Home » WTW Unit » WTW-Filters

WTW Filters

Vanaf 2005 zijn nieuwbouwwoningen in Nederland veelal uitgerust met een WTW-systeem (Warmte Terug Win-systeem). WTW-systemen zijn ideaal voor het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat. In tegenstelling tot een mechanisch ventilatiesysteem zorgt een WTW-systeem ook voor behoud van warmte in uw woning en het filteren van de lucht die binnenkomt. Door middel van de warmte van afgezogen lucht verwarmt de WTW-installatie de toevoerlucht en filtert deze de lucht tevens voordat deze uw huis ingaat. Zo heeft u schone lucht en blijft het gezond warm in huis, ook in de winter.

Om de werking gezond te houden, is het belangrijk om de filters van uw WTW-systeem op tijd te vervangen en het systeem en bijbehorende kanalen tijdig te laten onderhouden en reinigen. Bekijk hiervoor WTW unit reinigen.

Voordelen bij Alpha Ventilatie

 Ervaren monteurs
 Geen lange wachttijden
 Onze klanten geven ons een 9,3/10
 Transparante tarieven
 Landelijke dekking

WTW Filters bestellen

Direct online filters bestellen? Vul het formulier hieronder volledig in. U ontvangt vervolgens een factuur per e-mail. De filters zullen direct na betaling verstuurd worden.

WTW Filters vervangen

Om zowel het WTW-systeem als het binnenklimaat te beschermen tegen stof, pollen en fijnstof wordt de afgezogen en inkomende lucht gezuiverd met speciale WTW-filters.

Om langdurig te kunnen profiteren van een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de filters in uw Warmte TerugWin systeem tijdig te vervangen. Wij raden u dan ook aan om uw WTW-filters zeker eens per 6 maanden te vervangen. Met name in het voorjaar is het van belang om de filters tijdig te vervangen. In de lente komen pollen vrij die vaak voor veel overlast zorgen wanneer deze niet uit de lucht gefilterd worden. Een WTW-filter dat voldoet aan de EN779 EU norm garandeert u van zuivere lucht.

Vocht uit buitenlucht condenseert vrijwel elke nacht. Tijdens de zomermaanden is de vochtigheid van een filter vaak zelfs boven de 70%. Bij een relatieve vochtigheid van meer dan 70% kunnen veel schimmels optimaal groeien. Bij condensatie kunnen er zelfs bacteriën ontstaan die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De meeste bacteriën en schimmels sterven snel af in een filter dat niet voortdurend nat is, daarom wordt tijdige vervanging van filters ten zeerste aangeraden. Het te laat vervangen van WTW-filters brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Onderhoud van een WTW unit

Er wordt niet vaak bij stilgestaan, maar elk WTW heeft naast het vervangen van de filters ook regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om ook aandacht te besteden aan het volgende:

  • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals uw WTW Unit zelf.
  • Iedere 4 á 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Hoe vervang ik mijn WTW-filters?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor type WTW filters u op dit moment in uw systeem heeft zitten. Dit kunnen ‘draadframe’ filters of gewone filters zijn.

1. Stel vast wat voor type filters u heeft.
2. Bekijk of u er aanwijzingen zijn voor filters in de brochure / handleiding van uw WTW-systeem.
3. Verwijder nu de stekker van het WTW-systeem uit het stopcontact zodat u zeker veilig te werk gaat.
4. Haal het kapje eraf en kijk of u de filter(s) kunt terugvinden. Bij sommige systemen kunt u gemakkelijk bij de filters komen zonder het volledige systeem te openen. Kijk of dit het geval is, dit scheelt namelijk een hoop tijd!
5. Trek nu de filter(s) voorzichtig uit het frame en gooi deze weg, ze mogen bij het gewone huisafval.
6. Plaats nu het nieuwe filter in uw WTW-systeem. Let op: wanneer het gaat om een WTW-filter zonder draadframe is het belangrijk om het doek zorgvuldig over te plaatsen in het frame voor het filter.
7. De filter is vervangen en uw WTW-systeem mag weer aan. U kunt de stekker weer in het stopcontact stoppen.

Wanneer u er niet zeker van bent of u op de juiste manier te werk gaat, kunt u gerust advies inwinnen bij ons.
Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via: 030-3200120 of mail ons: info@alphaventilatie.nl