Checklist: waar moet je op letten bij de oplevering?
Is jouw nieuwbouwhuis bijna af? Dan komt de oplevering eraan! In dit artikel leggen we je uit wat de oplevering inhoudt en waar je op moet letten. Ook vertellen we je wat je moet doen als je aannemer zich niet aan de oplevering afspraken houdt. Lees dus snel verder!
Wat houdt de oplevering van nieuwbouw in?
De oplevering van een nieuwbouwhuis vindt plaats wanneer de woning helemaal af is. Je gaat dan samen met de aannemer het huis controleren. Jullie kijken of er geen gebreken zijn en of al het werk goed uitgevoerd is. Mocht het werk niet goed zijn uitgevoerd, dan moet de aannemer dit oppakken. Ook heb je dan het recht om de woning te weigeren. De oplevering is een belangrijk proces, omdat het lastiger is om gecompenseerd te worden voor gebreken die je pas later vindt. Het is sterk aan te raden om een bouwkundige in te huren voor de oplevering. Deze helpt jou om gebreken sneller vast te stellen. Dit is vooral handig als je zelf geen verstand hebt van bouw.
Wat is een vooroplevering?
Een vooroplevering vindt zo’n twee weken voor de officiële oplevering plaats. Tijdens de vooroplevering kun je samen met de aannemer en eventueel een bouwkundige de woning al controleren. Dat is handig, omdat er dan nog tijd is om eventuele gebreken te herstellen voordat de officiële oplevering plaatsvindt. Het is wel zo dat een aannemer niet verplicht is om een vooroplevering te organiseren. Is jouw aannemer akkoord gegaan met een vooroplevering? Ga dan tijdens de officiële oplevering toch nog een keer het gehele huis af. Je weet nooit wat er in de tussentijd veranderd is!
Wat neem ik mee naar de oplevering?
Het is handig om een aantal dingen mee te nemen naar de oplevering:
- Een camera om eventuele foto’s te maken. Zo kun je voor- en na foto’s vergelijken.
- De lijst met meer- en minderwerk.
- De lijst met punten van de eventuele vooroplevering.
- Een bouwkundige, als je ervoor hebt gekozen om deze in te huren.
Let op deze punten tijdens de oplevering:
Tijdens de oplevering is het verstandig als je alles checkt in het huis. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:
- Ga de lijst af met het meer- en minderwerk. Kijk of alles wat daarop staat ook daadwerkelijk is uitgevoerd.
- Ga alle ruimtes af, dus ook de garage, zolder, kelder en kruipruimte.
- Kijk goed of er geen beschadigingen zijn op de muren, ramen, deuren, kozijnen en tegels.
- Controleer of de vloeren goed gelegd zijn en of het stuc- en metselwerk netjes is gedaan (als dat besproken was).
- Loop de kitranden na.
- Controleer of de installaties naar behoren werken (bijvoorbeeld het ventilatiesysteem).
- Kijk of er geen lekkages en vochtplekken zijn. Check ook of er stromend water is en of het toilet goed werkt.
- Controleer ook de buitenkant van het huis. Denk aan het dak en de buitenmuren.
- Neem de meterstanden op en kijk of de elektriciteit overal werkt.
- Noteer ook de aspecten die niet goed te controleren zijn door bijvoorbeeld slecht licht of vuil.
Het opleveringsrapport
Alle gebreken en beschadigingen die tijdens de oplevering naar voren zijn gekomen worden opgenomen in het opleveringsrapport. Deze tekenen jij en de aannemer na de oplevering. Alle gebreken die je hierna vindt zijn jouw eigen verantwoordelijkheid. Het opleveringsrapport wordt ook wel een proces verbaal genoemd.
Hoe lang heeft de aannemer de tijd om de gebreken op te lossen?
De aannemer heeft doorgaans drie maanden de tijd om de gebreken uit het opleveringsrapport op te lossen. Jullie moeten hier wel beiden de koop- aanneemoeverkomst voor hebben getekend. Om er zeker van te zijn dat de aannemer zijn verantwoordelijkheid naleeft, kun je deze 5% van het aanneembedrag laten storten in een depot. Hier kun je dan gedeeltelijk aanspraak op maken, wanneer de aannemer zich niet aan de afspraken houdt.
Een schadevergoeding voor een uitgelopen bouw
Het komt wel eens voor dat de bouw van een nieuwbouwhuis uitloopt en de opleverdatum niet kan worden nagekomen. Het lukt de aannemer dan niet om zich te houden aan de afspraken die jullie gezamenlijk hebben vastgesteld in de koop- aannemingsovereenkomst. Mocht dit het geval zijn, dan heb je recht op een schadevergoeding voor elke dag dat de bouw uitloopt. Je moet de aannemer dan wel schriftelijk op de hoogte stellen van de situatie en een nieuw opleverdatum afspreken. De schadevergoeding wordt verrekend met de kosten die je de aannemer moet betalen.
Wat moet ik doen als mijn aannemer niet meewerkt aan de oplevering?
Soms wil een aannemer niet meewerken aan de oplevering. Dat is natuurlijk erg vervelend. Het eerste wat je dan moet doen is de aannemer schriftelijk een herinnering sturen. Als je hier geen antwoord op krijgt, stel de aannemer dan schriftelijke op de hoogte van de situatie. Mocht je dan nog steeds geen antwoord krijgen, dan kun je drie dingen doen:
- Je betaalt de kosten aan de aannemer en ontvangt de sleutel. Hierna kun je juridisch je een financiële compensatie proberen te krijgen.
- Je kunt de sleutel via een juridisch proces opeisen.
- Je kunt de aannemer in gebreke stellen, waardoor deze de werkzaamheden alsnog kan afmaken en gebreken kan herstellen.