Home » Ventilatie »
Wat is ventilatie?
Je hoort vaak dat ventileren in huis belangrijk is. Iedereen zou zijn ventilatie op orde moeten hebben om negatieve gevolgen te mijden. Maar wat is ventilatie eigenlijk? Dat lees je in dit artikel.
Video
Wil je weten wat ventilatie is en waarom het belangrijk is? Bekijk dan onderstaande video van het RIVM.
Wat is ventilatie?
Ventilatie in een ruimte houdt in dat er continu verse lucht wordt binnengelaten en dat stofdeeltjes, vocht en ongewenste geuren worden afgevoerd. Ventileren is belangrijk, omdat het een positief effect heeft op je gezondheid. Ook is je huis comfortabeler, frisser en energiezuiniger als je goed ventileert. Ventileren kan op zowel natuurlijke- als mechanische wijze. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillen.
Wat is het verschil tussen ventileren en luchten?
Men denkt vaak dat ventileren en luchten (ook wel verluchten genoemd) hetzelfde zijn. Dat is echter niet zo. Bij ventileren is er voortdurend sprake van de toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Bij luchten wordt er voor een beperkte periode een raam of buitendeur opengezet om op deze manier frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht uit te drijven. Luchten is beter dan niet luchten, maar luchten op zichzelf is onvoldoende om een optimale leefomgeving te creëren. Dit komt omdat een huis waarin alleen maar wordt gelucht geen onafgebroken toevoer heeft van schone lucht. Hierdoor kan er een ongezonde en oncomfortabele leefomgeving ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te ventileren.
In sommige gevallen is het verstandig om zowel te luchten als te ventileren. Zo is het goed om bijvoorbeeld een raam open te zetten na het douchen en slapen. Dit geldt ook wanneer je veel bezoek over de vloer hebt. Bovendien is het noodzakelijk om extra ramen open te zetten als je hebt geschilderd, omdat hier schadelijke stoffen bij vrijkomen.
Welke manieren van ventilatie zijn er?
Je kunt je huis op verschillende manieren ventileren:
Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie wordt ook wel ventilatiesysteem A genoemd. Dit is een manier van ventilatie waarbij geen machines of andere motoren worden gebruikt. Deze methode van ventileren is al eeuwenlang bekend. Dat komt omdat dit de makkelijkste vorm van ventilatie is en men hier vroeger geen alternatief voor had. Ook ging het vaak vanzelf, omdat gebouwen veel kieren en scheuren hadden, waardoor er frisse lucht naar binnen stroomde. Dit oude principe is geperfectioneerd in de vorm van ventilatieroosters en wordt nog veel benut in woningen en andere gebouwen.
Zowel de aanvoer als afvoer van lucht vindt natuurlijk plaats. Dit gebeurt via het natuurkundige principe dat warme lucht naar boven stijgt. In de praktijk betekent dit dat vervuilde lucht via hoger geplaatste raamroosters de woning verlaat en dat schone lucht de woning via lager geplaatste raamroosters binnenstroomt.
Een aantal voorbeelden waarbij er sprake is van natuurlijke ventilatie:
- Raamroosters in een woning;
- Het openzetten van ramen;
- Roosters op alle andere plekken in een woning;
- Oudere woningen die minder goed geïsoleerd zijn, hebben naden en kier waar lucht naar binnen kan stromen.
Mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie is vergelijkbaar met natuurlijke ventilatie. Het grote verschil is echter dat er een motor wordt gebruikt. De reden hiervoor is dat nieuwbouw en gerenoveerde woningen volledig geïsoleerd zijn, waardoor de toevoer van schone, droge lucht en de afvoer van vervuilde, vochtige lucht niet zomaar op de natuurlijke manier mogelijk is.
Een aantal voorbeelden waarbij er sprake is mechanische ventilatie
- Ventilatiebox op zolder
- Pijpventilator op het dak
- Badkamer of toiletventilator
Warmte terugwin installatie (WTW)
Een WTW unit zorgt niet alleen voor een leefruimte met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud in je woning. De WTW unit gebruikt de warmte van de afgezogen lucht om frisse lucht voor te verwarmen. Vervolgens blaast de WTW unit de warme lucht weer in de woning. Op deze manier wordt de warmte dus optimaal benut. Andere termen voor een WTW unit zijn balansventilatie of ventilatiesysteem D.
Overzicht manieren van ventilatie
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende manieren van ventileren. Van links naar rechts: systeem A, systeem B, systeem C en systeem D.
Video
Wil je de verschillende manieren van ventileren zien op video? Bekijk dan onderstaande video van Quon.