Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie schakelaar

Mechanische ventilatie schakelaar

Wil jij zelf kunnen bepalen wanneer je je mechanische ventilatiesysteem harder of zachter zet? Dan is een schakelaar iets voor jou! Je kunt kiezen uit verschillende opties. Deze zullen we bespreken in dit artikel. Daarnaast leggen we je ook uit hoe je een 3-standen schakelaar zelf kunt aansluiten. Ten slotte geven we je een aantal alternatieven op de traditionele schakelaar. Lees dus snel verder! Hulp nodig bij installatie? Bel ons: 088-1238700.

Mechanische ventilatie schakelaar

Wat is een (draadloze) schakelaar?

Wat is een schakelaar (mv)

Met een schakelaar kun je de stand van je mechanische ventilatiesysteem veranderen. Meestal is dit in de vorm van een draaiknop, maar ook schakelaars met drukknoppen komen voor. Je kunt hiermee dus bepalen hoeveel er geventileerd wordt in huis. Dat wil zeggen, hoeveel vervuilde lucht er wordt afgezogen en/of hoeveel frisse lucht er wordt toegevoerd. Met een schakelaar kan je er dus voor zorgen dat de luchtkwaliteit in huis verbetert.

Welke soorten zijn er?

Soorten ventilatie schakelaars

Er zijn verschillende soorten schakelaars te vinden, van diverse merken. Echter moet je jezelf bij de traditionele schakelaar vooral twee vragen stellen:

  • Hoeveel standen wil je hebben?
  • Wil je een inbouw, of een opbouwsysteem?

Aantal standen

Schakelaars zijn verkrijgbaar met een verschillend aantal standen. Tot een aantal jaar terug was de 2-standenschakelaar het meest in gebruik. Deze wordt nog steeds wel gebruikt, maar tegenwoordig de 3-standen schakelaar het meest populair. Naast de 2- en 3-standen schakelaar heb je ook keuze uit modellen met meerdere standen.

Inbouw vs opbouw

De keuze tussen een inbouw- of opbouw schakelaar heeft betrekking op hoe je de aansluiting wil wegwerken. Bij een inbouwschakelaar is het gehele elektrische systeem in de muur weggewerkt. Deze optie wordt gekozen in de meeste woningen. Bij een opbouwschakelaar wordt de gehele elektrische aansluiting op de muur gemonteerd. De schakelaar bevindt zich dan op een grotere witte doos, waarin alle bedradingen zitten. Vaak zijn bij een opbouwschakelaar ook de elektriciteitsleidingen zichtbaar op de muur. Deze optie is minder populair en zie je vaker terug in schuren.

Wanneer welke stand?

Wanneer welke stand ventilatie

Wanneer je welke stand van je schakelaar gebruikt, ligt ten eerste aan uit hoeveel standen je kunt kiezen. We zullen hier onderscheid maken tussen de 2-standen- en 3-standen schakelaars, omdat deze het meest gebruikt worden. Heb je een schakelaar met meerdere standen? Lees dan de instructies die worden meegeleverd met jouw schakelaar!

2-standen schakelaar

Zet de 2-standen schakelaar op stand 1 wanneer jij of andere personen van je huishouden thuis zijn. Is er niemand thuis? Laat de schakelaar dan alsnog op stand 1 staan, ook als het huis voor langere tijd leeg staat. Zet de schakelaar op stand 2 tijdens het koken en douchen en laat het ventilatiesysteem op deze stand staan voor zo’n 20 minuten nadat je klaar bent. Ook gebruik je stand 2 wanneer je visite hebt, de was binnen te drogen hangt en als je klust.

Stand 2 tijdens douchen

3-standen schakelaar

Zet de 3-standen schakelaar op stand 1, als niemand thuis is. Doe dit ook als de woning voor langere tijd leeg is, bijvoorbeeld als het hele huishouden op vakantie is. Zet de schakelaar op stand 2 wanneer jij of andere gezinsleden zich in huis bevinden. Zet de schakelaar op stand 3, wanneer er gedoucht en gekookt wordt. Het is hierbij belangrijk dat je het ventilatiesysteem voor ongeveer 20 minuten na het douchen en koken op de hoogste stand laat staan. Kies stand 3 daarnaast ook wanneer er veel visite is, wanneer de was binnen te drogen wordt gehangen, of wanneer er geklust wordt.

Stand 3 bij visite

Nooit uitzetten

Sommige schakelaars hebben ook een stand 0. Hiermee zet je het ventilatiesysteem uit. Het is de bedoeling dat je deze stand nooit zomaar gebruikt. Doe dit alleen eventueel bij een ramp of verbouwing.

De aansluiting

Aansluiting schakelaar ventilatie

De aansluiting van een standenschakelaar voor je mechanische ventilatiesysteem is een technische taak. Het is daarom vaak het slimste om dit werk over te laten aan een specialist. Ben je echter technisch ingesteld en doe je de aansluiting liever zelf, dan is dat geen probleem. Wij zullen je de stappen uitleggen voor de aansluiting van een 3-standen schakelaar. Ook is het een optie om de handleiding te volgen die wordt meegeleverd met de 3-standen schakelaar. Heb je gekozen voor een schakelaar met meer of minder standen? Dan kan het zo zijn dat de aansluiting afwijkt. Volg ook dan de meegeleverde handleiding.

Waarschuwing!

Voor deze klus werk je met elektriciteit en elektrische bedradingen. Dit kan erg gevaarlijk zijn, als je niet weet wat je doet, of als je de stappen niet nauw volgt!

Voordat je begint

Het is belangrijk om van tevoren te checken of jouw ventilatiesysteem wel geschikt is voor een 3-standen schakelaar. Daarnaast is het natuurlijk handig om te controleren of je alle het benodigde gereedschap in huis hebt. Je hebt nodig: een spanningzoeker, een striptang en een schroevendraaier.

Stap 1. Spanningsvrij maken

Deze eerste stap is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de werkplek compleet spanningsvrij maakt. Dit kan door de installatieautomaat of hoofdschakelaar uit te zetten. Nadat je dit gedaan hebt kun je met een spanningszoeker testen of de werkplek daadwerkelijk spanningsvrij is.

Stap 2. Aders strippen

Strip de aders tot ongeveer 1 centimeter en twist deze vervolgens totdat het een geheel wordt. Het is de bedoeling dat er geen kleine draadjes meer uitsteken. Je hoeft de aders echter niet te twisten, als de deze een al vaste kern hebben.

Aanpassing elektra mechanische ventilatie schakelaar

Stap 3. Aders aansluiten

Nu is het tijd om de aders aan te sluiten op de schakelaar. Het is dus de bedoeling dat je de bruine fasedraad en drie zwarte schakeldraden aan de correcte aansluitingen vast te klemt. Dit heet een steekverbinding. Wil je de aders losmaken en terugtrekken? Druk dan het plastic gedeelte in.

Heb je gekozen voor een schakelaar met een schroefverbinding? Dan is het de bedoeling dat de aders een zachte kern hebben. Schroef elke schroef los en sluit de aders aan op de juiste aansluiting, aan de linkerkant van waar de schroef zich bevindt. Vervolgens draai de schroeven hier weer op vast.

Waar de aders precies op aangesloten moeten worden verschilt per merk. Het is daarom belangrijk om dit te controleren op in handeling, die je bij de 3-standen schakelaar krijgt.

Stap 4. Schakelelement plaatsen

Plaats nu het schakelelement op de muur en schroef deze vast.

Stap 5. Afdekplaatje plaatsen

Plaats het afdekplaatje op het schakelelement en schroef deze vast. Doe dit nog zonder de draaiknop. De indicatie van de standen horen aan de bovenkant van de schakelaar te zitten.

Stap 6. Draaiknop plaatsen

Plaatst de draaiknop voorzichtig op het afdekplaatje. Let hierbij op dat de indicatie standen van de knop aan de bovenkant van het afdekplaatje zitten.

Stap 7. Spanning inschakelen

Nu ben je klaar met het monteren en kun je de spanning weer inschakelen!

Andere vormen van bediening

Andere bediening ventilatie

Naast de traditionele standenschakelaar heb je nog een aantal andere mogelijkheden om je mechanische ventilatiesysteem te besturen. Dit kan bijvoorbeeld met een draadloze bediening. Dit is een schakelaar die met het ventilatiesysteem communiceert door middel van een zender. Met een druk op de knop kun jij aangeven wanneer er meer of minder geventileerd moet worden in huis. Een andere optie is om je ventilatiesysteem vraaggestuurd te maken. Je plaatst dan CO2- en/of vochtsensoren in je woning die een seintje geven aan je ventilatiesysteem, wanneer de luchtkwaliteit verslechtert. Er zal dan vervolgens automatisch extra worden geventileerd, waardoor je zelf niks meer hoeft te doen.

Hulp nodig bij installatie?

Heb je hulp nodig bij de installatie van je schakelaar? Neem contact met ons op. Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van ventilatiesystemen.