Home » Ventilatie » Hooikoorts en ventilatie

Hooikoorts en ventilatie

Met de lente is het allergie-seizoen aangebroken, wat voor veel mensen met hooikoorts als zeer onaangenaam wordt ervaren. In het voorjaar hebben veel mensen hooikoortsklachten, variërend van brandende en tranende ogen tot veelvuldig niezen. Maar wist je dat ventileren kan helpen tegen klachten die gepaard gaan met hooikoorts én andere allergieën? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de juiste ventilatie tegen hooikoorts.

hooikoorts en ventilatie

Video

Wil je weten hoe ventilatie werkt tegen hooikoorts?  Bekijk dan onderstaande video van Buderus.


Wat is hooikoorts?

wat is hooikoorts

Hooikoorts is een graspollen- of boompollenallergie en één van de meest voorkomende allergieën in ons land. Bijna 1 miljoen mensen in Nederland kampen met hooikoorts. Mensen met hooikoorts ervaren onder andere allergische klachten aan de luchtwegen. Deze klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem als gevolg van het inademen van stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Pollen zijn afkomstig van bomen, grassen en (on)kruiden en zweven vrij rond in de lucht.

Het belang van ventilatie tegen hooikoorts

belang van ventilatie tegen hooikoorts

Natuurlijk bestaat er medicatie voor hooikoorts, maar om de klachten systematisch tegen te gaan, kun je het beste zelf actie ondernemen. Hiervoor is het belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat in je woning. Het hele jaar door goed ventileren zorgt voor de beperking van verschillende klachten die horen bij allergieën zoals hooikoorts.

Tijdens het voorjaar kunnen pollen door warmte en wind de woning binnendringen. De pollen die zich door lucht verplaatsen kunnen beperkt worden, maar zijn niet volledig te voorkomen zonder hulpmiddelen. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Daarom is het aan te raden om de pollen te bestrijden door te zorgen voor goede luchtkwaliteit. Dit is mogelijk met goede ventilatie, omdat de lucht in huis vol zit met ziekteverwekkers en allergenen, waaronder pollen. Door een regelmatige afvoer van vuile lucht en de aanvoer van schone lucht in je woning, beperk je de allergenen en de effecten van hooikoorts.

Ventilatie voor gezonde binnenlucht

Door op de juiste manier te ventileren zorg je dus dat de aanwezige pollen het huis weer kunnen verlaten. Maar welk type ventilatie werkt het beste tegen hooikoorts? Wij raden een combinatie aan van zowel natuurlijke als mechanische ventilatie voor het verversen van de binnenlucht. Dit lichten we hieronder toe.

Natuurlijke ventilatie

natuurlijke ventilatie tegen hooikoorts

Bij natuurlijke ventilatie komen er geen machines of andere systemen aan te pas. Bij dit soort ventilatie maak je gebruik van de ramen en deuren, of de ventilatieroosters in de muren en deuren, om te ventileren. Het nadeel van natuurlijke ventilatie is niet alleen dat je afhankelijk bent van het weer, maar ook dat het openen van ramen, deuren en ventilatieroosters ervoor zorgt dat je de pollen binnenlaat. Op het moment dat deze punten open staan om de woning te ventileren, hebben pollen dus vrij spel. Dit zorgt ervoor dat de hooikoortsklachten alleen maar toenemen én dat is precies wat we proberen te voorkomen.

Het openen van ventilatieroosters heeft enkel een optimale werking in combinatie met een goed onderhouden ventilatiesysteem, zoals mechanische ventilatie of een warmte terugwin unit (WTW).

Mechanische ventilatie

mechanische ventilatie tegen hooikoorts

Bij mechanische ventilatie wordt er net zoals bij natuurlijke ventilatie vuile lucht afgevoerd, maar door een ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de pollen die thuis aanwezig zijn, systematisch de woning verlaten door een gereguleerd systeem. Mechanische ventilatie wordt vanuit één ruimte geregeld, waardoor de luchtkwaliteit in de gehele woning wordt gewaarborgd. Je bent dus in elke ruimte in het huis beschermd tegen vuile lucht en allergenen, waaronder pollen. Dit is ook het geval in natte ruimtes, omdat mechanische ventilatie eveneens vocht afvoert. Door de afvoering van overtollig vocht in de woning voorkom je onder andere schimmels en bacteriën, wat mechanische ventilatie de perfecte oplossing maakt voor een gezonde leefomgeving.

Voor een optimale werking van een mechanisch ventilatiesysteem raden we je aan om het systeem minimaal eens in de 4 à 5 jaar te laten reinigen.

WTW unit

wtw unit tegen hooikoorts

Bij een WTW unit wordt vuile lucht afgevoerd én verse lucht ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat de aanwezige pollen en andere allergenen in huis systematisch naar buiten worden gevoerd en dat je er te allen tijde schone, verse lucht voor terugkrijgt. Je bent er op deze manier zeker van dat de toegevoerde lucht pollenvrij is, omdat de lucht door de WTW unit wordt gefilterd. Daarnaast zorgt een warmte terugwin unit voor het behoud van warmte in de lucht, door met de warmte van de afgezogen lucht de toevoerlucht te verwarmen. Win-win, dus.

Voor een optimaal resultaat en een gezond binnenklimaat is het wel belangrijk om de filters van het systeem eens per 6 tot 12 maanden te vervangen. Daarnaast is het goed om, net zoals bij mechanische ventilatie, het systeem minimaal eens in de 4 à 5 jaar te reinigen.

Tips tegen hooikoorts

tips tegen hooikoorts

Om hooikoorts tegen te gaan is het dus belangrijk om een gezond binnenklimaat te voeren. Ventilatie kan je hierbij helpen. Daarnaast zijn er enkele andere tips om hooikoorts tegen te gaan:

  • Houd elke dag de pollenverwachting in de gaten. Je kan gebruik maken van een pollenkalender, maar om een up-to-date beeld te hebben is het ook mogelijk om de Hooikoorts Radar te raadplegen. Bij zonnig en droog weer is er vaak een hoog pollengehalte.
  • Wanneer je in het hooikoortsseizoen buiten bent geweest, is het belangrijk om je kleding meteen te wassen en je haar te borstelen. Op deze manier ben je snel van ongewenste pollen af.
  • Draag buiten een zonnebril. Brillen weerhouden pollen er namelijk van om je ogen te bereiken. Zo voorkom je brandende en tranende ogen.
  • Over het algemeen geldt dat de klachten op het platteland in Nederland erger zijn dan in de bergen of hoger gelegen gebieden. Hier kun je eventueel je vakantie op afstemmen.
  • Ben je in het bezit van een ventilatiesysteem? Super! Zorg wel voor goed onderhoud van je mechanische ventilatiesysteem of WTW unit. We raden je aan je ventilatiesysteem elke 4 à 5 jaar te reinigen.

Video

Wil je meer tips tegen hooikoorts? Bekijk dan onderstaande video.


Ventilatie tegen huisstofmijt

ventilatie tegen huisstofmijt

Een goed ventilatiesysteem werkt niet alleen tegen hooikoorts, maar ook tegen andere allergieën, zoals huisstofmijt. Dit is een klein, spinachtig diertje dat in huisstof leeft. Door het formaat zijn ze niet met het blote oog te zien, maar huisstofmijt is in elke woning aanwezig – ongeacht hoe schoon het is. Ze bevinden zich in meubilair, matrassen, kussens, gordijnen, het tapijt en beschimmelde muren. Ook houden ze van vochtige plekken. Voor zowel mensen mét als zonder een allergie, kan huisstofmijt voor gezondheidsklachten zorgen. Om huisstofmijt tegen te gaan is het, net zoals bij hooikoorts, belangrijk om de woning goed te ventileren. Hier gelden dezelfde voor- en nadelen van een natuurlijke, mechanische en warmte terugwin ventilatie.

Conclusie

conclusie ventilatie tegen hooikoorts

Hooikoorts is een nare allergie die vooral opspeelt in de lente en zomer. Het wordt veroorzaakt door pollen die door warmte en wind het huis binnendringen.

Om hooikoorts zo goed mogelijk te bestrijden is het belangrijk om gezonde binnenlucht te waarborgen door middel van goede ventilatie. Voor het beste resultaat raden we aan om voor mechanische ventilatie of voor een WTW unit te kiezen.

Dit heeft twee redenen. Ten eerste ben je hierbij niet afhankelijk van het weer, wat bij natuurlijke ventilatie wel het geval is. Ten tweede zorgen deze systemen ervoor dat de vervuilde lucht (vol met allergenen, zoals pollen) naar buiten wordt gevoerd. Dit gebeurt zonder de vervuilde lucht weer binnen te laten, wat bij natuurlijke ventilatie wel het geval is. Goede ventilatie is dus de juiste manier om hooikoorts effectief tegen te gaan.