Mechanische ventilatie kopen

Wilt u een nieuwe mechanische ventilatie kopen omdat deze verouderd is of niet meer werkt? In dit artikel leest u alles waar u op moet letten wanneer u een nieuwe mechanische ventilatie wilt aanschaffen. Wanneer u online op zoek gaat naar mechanische ventilatiesystemen zult u vele resultaten tegengekomen, maar wat past nou het beste bij uw specifieke situatie?

Wisselstroom of gelijkstroom?

Vandaag de dag werken bijna alle nieuwe mechanische ventilatiesystemen op gelijkstroom in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Wanneer u kiest voor een mechanisch ventilatiesysteem van Itho of Zehnder weet u zeker dat deze op gelijkstroom werken. Dankzij technologische voortuitgang wordt het gebruiken van gelijkstroom steeds interessanter als middel om energieverlies tegen te gaan.

Ventilatiesystemen die op gelijkstroom werken, leveren een aanzienlijk energievoordeel op ten opzichte van systemen die op wisselstroom werken. Dit voordeel kan jaarlijks oplopen tot wel € 80! Houdt hier dus rekening mee wanneer u een mechanische ventilatie wilt kopen. “Zuinige ventilatiesystemen zijn voorzien van een A/B energielabel”. In het artikel energielabels voor ventilatiesystemen kunt u hier alles over lezen.

De juiste capaciteit

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte ventilatiebox is het belangrijk om de inhoud van de ruimtes waar er afgezogen moet worden te meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw keuken, badkamer of wc. De capaciteit van een mechanische ventilatie wordt in kubieke meters m3 weergeven. U kunt zelf gemakkelijk het aantal kubieke meters meten en deze vervolgens bij elkaar optellen. Het aantal kubieke meters kunt u meten door de lengte van de ruimte te vermenigvuldigen met de breedte en hoogte (LxBxH). Wanneer uw wc bijvoorbeeld 3m x 2,5m is en het plafond 2,6m, komt dit dus neer op een totaal van 19,5m3. Over het algemeen bieden fabrikanten vaak ventilatieboxen aan met verschillende afzuigcapaciteiten.

Zo kunt u bij Itho Daalderop bijvoorbeeld terecht voor een minimale capaciteit van 325m3. Dit is in de meeste gevallen al voldoende aangezien de gemiddelde woning in Nederland hier bijna nooit overheen gaat. Houdt er rekening mee dat wanneer u bijvoorbeeld een woonkeuken heeft het ook handig is om een aantal meters mee te nemen van de woonkamer aangezien de ruimte groter is en daar ook lucht wordt afgezogen. Wanneer u niet zeker weet hoe u dit kunt meten kunt u één van onze adviseurs inschakelen. Bel ons gerust op 030-3200120 wanneer u hier zelf niet helemaal uitkomt.

Extra functionaliteiten

Tegenwoordig bieden de meeste fabrikanten van mechanische ventilatiesystemen ook verschillende uitbreidingen (slimme systemen) aan om het geheel nog slimmer te laten werken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruiken maken van RFT zenders zodat u uw ventilatiesysteem ook gemakkelijk kunt bedienen vanuit uw wc of badkamer. Deze RFT zenders hebben vaak ook een timer-functie waarmee u uw ventilatiesysteem voor een bepaalde tijd kunt instellen op een hogere stand waarnaar die vervolgens zelf weer terugschakelt naar de eerste stand.

Daarnaast zijn er systemen die CO2 waardes kunnen meten en daar dan ook meteen op kunnen reageren. Deze systemen herkennen bijvoorbeeld wanneer u gaat douchen en zullen vervolgens vanzelf op een hogere stand gaan. Zodra u klaar bent, schakelt die uiteraard weer terug naar de oude stand.

Tevens zijn er systemen beschikbaar die bijvoorbeeld op beweging (bewegingssensoren) werken. De laatste ontwikkeling is dat er nu ook mechanische ventilatiesystemen zullen komen die zelfs bedient kunnen worden met apps voor op de smartphone. Wanneer u gebruik wilt maken van dergelijke uitbreidingen is het belangrijk om te controleren of het ventilatiesysteem die u wilt aanschaffen ook uitbreidingen ondersteunt. Dit wordt altijd aangegeven in de specificaties van desbetreffende mechanische ventilatie.

Wil ik het systeem zelf installeren of laten installeren?

Heeft u zelf technische kennis of wilt u uw nieuwe mechanische ventilatiesysteem laten installeren door een professional? In de meeste gevallen loont het om een specialist in te schakelen zodat u er zeker van bent dat het op de juiste manier gaat. Daarnaast kan een specialist ook de rest van het systeem en de luchtkanalen eventueel controleren en waar nodig reinigen zodat het gehele systeem in een optimale staat is. Zo bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een gezond binnenklimaat. Echter zijn sommige systemen zodanig ontworpen dat het met wat technisch inzicht en geduld ook mogelijk is om zelf de installatie uit te voeren.

Bij Alpha Ventilatie kunt u al vanaf € 355 uw complete ventilatiesysteem laten vervangen en reinigen. Dit is inclusief de kosten van een nieuwe ventilatiebox (Itho Daalderop CVE RFT).

Wanneer u een mechanische ventilatie wilt kopen is het dus belangrijk om op vier verschillende punten te letten:

1. Wat voor capaciteit is er nodig?
2. Is het systeem energiezuinig?
3. Zijn er uitbreidingen nodig?
4. Wie doet de installatie?