Home » Duurzaam huis » Financiering energie besparen

Financiering energie besparen

Wil jij je woning verduurzamen om energie te besparen? Dan zal dit vooraf een financiële investering vergen. Het kan voordelig zijn om hier je eigen vermogen voor te gebruiken, nu de banken bijna geen rente meer aanbieden over spaargeld. Echter heeft natuurlijk niet iedereen hier de mogelijkheid toe. Gelukkig zijn er een aantal financieringsmogelijkheden, waarmee je je woning toch kan verduurzamen. Dit is meestal in de vorm van leningen tegen zachte voorwaarden. Het fijne aan energiebesparende maatregelen is dat je op de lange termijn geld bespaart en je de kosten van de lening dus kunt dekken. In dit artikel hebben we alle financieringsmogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Lees dus snel verder!

Financiering energie besparen

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is in het leven geroepen door het Nationaal Warmtefonds. Het fonds wordt onder andere gefinancierd door de Rijksoverheid. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen toepassen in bestaande woningen. Denk hierbij aan isolatie of een duurzame hr-ketel.

Het Nationaal Warmtefonds biedt verschillende leningen aan. De standaard leningen zijn maximaal €25.000,- met looptijd van tussen de 7 en 20 jaar. Ga jij je woning echter dermate verduurzamen dat je bijna geen energie meer zal verbruiken? Dan kun je gebruikmaken van het ’Zeer energiezuinige pakket’. Hiermee kun je een lening afsluiten tot €50.000,-. Voor degenen die helemaal geen energie meer willen verbruiken, is er ook de ‘Nul op de Meter’ lening. Je kunt dan tot maar liefst €65.000,- lenen. Deze hogere leningen hebben een looptijd van 15 tot 20 jaar.

Het rentepercentage van de Energiebespaarlening hangt af van de looptijd. Het bureau Krediet Registratie (BKR) krijgt een melding van de lening, die wordt geregistreerd als aflopend krediet.

Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren

Ben je eigenaar van een appartement? Dan ben je lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor VvE’s gelden andere voorwaarden voor de Energiebespaarlening. Allereerst moet een appartementencomplex minimaal 8 woningen hebben. Daarnaast gelden er looptijden van 10, 15 of 20 jaar voor de standaard lening van maximaal €25.000,-. De maximale bedragen voor het ‘Zeer energiezuinige pakket’ en de ‘Nul op de Meter’ lening zijn €50.000,- en €65.000,-. Deze bedragen wijken dus niet af. Echter heb je wel langere looptijden, van maximaal 30 jaar.

Financieren met je hypotheek

Financieren met je hypotheek

Veel hypotheekverstrekkers bieden verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren met je hypotheek. Zo kun je: een hogere hypotheek afsluiten; gebruikmaken van het Energiebespaarbudget; in aanmerking komen van rentekorting; een duurzame hypotheek afsluiten.

In de praktijk betekent dit dat je tot 106% van de woningwaarde kunt lenen. De hypotheekverstrekker zet het extra geleende bedrag in een depot, op deze manier is het makkelijk om te controleren of het geld echt wordt besteed aan energiebesparende maatregelen. Daarnaast worden ook bonnen en facturen van de maatregelen gecontroleerd.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen die je vaak kunt meefinancieren in je hypotheek zijn:

Financieren met je hypotheek

Een hogere hypotheek afsluiten

Veel banken geven de optie om een hogere hypotheek af te sluiten, als je een energiezuinige woning koopt of je woning energiezuinig gaat maken. Je krijgt hierdoor de mogelijkheid om een extra bedrag te lenen, bovenop de hypotheek die op je inkomen is gebaseerd. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Je koopt een woning waar energiebesparende maatregelen nog moeten plaatsvinden: maximaal €9.000,- extra lenen.
 • Je koopt een woning met minimaal een A++ energielabel, afgegeven voor 2015, ofminimaal A+++, afgegeven vanaf 2021, of met een EPC van 0,6: maximaal €9.000,- extra lenen.
 • Je koopt een woning met een EPC van 0 of lager, zonder energieprestatiegarantie: maximaal €15.000,- extra lenen.
 • Je koopt een ‘nul-op-de-meterwoning’ met een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar: maximaal €25.000,- extra lenen.

Voor deze mogelijkheden geldt de voorwaarde dat het bruto gezinsinkomen minimaal €33.000,- per jaar moet zijn. Bij de inkomenstoets wordt het extra geleende bedrag buiten beschouwing gelaten.

Een hogere hypotheek afsluiten

Het Energiebespaarbudget

Sluit je een hypotheek af met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan kun je in aanmerking komen voor het Energiebespaarbudget. Hiermee kun je tot 6% van de marktwaarde van je woning meefinancieren voor energiebesparende maatregelen. Dit is vooral handig voor degenen die nog niet weten welke maatregelen zij precies willen toepassen. Dit hoef je op het moment van het afsluiten van de lening namelijk nog niet te weten. Let wel op dat nog niet alle hypotheekverstrekkers het Energiebespaarbudget aanbieden.

Sluit je een hypotheek af zonder de Nationale hypotheek Garantie? Controleer dan of je toch in aanmerking kunt komen voor het Energiebespaarbudget. Sommige verstrekkers stellen dit namelijk niet als eis.

Rentekorting

Een aantal hypotheekverstrekkers geven korting op de rente van een hypotheek, als je een energiezuinige woning koopt. Je kunt ook rentekorting krijgen als het energielabel van je woning verbetert na energiebesparende maatregelen. Hypotheekverstrekkers die de korting aanbieden zijn: Rabobank, Triodos Bank, ABN Amro, Obvion, Vista hypotheken en Woonnu.

Rentekorting

Een duurzame hypotheek afsluiten

Er zijn een aantal hypotheekverstrekkers waarbij je een duurzame hypotheek kunt afsluiten. Dit opties zijn:

 • Florius en ABN AMRO: een duurzame hypotheek voor nieuwe en bestaande klanten van tussen de €5.000,- en €25.000,-. De looptijden variëren tussen de 5 en de 15 jaar. De rentevaste periode is even lang als de looptijd en er is geen sprake van een risico-opslag.
 • ASR: een verduurzamingshypotheek van maximaal €25.000,-, tot 106% van de marktwaarde van de woning. De looptijd is 15 jaar en je kunt kiezen tussen een variabele of een vaste rente. Er is geen sprake van een risico-opslag en het bouwdepot is 24 maanden geldig.
 • ASN: een ‘Duurzaam Wonen’ hypotheek van tussen de €2.500,- en €30.000,- om je woning te verduurzamen. De rente van de hypotheek is al laag, maar je komt ook nog in aanmerking voor een rentekorting. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

Een groene lening

Een groene lening

Er zijn meerdere groene leningen om je koopwoning te verduurzamen. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren, je woning isoleren of een warmtepomp aanschaffen. De mogelijkheden zijn:

 • GreenLoans van de ABN AMRO bank, met een looptijd van tussen de 5 en 15 jaar.
 • De Duurzaamheidslening van de Rabobank. Het maximaal te lenen bedrag is €50.000,-, met een looptijd van maximaal 10 jaar.
 • De persoonlijke verbouwlening van de ING-bank. Het maximaal te lenen bedrag is €75.000,-, met een looptijd van maximaal 10 jaar. Let op: als je geen hypotheekklant bent van de ING, betaal je een hogere rente.

Duurzame Monumenten-Lening

Duurzame Monumenten-Lening

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je dit verduurzamen? Dan kun je in aanmerking komen voor de Duurzame Monumenten-Lening. Het maximaal te lenen bedrag is afhankelijk van de hoogte van investering die je doet. Daarnaast is de rente van de lening laag en is de looptijd maximaal 30 jaar.

Lenen van de gemeente

Lenen van de gemeente

Veel gemeenten bieden de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening tegen zachte voorwaarden om je woning te verduurzamen. Zo kun je hier bijvoorbeeld je woning mee isoleren. De lening is rentevast en het maximaal te lenen bedrag is verbonden aan de looptijd. Zo kun je tussen de €2.500,- en €7.500,- lenen bij een looptijd van 10 jaar en tussen de €7.500,- en €25.000,- lenen bij een looptijd van 15 jaar. Het BKR krijg een melding van de lening en registreert dit als aflopend krediet.

Belangrijke eisen die verbonden zijn aan de Duurzaamheidslening zijn:

 • Je bent eigenaar van de woning waarvoor je de lening aanvraagt;
 • Je woont in de woning waarvoor je de lening aanvraagt
 • Je voldoet aan de specifieke voorwaarden van jouw gemeente;
 • Je bent niet ouder dan 75 op het moment van de aanvraag.

Je mag de duurzaamheidslening altijd boetevrij aflossen, met een minimum van €250,- en er zijn geen afsluitkosten!

Andere opties

Andere opties

Naast alle leningen die je kunt afsluiten zijn er ook subsidiemogelijkheden voor een duurzaam huis. Dit zijn subsidies die gefinancierd worden vanuit de overheid. Maatregelen die in aanmerking komen zijn onder andere:

Ook kun je soms in aanmerking komen voor regionale subsidies van je gemeente. Neem contact op met jouw gemeente om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn voor jou.

Is combineren mogelijk?

Is combineren mogelijk

Soms kun je financieringsmogelijkheden met elkaar combineren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de GreenLoans lening en de Duurzaamheidslening. Echter is dit niet altijd het geval. Vraag dit dus altijd van tevoren na bij de financiering instanties waarin jij geïnteresseerd bent.