Home » Duurzaam huis »
Duurzaam warm water
Wil jij je water duurzaam verwarmen? Dat kan op een aantal manieren! In dit artikel vertellen we je welke manieren dit zijn en waarom je überhaupt je water duurzaam zou moeten verwarmen. Lees dus snel verder!
Wat is duurzaam warm water?
Water wordt duurzaam verwarmd, wanneer het milieu hierdoor zo min mogelijk wordt belast. Met andere woorden: met zo min mogelijk CO2 uitstoot. Dit kan op verschillende manieren. Gas hoort hier niet bij. Voor het duurzaam verwarmen van water wordt de cv-keteldus bijna niet gebruikt. Hiervoor in de plaats verwarmen de zonneboiler, warmtepomp, douche-wtw of doorstroomverwarmer het water. Dit zijn milieuvriendelijke alternatieven.
Waarom zou ik mijn water duurzaam verwarmen?
De meeste huishoudens in Nederland gebruiken gas om hun water te verwarmen en dat is niet duurzaam. Dit zal echter niet lang meer het geval zijn. Steeds meer huishoudens gaan namelijk van het gas af en kiezen voor duurzame alternatieven. Dit bespaart geld op de lange termijn en is ook nog eens beter voor het milieu. Dit laatste is de meest belangrijke reden voor de overheid om huishoudens aan te moedigen hun water duurzaam te verwarmen. Sterker nog, Nederland zit momenteel in een energietransitie. Dit houdt in dat ons land in 2050 bijna alleen nog maar gebruik mag maken van duurzame energie. Alle woningen moeten dan energieneutraal zijn. Over een paar jaar hebben we dus eigenlijk geen keuze meer en zullen we allemaal ons water duurzaam verwarmen.
De zonneboiler
Met een zonneboiler kun je je water op een erg milieuvriendelijke manier verwarmen. De bron die hiervoor gebruikt wordt is namelijk de zon. Een zonneboiler bestaat uit een warmtewisselaar, collectoren en een boiler met een voorraadvat. De collectoren worden op het dak geïnstalleerd en deze vangen het zonlicht op. Hierdoor begint de warmtewisselaar te werken en wordt je water verwarmd. Dit water wordt vervolgens in het voorraadvat opgeslagen totdat je het gebruikt.
Het is slim om de zonneboiler aan te sluiten op een cv-ketel om ervoor te zorgen dat er altijd warm water beschikbaar is. Vooral op dagen dat de zon niet schijnt, moet de cv-ketel nog wel eens helpen met het verwarmen van je huis.
Het water dat door de zonneboiler verwarmd wordt, kan als kraanwater en als verwarmingswater gebruikt worden.
Een zonneboiler met zonnepanelen combineren
Een zonneboiler kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Doorgaans is een dak groot genoeg voor zowel de zonnepanelen, als de zonnecollectoren van de zonneboiler. Door deze twee opties met elkaar te combineren zal je huis niet alleen duurzaam warm water hebben, maar ook duurzame elektriciteit!
De warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater buiten je woning. Door middel van een warmtewisselaar wordt hier je water vervolgens mee verwarmd. Er zijn drie soorten warmtepompen: de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp. De volledig elektrische warmtepomp genereert genoeg warm water, waardoor je geen cv-ketel meer nodig hebt. De hybride warmtepomp werkt daarentegen juist in combinatie met de cv-ketel. Ook de ventilatiewarmtepomp heeft niet voldoende capaciteit en zal daardoor ondersteund moeten worden door andere bronnen om er zeker van te zijn dat je voldoende warm water hebt. Het water dat de warmtepomp verwarmd, kan als kraanwater en als verwarmingswater gebruikt worden.
Voorraadvat warmtepomp
Er zijn warmtepompsystemen met en zonder voorraadvat. Het voordeel van een voorraadvat is dat je een grote reserve van warm water hebt. Het nadeel is dat de vaten vaak erg groot zijn en hierdoor veel ruimte in beslag nemen.
De douche-wtw
De douche-wtw is een warmte terugwinsysteem dat in de douche geïnstalleerd kan worden. Deze is voorzien van een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de warmte van het gebruikte water wordt gebruikt om het schoon gefilterde water voor te verwarmen. Het water wordt op deze manier tot ongeveer 25 en 30 graden voorverwarmd. Hierdoor heb je minder energie nodig om je water op de gewenste temperatuur te krijgen.
Er zijn twee soorten douche-wtw systemen. De douchepijp-wtw wordt verticaal geplaatst en kan alleen geïnstalleerd worden als de douche zich op de eerste of een hogere verdieping bevindt. De douchegoot-wtw wordt horizontaal geplaatst en kan gebruikt worden in douches die zich op de begane grond bevinden. Ook in appartementen kan de douchegoot-wtw worden gebruikt.
De doorstroomverwarmer
De doorstroomverwarmer is een systeem dat ervoor zorgt dat water direct wordt opgewarmd tot de benodigde temperatuur. Dit systeem heeft de vorm van een spiraalvormige buis met daarin elektrische verwarmingselementen. Koud water stroomt aan de ene kant van de buis naar binnen en wanneer het er aan de andere kant eruit stroomt, is het geheel verwarmd. Het systeem stopt ook meteen met het verwarmen wanneer je geen warm water meer nodig hebt. Doordat de opwarming en het stoppen hiervan direct plaatsvinden, gaat er geen warmte of stroom verloren.
De doorstroomverwarmer kan overal geplaatst worden waar warm water nodig is. Denk hierbij aan de keukenkraan, de douche of de radiatoren.
Legionella in duurzaam warm water
Men is nog wel eens bang voor het ontstaan van de ziekmakende legionellabacterie in systemen die water duurzaam verwarmen. Dat komt omdat deze bacterie ontstaat en zich verspreidt bij een temperatuur tussen de 25 en 50 graden. Hier is herhaaldelijk onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat zolang er aan de technische veiligheidseisen wordt voldaan, je niet bang hoeft te zijn voor de legionellabacterie.
Subsidies voor duurzaam warm water
Kies je ervoor om een zonneboiler of warmtepomp te nemen? Dan kun je in aanmerking komen voor een subsidie van de overheid. Hoe hoog deze is, is afhankelijk van het type dat je koopt en de prijs hiervan.
Andere duurzaamheidstips
Naast het duurzaam verwarmen van je water, zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen om je woning duurzaam te maken. Zo kun je ervoor kiezen om zonder gas te koken. Daarnaast zou je kunnen overwegen om zelf je elektriciteit op te wekken, of te kiezen voor een groene stroomleverancier. Andere belangrijke elementen van een duurzaam huis zijn: