Home » Nieuwbouw » Oplevering te laat: wat nu?

Oplevering te laat: wat nu?

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen en is de oplevering te laat? Dat is erg vervelend! Gelukkig heb je in dit geval meestal recht op een schadevergoeding. Niet iedereen weet echter welke stappen er genomen moeten worden om deze vergoeding daadwerkelijk te krijgen. Daarom hebben wij dit stap voor stap op een rijtje gezet in dit artikel. Het gaat hierbij om woningen die gebouwd zijn met BouwGarant, SWK of Woningborggarantie.

Oplevering te laat wat nu

Wanneer is een oplevering te laat?

Wanneer is een oplevering te laat

In de koop- aannemingsovereenkomst die jij en de bouwer hebben getekend, staat na hoeveel dagen de woning opgeleverd zou moeten worden. Dit wordt uitgedrukt in ‘werkbare dagen’. Dat wil zeggen: dagen waarop daadwerkelijk gewerkt kan worden. Dagen waarop het weer enorm slecht is, weekenddagen en feestdagen vallen hier dus bijvoorbeeld niet onder. De oplevering van een woning is te laat, wanneer deze niet plaatsvindt binnen de vastgestelde werkbare dagen.

De schadevergoeding berekenen

De schadevergoeding berekenen

De berekening van de schadevergoeding verschilt per situatie. In de koop- aannemingsovereenkomst staat opgenomen hoe hoog de schadevergoeding is, per werkbare dag dat de oplevering te laat is. Meestal is dit 0,025% van de aanneemsom per dag, maar dat kan ook afwijken. Aan de hand hiervan kun je dus uitrekenen hoe hoog jouw schadevergoeding zou moeten zijn.

Zo krijg je je schadevergoeding

Zo krijg je je schadevergoeding

Om je schadevergoeding daadwerkelijk te krijgen zal je zelf stappen moeten ondernemen. Dit zal namelijk niet vanuit de bouwer komen. Volg hiervoor de volgende drie stappen op:

Stap 1. Een aangetekende brief aan de bouwer

Stap 1. Een aangetekende brief aan de bouwer

Allereerst is het van belang dat je de bouwer van jouw woning een aangetekende brief stuurt. Hierin vermeld je de volgende drie punten:

  • Dat de woning te laat wordt opgeleverd.
  • Dat je recht hebt op een schadevergoeding, zoals opgenomen in de koop- aannemingsovereenkomst.
  • Het aantal overschreden dagen en op hoeveel schadevergoeding je recht hebt. Dit kun je alleen uitrekenen en vermelding als de definitieve opleverdatum bekend is.
  • Dat je de schadevergoeding verrekent met de openstaande termijnen.

Stap 2. De schadevergoeding verrekenen of onder protest betalen

Stap 2. De schadevergoeding verrekenen of onder protest betalen

De volgende stap is afhankelijk van hoe de bouwer van jouw woning reageert op de aangetekende brief. Het kan zijn dat de bouwer akkoord gaat met jouw eis om de schadevergoeding te verrekenen met de openstaande termijnen. Dit is het beste scenario. Het kan echter ook voorkomen dat de bouwer niet positief of helemaal niet reageert op jouw brief. In dit geval kun je twee dingen doen: de schadevergoeding alsnog berekenen of betalen onder protest.

De schadevergoeding alsnog verrekenen

De schadevergoeding alsnog verrekenen

Je kunt de schadevergoeding verrekenen met de nog openstaande termijnen. Het nadeel hiervan is echter dat er een kans bestaat dat de bouwer weigert om de woning uiteindelijk op te leveren en je de sleutel te geven. Als dit gebeurt, dan kun je de afgifte van de sleutel vorderen via een juridische procedure. In dit geval is het verstandig om te overleggen met een rechtsbijstandsverzekeraar of een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis over hoe je te werk moet gaan.

Betalen onder protest

Betalen onder protest

Je kunt ervoor kiezen om de nog openstaande termijnen volledig te betalen onder protest. Het voordeel hiervan is dat je er vrijwel zeker van bent dat je de sleutel krijgt. Het nadeel is echter dat je achteraf je schadevergoeding nog moet zien te krijgen. Dit is met name een probleem als de bouwer ineens failliet gaat.

Betalen onder protest kan door een aangetekende brief naar de bouwer te sturen. Het is belangrijk dat je hier in ieder geval inzet dat je de laatste termijn onder protest betaalt en je nog steeds recht hebt op je schadevergoeding.

Stap 3. Een juridische procedure starten

Stap 3. Een juridische procedure starten

Krijg je geen gehoor van de bouwer? Dan kun je nog een juridische procedure starten. Of dit zinvol is in jouw situatie zal je moeten bespreken met een rechtsbijstandsverzekeraar of een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis. Zoek in je koop- aannemingsovereenkomst met welke organisatie je contact op kunt nemen om een procedure te starten.