Schimmel in ventilatiesysteem

Schimmel in je mechanische ventilatiesysteem is niet goed, omdat dit een goede ventilatie kan belemmeren. Gelukkig zijn er manieren om schimmel te verwijderen en zelfs te voorkomen. Hier lees je hoe!

Hoe komt het dat er schimmel in mijn ventilatiesysteem zit

Mechanische ventilatiesystemen zuigen constant vochtige, vervuilde lucht af en voeren dit naar buiten. De filters en luchtkanalen worden dus altijd blootgesteld aan vocht en vuil. Schimmels nestelen zich meestal op vochtige, vuile plekken, omdat ze daar goed kunnen groeien. Dit is dan ook de reden dat de (filters en) luchtkanalen van je ventilatiesysteem de ideale broedplekken zijn voor schimmels.

Laat je mechanische ventilatie reinigen om van alle schimmel af te komen. Maak een online afspraak of bel ons.

Wat kan ik tegen de schimmel doen?

Schimmel hoor je te laten verwijderen uit je ventilatiesysteem. Dit kun je het beste laten doen door een vakman, omdat hier specialistische kennis en gereedschap voor nodig is. De vakman zorgt ervoor dat de schimmels, bacteriën, stof en ander vuil veilig worden verwijderd uit de luchtkanalen en filters.

Hierbij staat centraal dat dit niet vrijkomt in huis, omdat dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Wanneer je een vakman inhuurt voor een reiniging, zal deze ook altijd je ventilatiebox controleren om te kijken of alles nog goed werkt.

schimmel door slechte ventilatie

Hoe voorkom ik schimmel?

Het is fijn dat schimmel gewoon verwijderd kan worden, maar het is natuurlijk beter om dit helemaal te voorkomen. Gelukkig kan dat grotendeels door je ventilatiesysteem in eerste instantie goed te laten installeren. Daarnaast is het belangrijk om deze regelmatig te laten reinigen en onderhouden. Wij kunnen die volledig voor je uitvoeren.

Een goede installatie

Een goede installatie

Het is belangrijk dat je mechanische ventilatiesysteem goed geïnstalleerd wordt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat deze voor een langere tijd goed blijft werken en de afzuiging optimaal blijft. Hierdoor wordt de kans op schimmel kleiner. Voor een foutloze installatie is kennis en ervaring nodig. Laat dit daarom altijd doen door een vakman.

Regelmatige reiniging

Regelmatige reiniging

Het is belangrijk om je ventilatieroosters twee keer per jaar schoon te maken om schimmelvorming te voorkomen. Dit kun je doen met een stofzuiger en een sopje. Soms is het nodig om je ventilatieroosters hiervoor los te schroeven. Maak ook de ventielen los om deze te kunnen reinigen in het sop. Let er wel goed op dat je de ventielen terugplaats op de juiste plek. Zorg er ook voor dat je de instellingen van de roosters niet per ongeluk wijzigt tijdens het reinigen. Reinig je je de ventielen liever niet zelf, dan kun je dit laten doen wanneer de monteur je ventilatiebox komt onderhouden. Het reinigen en onderhoud van je ventilatiebox en afvoerbuizen moet je altijd laten doen door een deskundige.

Regelmatige onderhoud

Regelmatig onderhoud

Met regelmatig onderhoud van je mechanische ventilatiesysteem zorg je ervoor dat deze langer meegaat en er minder snel schimmel in ontstaat. Het is verstandig om de volgende richtlijnen aan te houden:

  • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren.Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
  • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?