Home » Mechanische Ventilatie » Beste mechanische ventilatie

Op zoek naar de beste mechanische ventilatie?

Na 15 jaar is een mechanisch ventilatiesysteem toe aan vervanging. Maar wat is nou de beste mechanische ventilatie van 2020?

Vergelijk hier de top 3 beste mechanische ventilatiesystemen. Het aanschaffen van mechanische ventilatie is wellicht niet de spannendste bezigheid maar een goed mechanisch ventilatiesysteem zorgt er wel voor dat het binnenklimaat van betere kwaliteit is en uw energierekening een stuk lager wordt.

Lijstje bekijken met de beste mechanische ventilatie:

alpha ventilatie wagen laden

Aanbieding

Prijzen zijn incl. btw. & een nieuwe Itho CVE-S ventilatiebox

Wanneer u kiest voor het vervangen en reinigen van uw ventilatie in combinatie met de Itho CVE-S ECO box bespaart u direct € 85,-, dit komt neer op een korting van 20%.

Vervangen & reinigen € 449

Waarom kiezen voor Alpha Ventilatie?

Ervaren monteurs
Beschikbaar in het weekend
Afspraak op korte termijn

Let op:
Weet u niet precies wat u nodig heeft? Bel ons dan voor een vrijblijvend adviesgesprek 030-3200120

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen

Zeer goed en betrouwbaar be… (10/10)

Prima service. Afspraken nag…(10/10)


Wist u dat?

Oude mechanische ventilatiesystemen die op wisselstroom werken verbruiken jaarlijks meer energie dan een wasmachine en een koelkast bij elkaar!

Een nieuw systeem is energiezuinig en verdient zich binnen twee tot drie jaar volledig terug.

Oude mechanische ventilatiebox

Landelijke dekking

Het antwoord op al uw vragen

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Verschillende soorten mechanische ventilatie

Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen verkrijgbaar. Elk type ventilatiesysteem werkt op een andere wijze. Hieronder benoemen we de verschillende systemen zodat u een goed overzicht heeft.

1. Mechanische ventilatie met afvoer en natuurlijke toevoer
Deze vorm van mechanische ventilatie komt het meeste voor in Nederland. Het is in vrijwel elke woning toegepast die na 1970 is gebouwd, met uitzondering van woningen met een Warmte Terugwin Systeem. De mechanische ventilatie zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en vocht via verschillende luchtkanalen in de woning.

Meer lezen

2. Mechanische ventilatie met toevoer en natuurlijke afvoer
Bij dit type ventilatie wordt er via een centrale mv box mechanisch lucht toegevoerd. Tevens wordt vervuilde lucht op een natuurlijke wijze afgevoerd via verschillende openingen in de woning. In dit geval is er sprake van “thermische trek”, ofwel het schoorsteeneffect. Deze vorm van mechanische ventilatie wordt in Nederland vrijwel niet toegepast.

3. Lokale mechanische ventilatie
De eerdergenoemde systemen werken beide met behulp van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders die een decentraal systeem aanbieden. Deze decentrale systemen zijn bedoeld voor één verblijfsruimte, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of toilet.

Decentrale systemen dienen altijd gecombineerd te worden met meerdere systemen, zodat er voldaan kan worden aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan de minimale ventilatie-eisen die voor een woning gelden. Dit zijn over het algemeen kleinere ventilatiesystemen die gebaseerd zijn op het principe 'balansventilatie'. Hierover leest u meer op onze pagina die gaat over de Warmte Terugwin Unit. 

 

Wat is de beste mechanische ventilatie?

De beste mechanische ventilatie

Er zijn op dit moment meerdere fabrikanten die verschillende oplossingen bieden wat betreft mechanische ventilatie: Itho Daalderop, Duco en Zehnder. Deze fabrikanten produceren allemaal energiezuinige en kostenbesparende ventilatiesystemen.

Hieronder volgt een vergelijking om te bepalen wat de beste mechanische ventilatie is in uw situatie. We hebben van iedere fabrikant het meest gebruikte systeem gekozen om een goed beeld voor u te vormen. Wanneer u meer informatie wilt over een specifieke fabrikant of over een product kunt u doorklikken naar de desbetreffende pagina.

Wat is de beste mechanische ventilatie in mijn situatie?

Elke woning vraagt om een ander type mechanische ventilatie. Dit is afhankelijk van de grootte van de woning, het huidige systeem, toekomstige uitbreidingen, type stekkers en elektra en huisdieren. Bepaalde ventilatieboxen zijn geschikt voor kleine woningen en kosten niet meer dan € 80,-. Andere duurdere afzuigsystemen presteren juist beter in grotere woningen met een groot huishouden. Waar moet u precies op letten bij het aanschaffen van mechanische ventilatie? Alpha Ventilatie zet de belangrijkste informatie en tips voor u op een rij.

Meer lezen

Ook goedkopere systemen werken prima en voldoen aan wet- en regelgeving omtrent ventilatie in woningen. Vaak geldt echter dat goedkopere systemen beperkingen kennen wat betreft bediening en extra mogelijkheden. Duurdere mechanische ventilatiesystemen hebben vaak meer opties als het aankomt op (automatische) bediening. Daarnaast zijn de duurdere systemen vaak energiezuiniger, stiller en compacter. Tot slot hebben goedkope systemen vaak een kleinere afzuigcapaciteit. De beste keuze voor mechanische ventilatie is dus verschillend per situatie.

Wat voor nieuwe systemen zijn er?

De nieuwste type mechanische ventilatiesystemen combineren kracht, stilte en energiezuinigheid. Oude ventilatiesystemen werken namelijk nog op wisselstroom wat ervoor zorgt dat de energiekosten een stuk hoger uitkomen. Bij de keuze voor mechanische ventilatie is het belangrijk om op verschillende factoren te letten zoals de afzuigcapaciteit, type stekkers, uitbreidingsmogelijkheden, geluidsniveau en natuurlijk energiezuinigheid.

Meer lezen

Ventilatiesystemen hebben tegenwoordig ook verplicht energielabels. Door speciale regelgeving mogen mechanische ventilatiesystemen maar een bepaald wattage hebben. Door innovatieve technologieën maakt dit in de praktijk niet meer uit voor de zuigkracht van ventilatiesystemen.

Uit onderzoek van HIER klimaatbureau blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders 10 keer teveel betalen voor ventilatie. Mechanische ventilatie staat de hele dag aan en verbruikt dus continu stroom. De kosten hiervan kunnen dan ook flink oplopen.

Voordelen bij vervangen box

Een gezond binnenklimaat
Lagere energierekening
Zeer stille ventilatiebox
Op afstand te bedienen
Binnen 2 á 3 jaar terugverdiend
Schimmel voorkomen
Voorkomt nare geuren uit de keuken

De eigenschappen / specificaties

Aan de hand van de verschillende eigenschappen kunt u bepalen wat de beste mechanische ventilatie is in uw situatie:

  • Verbruik
  • Prijs
  • Afzuigcapaciteit
  • Geluidsniveau
  • Uitbreidingsmogelijkheden
itho CVE-s eco
Specificaties
Capaciteit: tot 325 m³/uur?
Geluidsniveau: 34 decibel?
Energieverbruik: € 22/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Ja?
CO2-sensor: Nee ?
Afmeting: 350x355x294 Millimeter?
Garantie: 5 jaar?
bekijken & aanvragen

 

itho CVE-s eco Optima
Specificaties
Capaciteit: tot 415 m³/uur?
Geluidsniveau: 35 decibel?
Energieverbruik: € 25/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Ja ?
CO2-sensor: Ja ?
Afmeting: 350x355x294 Millimeter?
Garantie: 5 jaar?
bekijken & aanvragen

 

Zehnder ComfoFan S
Specificaties
Capaciteit: tot 420 m³/uur?
Geluidsniveau: 35 decibel?
Energieverbruik: € 31/jaar?
Uitbreidingen: Ja?
Vochtsensor: Nee ?
CO2-sensor: Nee ?
Afmeting: 281x388x289 Millimeter?
Garantie: 7 jaar?
bekijken & aanvragen

 

Tips bij het kiezen van de beste mechanische ventilatie

  • Bekijk het aantal afzuigpunten in de woning. Heeft u meer dan 5 afzuigpunten? Overweeg dan om een systeem met een hoger capaciteit te nemen.
  • Heeft u huisdieren of een groot gezin? Overweeg dan om een groter systeem te nemen met eventueel automatische sensoren zodat uw binnenklimaat altijd optimaal blijft.
  • Kunt u ’s avonds slecht slapen door geluiden uit uw omgeving? Kies dan een product met een laag geluidsniveau.
  • Heeft u weinig ruimte? Kies dan voor een compacter model.
  • Wanneer u later wilt uitbreiden, is het belangrijk om te kiezen voor een model dat hier ook de mogelijkheid voor biedt. Sommige ventilatiesystemen hebben namelijk geen uitbreidingsmogelijkheden.
alpha ventilatie wagens