Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie woning » Mechanische ventilatie woonkamer

Mechanische ventilatie woonkamer

In Nederland zijn bijna alle huizen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem waarbij er sprake is van afzuiging van vervuilde lucht via verschillende afzuigpunten in een woning. De afvoer van vervuilde lucht loopt via verschillende luchtkanalen in een woning. Vervolgens komt er weer frisse lucht op een natuurlijke wijze via speciale raamroosters naar binnen.

Over het algemeen zijn de afzuigpunten te vinden in de badkamer, wc en keuken. Het gaat dus vooral om ruimtes in de woning waar de meeste vervuiling van lucht ontstaat. Vaak hebben andere ruimtes in een woning echter ook baat bij mechanische ventilatie, zoals bijvoorbeeld een woonkamer. Dit komt voornamelijk door het feit dat woningen tegenwoordig zodanig goed zijn geïsoleerd dat er letterlijk geen frisse lucht meer binnenkomt.

 Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Luchtvochtigheidsniveau in woonkamers bij slechte ventilatie

Het is te allen tijde van belang dat het vochtigheidsniveau in de gehele woning, dus ook in de woonkamer, op peil is. Wanneer de luchtvochtigheid in de woonkamer te hoog of juist te laag is, zorgt dit vaak voor veel problemen. Denk hierbij aan gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, keelpijn, prikkende ogen of andere gezondheidsaandoeningen. Het kan ook voor schade zorgen aan houten meubels, decoratie en vloeren. Verder ontstaat er vaak schimmelvorming als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.

Huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en luchtdicht

Vroeger waren er vaak kieren en andere spleten te vinden in een woning omdat de technologie wat betreft woningbouw nog achterliep. Deze kieren en spleten zorgden er enerzijds voor dat er zowel lucht naar binnen kon als naar buiten. Anderzijds zorgde dit voor veel warmteverlies waardoor de stookkosten aardig opliepen. Tegenwoordig zijn de stookkosten laag maar is er vrijwel geen opening meer voor verversing van de lucht in het huis te vinden, waardoor het belang van mechanische ventilatie toeneemt. Er moet dus een extra inspanning worden geleverd om een gezond binnenklimaat te behouden. Dit gebeurt veelal via mechanische ventilatiesystemen die sinds 1970 gangbaar zijn.

Bij een Warmte Terugwin Unit is er naast afzuiging van vervuilde lucht ook sprake van toevoer van frisse buitenlucht via verschillende toevoerpunten in een woning. Deze toevoerpunten zijn vaak te vinden in de woonkamer waar daarnaast meerdere toevoerpunten te vinden zijn.

Mechanische ventilatie woonkamer onderhoud

Wanneer u er zeker van wilt zijn dat de kwaliteit van de lucht in uw woonkamer optimaal is, is het belangrijk om uw mechanische ventilatie op tijd te onderhouden. Wij raden u aan om uw systeem eenmaal in de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven en eenmaal in de 4 jaar een grote onderhoudsbeurt te geven. U kunt bij ons direct een afspraak inplannen voor een onderhoudsbeurt. Onderhouden van uw mechanische ventilatie is al mogelijk vanaf €125,-. Wilt u direct een afspraak maken? Bel ons dan via: 030-3200120.

Wat te doen wanneer ik geen mechanische ventilatie heb?

Wanneer u uw woonkamer wilt ventileren, kunt u natuurlijk uw ramen openzetten om op deze manier te ventileren. Het grote nadeel is dat er op deze manier koude lucht binnenkomt waardoor de stookkosten stijgen. Ook komen er ongewenste insecten uw huis binnen. U kunt ervoor kiezen om een volledig mechanisch ventilatiesysteem aan te leggen, echter is dit vaak zeer kostbaar. In dat geval raden wij u aan om bijvoorbeeld te kiezen voor een decentraal ventilatiesysteem waarbij er een mechanisch ventilatiesysteem alleen in uw woonkamer wordt geplaatst met een directe afvoer naar buiten. Naast de vervuilde binnenlucht en vocht die wordt afgezogen, zorgt dit systeem ook direct voor toevoer van frisse buitenlucht.