Mechanische ventilatie woning
Al vanaf de jaren ’70 worden huizen in Nederland steeds beter geïsoleerd door ontwikkelingen op het gebied van woningbouw. Deze isolatie heeft ervoor gezorgd dat woningen geen kieren, gaten en andere openingen meer hebben waardoor lucht de woning niet meer op natuurlijke wijze verlaat. Het voordeel hiervan is dat dit zorgt voor minder stookkosten en het is minder belastend voor het milieu.
De keerzijde van goede isolatie is dat het wel belangrijk is geworden om het binnenklimaat gezond te houden via een vorm van mechanische ventilatie. Door de isolatie wordt niet alleen de binnenlucht vervuild, maar ontstaat er ook een overschot aan vocht dat blijft hangen binnen de woning. Een gemiddeld huishouden (inclusief planten en huisdieren) in Nederland produceert ongeveer 8 tot 10 liter vocht per dag. Het overtollige vocht moet de woning kunnen verlaten zodat er bijvoorbeeld geen schimmelvorming ontstaat.
Onderhoud van mechanische ventilatie
Bespaar op uw energiekosten
Voorkom gezondheidsproblemen
Verleng de levensduur van uw ventilatie
Wist u dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de buitenlucht?
Waarom Alphaventilatie.nl
Zeer ervaren monteurs
Geen lange wachttijden
Onze klanten geven ons een 9,3/10
Reinigen al vanaf €125,-
Landelijke dekking
Wat is mechanische ventilatie?
Bij mechanische ventilatie in een woning is er sprake van een centraal ventilatiesysteem dat meestal op zolder, boven een trapgat of in een washok hangt. Door middel van een krachtig afzuigsysteem in een ventilatiebox wordt vervuilde lucht via luchtkanalen uit de woning gezogen. Deze luchtkanalen lopen door het hele huis en de uiteinden van de luchtkanalen monden uit in een afzuigpunt. Deze afzuigpunten zijn over het algemeen te vinden in de badkamers, toiletten en keukens. Vervolgens komt er weer frisse buitenlucht binnen via ramen, roosters en andere speciale openingen die in een woning zijn gemaakt. Niet alleen vervuilde lucht maar ook vocht wordt via de afzuigpunten in de woning afgevoerd naar buiten.
In Nederland kennen wij vier verschillende systemen voor ventilatie. In twee van deze verschillende type ventilatiesystemen is er sprake van mechanische ventilatie in een woning. Bekijk hieronder de vier verschillende systemen.
Het Bouwbesluit
Tegenwoordig is in Nederland door middel van het Bouwbesluit bepaald dat elke woning voorzien moet zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Hiervoor is er een minimale ventilatie per persoon bepaald van 25m³/uur. Daarnaast is er ook een minimale ventilatie-eis per verblijfsruimte in de woning. De minimale ventilatie-eis per verblijfsruimte is als volgt:
Woonkamer en slaapkamer: 2,5m³/uur/m²
Keuken: 75m³/uur/m²
Wc: 25m³/uur/m²
Badkamer: 50m³/uur/m²
Ventilatiesysteem A:
Hierbij is er sprake van natuurlijke toevoer van frisse buitenlucht via roosters en ramen en van natuurlijke afvoer van vervuilde binnenlucht via afzuigpunten (luchtkanalen) in bijvoorbeeld de badkamer, keuken en wc. Dit principe van ventilatie is gebaseerd op een eeuwenoude methode, namelijk automatische luchtcirculatie. Wanneer er ergens lucht binnenkomt, moet er weer net zoveel lucht uit. Op deze manier wordt een woning voorzien van frisse lucht.
Ventilatiesysteem B:
Hierbij is er sprake van toevoer van frisse buitenlucht door middel van een mechanisch ventilatiesysteem. Vervolgens wordt vervuilde binnenlucht afgevoerd via verschillende kanalen in de woning. Dit type ventilatiesysteem wordt weinig gebruikt in Nederland. Het mechanische ventilatiesysteem is dus alleen aangesloten op de toevoerpunten in een woning.
Ventilatiesysteem C:
In dit type ventilatiesysteem wordt het principe van ventilatiesysteem B omgedraaid. Er is sprake van toevoer van frisse buitenlucht via roosters, ramen en andere openingen. De afvoer van vervuilde binnenlucht gaat door middel van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit type ventilatiesysteem wordt in de meeste woningen in Nederland gebruikt.
Ventilatiesysteem D:
Bij het laatste type ventilatiesysteem is er sprake van een combinatie van systeem B en systeem C. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor zowel afvoer van vervuilde lucht, als toevoer van frisse lucht. In Nederland wordt er bij dit type ventilatiesysteem vrijwel altijd gebruik gemaakt van een Warmte Terugwin Unit. Koude buitenlucht wordt hierbij voorverwarmd door de warmte van afgevoerde binnenlucht. Vervolgens wordt er voorverwarmde buitenlucht met een aangename temperatuur de woning binnen geblazen.
Onderhoud uw mechanische ventilatie
Het is belangrijk om uw ventilatiesysteem goed te onderhouden. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem in ieder geval eens in de 5 jaar volledig te laten reinigen inclusief de ventilatiekanalen.
Bij Alpha Ventilatie kunt u direct online een afspraak maken voor onderhoud. Wanneer uw systeem 15 jaar of ouder is, kunt u ervoor kiezen om over te stappen naar een compleet nieuw systeem. De nieuwste generatie ventilatiesystemen zijn zeer energiezuinig en geluidsarm waardoor het interessant is om over te stappen.