Home » Ventilatie » Afzuigkap op mechanische ventilatie

Afzuigkap op mechanische ventilatie

Woningen met een mechanisch ventilatiesysteem hebben altijd een vast afzuigpunt in de keuken. Toch is deze afzuiging niet voldoende voor de luchtvervuiling die vrijkomt tijdens het koken en bakken. Het is dus belangrijk om naast het afzuigpunt van een mechanisch ventilatiesysteem ook nog een afzuigkap te hebben in de keuken. In dit artikel vertellen we je hoe dit precies zit en of deze twee afzuigingen op elkaar kunnen worden aangesloten. Lees dus snel verder!

Afzuigkap op mechanische ventilatie

Een mechanisch afzuigpunt in de keuken

Een goede ventilatie is erg belangrijk in de keuken, omdat de luchtkwaliteit hier snel verslechtert. Door het afwassen en koken komen er namelijk veel vocht en schadelijke stoffen vrij, die in de lucht gaan hangen. Daarnaast zal je door het kokkerellen ook snel te maken krijgen met verschillende geuren. Dit is de reden dat in woningen met een mechanische ventilatie, de keuken een vast punt is waar lucht wordt afgezogen. Frisse, schone lucht kan vervolgens de ruimte instromen. Dit kan op een mechanische manier of op een natuurlijke manier via ramen en ventilatieroosters. Deze ventilatie werkt 24 uur per dag en stopt dus nooit.

Is het verplicht?

Een mechanisch ventilatiesysteem met een afzuiging in de keuken is sinds 2006 verplicht in nieuwbouwwoningen en in woningen waar een grote renovatie plaatsvindt. Het is niet verplicht in bestaande woningen of woningen waar kleine verbouwingen plaatsvinden.

Extra ventileren met een afzuigkap

Ventileren met afzuigkap

Een mechanische ventilatie in de keuken is niet genoeg. Je ventilatiesysteem heeft namelijk niet voldoende capaciteit om genoeg vervuilde lucht af te zuigen wanneer je kookt. Daarnaast wil je ook voorkomen dat het systeem vet, dat tijdens het koken vrijkomt, opzuigt. Dit verkort namelijk de levensduur van je ventilatiesysteem en kan er zelfs voor zorgen dat je garantie komt te vervallen. Het is dus belangrijk om een afzuigkap te hebben die het vet en andere luchtvervuiling kan opzuigen en direct naar buiten kan afvoeren. Er zijn veel verschillende soorten afzuigkappen verkrijgbaar om uit te kiezen.

Open keuken

Heb jij een open keuken? Besteed dan extra aandacht aan de ventilatie en overweeg een afzuigkap met een sterkere afzuiging. De vervuilde lucht en etensgeuren kunnen namelijk gemakkelijk van de open keuken de woonkamer en andere ruimtes intrekken.

Afzuigkap aansluiten op mechanische ventilatie

Afzuigkap aansluiten op mechanische ventilatie

Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem. Echter is dit niet aan te raden. Het is het beste om een afzuigkap met een motor te nemen. Deze hebben namelijk een grotere capaciteit.

Het is belangrijk om te weten dat deze nooit gekoppeld mag worden aan het afzuigpunt van de mechanische ventilatie. Dat komt omdat de capaciteit van deze afzuigkap veel groter is dan je ventilatiesysteem aan kan. Als je dit toch doet, dan zal de vervuilde lucht in de andere ruimtes met afzuigpunten belanden. Dat ruikt je badkamer bijvoorbeeld ineens naar eten wanneer je hebt gekookt. Zorg er dus voor dat de lucht die de afzuigkap met motor afzuigt naar buiten kan worden geleid met een eigen afvoerkanaal.

Wanneer je de oude ventilatiebox laat vervangen zal deze direct afgekoppeld worden van de afzuigkap. Dan hoef je het dus niet zelf nog te doen.

De toevoer van lucht

Toevoer van lucht

We hebben het nu steeds gehad over de afzuiging van lucht, maar ook de toevoer van lucht moet niet worden vergeten. Wanneer er veel vervuilde lucht wordt afgezogen is het belangrijk dat er ook veel frisse lucht naar binnen kan stromen. Bij het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem wordt er altijd rekening gehouden met voldoende toevoerpunten voor frisse lucht. Bij het aanleggen van een afzuigkap is dit niet het geval. Je zult er dus zelf moeten opletten dat er genoeg frisse lucht de keuken binnenstroomt, wanneer je de afzuigkap gebruikt. Geopende raamroosters zijn dan niet voldoende, dus zet altijd een raam open. Doe dit sowieso altijd bij afzuigkappen die een motor hebben met een capaciteit van 1000 m3/h.

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Hulp nodig bij installatie? Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden. Bel: 088-1238700 of laat een “bel mij terug verzoek” achter.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?