Home » Mechanische Ventilatie » Beste mechanische ventilatie

De beste mechanische ventilatie

Na 15 jaar is een mechanisch ventilatiesysteem toe aan vervanging. Maar wat is nou de beste mechanische ventilatiebox van 2023?

Vergelijk hier de top 3 beste mechanische ventilatiesystemen. Het aanschaffen van mechanische ventilatie is wellicht niet de spannendste bezigheid, maar een goed mechanisch ventilatiesysteem zorgt er wel voor dat het binnenklimaat van betere kwaliteit is en uw energierekening een stuk lager wordt.

Lijstje bekijken met de beste mechanische ventilatie:

Beste mechanische ventilatie

Wist u dat?

Oude mechanische ventilatiesystemen die op wisselstroom werken verbruiken jaarlijks meer energie dan een wasmachine en een koelkast bij elkaar!

Een nieuw systeem is energiezuinig en verdient zich binnen twee tot drie jaar volledig terug.

Oude mechanische ventilatiebox

Veelgestelde vragen
over mechanische ventilatie

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Verschillende soorten mechanische ventilatie

Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen verkrijgbaar. Elk type ventilatiesysteem werkt op een andere wijze. Hieronder benoemen we de verschillende systemen zodat u een goed overzicht heeft.

1. Mechanische ventilatie met afvoer en natuurlijke toevoer

Deze vorm van mechanische ventilatie komt het meeste voor in Nederland. Het is in vrijwel elke woning toegepast die na 1970 is gebouwd, met uitzondering van woningen met een Warmte Terugwin Systeem. De mechanische ventilatie zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en vocht via verschillende luchtkanalen in de woning.

2. Mechanische ventilatie met toevoer en natuurlijke afvoer

Bij dit type ventilatie wordt er via een centrale mv box mechanisch lucht toegevoerd. Tevens wordt vervuilde lucht op een natuurlijke wijze afgevoerd via verschillende openingen in de woning. In dit geval is er sprake van “thermische trek”, ofwel het schoorsteeneffect. Deze vorm van mechanische ventilatie wordt in Nederland vrijwel niet toegepast.

3. Lokale mechanische ventilatie

De eerdergenoemde systemen werken beide met behulp van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders die een decentraal systeem aanbieden. Deze decentrale systemen zijn bedoeld voor één verblijfsruimte, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of toilet.

Decentrale systemen dienen altijd gecombineerd te worden met meerdere systemen, zodat er voldaan kan worden aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan de minimale ventilatie-eisen die voor een woning gelden. Dit zijn over het algemeen kleinere ventilatiesystemen die gebaseerd zijn op het principe ‘balansventilatie’. Hierover leest u meer op onze pagina die gaat over de Warmte Terugwin Unit.

Wat is de beste mechanische ventilatie?

Er zijn op dit moment meerdere fabrikanten die verschillende oplossingen bieden wat betreft mechanische ventilatie: Itho Daalderop, Duco en Zehnder. Deze fabrikanten produceren allemaal energiezuinige en kostenbesparende ventilatiesystemen.

Hieronder volgt een vergelijking om te bepalen wat de beste mechanische ventilatie is in uw situatie. We hebben van iedere fabrikant het meest gebruikte systeem gekozen om een goed beeld voor u te vormen. Wanneer u meer informatie wilt over een specifieke fabrikant of over een product kunt u doorklikken naar de desbetreffende pagina.

Wat is de beste mechanische ventilatie in mijn situatie?

Wat is de beste mechanische ventilatie?

Elke woning vraagt om een ander type mechanische ventilatie. Dit is afhankelijk van de grootte van de woning, het huidige systeem, toekomstige uitbreidingen, type stekkers en elektra en huisdieren. Bepaalde ventilatieboxen zijn geschikt voor kleine woningen en kosten niet meer dan €80,-. Andere duurdere afzuigsystemen presteren juist beter in grotere woningen met een groot huishouden.

Waar moet u precies op letten bij het aanschaffen van mechanische ventilatie? Alpha Ventilatie zet de belangrijkste informatie en tips voor u op een rij.

Ook goedkopere systemen werken prima en voldoen aan wet- en regelgeving omtrent ventilatie in woningen. Vaak geldt echter dat goedkopere systemen beperkingen kennen wat betreft bediening en extra mogelijkheden.

Duurdere mechanische ventilatiesystemen hebben vaak meer opties als het aankomt op (automatische) bediening. Daarnaast zijn de duurdere systemen vaak energiezuiniger, stiller en compacter. Tot slot hebben goedkope systemen vaak een kleinere afzuigcapaciteit. De beste keuze voor mechanische ventilatie is dus verschillend per situatie.

Wat voor nieuwe systemen zijn er?

Nieuwe systemen

De nieuwste type mechanische ventilatiesystemen combineren kracht, stilte en energiezuinigheid. Oude ventilatiesystemen werken namelijk nog op wisselstroom wat ervoor zorgt dat de energiekosten een stuk hoger uitkomen. Bij de keuze voor mechanische ventilatie is het belangrijk om op verschillende factoren te letten zoals de afzuigcapaciteit, type stekkers, uitbreidingsmogelijkheden, geluidsniveau en natuurlijk energiezuinigheid.

Ventilatiesystemen hebben tegenwoordig ook verplicht energielabels. Door speciale regelgeving mogen mechanische ventilatiesystemen maar een bepaald wattage hebben. Door innovatieve technologieën maakt dit in de praktijk niet meer uit voor de zuigkracht van ventilatiesystemen.

Uit onderzoek van HIER klimaatbureau blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders 10 keer te veel betalen voor ventilatie. Mechanische ventilatie staat de hele dag aan en verbruikt dus continu stroom. De kosten hiervan kunnen dan ook flink oplopen.

Waar kan ik mechanische ventilatie kopen?

Waar kan ik mechanische ventilatie kopen?

Mechanische ventilatie is verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten, installatiebedrijven en online winkels die zich richten op ventilatiesystemen. Bij Alpha Ventilatie kan je een ventilatiebox kopen en laten installeren door professionals.

Wil je meer informatie? Bekijk dan ook mechanische ventilatie kopen.

Ik heb extra advies nodig

De eigenschappen & specificaties

Aan de hand van de verschillende eigenschappen van een ventilatiebox kunt u bepalen wat de beste mechanische ventilatie is in uw situatie:

  • Verbruik
  • Prijs
  • Afzuigcapaciteit
  • Geluidsniveau
  • Uitbreidingsmogelijkheden
Zehnder ComfoFan Silent
Specificaties
Capaciteit: tot 300 m³/uur?
Geluid: 30 decibel?
Verbruik: € 24/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Ja?
CO2-sensor: Nee ?
Formaat: 281x386x386 mm?
Garantie: 7 jaar?
Bekijken & aanvragen

Zehnder ComfoFan Silent Co²
Specificaties
Capaciteit: tot 300 m³/uur?
Geluid: 30 decibel?
Verbruik: € 15/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Ja?
CO2-sensor: Nee ?
Formaat: 281x386x386 mm?
Garantie: 7 jaar?
Bekijken & aanvragen

Ducobox Reno
Specificaties
Capaciteit: tot 325 m³/uur?
Geluidsniveau: 28 decibel?
Energieverbruik: € 25/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Ja?
CO2-sensor: Nee ?
Formaat: 380x365x204 mm?
Garantie: 5 jaar?
Binnenkort beschikbaar

Ducobox Reno

Tips bij het kiezen van de beste mechanische ventilatie

  Bekijk het aantal afzuigpunten in de woning. Heeft u meer dan 5 afzuigpunten? Overweeg dan om een systeem met een hogere capaciteit te nemen.

  Heeft u huisdieren of een groot gezin? Overweeg dan om een groter systeem te nemen met eventueel automatische sensoren zodat uw binnenklimaat altijd optimaal blijft.

  Kunt u ’s avonds slecht slapen door geluiden uit uw omgeving? Kies dan een product met een laag geluidsniveau.

  Heeft u weinig ruimte? Kies dan voor een compacter model.

  Wanneer u later wilt uitbreiden, is het belangrijk om te kiezen voor een model dat hier ook de mogelijkheid voor biedt. Sommige ventilatiesystemen hebben namelijk geen uitbreidingsmogelijkheden.

Keuze mechanische ventilatie

Onze klanten zijn blij met ons

Wij worden beoordeeld met een 9.3
Bovendien beveelt 98% ons aanZeer positief. Deskundige vervanging van de ventilatie box. Daarna erg goede uitleg over het gebruik en de werking. Alles zeer netjes en schoon opgeleverd. Erg plezierig contact met de medewerker van Alpha ventilatie.

Reitsma

Duurde even voordat we een afspraak hadden maar verder goede communicatie hierover. Monteur heel netjes en alles super snel gefixt. Echt een soort van coolblue ervaring qua klantvriendelijkheid.

Jonathan Zigter

Nieuw systeem geïnstalleerd en schoonmaak ventilatie kanalen. Keurig afgewerkt. Goed geïnformeerd over werking. Prettige communicatie. Zowel in communicatie als in uitvoering werk vijf sterren!

H. de Raat

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?