Home » Duurzaam huis » Subsidie Isoleren

Subsidie isoleren

De overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Met deze subsidie kun je onder andere isolatiemaatregelen toepassen in je woning. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Welke dit zijn en hoe hoog de subsidiebedragen zijn, lees je in dit artikel!

Subsidie isoleren

Waarom isoleren?

waarom huis isoleren

Een goed geïsoleerd huis is duurzaam. Warmte kan namelijk een stuk minder snel naar buiten ontsnappen, waardoor er minder energie nodig is om een comfortabele temperatuur in je woning te behouden. Er zijn veel aspecten van een woning die geïsoleerd kunnen worden. Denk hierbij aan het glas van de ramen, deuren, gevels, vloeren en het dak.

Wat kost isoleren?

wat kost isoleren

De kosten om je woning te isoleren kunnen erg uiteenlopen. Dit ligt namelijk onder andere aan de specifieke maatregel die je laat toepassen, de isolatiegraad en het bedrijf dat je inhuurt voor de installatie. Hier volgen de gemiddelde kosten per het te isoleren oppervlak, in m2.

Soort isolatie

Prijs per m2

Buitengevel

€ 100,- – € 145,-

Binnengevel

€ 30,- – € 40,-

Spouwmuur

€ 15,- – € 25,-

Kruipruimte

€ 15,- – € 45,-

Vloer

€ 10,- – € 35,-

Dubbel glas

€ 60,- – € 135,-


Voor wie is de subsidie?

Subsidie isoleren voor wie

De ISDE-subsidie is voor iedereen met een koophuis. Heb je een koopflat- of appartement, dan kun je kiezen of je subsidie wilt krijgen via de ISDE, of via de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De SEEH wordt geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is wel zo dat je één van de twee moet kiezen. Je kunt dus niet in aanmerking komen voor beide subsidies.

Hoe hoog is de subsidie?

De hoogte van de subsidie verschilt per isolatiemaatregel. Daarnaast worden er ook verschillende eisen gesteld aan het totale isolatie oppervlak en de isolatiewaarde per maatregel. De informatie vind je in de twee onderstaande tabellen.

Soort isolatie

Subsidiebedrag per m2

Min. Vereiste m2

Max vereiste m2

Min. Rd-waarde in m2K/W

Gevel

€ 25,-

15

170

3,5

Spouwmuur

€5,-

15

170

1,1

Dak

€ 20,-

25

200

3,5

Zolder/vlieringvloer

€5,-

25

130

3,5

Vloer

€7,-

25

130

3,5

Bodem

€4,-

25

130

3,5

 

Soort isolatie

Subsidiebedrag per m2

Min. Vereiste m2

Max vereiste m2

Max. U-waarde in W/m2K

HR++-glas

€ 35,-

10

45

1,2

Kozijnpanelen bij HR++-glas

€ 15,-

1,2

Isolerende deuren bij HR++-glas

€ 35,-

1,5

HR+++-glas

€ 100,-

10

45

0,7

Kozijnpanelen bij HR+++-glas

€ 75,-

0,7

Isolerende deuren bij HR+++-glas

€ 100,-

1,0


Wat zijn de voorwaarden?

voorwaarden subsidie voor isoleren

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie voor isolatie:

 • Je laat minimaal twee maatregelen uitvoeren. Dit mogen twee verschillende isolatiemaatregelen zijn, of één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting of een warmtenet.
 • Als je HR++-glas of HR+++-glas laat plaatsen, dan moet het gaan om minimaal 10 m2 en maximaal 45 m2.
 • HR++-glas of HR+++-glas moeten dienen als vervanging van bestaand glas.
 • De U-waarde van HR++-glas mag maximaal 1,2 W/m2k zijn en de U-waarde van HR+++-glas mag maximaal 0,7 W/m2k zijn.
 • Als je HR+++-glas laat plaatsen, dan is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen met een U-waarde van maximaal 1,5 W/m2k.
 • De maatregelen moeten worden uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
 • Wordt het PIR- of PUR-product gebruikt tijdens de plaatsing van de maatregelen? Dan moet dit worden aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
 • Je mag de maatregelen niet zelf uitvoeren. Dit moet worden gedaan door een bouw installatiebedrijf.
 • De subsidie wordt maximaal een jaar na de uitvoering van de eerste maatregel aangevraagd.
 • Er is geen subsidie voor de isolatiemaatregelen vrijgegeven door een andere partij. Wordt de ISDE-aanvraag op of na 21 april 2021 ingediend? Dan geldt deze specifieke voorwaarde niet.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

hoe vraag ik subsidie aan

Je vraagt de subsidie aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier heb je een DigiD voor nodig. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de isolatiemaatregelen voldoen aan de voorwaarden. De aanvraag moet binnen 12 maanden na de uitvoering van de maatregelen worden gedaan.

Documenten meesturen

Tijdens de subsidieaanvraag vul je persoonlijke gegevens in en vermeld je voor welke isolatiemaatregelen je de subsidie wilt ontvangen. Daarnaast zijn er ook een aantal documenten die je moet meesturen. Deze zijn:

 • De factuur, waarop het volgende staat: je naam, adresgegevens, aanschafdatum, plaatsingsdatum, omschrijving van de maatregel, het merk/fabrikant, het type en dikte van het isolatiemateriaal, om hoeveel m2 het gaat en waar de maatregel is aangebracht. Daarnaast is de meldcode erg belangrijk.
 • De meldcode kun je terugvinden in de maatregellijst of apparatenlijst in “het stappenplan aanvragen woningeigenaren”.
 • Foto’s, die zijn genomen tijdens de plaatsing van de maatregel. Hierop moeten sowieso de naam, het merk, het soort en de dikte van het isolatiemateriaal te zien zijn

documenten meesturen

Waarom wordt er een subsidie aangeboden?

waarom subsidie voor isolatie

De overheid wil dat Nederland beter met het milieu omgaat. Op deze manier dragen we bij aan de strijd tegen klimaatverandering. De energietransitie speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom wordt Nederlanders gevraagd hun huizen duurzaam te maken. Sterker nog, in 2050 moeten alle huizen zelfs verplicht duurzaam en CO2 neutraal zijn. Dit kan op verschillende manieren, waaronder met een betere isolatie. Echter zit hier wel een prijskaartje aan vast. Over het algemeen verdien je het geld dat je investeert in het verduurzamen van je huis wel terug, maar niet iedereen kan dit vooraf betalen. Om mensen hierbij te helpen heeft de overheid verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar gesteld.

Andere financieringsmogelijkheden en voordelen

Andere financieringsmogelijkheden

Naast de ISDE-subsidie, zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om de isolatiemaatregelen te financieren. Zo kun je eventueel in aanmerking komen voor een lokale subsidie, of een Energiebespaarlening. Daarnaast zit er ook een belastingvoordeel verbonden aan het laten uitvoeren van isolatiemaatregelen.

Lokale subsidies

Veel gemeenten geven lokale subsidies uit voor het isoleren van woningen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jou? Neem dan contact op met de gemeente waarin jij woont. Het is mogelijk om de lokale subsidie en de landelijke subsidie met elkaar te combineren, maar alleen als de ISDE-aanvraag na 21 april 2021 wordt ingediend. Voor die tijd is combineren niet mogelijk.

Lager btw-tarief

Er geldt een lager btw-tarief voor het arbeidsloon, wanneer je je woning laat isoleren. Dit is namelijk 9% in plaats van 21%. Dit geldt wel alleen voor het isolatiewerk zelf. Ander werk dat erbij komt kijken, zoals sloopwerk, heeft het hogere btw-tarief.

Energiebespaarlening

Je kunt een Energiebespaarlening aanvragen om duurzame maatregelen in je woning te treffen. Isolatiemaatregelen vallen hier ook onder. Dit is een lening tegen zachte voorwaarden, van maximaal €25.000,-.

Andere maatregelen

Andere maatregelen voor duurzaam energie

Naast het isoleren van je woning kun je ook andere duurzame maatregelen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting aan het warmtenet. Voor deze maatregelen kun je overigens ook losse subsidies krijgen, zonder hiervoor eerst te hoeven isoleren. Echter is het wel aan te raden om deze maatregelen uit te voeren in een goed geïsoleerd huis om het rendement en het duurzaamheidsgehalte te verhogen.