Home » Ventilatie » Perilex of randaarde: wat is het verschil?

Perilex versus randaarde: wat is het verschil?

In elke woning vind je tegenwoordig veel stopcontacten. Dat is ook nodig, want we gebruiken dagelijks meerdere elektrische apparaten. De meeste van deze apparaten kunnen worden aangesloten op een randaarde stopcontact. Er zijn echter ook een aantal elektronische apparaten die moeten worden aangesloten op een Perilex stopcontact. Wat is het verschil tussen een Perilex en een randaarde stopcontact? Dat lees je in dit artikel.

Perilex versus randaarde stopcontact

Wat is randaarde?

wat is randaarde

Randaarde stopcontacten worden vaak gewone stopcontacten genoemd. Je kunt de randaarde stopcontacten herkennen aan de twee gaatjes. De randaarde stekkers kun je herkennen aan de twee pinnen. De stekkers van de meeste elektrische apparaten kunnen worden ingestoken in randaarde stopcontacten. Randaarde stopcontacten hebben twee fasen. Dat wil zeggen dat er twee elektriciteitsdraden lopen tussen het stopcontact en de meterkast. In totaal staat hier 230 volt op. Dit is doorgaans genoeg stroom voor de meeste apparaten.

Wat is Perilex?

Wat is perilex

Perilex stopcontacten hebben vier gaatjes en de Perilex stekkers hebben vier pinnen. Dit betekent dat er ook vier elektrische draden lopen tussen het stopcontact en de meterkast. Een hiervan is de nuldraad en de andere drie zijn fasen draden. In totaal staat er 460 volt aan stroom op een Perilex stopcontact. Soms is er ook een vijfde draad aangesloten op Perilex stopcontacten. Dat is handig, want de apparaten die op dit soort stopcontacten worden aangesloten, hebben vaak veel stroom nodig. Perilex stopcontacten worden dan ook gebruikt voor grote en krachtige apparaten.

Het verschil tussen Perilex en randaarde

verschil perilex en randaarde

Het grote verschil tussen Perilex en randaarde is dat er dubbel zoveel stroom geleverd kan worden door een Perilex aansluiting. Dit is dus maximaal 230 volt meer dan een randaarde stopcontact. Hierdoor kan een Perilex stopcontact grote krachtige apparaten aan.

Wanneer heb ik een Perilex stekker nodig?

wanneer perilex nodig

Bijna alle apparaten die je in huis hebt kunnen worden aangesloten op een randaarde stopcontact. Van een koffiezetapparaat tot de koelkast. Er zijn echter een aantal apparaten die een Perilex stopcontact nodig hebben. Dit zijn apparaten die meer stroom vereisen dan 230 volt, zoals inductiekookplaten.

Je kunt gemakkelijk herkennen wanneer je een Perilex stopcontact nodig hebt: check hoeveel pinnen de stekker van het apparaat heeft. Zijn het er vier, dan heb je een Perilex stopcontact nodig. Zijn het er twee, dan volstaat een randaarde.

Perilex stekker bij ventilatiesystemen

Ook mechanische ventilatie maakt gebruik van een Perilex stekker. Echter worden de extra fasedraden gebruikt om het apparaat bedraad te kunnen bedienen. Het Perilex stopcontact is namelijk verbonden met de driestanden schakelaar in de keuken. Bij mechanische ventilatie wordt een Perilex stopcontact dus niet gebruikt voor meer stroom.

Een randaarde stopcontact omzetten naar Perilex

randaarde omzetten naar perilex

In oudere huizen kan het zo zijn dat er geen Perilex stopcontacten zijn geïnstalleerd. Dat is natuurlijk niet handig als je een Perilex stopcontact nodig hebt. Gelukkig kun je een randaarde stopcontact om laten zetten naar een Perilex stopcontact. Het is daarbij wel van belang dat je een elektricien inschakelt. Het is namelijk niet makkelijk om een stopcontact om te zetten en daarnaast vergt het ervaring. Dat komt omdat een Perilex stopcontact één of twee eigen groepen moet krijgen in de meterkast. Daarnaast moet er ook aan de kabels worden gewerkt en het stopcontact zelf moet worden aangesloten op de meterkast. Dit is niet niks, dus laat het werk over aan een vakman!

Perilex en randaarde samengevat

randaard en perilex samengevat

Het grootste verschil tussen Perilex en randaarde stopcontacten is de hoeveelheid stroom die ze kunnen leveren. Randaarde gaat tot 230 volt en Perilex tot 460 volt. Perilex stopcontacten kunnen dus twee keer zoveel stroom leveren en dat is handig voor krachtige elektrische apparaten, zoals inductiekookplaten.

Bij een ventilatiesysteem wordt een Perilex stopcontact gebruikt om het systeem ook bedraad te kunnen bedienen door middel van een driestanden schakelaar in de keuken.

Een randaarde stopcontact kun je herkennen aan de twee gaatjes die het heeft en de Perilex aan de vier gaatjes. Niet elk huis is nog voorzien van Perilex stopcontacten. Mocht je deze toch nodig hebben, laat dan een elektricien een randaarde stopcontact omzetten naar een Perilex stopcontact.