Home » Duurzaam huis » Subsidie mogelijkheden voor een duurzaam huis

Subsidiemogelijkheden voor een duurzaam huis

Je kunt subsidies krijgen als je je huis duurzaam maakt. Dat geldt voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp, een zonneboiler en een aansluiting op stadsverwarming. Dit valt onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de overheid. Daarnaast zijn er ook leningen en regionale subsidies beschikbaar die je helpen om de duurzaamheidsmaatregelen te bekostigen. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Lees dus snel verder!

Subsidiemogelijkheden voor een duurzaam huis

Waarom zijn er subsidies beschikbaar?

Waarom zijn er subsidies beschikbaar

De overheid wil dat Nederland beter met het milieu omgaat. Op deze manier dragen we bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarom wordt Nederlanders gevraagd hun huizen duurzaam te maken. Sterker nog, in 2050 moeten alle huizen zelfs duurzaam en CO2 neutraal zijn. Dit kan op verschillende manieren. Echter zit hier wel een prijskaartje aan vast. Over het algemeen verdien je het geld dat je investeert in het verduurzamen van je huis wel terug, maar niet iedereen kan dit vooraf betalen. Om mensen hierbij te helpen heeft de overheid verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar gesteld.

Voor wie zijn de subsidies?

Voor wie zijn de subsidies

Je kunt gebruikmaken van de ISDE-subsidies wanneer je een koophuis hebt. Het is dan wel de bedoeling dat je zelf in dit huis woont, of in het huis gaat wonen direct nadat de duurzaamheidsmaatregelen zijn voltooid. De subsidies gelden voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp, een zonneboiler en een aansluiting op stadsverwarming.

Subsidie voor isolatiemaatregelen

Subsidie voor isolatiemaatregelen

Een goed geïsoleerd huis is vaak duurzamer. Dat komt omdat het makkelijker is om een comfortabele temperatuur in huis te behouden. In de winter ontsnapt de warmte minder snel en hoef je minder te stoken. In de zomer blijft je woning langer koel en hoef je minder snel je airco of ventilator aan te zetten. Je kunt verschillende aspecten van je huis beter isoleren. Denk aan de muren, de vloeren, het dak en het glas van je ramen. De hoogte van de subsidie verschilt erg. Dit ligt namelijk aan wat je isoleert en de oppervlakte hiervan. Hoe meer je isoleert, hoe meer subsidie je krijgt. Daarnaast is het ook zo dat hoe meer je uitgeeft, hoe meer subsidie je krijgt. Een bonusvoordeel van je huis isoleren is dat er een lager btw-tarief geldt voor het arbeidsloon. Dit is namelijk 9% in plaats van 21%. Dit geldt wel alleen voor het isolatiewerk zelf. Ander werk wat erbij komt kijken, zoals sloopwerk, heeft het hogere btw-tarief.

Voorwaarden subsidie isolatie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je minimaal twee aspecten van je huis laten isoleren. Bijvoorbeeld het dak én het glas van je ramen. Je kunt er ook voor kiezen om één aspect te isoleren en daarnaast een warmtepomp of zonneboiler te nemen. Er is een minimum oppervlakte dat geïsoleerd moet worden voor deze regeling. Ook moet je de isolatie uitbesteden aan een isolatiebedrijf. Deze subsidie is eenmalig.

Subsidie voor een warmtepomp

Subsidie voor een warmtepomp

Een warmtepomp vervangt de CV ketel en verwarmt water op een duurzame manier. De pomp haalt warmte uit de bodem, lucht en grondwater. Er zijn verschillende soorten en liggend aan het type dat je kiest is de prijs ook anders. Zo zul je tussen de €2.500,- en €19.500,- kwijt zijn. Omdat de prijzen zo ver uit elkaar liggen, liggen de subsidiebedragen ook ver uit elkaar. Je kunt namelijk tussen de €500,- en €8.000,- aan subsidie krijgen voor een warmtepomp. Hoe hoger het vermogen van de pomp is, hoe meer subsidie je krijgt. Voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp krijg je relatief minder subsidie. Dat komt omdat je dan nog steeds een CV ketel nodig hebt.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Check op de website van de overheid of de specifieke warmtepomp die jij wilt kopen op de subsidielijst staat. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je iemand anders inhuren voor de installatie. Deze subsidie is eenmalig.

Subsidie voor een zonneboiler

Subsidie voor een zonneboiler

Een zonneboiler verwarmd water op een duurzame manier. Er wordt namelijk zonlicht gebruikt, waardoor gas niet meer nodig is. Zonneboilers worden in verschillende maten gemaakt. Zo wordt er ingespeeld op huishoudens van verschillende groottes. Voor een zonneboiler die een huishouden van vier personen voorziet van warm water betaal je gemiddeld €3.300,-. De subsidie die je hiervoor kunt krijgen ligt tussen de €500,- en €2.500,-. Zou je naast een zonneboiler ook zonnepanelen willen? Daar zijn andere subsidies voor.

Voorwaarden subsidie zonneboiler

Check op de website van de overheid of de specifieke zonneboiler die jij wilt kopen op de subsidielijst staat. De installatie moet uitbesteed worden aan een installatiebedrijf. Deze subsidie is eenmalig.

Subsidie voor een aansluiting op stadsverwarming

Subsidie voor een aansluiting op stadsverwarming

Huizen die zijn aangesloten op stadsverwarming, ook wel het warmtenet genoemd, maken gebruik van duurzame warmte. Deze warmte is restwarmte uit de industrie en hiermee kunnen woningen worden voorzien van warm stromend water en een comfortabele binnentemperatuur. Het is alleen wel zo dat niet iedereen hier zomaar voor kan kiezen. Jouw wijk moet hiervoor in aanmerking komen. Het huis moet namelijk worden aangesloten op ondergronds leidingen, waardoor het handiger is om hier per wijk mee aan de slag te gaan. De subsidie bedraagt €3.325,-.

Voorwaarden subsidie stadsverwarming

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de aansluiting gedaan zijn door een warmteleverancier. Dit moet eerst voltooid zijn voordat de subsidie aanvraagt. Deze subsidie is eenmalig.

Hoe vraag je de subsidies aan

Hoe vraag je de subsidies aan

De subsidies vraag je aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kun je pas doen nadat de maatregelen zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Wacht echter niet te lang. Je hebt maximaal 12 maanden de tijd.

Dit heb je nodig voor de aanvraag

Tijdens de aanvraag vul je in welke duurzaamheidsmaatregelen je hebt genomen. Daarnaast moet je ook een aantal dingen meesturen als je hebt gekozen voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler. Deze zijn:

  • Foto’s van tijdens de installatie met daarop het merk, model en afmetingen
  • Betaalbewijzen
  • Meldcode
  • Factuur met daarop je naam, adres, aankoopdatum, afleveringsdatum, het bouwbedrijf en een omschrijving van het product

Voor de subsidieaanvraag van stadsverwarming gelden er andere documenten. Deze zijn:

  • Bewijs dat je de eigenaar van het huis bent
  • Overeenkomst met een warmteleverancier
  • Bewijs dat de woning niet is aangesloten op het gasnet

Dit heb je nodig voor de aanvraag

Controle door de overheid

Nadat je de aanvraag voltooid hebt, krijg je een bevestigingsmail. De aanvraag wordt vervolgens gecontroleerd. Deze wordt goedgekeurd als je aan alle voorwaarden voldoet en er voldoende budget beschikbaar is. In 2021 was er een budget van 124 miljoen euro. Het controleproces duurt maximaal 13 weken. De goedkeuring ontvang je per post.

Het is belangrijk dat je al je documenten goed bewaart voor minimaal vijf jaar. Het kan namelijk zijn dat de overheid een extra controle laat uitvoeren. Daarnaast wordt er ook gecheckt op fraude.

Lenen om je huis duurzaam te maken

Lenen om je huis duurzaam te maken

Naast subsidies zijn er ook leningen beschikbaar. De lening die vanuit de overheid is georganiseerd is de Energiebespaarlening. Deze is boetevrij en tegen een aantrekkelijke rente. Deze lening is alleen beschikbaar voor mensen met een koophuis. Ook is er de mogelijkheid om een hogere hypotheek te nemen om duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Leningen en subsidies kunnen vaak gecombineerd worden, maar dit is niet altijd het geval.

Extra subsidies

Extra subsidies

Naast de nationale subsidieregelingen en leningen zijn er ook regionale regelingen beschikbaar. Deze verschillen per provincie en gemeente. Neem dus contact op met jouw lokale overheid om erachter te komen wat de opties zijn. Regionale en nationale regelingen kunnen niet altijd met elkaar gecombineerd worden. Houd hier dus wel rekening mee!

Samenvattend

Samenvattend

De overheid heeft subsidies beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van je huis. Hier kun je aanspraak op maken als je kiest voor een warmtepomp, zonneboiler, isolatiemaatregelen, of een aansluiting of stadsverwarming. De hoogte van de subsidies en de voorwaarden verschillen per maatregel. Ook kun je ervoor kiezen om een boetevrije lening af te sluiten tegen een lage rente om je huis te verduurzamen. Bovendien zijn er naast de nationale subsidies ook regionale subsidies. Deze kun je echter niet altijd met elkaar combineren en verschillen per gemeente. Houd daar dus rekening mee!