardoor nieuw vuil zich minder snel hecht aan de oppervlakte. De poeders zijn milieuvriendelijk en tevens ook biologisch afbreekbaar.

De poeders zijn echter niet vrij verkrijgbaar. Deze zijn alleen te verkrijgen bij technische groothandels. Het zelf reinigen van luchtkanalen met behulp van de poedermethode is lastig omdat het zeer specialistisch werk is.

Nadelen van luchtkanalen zelf reinigen

  • Specialistisch werk: wanneer u geen ervaring heeft met het reinigen van ventilatiekanalen en mechanische afzuigsystemen, kan uw systeem snel uit balans raken waardoor het in het vervolg minder goed zal werken.
  • Dure apparatuur: apparatuur en gereedschap voor het reinigen van luchtkanalen is relatief duur. Er is een minimale investering van € 3.000,- tot € 5.000,- benodigd.
  • Periodiek: het komt eenmaal in de 5 jaar voor, waardoor het loont om een specialistisch bedrijf als Alpha Ventilatie in te schakelen.

Ventilatiekanalen laten reinigen door een professional

De specialisten van Alpha Ventilatie reinigen uw ventilatiekanalen door middel van borstelreiniging met de roterende borsteltechniek. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten, waardoor het losgekomen vuil gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Online afspraak maken

Voor het laten reinigen van uw ventilatiekanalen kunt u direct een online afspraak inplannen. Wij raden u aan om direct een complete onderhoudsbeurt uit te laten voeren. De kans is namelijk groot dat ook uw mechanische ventilatie onderhoud nodig heeft. Bij Alpha Ventilatie kunt u het gehele systeem professioneel laten onderhouden voor een vast tarief, ongeacht waar u woont.

Meer info? Bel ons: 088-1238700