Home » Ventilatie » WTW unit » WTW Filter

WTW filter

Elke WTW unit (warmte terugwin unit) is voorzien van filters. Deze zorgt ervoor dat toevoerlucht wordt gefilterd van vuil en ongezonde stoffen zoals fijnstof. De filters moeten regelmatig gereinigd en vervangen worden. Waarom dat zo is, waar je filters kunt kopen en waar je verder allemaal aan moet denken lees je in dit artikel!

WTW Filter

Wat is een WTW unit?

wat is een wtw systeem

Een WTW unit wordt ook wel ventilatiesysteem D, of een balansventilatie genoemd. Het is een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat vervuilde, vochtige lucht uit huis wordt gevoerd en dat schone, droge lucht naar binnen stroomt. Daarnaast wordt de toegevoerde lucht ook altijd voorverwarmd of gekoeld. Zo zijn zowel de binnentemperatuur, als de luchtkwaliteit altijd optimaal. Elk type WTW unit heeft filters. 

Wat is een WTW filter?

Wat is een wtw filter

Bij een ventilatiesysteem met een mechanische toevoer van lucht wordt buitenlucht de woning toegevoerd. Dit is ook het geval bij ventilatiesysteem met een WTW unit. Op deze manier is er altijd frisse lucht in huis. Dat is natuurlijk fijn, maar het is hierbij wel belangrijk dat deze lucht gefilterd wordt. Er kan namelijk van alles in de buitenlucht hangen dat voor oncomfortabele situaties in huis kan zorgen. Denk hierbij onder andere aan uitlaatgassen, fijnstof, vuil, pollen en grof stof. De WTW filters zorgen ervoor dat dit allemaal wordt tegengehouden, zodat de luchtkwaliteit in huis optimaal is. Dit is de reden dat een WTW unit altijd minimaal één filter heeft.

Waarom zijn filters belangrijk?

Waarom is een wtw filter belangrijk

WTW filters zijn belangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat ongezonde stoffen en vuil niet in de toevoerlucht belanden. Als je dit namelijk te veel en te vaak zou inademen, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Op de korte termijn kun je onder andere last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en geïrriteerde luchtwegen. Ook kunnen al bestaande allergieën en hooikoorts erger worden. Op de lange termijn kunnen er ernstige ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziektes ontstaan.

Welke filter heb ik nodig?

Welke wtw filter kiezen

WTW units worden standaard geleverd met filters. Echter zullen deze op een geven moment ook vervangen moeten worden. Je kunt dan niet altijd zomaar de eerste de beste filter kopen om deze te vervangen. Het kan namelijk zo zijn dat het merk/model unit dat je hebt een specifieke filter nodig heeft. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Elk ventilatie merk biedt namelijk filters aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de merken Zehnder, Itho Daalderop, Duco en Brink.

Stappenplan kiezen filter

  1. Staat het merk van je WTW unit op de verpakking vermeld?
  2. Zijn de afmetingen gelijk aan de afmetingen van de huidige filters?
  3. Staat het type WTW unit vermeld op de verpakking van de filters?
  4. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant

Video

Benieuwd hoe je WTW filters het beste kunt schoonmaken? Bekijk dan onderstaande video van Viveste.


Reinig vervuilde filters

Het is belangrijk dat het gehele WTW-systeem goed wordt onderhouden. Dit geldt ook voor de filters. Op deze manier blijft het systeem langer goed werken en garandeer je jezelf van een gezond binnenklimaat. Er zijn WTW-units die zelf een melding geven, wanneer de filters vervuild zijn. Doet jouw unit dit niet? Zorg er dan voor dat je de filters ongeveer elke maand reinigt. Is jouw woning net verbouwd of pas opgeleverd? Reinig de filters de eerste periode dan elke twee weken. Er is dan namelijk relatief nog veel meer stof aanwezig in huis.

Wanneer filters vervangen?

Het is aan te raden om WTW filters minimaal 2 keer per jaar te vervangen. Woon je in de binnenstad (randstad) met veel verkeer? In dat geval raden wij je aan om de filters minimaal 3 tot zelfs 4 keer per jaar te vervangen. Je kunt hiervoor een ventilatiespecialist langs laten komen. Vaak is het het voordeligste om hier een onderhoudsabonnement voor af te sluiten. De specialist geeft dan een onderhoudsbeurt aan het gehele systeem, tegen een vast jaarlijks of maandelijks tarief. Vervang je de filters liever zelf? Dat kan, als je een beetje handig bent!

Hoe vervang een WTW filter?

WTW filter zelf vervangen

Je kunt de filter van je WTW-unit zelf vervangen door de volgende stappen te volgen.

  • Stap 1: Zet de WTW-unit volledig uit. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Stap 2: Pak de filters bij de handvatten vast en trek deze vervolgens uit de unit.
  • Stap 3: Heeft jouw model klemmen? Verwijder deze dan.
  • Stap 4: Haal de module uit de unit, of schuif het filterdoek van het frame.
  • Stap 5: Plaats de module terug in de unit, of schuif de nieuwe filter om het frame.
  • Stap 6: Heeft jouw model klemmen? Monteer deze nu dan weer.
  • Stap 7: Plaats de filters terug in de unit.
  • Stap 8: Zet de unit weer aan door de stekker in het stopcontact te steken.
  • Stap 9: Druk op OK in het bedieningspaneel totdat er geen meldingen meer zichtbaar zijn.

WTW filter vervangen

Soorten WTW filters

Soorten WTW filters

Iedere soort WTW filter heeft een eigen filterklasse. Deze filterklassen geven dan ook aan in hoeverre bijvoorbeeld (fijn)stof wordt tegengehouden. Een hogere filterklasse biedt dan ook een betere bescherming. Bekijk hieronder de verschillende filter waardes.

De filter waardes

Voorheen werd de filterklasse aangegeven met “G’s”, “M’s”, en “F’s”. Echter is dit per augustus 2018 veranderd naar een nieuwe aanduiding. Tegenwoordig wordt er gebruikgemaakt van de ISO16890 normering. Door deze nieuwe normering is het duidelijker geworden voor de klant wat de filter waardes zijn. Dit zijn de huidige waardes die per filter worden aangegeven:

ISO Coarse: het percentage van grof stof dat wordt tegengehouden.

ISO ePM1: het percentage van fijnstof (<1 µm) dat wordt tegengehouden.

ISO ePM2,5: het percentage van fijnstof (<2,5 µm) dat wordt tegengehouden.

ISO ePM10: het percentage van fijnstof (<10 µm) dat wordt tegengehouden.

Oude VS nieuwe regelgeving

Ondanks de nieuwe regelgeving komt het nog vaak voor dat de oude regelgeving wordt gebruikt bij WTW filters. Dit kan nog wel eens wat verwarring veroorzaken. Om je een handje te helpen hebben we daarom de waardes van de nieuwe regelgeving en de filterklasse van de oude regelgeving tegenover elkaar gezet.

Oude filterklasse

ISO Coarse

ISO ePM1

ISO ePM2,5

ISO ePM10

G3

>45%

G4

>90%

M5

>95%

>50%

M6

>95%

>60%

50% – 60%

F7

>95%

>85%

65% – 80%

50% – 65%

F8

>95%

>90%

>80%

65% – 80%

F9

>95%

>95%

>95%

>80%

Let op: Het gaat om een inschatting van de waardes. Deze kunnen dus afwijken.

Wat kost een WTW filter?

Kosten wtw filter

De prijs van WTW filters verschilt. Dit ligt onder andere aan het merk en waardes van de filter. Wel kunnen we je een prijsindicatie geven. De goedkoopste filterset kost zo’n €10,- en dit kan oplopen tot een paar tientjes voor duurdere filtersets. 

Waar bestel ik WTW filters?

WTW filters zijn te verkrijgen bij verschillende webshops. Bekijk Google shopping voor het beste resultaat. Bij Alpha Ventilatie kun je op aanvraag WTW filters bestellen. 

Enkele webshops waar je WTW filters kunt bestellen:

  • Filterfabriek.nl
  • WTWfilterstore.nl
  • Topswtwfilters.nl

Installateur nodig?

Heb je een installateur nodig? Bij Alpha Ventilatie zijn we gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van WTW units.

Vraag gratis en vrijblijvend advies bij ons aan.